Stamboom Huitema » Keimpe Sybrens Jorna (± 1607-± 1670)

Persoonlijke gegevens Keimpe Sybrens Jorna 

  • Hij is geboren rond 1607 in Warga.
  • Beroep: Boer.
  • Vermelding.
    Johan Nota: Genealogie Jorna I (Genealogysk Jierboek 1997):
    Tibbe en Keimpe Sybrens Jorna, als curatoren over hun wijlen vaders jongste weeskinderen, leenden in 1634 geld aan Harmen Bockes en Mary Hendriks te Warga (IDA oud rechterlijk archief, copie 4060).
    Een jaar later waren Tibbe en Keimpe, voor zichzelf en als curatoren over hun jongste onmondige zuster en broeder bij Trijn Hendricx, en Sicke Feickes, als man van en voogd over Impck Sybrens Jorna, allen erven van wijlen hun vader Sybren Keympes Jorna, in proces contra Inne Sipckes (IDA 5 7, 21-09-1635).
    In 1640 waren Keimpes zonen eigenaar van Gaytsmastate (stem 36) met 50 pondemaat en was Keimpe zelf mede-eigenaar van Klein Suffen (stem 31) met 60 pondemaat en meier van Schroetsmasate (stem 38) te Warga met 100 pondemaat land, waarvan de nakinderen van Sybren Keimpes Jorna eigenaar waren.
    Op 13 februari 1644 procedeerden Keimpe, Tibbe en Imck Sybrens Jorna (met Sicke Feickes), Harmen Tjepkes (met Sibbel Sybrands Jorna) te Warga, mede voor hun minderjarige zuster en broeder, als universele erfgenamen van hun vader, contra Jelcke Oenes, weduwe van Wybe Haenckes Tepma, te Sneek. In het geding waren een huisstede, state en landen te Oldeboorn en een state te Warga (HvF WW43 112).
    Op 26 oktober 1644 waren Ids Fockes en Mayke Pyters in proces voor het Hof van Friesland met Keimpe en Impck Juckes te Warga contra Harmen Tiepckes te Hallum en Sibbel Sybrens Jorna, met arrest van Sicke Feickes en Imck Sybrens Jorna, met last hebbend van zijn schoonmoeder Trijn Hendrix. Het ging over de taxatie van een huis, schuur, bomen, plantage en meiersgerechtigheid (HvF WW38, IDA 28).
    Op 22 mei 1652 leenden Keimpe en Imck te Warstiens 400 goudgulden van Pijter Mecke Botes te Oldeboorn (IDA 71 121v).
    Op dezelfde datum leenden ze nog 400 goudgulden van Pijter Broers en Gerls Tiepkes (LWL 181 72).
    In 1656 verklaarden zij 250 goudgulden schuldig te zijn aan de weduwe en erven van wijlen Dirk Seerps te Warga, bij leven van Dirk Seerps al ontvangen.
    Wonend te Wytgaard leenden zij van 1661 t/m 1664 nog 100 goudgulden, welke schulden na alle jaren zijn voldaan (LWL 182 72, 73, 84, 96).
    In 1665 verkocht Keimpe aam Harmen Cornelis Visscher en Jantje Cornelis te Leeuwarden zijn heerlijke eigenerfde state en landen Gaytsma te Idaard, bezwaard met huis, hof en watermolen, voor 128 goudgulden per pondemaat, met een 'rechte Jacobus' voor verkopers vrouw; de meier van de 53 pondemaat was toen Tiesse Reyners (IDA 73 183, IDA 55 418a).
    Ook verkocht Keimpe dat jaar aan Dirck Aesges te Poppingawier de helft van Suffenstate van 60 pondemaat voor 142 goudgulden per pondemaat, waarop het niaar werd gelegd door Sophia van Roorda.
    De meier Sjoerd Gerbens te Wytgaard nam in 1672 aan te betalen aan Sybren Keimpes c.s., kinderen en erven van hun wijlen vader Keimpe Sybrens Jorna te Wytgaard, ruim 7 carolusgulden terzake van 6 jaar eeuwige renten, verschenen in maart 1671, uit de state van Poppa van Burmania (IDA 9 11).
    In 1674 was Sibbeltje Sybrands Jorna, vrouw van Harmen Tiepkes Banga, al impetrante in proces met Sybrand Keimpes Jorna c.s. te Friens, gedaagden. Deze c.s. worden allen met naam en toenaam vermeld als kinderen en erfgenamen van hun wijlen vader Keimpe Sybrens Jorna. Dit zijn Sybrand Keimpes te Friens, Louw Keimpes te Warga, Sibbel Keimpes en haar man Tiesse Reyners te Grouw, Teetske Keimpes en haar man Simon Reyners te Grouw, Sibrich Keimpes met haar man Nanne NN te Leeuwarden en Imck Juckes te Wytgaard, als moeder van haar minderjarige zoon Jucke Keimpes. Als kinderen en erven van wijlen Tibbe Sybrands Jorna worden vermeld: Sybrand Tibbes te Friens, Sibbel Tibbes en Melle Hoites te Hidaard, Imck Tibbes en Eelke Sikkes te Wirdum en Beitske Tibbes en Sible Tierds te Sneek (HvF WW64 13). Uit dit proces blijkt dat (in 1651) de impetrante Sibbeltje Sybrands voor 1/16 erfgenaam is van haar wijlen vader Sybrand Keimpes en voor de helft van haar wijlen broer Louw Sybrands. Verder dat de gedaagden wijlen ouders de helft van 4124 goudgulden ontvingen ten profijte van de impetranten c.s. terwijl de impetranten daarvan 1/4 part competern, welke som door Claes Post is geconsigneerd op 28 juni 1651. Ook dat de helft van 4124 goudgulden werd beheerd ter voldoening van de halve taxatie van huis, schuur, hof cum annexis van Groot Heringa te Aegum, in leven toebehoord hebbende aan Beitske Tjeerds Andringa, ter somma van 4687 goudgulden en 18 stuivers. Tevens was bij dezelfde wijlen ouders een grote som ontvangen voor de landen van Groot Heringa te Aegum, van welke posten aan de impetrante geen rekening is gedaan. Dat de jongste kinderen van Louw en Sybrich Sybrens Jorna de plaats Heringa alleen toekwam en bij scheiding, benevens Anne Heerkes, elk voor de helft.
    Op 19 mei 1679 is voor het Gerecht van Idaarderadeel geprononceerd, dat Jucke Keimpes, als mede-erfgenaam van zijn wijlen ouders, het recht heeft gekregen van zijn broers en zusters (IDA 24 151).
  • Woonachtig: Warga.Bron 1
  • Hij is overleden rond 1670 in Wytgaard.
  • Een kind van Sybren Keimpes Jorna en Sibbel Tjibbes
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 31 maart 2012.

Gezin van Keimpe Sybrens Jorna

(1) Hij is getrouwd met Wytske.

Zij zijn getrouwd


(2) Hij is getrouwd met Impck Juckes.

Zij zijn getrouwd op 6 oktober 1645 te Idaarderadeel.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Keimpe Sybrens Jorna?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Keimpe Sybrens Jorna

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Keimpe Sybrens Jorna

Sibbel Tjibbes
± 1585-????

Keimpe Sybrens Jorna
± 1607-± 1670

(1) 
(2) 1645

Impck Juckes
± 1625-????


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. W.B. Jongema

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Historische gebeurtenissen

    • Stadhouder Prins Frederik Hendrik (Huis van Oranje) was van 1625 tot 1647 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
    • In het jaar 1645: Bron: Wikipedia
      • 6 maart » Paus Innocentius X creëert zeven nieuwe kardinalen, onder wie de curieprelaat Benedetto Odescalchi.
      • 14 juni » Slag bij Naseby: grote overwinning van Oliver Cromwell op Karel I.
      • 2 september » Eerstesteenlegging voor de Sael van Oranje, die later zou uitgroeien tot Paleis Huis ten Bosch.

    Over de familienaam Jorna

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Jorna.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Jorna.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Jorna (onder)zoekt.

    De publicatie Stamboom Huitema is opgesteld door .neem contact op
    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Tjitte Huitema, "Stamboom Huitema", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-huitema/I5333.php : benaderd 28 mei 2024), "Keimpe Sybrens Jorna (± 1607-± 1670)".