genealogieonline

Stamboom Heuts en Heije » Gillis Heyen (± 1600-± 1659)

Persoonlijke gegevens Gillis Heyen 


Verwantschap Gillis Heyen


Gezin van Gillis Heyen

Hij is getrouwd met Digna Vossaert op 5 november 1628 te Hulst.

Kind(eren):

  1. Petrus Hey  1644-< 1705 


Notities over Gillis Heyen

De stam Heije wortelt in Hontenisse, een uitgestrekt poldergebied (=nisse) in Zeeuws-Vlaanderen dat als een schiereiland vooruitspringt in de Honte of Westerschelde. Het grenst aan het verdronken Land van Saeftinghe.

12e eeuw tot de 80-jarige oorlog aan de cisterciënserabdij Ter Duinen bij Veurne. De monniken bouwden op het Zand een buitenhof (geen klooster): "Hof te Zande" of "Zandehof" met schuur (zoals te Lissewege), kapel en residentie. Zo is Kloosterzande ontstaan, de hoofdkern van het huidige Hontenisse.

spreide hoeven in de ingedijkte polders werden verpacht. In 1648 werd Hontenisse, dat aan het graafschap Vlaanderen behoorde, aan de Zeven Provinciën afgestaan en als Staats-Vlaanderen bestuurd. De Generale Staten maakten het Zandehof met al zijn bezittingen over aan het Huis van Oranje-Nassau. Het Hof werd ten onrechte voor een klooster aangezien en Zandehof wordt Kloosterzande.

814 werd Staats-Vlaanderen bij Zeeland gevoegd en Zeeuws-Vlaanderen genoemd. de bezittingen van de Oranjes in onder meer Hontenisse werden in 1848 kroondomein. Ze werden aan de staat overgedragen onder voorwaarde dat de opbrengsten "ten eeuwige dage" aan het Konklijk Huis verzekerd zou blijven. Deze domeinen worden apart beheerd.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Gillis Heyen?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Over de familienaam Heyen

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Heyen.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Heyen.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Heyen (onder)zoekt.

    

De publicatie Stamboom Heuts en Heije is samengesteld door (neem contact op).