Stamboom Hemrika-Hemrica » Akke Jans Hemrica (1798-1852)

Persoonlijke gegevens Akke Jans Hemrica 


Gezin van Akke Jans Hemrica

Zij is getrouwd met Sake Hendriks van Akker.

Zij zijn getrouwd op 7 februari 1818 te Bergummerdam, zij was toen 19 jaar oud.

Ik heb een kopie van de huwelijksakte: Sake is arbeider en woont in Bergum. Zijn moeder leeft nog en woont in Bergum. Sake heeft voldaan aan de Nationale Militie. Akke is zonder beroep en woont in Garijp. Haar ouders leven nog en wonen in Garijp. Haar vader is winkelier.De afkondigingen waren zonder oppositie op de vierde zondag van januari en op de eerste zondag van februari voor het Grietenijhuis. Telkens om 12 uur.
Getuigen: Thomas Temmes Hoekstra, 60 en timmerman/ Andries Egberts Zijlstra, 38 en koopman/ Sijmon Wigertjes de Vries, 46 en slagter/ Popke Popkes Vriezema, 48 en executair.
De moeder van de bruidegom tekent niet, want zij heeft nooit leren schrijven. Akke tekent als Hemrika.

Notities over Akke Jans Hemrica

In april 1847 is er een schrijven over onderstand van Akke Jans Hemrica (nr22). In januari 1851 is er een schrijven over opname van haar in een bedelinrichting in Garijp (nr 13). (Ingekomen stukken Tietjerksteradeel) Ik ben in het archief van Bergum geweest, waar de archivaris, de heer Schelte de Beer een schat aan informatie voor mij had, o.a. over Akke Jans.

Op een inlichtingen formulier is op 14 april 1847 ingevuld dat ze weduwe is van Sake, die schipper was. Er staat ook dat Sake haar al in 1824 te Visvliet in Groningerland had verlaten. De geboorte- en huwelijksdatum worden bij benadering opgegeven. Het geloof is gereformeerd en de kerk van haar doop is onbekend. Er staat dat ze nergens 4 achtereenvolgende jaren heeft gewoond. De juiste ouders zijn ingevuld, maar Hemrica staat als Hemmerka. Het is een inlichtingenformulier omtrent "den behoeftigen Akke Jans Hemmerka, domicilie van onderstand (armoede) hebbende te Garijp". Bij laatste woonplaats staat: altijd reizende. Er zijn bij haar geen papieren gevonden. Door de burgemeester ondertekend.

In januari 1851 komt er van de gemeente Zwolle een declaratie binnen voor transportkosten voor Akke Jans Hemrika . Zij was veroordeeld voor bedelarij en moest overgebracht worden naar de kolonie Ommerschans. Wegens "ongesteldheid" volgens het bijgevoegde geneeskundige attest, was ze niet in staat te voet daarheen te reizen. Het gaat om een bedrag van f.5,40. Zwolle stuurt dit naar de grietman van Bergummerdam, omdat Akke daar domicilie van onderstand heeft. De arts verklaart dat Akke Jans Hemmerika niet in staat is te voet te reizen. Op 31-12-1850 wordt Akke in een wagen met twee paarden bespannen, bezorgd in Ommeschans.

Bijgevoegd is een inlichtingenformulier, ondertekend door de burgemeester van Zwolle op 31-12-1850.Haar naam is nu Hemmerika. De geboorteplaats is nog steeds Garijp en als leeftijd staat er 48. Op het formulier van 1847 stond 47....De doopkerk was de gereformeerde kerk te Garijp. Het trouwjaar is nu 1820, dat was in het vorige formulier 1819. Er staat dat ze altijd in Bergummerdaam heeft gewoond. Als moeder staat nu Ytje Willekes Boonstra.

Bij dit alles vraag je je af, waarom niemand van de familie haar hielp? Twee jaar later overlijdt ze..

Wil Schackmann was zo vriendelijk naar haar in het archief van Assen te zoeken. Ze bleek in Ommerschans ingeschreven te staan als Himmeriks. Het geboortejaar klopte niet, want er stond 1802. Data kloppen vaak niet bij inschrijvingen van bedelaars.

Bron: Drents archief, toegang 0137.01 (archief van de Rijkswerkinrichtingen te Veenhuizen en Ommerschans), inv.nr. 435.

Ze is gereformeerd en op 31-12-1850 uit Zwolle gekomen. Lengte: 1.6 / aangezigt: ovaal / kleur haar : blond / oogen: blaauw / neus : krom / mond : ordinair / kin : rond / merkbare teekenen : mismaakt gezigt. Akke heeft domicilie van onderstand in Bergum en gaat op 21-7-1851 naar Veenhuizen en wordt daar ontslagen op 23-7-1851. Het kan ook 27 of 29 juli zijn geweest, maar dat is door de doorhalingen niet te lezen. Een half jaar later overlijdt ze.

Een fraaie beschrijving: een ordinaire mond, een kromme neus en een mismaakt gezicht!

De heer Schelte de Beer meldde nog op17-1-2008 dat Akke niet in het bevolkingsregister van Tietjerksteradeel voor komt. Haar moeder overlijdt in 1849 en het eerste bevolkingsregister is van 1849. Daarin staat de moeder niet vermeld en zo weten we ook niet of Akke bij haar moeder inwoonde.Wel komt haar broer Sytze Jans in 1849 voor. Die gegevens zet ik bij zijn gezin.

Het register van ingekomen en uitgegane missives van het Armbestuur van Bergum brengt wat licht in de duisternis. De armvoogd Haisma van Bergum verzoekt in een brief van 29-2-1848 het gemeentebestuur het volgende: "Bij dezen hebben wij de eer UEd, Achtb. te doen toekomen eene som van fl. 16,90, met verzoek dit bedrag aan het gemeentebestuur van Nieuwleusen te willen overmaken tot voldoening van de doorhetselve ten behoeve van Akke Jans Hemrica verstrekte onderhoudskosten volgens bijgaande declaratie die wij gequiteerd terug verwachten."

Dus is Akke op haar zwerftochten in Nieuwleusen geweest en hebben ze daar geld aan haar moeten besteden ( armenzorg) en dat declareren ze bij Bergum, waar ze vandaan komt.Nieuwleusen is niet ver van Zwolle (Overijssel), waar ze in 1850 wordt opgepakt.Had ze daar familie??

In het brievenboek van het armbestuur is ook een brief van de heer Haisma van 5-6-1851 aan de gemeente. "dat de persone van Akke Jans Hemrika op onze kosten, doch zoveel mogelijk op de minst kostbare wijze naar herwaarts kan worden vervoerd." (In juli 1851 gaat ze van Ommerschans naar Veenhuizen)

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Akke Jans Hemrica?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Akke Jans Hemrica

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Akke Jans Hemrica

Trijntje Jans
1723-????

Akke Jans Hemrica
1798-1852

1818

    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

    Verwantschap Akke Jans Hemrica



    Visualiseer een andere verwantschap

    De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 11 november 1798 lag rond de 12,0 °C. Er was 114 mm neerslagDe wind kwam overheersend uit het westen. Typering van het weer: zeer betrokken. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In het jaar 1798: Bron: Wikipedia
      • 17 maart » Na een lange periode de grootste handelsorganisatie te zijn geweest, wordt de Vereenigde Oostindische Compagnie ontbonden.
      • 1 augustus » Slag bij de Nijl waarbij de Britse vloot onder Horatio Nelson de Fransen verslaat.
      • 9 augustus » Oprichting van het Aartsbisdom Minsk in Wit-Rusland.
      • 16 oktober » Oprichting van het Bisdom Warschau in Polen.
      • 29 november » Ferdinand IV van Napels verklaart Frankrijk de oorlog en trekt Rome binnen.
      • 5 december » Einde van de Boerenkrijg bij Hasselt in het Bataafse departement Beneden-Maas; de opstand tegen de invoering van de algemene dienstplicht onder de Fransen is neergeslagen.
    • De temperatuur op 9 december 1798 lag rond de -2 °C. De wind kwam overheersend uit het oosten. Typering van het weer: helder. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In het jaar 1798: Bron: Wikipedia
      • 17 maart » Na een lange periode de grootste handelsorganisatie te zijn geweest, wordt de Vereenigde Oostindische Compagnie ontbonden.
      • 1 augustus » Slag bij de Nijl waarbij de Britse vloot onder Horatio Nelson de Fransen verslaat.
      • 9 augustus » Oprichting van het Aartsbisdom Minsk in Wit-Rusland.
      • 16 oktober » Oprichting van het Bisdom Warschau in Polen.
      • 29 november » Ferdinand IV van Napels verklaart Frankrijk de oorlog en trekt Rome binnen.
      • 5 december » Einde van de Boerenkrijg bij Hasselt in het Bataafse departement Beneden-Maas; de opstand tegen de invoering van de algemene dienstplicht onder de Fransen is neergeslagen.
    • De temperatuur op 7 februari 1818 lag rond de -1 °C. De wind kwam overheersend uit het zuid-oosten. Typering van het weer: betrokken mist. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In het jaar 1818: Bron: Wikipedia
      • 5 februari » In Zweden begint de heerschappij van het Huis Bernadotte.
      • 1 april » Verheffing van het Bisdom Bamberg in Beieren tot Aartsbisdom Bamberg.
      • 18 juni » Oprichting van het rooms-katholieke apostolisch vicariaat Kaap de Goede Hoop.
      • 30 september » Willeskop wordt een gemeentewapen verleend.
      • 3 december » Illinois wordt de 21e staat van de Verenigde Staten.
      • 24 december » Stille Nacht, gecomponeerd door Franz Gruber, wordt voor het eerst uitgevoerd.
    • De temperatuur op 10 februari 1852 lag rond de 1,5 °C. Er was 0.2 mm neerslag. De relatieve luchtvochtigheid was 68%. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • Van 1 november 1849 tot 19 april 1853 was er in Nederland het kabinet Thorbecke I met als eerste minister Mr. J.R. Thorbecke (liberaal).
    • In het jaar 1852: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 3,3 miljoen inwoners.
      • 14 januari » De Franse grondwet van 1852 wordt afgekondigd.
      • 21 februari » Oprichting van de Vereeniging ten behoeve der Arbeidersklasse te Amsterdam, de eerste woningbouwvereniging van Nederland
      • 20 maart » Het boek De hut van Oom Tom van Harriet Beecher Stowe wordt gepubliceerd.
      • 9 april » Eedaflegging van de latere koning Leopold II in de Belgische Senaat.
      • 1 juli » Het Haarlemmermeer valt droog.
      • 2 december » Napoleon III wordt keizer van Frankrijk.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Hemrica

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Hemrica.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Hemrica.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Hemrica (onder)zoekt.

    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Bert Hemrika, "Stamboom Hemrika-Hemrica", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-hemrika-hemrica/I364.php : benaderd 22 mei 2024), "Akke Jans Hemrica (1798-1852)".