Stamboom Helemigh » Wieger Hemrika (1910-1991)

Persoonlijke gegevens Wieger Hemrika 


Gezin van Wieger Hemrika

Hij is getrouwd met Fimke Kops.

Zij zijn getrouwd op 21 september 1932 te Amsterdam, hij was toen 22 jaar oud.

Fimke was dus 15, toen ze trouwde. Wieger is vuurstoker, net als zijn vader. De vader van Fimke is bootwerker.

Kind(eren):

  1. Wieger Hemrika  1932-2008 
  2. (Niet openbaar)


Notities over Wieger Hemrika

Hij was stoker op de grote vaart. Hij was Nederlands Hervormd. Hij woonde o.a. in de Derde Katteburgstraat. In 1933 had hij een café in de Kleine Kattenburgerstraat: café Victoria. Dat café was maar kort in hun bezit, tijdens de crisisjaren. Op de foto staat hij met zijn zoon Wieger uit 1932. De foto kreeg ik van zijn kleinzoon Wieger uit 1960.

In het Parool van vrijdag 5 september 2008 stond hij vermeld: aan de vooravond van de sloop van Kattenburg brachten buurtbewoners ome Flip Keirsgieter en Wieger Hemrika in Marcanti een hartverscheurende ode aan hun straat. In de zaal zat burgemeester Samkalden.Dat was op 3 april 1969.

( Bron: Dick Hemrika) Toen in 1917 zijn moeder overleed, werd Wieger ondergebracht bij de zus van zijn vader: tante Imke en werd hij liefdevol in de Jordaan opgevoed.Wieger werd zeeman op de grote vaart.In café Rooie Bet ontmoette hij Betje, oftewel Fimke Kops. Bij het huwelijk was ze 15 jaar oud. Hun eerste woninkje was in de Oostenburgermiddenstraat, bij de moeder van Fimke op de trap.Later woonden ze op Wittenburg en in 1973 in de Derde Kattenburgerdwarsstraat. Eerst in de vochtige kelder en toen op de eerste verdieping. De drie zonen hadden een bed in het alkoof. Het was een arme, maar fijne tijd: iedereen hielp elkaar en leende elkaar . Bij Lotje Snoep werden okkies gehaald: gepofte bruine bonen met zout. Buurman ome Flip Keirsgieter speelde accordeon en Wieger drumde. Allebei zongen ze daarbij. Ome Flip schreef liedjes over Kattenburg. Een lied van hem met als titel: Jij doet mij denken aan rozen, is later nog door Max van Praag op de plaat gezet. Op zaterdagavond of zondag muziek maken in het café van Westermans of bij het Viscollege De Jonge Visser. Wieger was daar bestuurslid.

In 1968 verhuisd naar de Orteliuskade. Na de dood van zijn vrouw betrok Wieger een benedenwoning in de Pekelharingstraat. Op Kattenburg kwam hij nog vaak, omdat zijn zoon Dedde (Dick) daar woonde. Wieger was jaren vaste Sinterklaas bij de vereniging Nieuw Kattenburg. Hieronder een fragment van het lied, gezongen in Marcanti:

Het straatje was oud en de huizen vergaan
Maar toch waren wij er tevreden
We hadden er vrienden, 't was dicht bij je baan
Voor gein was er altijd een reden
Je was niet modern en je was al zo oud
Toch ben je het straatje waar ik veel van houd.

Refrein:

Adieu, kleine straat, adieu
Zolang ik leef zal ik jou nooit vergeten
Adieu kleine straat adieu
Ik heb jou nooit je armoe verweten
adieu kleine straat adieu
Dank voor alles wat jij hebt gegeven
Als ik denk aan het leif en het leed
't Was te mooi dat ik jou ooit vergeet.

Nu lig je te sterven je ogen gaan dicht
en wij moeten jou nu verlaten
We vinden het niet prettig dat jij daar zo ligt
maar treuren zal ons ook niet baten
Maar wees wel verzekerd dat jij blijft bestaan
in al de gesprekken die over je gaan.

Dit komt uit een artikel met als titel: Die eilanders krijg je met geen stok weg. Hanneloes Pen en Corrie Verkerk.

In de oorlog vertrok hij op 23-6-1943 naar Duitsland: tewerkstelling. Zijn paspoortnummer was 226342 en zijn steunnummer 4234. Hij ging naar (voor?) de firma Hendriks in Rheinhausen bij Duisburg. Toen een belangrijk industriegebied en vaak gebombardeerd door de geallieerden. Wieger heeft zelf wel eens verteld dat hij na bombardementen heeft moeten ruimen, ook eens bij een kraamkliniek. Erg traumatisch.

Zijn eerste terugkeer was op 15-7-1943. Er staat op zijn kaart vermeld dat hij werd overgebracht naar een Duits gevangenenkamp.Er staat bij: niet onvrijwillig werkeloos. (werkweigering?) Op die datum overgebracht? Ook staat er vermeld: sinds 10 weken in kamp Vught. In augustus? Op zijn kaart staat als adres: Derde Kattenburgerstraat 9 en als beroep: grondwerker.

Er is ook nog een kaart met als datum 17-2-1945 met als notitie: razzia Hoorn. De Duitsers hielden toen razzia's om nog aan arbeidskrachten te komen!

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Wieger Hemrika?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Wieger Hemrika

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Wieger Hemrika


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 3 juli 1910 lag tussen 8,0 °C en 15,8 °C en was gemiddeld 11,5 °C. Er was 4,3 mm neerslag. Er was 2,0 uur zonneschijn (12%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 12 februari 1908 tot 29 augustus 1913 was er in Nederland het kabinet Heemskerk met als eerste minister Mr. Th. Heemskerk (AR).
    • In het jaar 1910: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 5,9 miljoen inwoners.
      • 23 januari » Het vissersschip MD 1 uit Middelharnis zinkt tijdens een storm, 13 doden.
      • 21 februari » De Egyptische premier Pasha Ghali overlijdt 1 dag na een aanslag op zijn leven door een schutter.
      • 28 mei » Ralph Craig loopt met 21,2 seconden een wereldrecord op de 200 meter.
      • 20 november » Francisco I. Madero begint de opstand tegen Porfirio Díaz: begin van de Mexicaanse Revolutie.
      • 16 december » Henri Coandă maakt de eerste vlucht in een vliegtuig met straalmotor.
      • 24 december » Op de rede van Vlissingen vindt een aanvaring plaats tussen een Belgisch en een Nederlands stoomschip, 6 opvarenden verdrinken.
    • De temperatuur op 21 september 1932 lag tussen 3,5 °C en 15,8 °C en was gemiddeld 9,3 °C. Er was 6,3 uur zonneschijn (51%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het noord-noord-westen. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 10 augustus 1929 tot 26 mei 1933 was er in Nederland het kabinet Ruys de Beerenbrouck III met als eerste minister Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
    • In het jaar 1932: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 8,1 miljoen inwoners.
      • 27 februari » James Chadwick verifieert experimenteel het bestaan van het neutron, dat hij al eerder vermoedde.
      • 19 maart » Opening van de Sydney Harbour Bridge.
      • 12 mei » Tien weken na zijn kidnapping wordt het zoontje van Charles Lindbergh dood teruggevonden.
      • 20 mei » Amelia Earhart begint aan de eerste non-stop solovlucht over de Atlantische Oceaan door een vrouwelijke piloot.
      • 29 mei » Oprichting van de Centrale Organisatie van Voetbal Scheidsrechters.
      • 11 juli » Muhammad Ali Bey al-Abid wordt president van Syrië.
    • De temperatuur op 8 november 1991 lag tussen 7,1 °C en 12,5 °C en was gemiddeld 9,8 °C. Er was 7,1 mm neerslag gedurende 6,9 uur. Het was zwaar bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het west-zuid-westen. Bron: KNMI
    • Koningin Beatrix (Huis van Oranje-Nassau) was van 30 april 1980 tot 30 april 2013 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van dinsdag 7 november 1989 tot maandag 22 augustus 1994 was er in Nederland het kabinet Lubbers III met als eerste minister Drs. R.F.M. Lubbers (CDA).
    • In het jaar 1991: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 15,0 miljoen inwoners.
      • 2 mei » Ten minste twaalf Kroatische agenten en drie burgers verliezen het leven bij gevechten tussen de politie en Serviërs in het dorp Borovo Selo in het noorden van Kroatië.
      • 21 juni » De plaatsvervanger van de Colombiaanse cocaïnehandelaar Pablo Escobar, zijn broer Roberto Escobar, meldt zich ook in de Envigado-gevangenis die voor de leden van het Medellin-drugskartel is gereserveerd.
      • 10 juli » De Liefkenshoektunnel ten noorden van Antwerpen onder de Schelde wordt geopend.
      • 12 augustus » Advocaat Ismail Mohamed, van Indiase afkomst, wordt benoemd als eerste niet-blanke rechter van Zuid-Afrika.
      • 19 oktober » De Kosovaarse regering in ballingschap roept de onafhankelijkheid uit van Kosovo, dan een provincie van Servië.
      • 30 december » Eerste uitzending van de Belgische televisieserie Familie.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Hemrika

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Hemrika.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Hemrika.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Hemrika (onder)zoekt.

    De publicatie Stamboom Helemigh is opgesteld door .neem contact op
    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Bert Hemrika, "Stamboom Helemigh", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-helemigh/I747.php : benaderd 20 april 2024), "Wieger Hemrika (1910-1991)".