Stamboom Houwing, Oostenbrug en anderen » Albert Cornelis de Ruyter van Steveninck (1895-1949)

Persoonlijke gegevens Albert Cornelis de Ruyter van Steveninck 

Bron 1
  • Hij is geboren op 28 november 1895 in Tiel, Gelderland, Netherlands.
  • (Onderscheiding) : het invasie fluitekoord PIB.
  • (Onderscheiding) : Officier in de Orde van Oranje – Nassau met zwaarden.
  • (Militair) op 12 augustus 1918: Tweede Luitenant.
  • (Militair) op 8 augustus 1922: Eerste Luitenant.
  • (Militair) op 20 januari 1936: Kapitein.
  • (Militair) op 1 november 1940: Majoor titulair.
  • (Militair) op 28 februari 1941: Majoor.
  • (Militair) op 1 mei 1942: Luitenant-Kolonel titulair.
  • (Onderscheiding) op 5 mei 1942: Honorary Officer Order of the British Empire (UK).
  • (Militair) op 1 februari 1943: Luitenant-Kolonel.
  • (Onderscheiding) op 10 oktober 1944: Distinguished Service Order (UK).
  • (Militair) op 15 oktober 1944: Kolonel titulair.
  • (Onderscheiding) op 12 juli 1945: Bronzen Leeuw.
  • (Militair) op 22 juli 1946: Kolonel.
  • (Onderscheiding) op 21 juli 1947: Commandeur Legion d’Honneur (Frankrijk).
  • (Militair) op 22 maart 1949: Generaal-Majoor.
  • (FamilySearch ID) : 247P-TV8.
  • (Story) op 12 november 2013: Biografie.
    RUIJTER VAN STEVENINCK, Albert Cornelis de (1895-1949)
    Ruijter van Steveninck, Albert Cornelis de, (bekend onder de naam De Ruyter van Steveninck), legerofficier (Tiel 28-11-1895 - 's-Gravenhage 25-6-1949). Zoon van Albert de Ruijter van Steveninck, rijksbetaalmeester, en Agnes Marie Charlotte Bär. Gehuwd op 29-9-1919 met Berendina Maria Françoise Houwing. Uit dit huwelijk werden geen kinderen geboren. afbeelding van Ruijter van Steveninck, Albert Cornelis de
    De Ruyter van Steveninck, afkomstig uit een Rooms-katholiek gezin, doorliep de HBS in Leeuwarden en kwam op 24 augustus 1915 als landstormplichtige onder de wapens bij de Brigade Grenadiers en Jagers. Op 1 oktober 1915 werd hij toegelaten tot de Koninklijke Militaire Academie te Breda als cadet voor het wapen der artillerie. Na zijn benoeming tot tweede luitenant in 1918 bekleedde hij in de jaren twintig en dertig een aantal functies bij het 1e en 2e Regiment Veldartillerie. Ten gevolge van de verschillende reorganisaties en inkrimpingen bij het leger werd hij traag bevorderd. Zijn belangstelling voor de artillerieverkenning vanuit de lucht, in die dagen een recente ontwikkeling, leidde tot het behalen van het brevet luchtwaarnemer in 1921. Het jaar daarop volgde hij bij het Franse leger een cursus over de samenwerking tussen de artillerie en de militaire luchtvaart.

    Tijdens de mobilisatie van 1939 was De Ruyter van Steveninck - sinds 1936 kapitein - verbonden aan de staf van het 1e Legerkorps in Den Haag, in de functie van officier van de luchtstrijdkrachten. Na de Duitse inval op 10 mei 1940 maakte hij deel uit van de, ter wille van de operationele samenwerking, naar het Belgische algemeen hoofdkwartier gezonden militaire missie. Reeds op 18 mei werd hij echter toegevoegd aan de Nederlandse militaire attaché in Parijs, luitenant-kolonel D. van Voorst Evekink.

    Op 14 juni 1940, vlak voor de Duitse intocht in Parijs, verliet De Ruyter van Steveninck de Franse hoofdstad. Via wat omzwervingen belandde hij in La Bourboule, ongeveer 100 km ten zuidwesten van Vichy, de zetel van de Franse regering. Na maandenlang talmen en een weinig overtuigende poging Spanje te bereiken, gaf hij eindelijk gehoor aan de opdracht van de regering in ballingschap naar Londen te komen. Via Marseille, Algiers, Oran, Casablanca en Lissabon kwam hij daar begin februari 1941 aan. Hij werd opgenomen in de Koninklijke Nederlandsche Brigade, de eenheid waarin de regering al het uitgeweken personeel van de Koninklijke Landmacht onderbracht. Intussen met terugwerkende kracht tot 1 november 1940 bevorderd tot majoor, werd De Ruyter van Steveninck op 15 mei 1941 commandant van het 1e Bataljon. Na op 7 januari 1942 te zijn belast met het brigadecommando, kreeg hij vier maanden later de bij die functie behorende rang van luitenant-kolonel.

    Toen De Ruyter van Steveninck het commando aanvaardde over de Koninklijke Nederlandsche Brigade 'Prinses Irene', zoals de naam sinds het Koninklijk Besluit van 26 augustus 1941 luidde, stond deze eenheid er niet best voor. De brigade had tijdens haar korte bestaan al zes commandanten versleten. Haar personeel was uit alle hoeken van de wereld bij elkaar gehaald en, voorzover afkomstig uit het moederland, veelal gedemoraliseerd door het verloop van de strijd in mei 1940. De gemiddelde leeftijd lag boven de dertig, en een flink deel van het personeel was fysiek niet geschikt voor dienst te velde. Bovenal speelde de brigade echter parten dat een duidelijke taak ontbrak. Zij diende in feite als een reservoir waaruit de regering naar believen putte voor belangrijker geachte taken, militair of niet.

    Het is de verdienste van De Ruyter van Steveninck geweest dat hij de vicieuze cirkel van deze situatie heeft weten te doorbreken. Hij scheidde het fitte van het minder fitte personeel en reorganiseerde de brigade in drie gevechtsgroepen en een verkenningsafdeling. Er kwamen vrachtauto's ter beschikking, zodat zij mobiel zou kunnen optreden, en de uitrusting en bewapening werden op peil gebracht. In het voorjaar van 1943 onderging de eenheid een zwaar oefenprogramma bij een Britse opleidingseenheid. De brigadecommandant ontpopte zich als een krachtig, zij het wat afstandelijk leider, die, ondanks zijn zwakke gestel, aan anderen dezelfde hoge eisen stelde als aan zichzelf. Hij deelde zoveel mogelijk het leven van zijn ondergeschikten, zonder al te vertrouwelijk met hen te worden. Door zijn houding en grote militaire vakkennis dwong hij respect af en herstelde hij in de troep de militaire discipline en het onderlinge vertrouwen. Daarbij kwam dat De Ruyter van Steveninck de omstandigheden mee had. De brigade had in mei 1941 bij Wolverhampton een eigen kampement gekregen, was in juli 1943 ingedeeld bij de Britse 21e Legergroep en voorbestemd om deel te nemen aan de voorgenomen invasie op de kust van Normandië. Alle inspanning kreeg nu een duidelijk doel, zij het dat de brigade niet geschikt werd geoordeeld in de voorste lijn op te treden.

    Toen De Ruyter van Steveninck op 8 augustus 1944 bij Courseulles-sur-Mer weer voet op het Europese vasteland zette, stonden de geallieerden aan de vooravond van hun uitbraak uit het bruggehoofd in Normandië. Hij leidde de brigade tijdens de opmars naar de Seine en vandaar verder noordwaarts. In de nachtelijke uren van 20 op 21 september 1944 overschreed hij met zijn manschappen ten zuiden van Valkenswaard de Nederlandse grens. De brigade voerde op dat moment flankbeveiligingsopdrachten uit in het kader van de operatie 'Market Garden'. Nadat deze poging om de bruggen in Noord-Brabant en het Gelderse rivierengebied te veroveren niet het gewenste succes had gebracht, verplaatste De Ruyter van Steveninck, op bevel van het Britse 2e Leger, zijn troepen naar de Zeeuwse eilanden. Hier verrichtten zij gedurende de winter beveiligingsdiensten, totdat zij in het voorjaar van 1945 weer naar Noord-Brabant werden gedirigeerd.

    Na de ontbinding van de Irene-brigade op 13 juli 1945 in Den Haag, werd De Ruyter van Steveninck benoemd tot waarnemend bevelhebber der Nederlandsche Strijdkrachten en met ingang van 19 november 1945 tot commandant Divisie A, een administratieve eenheid waarin verschillende troepenonderdelen tijdelijk werden ondergebracht en zo nodig opgeleid. In deze functies was De Ruyter van Steveninck enige tijd betrokken bij de wederopbouw van de Koninklijke Landmacht. Op 22 juli 1946 nam hij, juist bevorderd tot kolonel, zitting in het Hoog Militair Gerechtshof, waarmee een uitdrukkelijke wens van hem in vervulling ging. Op 22 maart 1949, kort voor zijn overlijden, volgde de bevordering tot generaal-majoor.

    De Nederlandse regering in ballingschap had de Irene-brigade gevormd omdat het politiek wenselijk was met eigen troepen aan de bevrijding van het moederland bij te dragen. De betekenis van De Ruyter van Steveninck is geweest dat hij uit het zeer heterogene mensenmateriaal waaruit de brigade aanvankelijk bestond een gevechtseenheid heeft gesmeed die tot dit doel kon dienen. Bovendien was dank zij zijn inspanningen direct na de bevrijding modern opgeleid en ervaren personeel beschikbaar voor de encadrering van de belangrijkste wapentechnische opleidingen van het leger in oprichting.

    L: Behalve necrologieën o.a. in De Bromtol. Orgaan van het garderegiment Prinses Irene 2 (1949) 7 (juli) 2-8, en in Het Lichtspoor , 6-7-1949: V.E. Nierstrasz, Geschiedenis van De Koninklijke Nederlandse Brigade ''Prinses Irene'' ... [Gestencilde uitgave] ('s-Gravenhage, 1959); G.J. van Ojen jr., De Binnenlandse Strijdkrachten (2 dln.; 's-Gravenhage, 1972); L. de Jong, Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog IX en Xa ('s-Gravenhage, 1979, 1980); Th. de Kort, Van brigade en garderegiment 'Prinses Irene'... (Rotterdam, 1983). Een overzicht van de officiersrangen die De Ruyter van Steveninck doorliep in: Naam- en ranglijst der beroepsofficieren van de Koninklijke Landmacht 1949 (Gorinchem, 1949) 48.

    I: Beeldbank van het Nationaal Archief in Den Haag [Collectie ANEFO; De Ruyter van Steveninck in 1944].

    H. Amersfoort

    Oorspronkelijke versie opgenomen in: Biografisch Woordenboek van Nederland 4 (Den Haag 1994)
    Laatst gewijzigd op 12-11-2013

  • (Story) : Carrière.
    1915 KMA, Breda (artillerie)

    1939 staf 1e Legerkorps (Officier Luchtstrijdkrachten)

    10-05-1940 Lid Nederlandse Militaire Missie bij Belgisch Algemeen Hoofdkwartier te Brussel.

    18-05-1940 Toegevoegd aan Militair Attaché Nederlandse Ambassade te Parijs, Frankrijk.

    14-06-1940 Hij vlucht naar Londen net voor bezetting Parijs door Duitsers.

    02-1941 Overgeplaatst naar Koninklijke Nederlandse Brigade

    15-05-1941 Commandant 1e Bataljon, Koninklijke Nederlandse Brigade

    26-08-1941 Koninklijke Nederlandse Brigade wordt bij Koninklijk Besluit

    Koninklijke Nederlandse Infanterie Brigade "Prinses Irene", afgekort PIB.

    7-01-1942 Commandant Koninklijke Nederlandse Infanterie Brigade "Prinses Irene"
  • (Story) : Prinses Irene Brigade.
    1942-1944 De Ruyter van Steveninck reorganiseerde Brigade. Zorgde voor voertuigen en wapens. Niet geschikte personen werden geloosd. Er volgde zwaar opleidingsprogramma Begin 1944 is de Brigade klaar voor de strijd.

    8-08-1944 PIB land in Normandië (Courseulles-sur-Mer).

    5-09-1944 PIB bereikt Brussel

    20-09-1944 PIB overschrijd grens met Nederland bij Valkenswaard en beveiligd linkerflank 43rd Wessex Infantry Division tijdens Operation Market Garden.

    13-07-1945 Prinses Irene Brigade ontbonden

    07-1945 Waarnemend bevelhebber der Nederlandse Strijdkrachten

    19-11-1945 Commandant Divisie A

    07-1946 Lid Hoog Militair Gerechtshof
  • (Story) : Decoraties.
    05-05-1942 Honorary Officer Order of the British Empire (UK)

    10-10-1944 Distinguished Service Order (UK)

    12-07-1945 Bronzen Leeuw

    21-07-1947 Commandeur Legion d'Honneur (Frankrijk)

    ? Officier in de Orde van Oranje – Nassau met zwaarden

    ? het invasie fluitekoord PIB
  • (Story) : Extra.
    «b»·«tab»«/b»De familie de Ruyter van Steveninck zijn rechtstreekse afstammelingen van Admiraal Michiel Adriaenszoon de Ruyter
    «b»·«tab»«/b»Hij had een zwakke gezondheid.
    «b»·«tab»«/b»Zijn broer Raymond is een van de oprichters van de NSB en tijdens de oorlog NSB burgemeester van Leiden.
    «b»·«tab»«/b»Na KMA naar artillerieverkenning bij Koninklijke Luchtmacht (is onderdeel Koninklijke Landmacht ondergebracht bij Koninklijke Luchtmacht).
    «b»·«tab»«/b»Hij vluchtte op 14-06-1940 via Parijs, La Bourboule, Marseille, Algiers, Oran, Casablanca en Lissabon naar Londen. Waar hij in februari 1941 aankomt.
    «b»·«tab»«/b»24-12-1945 Hij vertegenwoordigd Nederland op begrafenis Generaal George Patton te Hamm, Luxemburg.
    «b»·«tab»«/b»In 1969 wordt de Legerplaats Oirschot omgedoopt in de Generaal-Majoor de Ruijter van Steveninckkazerne. Zij echtgenote onthult daar standbeeld van hem.
  • Hij is overleden op 25 juni 1949 in Den Haag, Zuid-Holland, Netherlands, hij was toen 53 jaar oud.Bron 1
  • Hij is begraven in Den Haag, Zuid-Holland, Netherlands.Bron 1
  • Een kind van Albert de Ruyter van Steveninck en Agnes Bär von Remmersweil
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 25 februari 2019.

Gezin van Albert Cornelis de Ruyter van Steveninck

Hij is getrouwd met Berendina Maria Francoise Houwing.

Zij zijn getrouwd op 29 september 1919, hij was toen 23 jaar oud.


Kind(eren):


Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Albert Cornelis de Ruyter van Steveninck?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Albert Cornelis de Ruyter van Steveninck

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Albert Cornelis de Ruyter van Steveninck


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. "FamilySearch Family Tree," database, FamilySearch  , FamilySearchDL, The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints, accessed 28 Jun 2018), entry for Albert Cornelis De Ruyter van Steveninck, person ID 247P-TV8.

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 28 november 1895 lag rond de 2,8 °C. Er was 2 mm neerslag. De luchtdruk bedroeg 76 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 93%. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Regentes Emma (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1898 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 9 mei 1894 tot 27 juli 1897 was er in Nederland het kabinet Roëll met als eerste minister Jonkheer mr. J. Roëll (oud-liberaal).
    • In het jaar 1895: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 5,1 miljoen inwoners.
      • 13 februari » De gebroeders Lumière verkrijgen in Parijs patent op hun cinematograaf.
      • 20 februari » De Engelse schaatser Albert E. Tebbit vestigt het werelduurrecord op de schaats in Leytestone: in één uur tijd schaatst hij 26448 m.
      • 24 maart » Bisschopswijding van Henricus van de Wetering, hulpbisschop van Utrecht, in de Sint Vituskerk te Hilversum.
      • 16 april » Hockey en Bandy Club "Haarlem & Omstreken" wordt opgericht, een van de voorlopers van het huidige HC Bloemendaal.
      • 26 juli » Huwelijk van Marie Sklodowska en Pierre Curie.
      • 8 november » Wilhelm Röntgen ontdekt de röntgenstraling.
    • De temperatuur op 29 september 1919 lag tussen 2,2 °C en 15,0 °C en was gemiddeld 7,9 °C. Er was 0.8 mm neerslag. Er was 8,2 uur zonneschijn (69%). De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het west-noord-westen. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 9 september 1918 tot 18 september 1922 was er in Nederland het kabinet Ruys de Beerenbrouck I met als eerste minister Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
    • In het jaar 1919: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 6,7 miljoen inwoners.
      • 15 januari » Oprichting van de Tunesische voetbalclub Espérance Sportive de Tunis.
      • 21 januari » Ierse Onafhankelijkheidsverklaring wordt aangenomen door het parlement van de Ierse Republiek.
      • 15 juni » John Alcock en Arthur Whitton-Brown vliegen non-stop van Newfoundland over de Atlantische Oceaan naar Ierland.
      • 23 augustus » Oprichting van de Monegaskische voetbalclub AS Monaco in het gelijknamige vorstendom.
      • 28 september » Nederland krijgt algemeen kiesrecht (m/v) door inwerkingtreding van de initiatiefwet-Marchant ("de Wet-Jacobs")
      • 28 oktober » Drooglegging begint. Het Amerikaans Congress keurt de Volstead Act goed, alhoewel president Woodrow Wilson een veto had uitgesproken.
    • De temperatuur op 25 juni 1949 lag tussen 4,6 °C en 21,0 °C en was gemiddeld 13,1 °C. Er was 12,5 uur zonneschijn (75%). De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het noord-noord-westen. Bron: KNMI
    • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) was van 4 september 1948 tot 30 april 1980 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 7 augustus 1948 tot 15 maart 1951 was er in Nederland het kabinet Drees - Van Schaik met als eerste ministers Dr. W. Drees (PvdA) en Mr. J.R.H. van Schaik (KVP).
    • In het jaar 1949: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 9,9 miljoen inwoners.
      • 11 mei » Het Braziliaans voetbalelftal wint voor de derde keer de Copa América door in de finale met 7-0 te winnen van Paraguay.
      • 14 mei » Benoeming van Léon Lommel tot bisschop-coadjutor met recht van opvolging van Luxemburg.
      • 12 september » Verkiezing van Theodor Heuss tot eerste bondspresident van West-Duitsland.
      • 21 september » Communisten roepen de Volksrepubliek China uit.
      • 12 oktober » In Pasto, Colombia wordt de voetbalclub Deportivo Pasto opgericht.
      • 13 december » De Knesset stemt voor het verplaatsen van de hoofdstad van Israël naar Jeruzalem.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam De Ruyter van Steveninck


    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Mascha Oostenbrug-Houwing, "Stamboom Houwing, Oostenbrug en anderen", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-houwing-oostenbrug/I5096.php : benaderd 9 mei 2024), "Albert Cornelis de Ruyter van Steveninck (1895-1949)".