Stamboom Honcoop/Honkoop » Joannes Petrus NONHEBEL (1830-1883)

Persoonlijke gegevens Joannes Petrus NONHEBEL 

  • Hij is geboren op 6 januari 1830 in Est, Gelderland, Nederland.Bron 1
    Kind: Joännes Petrus Nonhebel
    Geslacht: Man
    Vader: Joannes Abraham Christoffel Nonhebel
    Beroep: -predikant
    Leeftijd: 27
    Moeder: Joanna Catharina Agatha van der Burg
    Beroep: geen beroep vermeld
    Gebeurtenis: Geboorte
    Datum: 06-01-1830
    Gebeurtenisplaats: Est (Neerijnen)
    Documenttype: BS Geboorte
    Erfgoedinstelling: Gelders Archief
    Plaats instelling: Arnhem
    Collectiegebied: Gelderland
    Archief: 0207
    Registratienummer: 4870
    Aktenummer: 2
    Registratiedatum: 06-01-1830
    Akteplaats: Est en Opijnen

    de geboorteakte is in het familie-archief onder nummer 08561-G10
  • Beroep: Predikant.
  • Hij is overleden op 3 juni 1883 in Hannover, Duitsland, hij was toen 53 jaar oud.
  • Een kind van Johannes Abraham Christoffel NONHEBEL en Johanna Catharina Agatha van der BURG,

Gezin van Joannes Petrus NONHEBEL

Hij is getrouwd met Luthera Anna Agatha HAERSOLTE van den DOORN.

Zij zijn getrouwd op 5 januari 1857 te Zwolle, Overijssel, Nederland, hij was toen 26 jaar oud.Bron 2

Bruidegom: Joannes Petrus Nonhebel
Beroep: leeraar
Geboorteplaats: Opijnen
Leeftijd: 26
Bruid: Luthera Anna Agatha baronesse van Haersolte
Geboorteplaats: Zwolle
Leeftijd: 32
Vader van de bruidegom: Joannes Abraham Christoffel Nonhebel
Beroep: leeraar
Moeder van de bruidegom: Joanna Catharina Agatha van der Burg
Vader van de bruid: Coenraad Willem Anton baron van Haersolte van den Doorn
Beroep: lid regtbank
Moeder van de bruid: Louise Christine Françoise Egbertine Hora Siccama
Gebeurtenis: Huwelijk
Datum: 05-01-1857
Gebeurtenisplaats: Zwolle
Documenttype: BS Huwelijk
Erfgoedinstelling: Historisch Centrum Overijssel
Plaats instelling: Zwolle
Collectiegebied: Overijssel
Archief: 0123
Registratienummer: 14564
Aktenummer: 1
Registratiedatum: 05-01-1857
Akteplaats: Zwolle

de huwelijksakte is in het familie-archief onder nummer 08481-H10

Notities over Joannes Petrus NONHEBEL

Het gezin Nonhebel-van Haersolte tot den Doorn.

De oudste zoon uit het gezin Nonhebel-van der Burg, Joannes Petrus (Jan) (1830-1883) gaat theologie studeren in Utrecht en trouwt in Zwolle met Luthera Anna Agatha Baronesse van Haersolte van den Doorn (1824-1892). Hij staat achtereenvolgens als predikant in Heemse, Vaassen, Middelburg en tenslotte, vanaf 1881 in Dordrecht.
Op latere leeftijd lijdt hij aan een slepende ziekte, die hem het spreken moeilijk maakt. Reeds korte tijd na zijn aankomst in Dordrecht worden de klachten zo ernstig, dat hij het preken moet staken. En hij besluit naar Karlsbad te gaan voor een kuur. Onderweg op 3-6-1883 sterft hij echter in Hannover in het St.Vincentstift, een klooster met ziekenhuis. Zijn vrouw overlijdt in 1892 in Apeldoorn.

Johannes Petrus is behoudend en ondanks het feit, dat de kerkeraad in Vaassen in meerderheid vrijzinnig is, acht men het ditmaal juist een predikant van de behoudende kant te beroepen. Na Vaassen wordt hij beroepen naar Middelburg, waar hij wederom de eerste en op dat moment ook de enige orthodoxe predikant is. Hij weet in Vaassen, maar ook in Middelburg stampvolle kerken te trekken.

Hij heeft verschillende publikaties en boeken op zijn naam staan. Ondermeer is van zijn hand verschenen "Bladen uit het dagboek van een leeraar" en "Reformatie Leesboek voor scholen en huisgezinnen".

Ook andere werkzaamheden op christelijk gebied worden door hem aangepakt. Zoals zondagsscholen en jongelingsverenigingen.
In Middelburg beijvert hij zich om het aantal christelijke scholen te vergroten. Dit brengt hem in contact met Groen van Prinsterer, die in de periode 1857-1862 de Tweede Kamer verlaat wegens de aanname van de schoolwet, die dit juist tegengaat. Bij het vertrek van Johannes Petrus naar Dordrecht laat hij behalve de reeds bestaande christelijke school nog twee scholen achter, één voor de kinderen van gegoede ouders en één voor die van minvermogenden.

Hij is niet alleen betrokken bij kerkelijke aangelegenheden, maar ook bij de wereld daarbuiten. Ondermeer zamelt hij geld in om de vrijheid van de Transvaalse boeren te bevorderen. Juist in de jaren 1850-1860 ontstaat de Vrijstaat Transvaal, die in 1877 door de Engelsen wordt geannexeerd. Een voorbode van de Boerenoorlog.

Uit de studentenjaren van Jan is het volgende verhaal overgeleverd: hij loopt op een dag met zijn broer Chris over de markt. Beiden zijn iets langer dan de gemiddelde Nederlander in die tijden. Zij lopen achter elkaar en komen langs een stalletje met kopjes en schoteltjes. De marktvrouw roept luidkeels "Kopjes en schoteltjes" , waarop Jan haar nadoet en ook luidkeels roept "Kopjes en schoteltjes" wel echter onschuldig de andere kant uitkijkend. Zijn broer een paar passen achter hem aanlopend kijkt de marktvrouw iets besmuikt aan. Waarop deze marktvrouw hem met toepasselijke woorden te lijfgaat allerlei beschuldigingen tegen Chris uitend.

Het echtpaar heeft zes kinderen, waarvan alleen de eerste drie trouwen en kinderen hebben.
1.Johannes Abraham Christoffer (1858-1906) gaat in zaken.
Op 3 juli 1878 wordt voor notaris Schenkenberg in Rotterdam een acte verleden, waarbij een vennootschap wordt aangegaan met als vennoten J.A.C.Nonhebel en F.Reynders. Het doel van de vennootschap is handel in steenkolen en het uitoefenen van agenturen. Dit blijkt geen succes, want bij onderhands contract getekend te Fryston in Yorkshire op 12 januari 1880, wordt de vennootschap ontbonden.
Johannes A.C. is dan blijkbaar onderweg of reeds in Rio de Janeiro. Hij is daar shipsbroker.
Naderhand gaat hij samenwerken met Ely Hill. Na diens overlijden in 1895 moet hij de zaak hebben voortgezet.
Volgens de Staatscourant no. 282 van 1 december 1891 is hij met Koninklijke machtiging benoemd tot Vice-Consul te Rosario de Santa Fé en als zodanig erkend door de Argentijnse regering. Hij woont dan in Buenos Aires.
Hij trouwt op 15 augustus 1900 in Benhilton, Sutton County, Surrey met Eveline Hill, de dochter van zijn overleden zaken partner. Enkele jaren daarna in 1902 sterft hij in Rio de Janeiro, zijn vrouw met een zoon achterlatend.
2.Louise Christine Egbertine Françoise (1859-1952) is een sterke bindende kracht binnen haar familie.
Voor haar kinderen is zij "moeder", voor haar kleinkinderen "grootje" en voor haar achterkleinkinderen "grannie".
Zij trouwt met Carel Berend Hendrik Roijer (1856-1915) notaris met de standplaats Zwolle, waar hij een uitstekende naam geniet. Hij stamt uit een oud Zwols geslacht.
Na het overlijden van haar man in 1915 is zij nog vol leven. Zij verhuist naar Haarlem, want in Zwolle is niemand van haar kinderen achtergebleven, zij zijn allen uitgevlogen. Maar in Haarlem heeft zij niets te doen.
Zij besluit in 1919 naar Nederlands Indië te gaan, waar twee van haar kinderen wonen en werken. Ook daar biedt het leven weinig zorgen en om zich bezig te houden gaat zij de administratie doen van een leprozerie.
Zij heeft al vroeg wit haar, wat in Nederlands-Indië bij de lokale bevolking groot respect afdwingt. Men hurkt voor haar met de rug naar haar toe.
Na enkele jaren keert zij weer terug naar Nederland en woont dan in Den Haag op "Bronovo". Zij fungeert daar als "moeder" voor aankomende verpleegsters.
Als men in de latere jaren bij haar op bezoek komt, zit zij altijd achter de tafel op een rechte stoel. Bij haar ligt dan een boekje met alle gegevens van kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen. En dat zijn er 67 op het laatst van haar leven en zij weet alles van hen.
Haar verjaardagen zijn altijd een grote familiereünie. Gezien het aantal wordt het buitenshuis gevierd.
Het echtpaar Roijer-Nonhebel heeft 8 kinderen, waarvan er één reeds enkele weken na de geboorte sterft.
3.Coenraad Willem Anton (Willem) (1861-1907) studeert theologie in Leiden. Hij trouwt met Helena Wilhelmina Boomer. Hij staat als Ned.Hervormd predikant in Aagtekerke en Harmelen.
Na zijn vroeg emeritaat wegens zijn slechte gezondheid, hij is dan nog vrij jong: 41 jaar, gaat hij in Lochem wonen. Door zijn ziekte wordt het lopen hem moeilijk en hij moet zich verplaatsen in een wagentje. Ondanks dit ongemak maakt hij nog een reis in 1906 naar Curaçao, waarover een uitgebreide correspondentie is overgebleven. Hij vaart naar Curaçao met Hr.Ms.Pantserdekschip "Friesland". Terug komt hij met een zusterschip Hr.Ms.Pantserdekschip "Gelderland". Hij overlijdt kort daarna in 1907 in Lochem.
Uit het huwelijk met Helena Wilhelmina Boomer worden drie kinderen geboren, een zoon en twee dochters. Zijn kleinzoon Coenraad Willem Anton de Jong is één der samenstellers van dit boek.
4.Johannes Petrus (1863-1894) wordt in 1882 in Dordrecht als lidmaat aangenomen. Dit geschiedt op verzoek van zijn vader en met toestemming van de kerkeraad, want hij komt daarvoor over uit Brussel en vertrekt weer na de aanname naar Brussel met attestatie. Vandaar is hij naar Zuid-Afrika vertrokken. Het is niet duidelijk hoelang hij daar verblijft en wat hij daar doet. In de overlijdensaangifte in Rotterdam van 3-4-1894 wordt vermeld, dat hij woonachtig is in Pretoria (Zuid-Afrika) en zonder beroep is.
5.Willem Adolf Werner (1865-1868) wordt slechts drie jaar.
6.Johanna Elisabeth (1866-1919). Zij trekt met haar moeder na het overlijden van haar vader naar Leiden en in 1887 naar Apeldoorn. Na het overlijden van haar moeder woont zij in Amsterdam en 's-Gravenhage. Zij is verpleegster in verschillende plaatsen. Zij overlijdt in Groningen op 24-7-1919.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Joannes Petrus NONHEBEL?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Joannes Petrus NONHEBEL

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Joannes Petrus NONHEBEL


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. Geboorte akte, gemeente Est en Opijnen, 1830, aktenummer 2
      tijd 08:00 uur
    2. Huwelijksakte, gemeente Zwolle, 1857, aktenummer 1

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 6 januari 1830 lag rond de 3,0 °C. De wind kwam overheersend uit het zuid-westen. Typering van het weer: betrokken mist. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In het jaar 1830: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 2,6 miljoen inwoners.
      • 25 maart » De pangeran Diponegoro wordt ondanks een vrijgeleide door luitenant-generaal baron De Kock te Magelang gevangengenomen. Einde van de Java-oorlog (opstand tegen het Nederlands gezag in Java).
      • 6 april » De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen, ook Mormonen genoemd, wordt officieel georganiseerd.
      • 18 mei » Het dorp Gendringen in de Achterhoek wordt door een grote brand grotendeels in de as gelegd.
      • 25 augustus » De opvoering van de opera La muette de Portici van Daniel Auber in de Brusselse Koninklijke Muntschouwburg mondt uit in rellen: Belgische separatisten komen in opstand tegen koning Willem I.
      • 16 oktober » De Nederlandse kroonprins Willem van Oranje proclameert de onafhankelijkheid van België
      • 5 december » De Symphonie fantastique van Hector Berlioz wordt voor het eerst uitgevoerd in het conservatorium van Parijs.
    • De temperatuur op 5 januari 1857 lag rond de -2.1 °C. Er was 3 mm neerslag. De winddruk was 18 kgf/m2 en kwam overheersend uit het oost-noord-oosten. De relatieve luchtvochtigheid was 71%. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • Van 1 juli 1856 tot 18 maart 1858 was er in Nederland het kabinet Van der Brugghen met als eerste minister Mr. J.L.L. van der Brugghen (protestant).
    • In het jaar 1857: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 3,3 miljoen inwoners.
      • 3 maart » Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk verklaren de oorlog aan China (Tweede Opiumoorlog).
      • 4 maart » James Buchanan wordt beëdigd als 15e president van de Verenigde Staten
      • 23 maart » New York beleeft de wereldprimeur van de personenlift met valbeveiliging.
      • 11 mei » Indiase rebellen veroveren Delhi op de Britten
      • 18 mei » Opening van de Rotterdamsche Diergaarde, het latere Diergaarde Blijdorp.
      • 30 november » Ignacio Comonfort treedt af als president van Mexico.
    • De temperatuur op 3 juni 1883 lag rond de 19,7 °C. De winddruk was 10 kgf/m2 en kwam overheersend uit het noord-noord-oosten. De luchtdruk bedroeg 76 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 66%. Bron: KNMI
    • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 20 augustus 1879 tot 23 april 1883 was er in Nederland het kabinet Van Lijnden van Sandenburg met als eerste minister Mr. C.Th. baron Van Lijnden van Sandenburg (conservatief-AR).
    • Van 23 april 1884 tot 21 april 1888 was er in Nederland het kabinet Heemskerk met als eerste minister Mr. J. Heemskerk Azn. (conservatief).
    • In het jaar 1883: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 4,5 miljoen inwoners.
      • 13 april » Alfred Packer wordt schuldig bevonden aan kannibalisme.
      • 24 mei » Opening van de Brooklyn Bridge in New York in de Verenigde Staten.
      • 27 augustus » Uitbarsting van de Krakatau, met een vloedgolf tot gevolg.
      • 4 oktober » De Oriënt-Express rijdt voor het eerst.
      • 15 oktober » Inhuldiging van het Brusselse Justitiepaleis.
      • 18 november » Amerikaanse en Canadese spoorwegen stellen vier standaard tijdzones in voor het hele continent, waarmee een eind komt aan de verwarring door het gebruik van duizenden lokale tijdrekeningen.

    Over de familienaam NONHEBEL

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam NONHEBEL.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over NONHEBEL.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam NONHEBEL (onder)zoekt.

    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Chris Honcoop, "Stamboom Honcoop/Honkoop", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-honcoop-honkoop/I7601.php : benaderd 7 mei 2024), "Joannes Petrus NONHEBEL (1830-1883)".