Stamboom Hendrik van der Klift en Apolonia Commijs » Aelbert Jacobsen Verweij (????-1667)

Persoonlijke gegevens Aelbert Jacobsen Verweij 

  • Titel: Andere naam
    Verwey
  • Beroepen:
    • Koster.
      Coster
      Van de Nederduits-gereformeerde kerk in Amerongen die Andrieskerk heet.
      ---
      De Andrieskerk is een laat-gotische kerk in Amerongen, Nederland.
      Al in de 12de eeuw heeft op deze plaats een tufstenen zaalkerkje gestaan. De toren, die aan de zijkant stond, werd pas in 1527 gebouwd en was 55 meter hoog. De stijl was afgeleid van de Utrechtse Domtoren. Een vrijwel identieke toren is gebouwd in Eemnes-Buiten.

      Toen Gelderse troepen tijdens de Reformatie de omgeving van Amerongen overvielen, werd dit kerkje zwaar beschadigd. Na de brand werd er een driebeukige bakstenen kerk gebouwd, waarbij de toren werd ingebouwd. De naam Sint-Andrieskerk werd veranderd in Andrieskerk.
      Van: Wikipedia
      ---
      --------
    • Waard.
      Waard in de Prins in Amerongen
    • tot 4 januari 1646 Schepen.
      Schepen van Amerongen.
      Het is niet duidelijk vanaf welke datum. Hij wordt niet verkozen op 4 januari 1646, wel valt er dan te lezen dat hij koster is.
    • van 26 december 1654 tot 31 december 1662 Schepen.
      Hij wordt verkozen op 26 december 1654 en weer op 26 december 1654 en nogmaals op 6 december 1658. Op de laatste datum wordt hij aangeduid als Aelbert Verweij, waard in de Prins.
      Ook voor de volgende periode wordt hij verkozen, op 19 december 1659, op 31 december 1662 staat hij niet op de lijst.
      ---
      --------
    • van 19 december 1664 tot 1 januari 1668 Schepen.Bron 1
      Schepen in Amerongen
      Op 19 december 1664 wordt hij genomineerd, maar niet verkozen. Er staat bij dat hij koster is. In 18 december 1666 wordt hij verkozen.
      ---
      Op 1 januari 1668 staat hij op de lijst met de vermelding 'gestorven' .
      We weten nu dat hij in 1667 overleden moet zijn.
      ---
      --------
    • van 1666 tot 1667 Waakmeester.Bron 1
      Waakmeester in Amerongen
      ---
      Belast met het toezicht op poorten en wallen en het uitzetten van de wachten.
      Bestuurder van een gilde, die moest controleren of de leden wel hun waakplicht vervullen.
      Persoon die bij watersnood het toezicht heeft over een deel van een dijk en de hulpmiddelen om eventuele schade te verhelpen.
      Van: beroepenvantoen.nl
      ---
      --------
  • Functie: Directe voorouder.
    Van Hendrik van der Klift
  • Vermelding op 22 juni 1576: Alte.
    Notariele akte - attestatie
    Notaris is J van Herwaerden
    ---
    De genoemde Aelbert is getuige van onderstaande. Gezien de datering is het niet waarschijnlijk dat het 'onze Aelbert' is die getuigt, maar een verwant uit een eerdere generatie.
    ---
    het lossen van een turfschip van schipper Lange Gerrit geladen met turf ten behoeve van Antonis van Cuyck, in opdracht van comparant als factoor van Cornelis Pynsen in Rhenen, werd onderbroken door de komst van genoemde Antonis van Cuyck met een pander 's hoofs van Utrecht met request en appointement en bevel om het schip van Rhenen naar Wyk by Duurstede te varen
    ---
    Rekwirant:
    Cornelis Pynsen van der Aa
    Sebastiaen de Wys
    Attestant:
    Aelbert Verwey
    ---
  • Vermelding op 17 december 1611: Lenen.
    REPERTORIUM OP DE LENEN EN TIJNSEN VAN DE HOFSTEDE AMERONGEN, 1382-1796
    ---
    Een vierde van een erf en hofstede aan de achterweg, gemeen met erven Rijk Florisz. en Lambert Rijksz.
    Zelf, oost: Dirk Krevanger c.s., west: Gerard Gijsbertsz., zuid en noord: de gemene weg, (1664: zijnde waarschijnlijk huizing en hof, strekkend van de Cuneraweg, en een akker daarachter, strekkend aan de Bovenweg, west: erven van de secretarisklerk te Nijmegen, noord: de Cuneraweg, oost: weduwe advokaat Bergeik, zuid: de Bovenweg,
    belast met 16 stuiver huisgeld, en een halve boomgaard met bouwland terzijde van de hofstede, gemeen met Rijk Tielmansz., en een kampje tussen beide wegen, west: Gerard Gijsbertsz., belast met tijns, afkomstig van Lambert Rijksz., en overpad voor de klerk).
    17-12-1611: Lambert Rijksz. bij overdracht door Albert Verwey voor Cunera van Rhenen te Utrecht, bevestigd door schepenen van Amerongen
    ---
    Albert Verwey draagt over, dus heeft het land als eerder in bezit. Het is niet zeker of het de juiste Albert betreft. ' Onze Albert' trouwt pas in 1639.
    Waarschijnlijk betreft het daarom een oudere verwant van Albert, mogelijk zijn grootvader.
    ---
    --------
  • Vermelding in het jaar 1620: Afbeelding.
    Afbeelding Amerongen naar een voorbeeld uit 1620
    ---
    Prentje uit ca.1725, afkomstig uit Brouerius en Lelong, Kabinet van Nederlandsche en Kleefsche Outheden, deel IV, nr. 198. Het prentje is volgens het jaartal onder de afbeelding gemaakt naar een onbekend voorbeeld uit 1620. Het prentje is voor het eerst afgedrukt in: Versameling van Hondert Vyftig Nederlantse Outheeden en Gesigten. Dit is de voortzetting van: Kabinet van Nederlandsche en Kleefsche Outheden, in 1725 uitgegeven door W. Barents te Amsterdam (HUA, verzameling 120-1, deel II, nr. 198).
    ---
    De originele prent is gemaakt in 1620, dus zal Aelbert het dorp als kind zo gezien hebben. Een tweetal decennia later wordt hij koster van de kerk.
    ---
    ---------
  • Vermelding van 1630 tot 1670: Afbeelding.
    De afbeelding van het kasteel Amerongen is gemaakt tussen 1630 en 1670.
    Gezicht op het kasteel Amerongen te Amerongen met rechts op de achtergrond, enigszins gefantaseerd weergegeven, het dorp Amerongen.
    ---
    Van het Utrechts Archief
    ---
    --------
  • Vermelding op 31 maart 1653: Akte.
    Notariele akte - procuratie
    Notaris: T. Masius
    ---
    Aelbert, die woont in Amerongen, is geconstitueerde (gemachtigde) van Franchoys Canter brouwer in Utrecht.
    ---
    Om f.38-5-8 (38 gulden, 5 stuivers en 8 centen) te innen van de erfgenamen van Gerrit Verhuet, in leven brouwer en herbergier te Ingen.
    ---
    --------
  • Vermelding op 8 april 1665: Akte.
    Koop en verkoop van een vrachtschuit
    Notaris A. Houtman
    ---
    Het schip lijkt te worden verkocht uit nalatenschap van Lambert van Bemmell, in leven schipper op 't kleine veer tussen Utrecht en Amsterdam.
    Kopers:
    Gerrit van Doorn, Peter de Meyer, Adriaen van Kesteren, Thomas van Rynhov, Marcus le Petit, Aelbert Verwey, Jacobus van Bemmel, Jan Aersen Bouin, Jacob Janssen
    En de onmondige kinderen van Lambert van Bemmel.
    ---
    Vanwege de laatste zin bovenstaand, zijn de kopers mogelijk ook de verwanten van Lambert, Jacobus zal een zoon zijn of een broer, de anderen mogelijk schoonzoons of zwagers.
    ---
    --------
  • Vermelding in het jaar 1671: Akte.
    Hij wordt vermeld bij de lenen van het Huis Amerongen als belendende (buur) van een erf aan 't Marktveld en als koper en overdrager van hetzelfde leen als beschreven.
    ---
    1671: aan denhof- en nederstraat; 1640: genaamd de Helm, waar; 1671: het bord van; de Prins van Oranje uithangt en waar de tijnsman in woont), noord: Govert Hendriksz. (1671: Jan van Berkum), beiderzijds: Albert Jacobsz. Verwey
    ---
    Hij heeft dus aan beide kanten op zijn minst grond, maar waarschijnlijk ook 1 of misschien wel 2 erven (grond met een huis). Hij is waard dus aan de ene kant kan zijn huis gelegen hebben, aan de andere kant de herberg. Er wordt de Helm genoemd alwaar het uithangbord van de Prins van Oranje is, misschien een herberg?
    ---
    12-10-1671: Abraham van Son en Cornelia van Wijk, zijn vrouw, bij overdracht door Albert Jacobsz. Verwey en Aaltje van Bommel, diens vrouw, na koop. Wanneer Albert en Aaltje gekocht hebben is niet duidelijk. De vorige houder van het leen verkreeg dat in 1658.
    ---
    --------
  • Vermelding op 12 oktober 1671: Akte.
    Transportakte
    ---
    Peter van Cleeff, drost in desen Gerechte, en Johan Bor, pander, in plaats van de kinderen van Aelbert Jacobsz Verweij x Aeltgen van Bemmel, bijde alhier tot Amerongen overleeft, te transporteren aan Gerrit Jansz van Garderen een hoff lants alhier aenden afterwech tot Amerongen ow mr. Rens van Schoorel off Jan Evertsz nw Jan vander Merckszlant of nu Jan den Orber, ww en zw de gemene wegen
    ---
    Het lijkt er op alsof de erfenis van Aelbert en Neeltje wordt overgedragen aan de kinderen.
    ---
    --------
  • Hij is overleden in het jaar 1667.
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 2 augustus 2019.

Gezin van Aelbert Jacobsen Verweij

Hij is getrouwd met Aeltjen van Bemmel.

Toestemming voor het huwelijk is 3 februari 1639 verkregen te Rhenen, Utrecht, Nederland.

Zij zijn getrouwd

Nederduits-gereformeerd
Aelbert komt uit Rhenen en Aeltjen van Amerongen
---
Bij de doop van zoon Godert heeft het paar wel een heel chique getuige weten te strikken, de heer van Amerongen. Nu was Amerongen maar klein en het kasteel staat midden in het dorp, maar toch zal de heer van Amerongen maar niet zomaar voor iedereen getuige geweest zijn. Waarschijnlijk omdat Aelbert koster is en blijkbaar zijn eerste zoon vernoemd naar de heer van Amerongen, Godard van Reede van Saesveld. Het is niet duidelijk of we kinderen gemist hebben in de doopinschrijvingen, of dat er daadwerkelijk pas na vier jaar na het huwelijk een kind wordt geboren. Het is ook niet helemaal duidelijk waarom nu juist dat kind wordt vernoemd naar de heer van Amerongen. Je zou denken dat de oudste zoon Jacob genoemd zou worden...
---
--------

Kind(eren):


Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Aelbert Jacobsen Verweij?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!

Afbeelding(en) Aelbert Jacobsen Verweij

Voorouders (en nakomelingen) van Aelbert Jacobsen Verweij


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. RHC Zuidoost Utrecht

Over de familienaam Verweij

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Verweij.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Verweij.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Verweij (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Hedwich de Vries, "Stamboom Hendrik van der Klift en Apolonia Commijs", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-hendrik-van-der-klift-en-apolonia-commijs/I200.php : benaderd 12 mei 2024), "Aelbert Jacobsen Verweij (????-1667)".