Stamboom Homan - Meijer - van der Naalt - Boonstra » Lubbe Driewes Iwema (1560-1629)

Persoonlijke gegevens Lubbe Driewes Iwema 

Bronnen 1, 2

Gezin van Lubbe Driewes Iwema


Notities over Lubbe Driewes Iwema

Lubbe (II) trouwde met Talle Fossema uit Noordhorn, nadat zij weduwe van Johan Hendriks van Schoonebeek was geworden. Hij was degene die voormond werd over Tiauktien Iwema te Doezum. Tiauktien schonk Lubbe als dank voor 'de grote diensten ende moeijte', die hij zich als haar voormond had getroost, 6 mat hooiland te Lucaswolde. Het echtpaar Iwema-Fossema had bij zijn leven besloten dat deze zes mat land niet naar zijn erfgenamen diende te gaan, maar voor een goed doel aangewend zou worden. Daarom werd bepaald dat de huuropbrengst van tweederde deel van dit land zou dienen tot onderhoud van de armen van Niebert, Nuis, Marum en Noordwijk en dat de opbrengst van het overige deel gebruikt zou worden voor het onderhoud van de kerk te Niebert.

Wellicht hadden Lubbe Iwema en zijn vrouw Talle iets goed te maken. De ingezetenen van Noordhorn hadden omstreeks 1606 geld van dit echtpaar geleend. Tot betaling aangemaand klaagden de Noordhorners dat zij teveel rente moesten betalen. De Hoofdmannen bepaalden dat in geval van woeker het te veel betaalde aan rente in mindering gebracht moest worden op de hoofdsom. Met die schenking aan de armen liep het overigens niet zo vlot. Na Lubbes overlijden had Talle haar deel gegeven, maar Abel Iwema en consorten, erfgenamen van Lubbe, hadden daar weinig zin in. Dit leverde in 1631 ook weer een proces voor de Hoofdmannenkamer op. De erven Iwema betwijfelden of Lubbe wel in de schenking had toegestemd.

Lubbe (II) was waarschijnlijk ook voormond geweest over Jye en lpo Bensema uit Doezum. Jye vroeg in 1617 Lubbe Iwema om rekenschap van zijn goederen. lpo verlangde in 1622 hetzelfde van zijn oom. Waarschijnlijk had Lubbe een zuster die met een Bensema getrouwd was. Verder komt Lubbe Iwema voor als procespartij in de meest uiteenlopende kwesties. De ene keer ging het er om hooi in oppers te mogen brengen, een andere keer om de levering van zeilen, die bij de door Lubbe gekochte molen hoorden. Of het hier de molen van Niebert betreft blijft onduidelijk. Andere kwesties waren de door Meerten Mulder van Kuzemer veroorzaakte schade, de 'zwetten' van 10 grazen land en geldvorderingen. Zo vorderde Lubbe in 1615 van Menne Moma 100 Emder gulden. Andere schuldenaren waren Harrit Poppema en Iwe Tienga. Lubbe stierf in november 1629, zijn vrouw Talle Fossenia overleed drie jaar later.` 

 

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Lubbe Driewes Iwema?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Lubbe Driewes Iwema

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Lubbe Driewes Iwema

Reencke NN
1535-1597

Lubbe Driewes Iwema
1560-1629


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. Janneke Slagter Web Site, SLagter Jantje, Lubbe Iwema (Juwema)
      Toegevoegd via een Instant Discovery™

      Stambomen op MyHeritage

      Familiesite: Janneke Slagter Web Site

      Familiestamboom: 187467152-1
    2. Jellema Stamboom, Jan Jellema, Lubbe Driewes Iwema, 21 oktober 2016
      Toegevoegd door een Smart Match te bevestigen

      Stambomen op MyHeritage

      Familiesite: Jellema Stamboom

      Familiestamboom: 18766231-36

    Historische gebeurtenissen

    • Stadhouder Prins Frederik Hendrik (Huis van Oranje) was van 1625 tot 1647 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
    • In het jaar 1629: Bron: Wikipedia
      • 29 januari » De broers Willem Lodewijk, Johan, Ernst Casimir en Otto van Nassau en Saarbrücken verdelen hun bezittingen. Willem Lodewijk krijgt het graafschap Saarbrücken, Johan krijgt Idstein, Ernst Casimir krijgt Weilburg, en Otto krijgt Neuweilnau. Het graafschap Saarwerden blijft gemeenschappelijk bezit.
      • 10 maart » Karel I van Engeland ontbindt het parlement en begint de elfjarige periode, bekend als de Personal Rule.
      • 28 maart » Na een blikseminslag wordt de Grote of Sint-Janskerk in Montfoort door brand verwoest.
      • 4 juni » Het VOC-schip De Batavia slaat lek op een rif van de Wallabi-groep voor de Australische westkust.
      • 14 september » 's-Hertogenbosch capituleert na een strijd van 4 en een halve maand.
      • 12 oktober » Oprichting van het rooms-katholieke (Latijnse) Bisdom Ispahan (Isfahan) in Perzië.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Iwema

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Iwema.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Iwema.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Iwema (onder)zoekt.

    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Jan Homan, "Stamboom Homan - Meijer - van der Naalt - Boonstra", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-homan-van-der-naalt/I504728.php : benaderd 2 mei 2024), "Lubbe Driewes Iwema (1560-1629)".