Stamboom Hans Meijer » Johannes Derk Hendrik Colewij (1909-1980)

Persoonlijke gegevens Johannes Derk Hendrik Colewij 

  • Alternatieve naam: Jo Colewij
  • Hij is geboren op 21 december 1909 in Zeist.Bron 1
  • Beroep: in het jaar 1950 .
    ambtenaar rijksbelastingen
  • Over de familienaam.
    De familienaam Colewij is een zgn. adresnaam, waarbijnietde voormalige, maar de actuele woonplaats van denaamdragerwordt genoemd, zijn domicilie als het ware.
    Ze bevat een topografische aanduiding, die verwijst naareenvast punt in het ruimtelijke referentiekader vaneenkleinschalige gemeenschap. Dat kan bijvoorbeeld dewoningzijn van de naamdrager (zijn huis, kasteel,hoeve,herberg), de landschappelijke sector waarop ofwaarbij hijwoont (een bos, een heideveld, een moeras,eencultuurlandcomplex), of een ander verschijnsel datdienstdoet als ruimtelijk richtpunt (waterlopen,waterovergangen,grenspalen, veldkruisen, stadspoorten,alleenstaande bomen,galgen, uitkijkposten, enzovoort).

    Bij de volkstelling van 1947 werden in Nederlands slechts10naamdragers Colewij geteld, waarvan 5 in deprovincieGelderland, 2 in Utrecht en 3 in Rotterdam.
    In 2007 waren er minder dan 5 naamdragers Colewij over.

    Naamsvarianten zijn Coldeweij met 17 naamdragers in1947,waarvan 8 in Gelderland en 4 in Overijssel, enKoldeweijmet 119 naamdragers, waarvan 62 in Gelderland.
    Andere varianten zijn nog: Coldeweijer, Koldewe,Koldewee,Koldewei, Koldeweid, Koolwaaij.
  • (Plaats) in het jaar 1981 in Zeist.
    Zeist is een gemeente en plaats in het midden vandeNederlandse provincie Utrecht. De gemeente teltcirca60.000 inwoners en heeft een oppervlakte van tegen de50km² (waarvan slechts een minieme hoeveelheid water).Naastde hoofdplaats Zeist bevindt zich een viertal dorpenin degemeente: Austerlitz, Bosch en Duin, Den Dolder enHuis terHeide. Door de vestiging van het Slot Zeist in degemeente,wordt het ook de Slotstad genoemd.

    Geschiedenis en architectuur
    In een oorkonde uit het jaar 838 wordt voor heteerstmelding gemaakt van "Seist". De naam heeft mogelijktemaken met de plaatselijke bodemgesteldheid of vegetatie.
    23 Maart in het jaar 838: Graaf Rodgar schenkt aan deSt.Maartenskerk te Utrecht verschillende goederen gelegeninde gouw Leomeriche en elders, en ontvangt daarvooranderegoederen van deze kerk, gelegen te Groessen,Zeist.Leusden, Hees en Doorn, levenslang in gebruiktegenbetaling van cijns. "...villa Seist familias VI cumterriset edificiis earum,..."

    Op 28 mei 1279 schenken Godfried van Zeyst, ridder, enzijnzoon Johannes, aan de priorin en het conventvanVrouwenklooster te Oostbroek, waarin zijndochterPetronella opgenomen is, de wetering waarop dehofStoetweghe afwatert, alsmede de grove en smalle tiendenvan9 hoeven gelegen in Dincslo, welke zij van de electvanUtrecht in leen hielden. Aan het geslacht van Zeistkomtniet veel later min of meer een einde. Min of meer,want inhet jaar 1360 trouwt de laatste (vrouwelijke) telguit hetde familie van Zeist met een lid van de familieBorre vanAmerongen. Zij krijgen een zoon die, om defamilienaam vande moeder te behouden, haar achternaamkiest, entegelijkertijd het familiewapen van de Borre vanAmerongensging dragen. Juist deze tak, met als mannelijkebloedlijnBorre van Amerongen, de naam Van Zeist en hetfamiliewapenvan Borre van Amerongen (in gewijzigde kleuren)is alsenige nog in leven.
    M.n. afschriften uit de rechterlijke archieven gevenalvroeg verwijzingen naar de nederzetting Zeist. (Opeenkaart uit 1541 staat het voormalige kasteel, dat toennogslechts een donjon was.) Op 27 Oktober 1536 haddendeStaten van Utrecht een lijst op laten stellen vanhuizen,die als ridderhofsteden werden erkend en derhalvetoen nogin verdigbare staat hebben verkeerd. Op die lijstkomt ook"Dat huys te Zeyst" voor.

    De kern van de nederzetting bevond zich bij de huidige(1een 2e) Dorpsstraat. Hier verrees aan het eind van de12eeeuw een kerk, waarvan de toren nu deel uitmaakt vandeverder 19e-eeuwse Hervormde Kerk. Vlak langs deDorpsstraatzou tot in de Middeleeuwen een zijarm van wat nude KrommeRijn heet gestroomd hebben, die uiteindelijkdichtslibde.Bij het dorp werden ook drie ridderhofstedengebouwd, teweten het Huis te Zeist, Kersbergen enBlikkenburg.
    De ontwikkeling van Zeist werd ingrijpend beïnvloed doordebouw van Slot Zeist (1677-1686), waar nugeregeldexposities gehouden worden van moderne kunstenaars.In 1746stichtten leden van de Evangelische Broedergemeenteeennederzetting te Zeist, wat resulteerde in degigantischegebouwen die nu aan het Broederplein en hetZusterpleinstaan.

    In de 19e eeuw werd Zeist een geliefde woonplaats voorderijken en werden er talloze buitenplaatsen aangelegd,zoalsSparrenheuvel, Lenteleven, Ma Retraite enMolenbosch.Vooral in de 20e eeuw werden sommige hiervan tenbehoevevan woningbouw gesloopt of verkaveld. Tegelijkkwamen ernieuwe "moderne" gebouwen bij. Getuigebijvoorbeeld hetgebouw van de PNEM gebouwd in 1931Amsterdamse Schoolalsook De Nieuwe Muziekschool van de handvan GerritRietveld gebouwd in 1932 en beiden gelegen aan deUtrechtseWeg. Dat dit niet zonder slag of stoot ging,getuigevolgend citaat : "B. en W. hebben gelijk in hetbestrijdenvan de Nieuwe Zakelijkheid omdat het primitieveprobeerselszijn van Barbaarse volksstammen."
  • Hij is overleden op 27 oktober 1980 in Arnhem, hij was toen 70 jaar oud.
  • Een kind van Roelof Johannes Colewij en Catherina Derkina Hoeven
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 16 juli 2015.

Gezin van Johannes Derk Hendrik Colewij

Hij is getrouwd met Wilhelmina Margaretha van Apeldoorn.

Zij zijn getrouwd op 30 juli 1936 te Driebergen, hij was toen 26 jaar oud.


Kind(eren):

  1. (Niet openbaar)
  2. (Niet openbaar)

Gebeurtenis (huwelijk) op 30 juli 1936 in Driebergen-Rijsenburg .

Bruidegom: Johannes Derk Hendrik Colewij
Geboorteplaats: Zeist
Leeftijd: 26
Vader bruidegom: Roelof Johannes Colewij
Moeder bruidegom: Catharina Derkina van Hoeven
Bruid: Wilhelmina Margretha van Apeldoorn
Geboorteplaats: Driebergen
Leeftijd: 25
Vader bruid: Gerrit van Apeldoorn
Moeder bruid: Willemina Margaretha van Ommeren
Gebeurtenis: Huwelijk
Datum: donderdag 30 juli 1936
Gebeurtenisplaats: Driebergen-Rijsenburg
akteno. 21

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Johannes Derk Hendrik Colewij?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Johannes Derk Hendrik Colewij

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Johannes Derk Hendrik Colewij


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. Centraal Bureau voor de Genealogie: kopie persoonskaart, persoonskaart, gemeente woonplaats

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 21 december 1909 lag tussen -3,6 °C en 2,7 °C en was gemiddeld -0,7 °C. Er was 5,3 uur zonneschijn (69%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 12 februari 1908 tot 29 augustus 1913 was er in Nederland het kabinet Heemskerk met als eerste minister Mr. Th. Heemskerk (AR).
    • In het jaar 1909: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 5,8 miljoen inwoners.
      • 16 januari » Ernest Shackleton ontdekt de magnetische zuidpool.
      • 4 maart » William Howard Taft wordt beëdigd als 27e president van de Verenigde Staten
      • 17 maart » Aanvaring tussen Duits en Noors schip bij de ingang van de Nieuwe Waterweg, acht doden.
      • 22 april » Scheepsramp op de Zuiderzee nabij Lemmer, 7 doden.
      • 26 juli » In Catalonië begint de Tragische week, een opstand die hardhandig wordt neergeslagen.
      • 28 juli » Derde dag van de Tragische week in Catalonië: scholen en kerken worden in brand gestoken.
    • De temperatuur op 30 juli 1936 lag tussen 9,9 °C en 20,2 °C en was gemiddeld 14,9 °C. Er was 0.5 mm neerslag gedurende 0.2 uur. Er was 10,6 uur zonneschijn (68%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het noord-westen. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 31 juli 1935 tot 24 juni 1937 was er in Nederland het kabinet Colijn III met als eerste minister Dr. H. Colijn (ARP).
    • In het jaar 1936: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 8,5 miljoen inwoners.
      • 15 februari » Hitler presenteert de Volkswagen.
      • 30 juni » Het boek "Gone with the wind" wordt gepubliceerd.
      • 23 november » Het eerste nummer van het tijdschrift Life wordt uitgebracht.
      • 25 november » Duitsland en Japan sluiten het Anti-Kominternpact, dat voornamelijk gericht is tegen de Komintern (Communistische Internationale) en in het bijzonder tegen de Sovjet-Unie.
      • 12 december » De Moerdijkbrug over het Hollandsch Diep wordt geopend.
      • 21 december » Muhammad Ali Bey al-Abid treedt af als president van Syrië.
    • De temperatuur op 27 oktober 1980 lag tussen 10,2 °C en 17,7 °C en was gemiddeld 14,6 °C. Er was 1,6 mm neerslag gedurende 2,5 uur. Er was 0,8 uur zonneschijn (8%). Het was half tot zwaar bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. Bron: KNMI
    • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) was van 4 september 1948 tot 30 april 1980 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Koningin Beatrix (Huis van Oranje-Nassau) was van 30 april 1980 tot 30 april 2013 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van maandag 19 december 1977 tot vrijdag 11 september 1981 was er in Nederland het kabinet Van Agt I met als eerste minister Mr. A.A.M. van Agt (CDA/KVP).
    • In het jaar 1980: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 14,1 miljoen inwoners.
      • 7 april » Tracy Austin lost Martina Navrátilová na 31 weken af als de nummer één op de wereldranglijst der proftennissters. De Amerikaanse moet die positie na twee weken weer afstaan aan haar Tsjechisch-Amerikaanse collega.
      • 1 juni » Eerste uitzending van de Amerikaanse nieuwszender CNN van Ted Turner.
      • 22 september » Irak valt Iran binnen.
      • 11 oktober » Het Nederlands voetbalelftal speelt in Eindhoven met 1-1 gelijk tegen West-Duitsland. Bondscoach Jan Zwartkruis laat vijf spelers debuteren in het oefenduel van Oranje: doelman Hans van Breukelen (FC Utrecht), Martin Jol (FC Twente), Jos Jonker (AZ'67), Pier Tol (AZ'67) en Keje Molenaar (Ajax).
      • 13 november » De Voyager-1 stuurt de eerste close-ups van Saturnus naar Aarde.
      • 30 november » De gemeente Amsterdam koopt het kraakpand Groote Keijser aan de Keizersgracht om een treffen met de kraakbeweging te voorkomen.

    Over de familienaam Colewij

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Colewij.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Colewij.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Colewij (onder)zoekt.

    De publicatie Stamboom Hans Meijer is opgesteld door .neem contact op
    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Hans Meijer, "Stamboom Hans Meijer", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-hans-meijer/I759.php : benaderd 26 april 2024), "Johannes Derk Hendrik Colewij (1909-1980)".