Stamboom Hans Meijer » Bart van Ommeren (1859-1907)

Persoonlijke gegevens Bart van Ommeren 

  • Alternatieve naam: Bartholomeus van Ommeren
  • Hij is geboren op 5 april 1859 in Ingen, Lienden.
  • (Geboorte) op 5 april 1859 in Lienden.
    Geboorte Bart van Ommeren, 05-04-1859
    Aktenummer: 39
    Akteplaats: Lienden
    Geboortedatum: 05-04-1859
    Geboorteplaats: Ingen (Buren)
    Kind: Bart van Ommeren
    Moeder: Helena Roelanda van Ommeren
    Vader: Cornelis Jan van Ommeren
    Aktesoort: Normaal
    Toegangsnummer: 0207 Burgerlijke stand Gelderland
    Inventarisnummer: 3792
    akteno. 39
  • (tekst) in het jaar 1900.
    Bartholomeus van Ommeren (roepnaam: Bart), een van deeerstesocialisten die gerechtelijk werd vervolgd enpropagandistvoor het anarchisme, is geboren te Ingen(gemeente Lienden)op 5 april 1859 en aldaar overleden op 6september 1907. Hijwas de zoon van Cornelis Jan vanOmmeren, boer, en HelenaRoelanda van Ommeren.

    In het dicht bij zijn geboortedorp gelegen Tiel woondeVanOmmeren, zoon van een welgestelde boer, van 1872 tot1876bij de hoofdonderwijzer Simon Moll, waar hijwaarschijnlijkeen opleiding tot hulponderwijzer volgde. Inmaart 1878vestigde hij zich vanuit Lienden in Amsterdam,waar hijklerk op een notariskantoor werd - bijhetbevolkingsregister staat hij tot 1887 alskantoorbediendeingeschreven - en zich in het politiekeleven stortte.

    Van Ommeren werd secretaris van de Nederlandsche BondvoorAlgemeen Kies- en Stemrecht, afdeling Amsterdam enslootzich aan bij de Sociaal-Democratische Bond (SDB). Inapril1885 correspondeerde hij met Johann Most, redacteurvan hetin New York verschijnende anarchistische bladFreiheit. Derichting-Most wilde dat anarchisten ensocialisten éénfront vormden tegen de kapitalistischeoverheersing. Op ditblad was hij eerst via boekhandelAllert de Langegeabonneerd. Voor de politie was zijnbuitenlandsesocialistische lectuur aanleiding hem teschaduwen. Ditbleek bij het gevoerde proces. Het contactmet Most, dieeen brief van Van Ommeren doorzond aan J.Peukert dievanuit België contact onderhield met Duitseanarchisten,kan ook van invloed geweest zijn op het lot vanVanOmmeren, gezien de van spionnen vergeven atmosfeerrondPeukert. In mei 1885 werd Van Ommeren gearresteerdopbeschuldiging van het 's nachts aanplakken vaneenzogenaamd door koning Willem IIIuitgevaardigdeproclamatie, waarin deze afstand van de troondeed ten batevan het volk. Dit werd als majesteitschennisbeschouwd.Hoewel de bewijslast weinig overtuigend was, werdVanOmmeren tot een jaar gevangenisstraf veroordeeld ineenzeer geruchtmakend proces, dat tot aan de Hooge Raadwerdgevoerd en aanleiding gaf tot grote volksdemonstratiesnade rechtzittingen. Zijn straf zat hij van januari 1886totjanuari 1887 uit in de gevangenis te Groningen. DeSDBslaagde er in het optreden van politie enjustitiepropagandistisch te benutten. P.C. de Ruijterdichtte een'Afscheidsgroet, aan B. van Ommeren, bijzijneveroordeeling tot 1 jaar celstraf', dat met hetportret vande veroordeelde werd verkocht, en in 1887een'Welkomstgroet, aan onzen Vriend B. van Ommeren, bijzijneterugkomst uit de cellulaire gevangenis'.

    Na zijn vrijlating in 1887 hield Van Ommeren, dietevorenniet als spreker was opgetreden, voor SDB-afdelingenenvakbonden lezingen. Hij vestigde zich in Den Haag, waarhijin juli als tweede boekhouder bij desociaal-democratischgeoriënteerde CoöperatieveBroodbakkerij enVerbruiksvereeniging 'De Volharding' kwamte werken enlater een café begon. Hij zou zich ten slottewisselend inDen Haag en Rotterdam vestigen als'praktizijn'(rechtskundig adviseur). In 1887 werd hij doorC. Croll -die optrad als waarnemer voor de in degevangenisverblijvende F. Domela Nieuwenhuis - alsredacteuraangesteld van het gereorganiseerde'anarchiserende' bladDe Vrije Pers. Dit was in 1886 doorJoh. J. Berschopgericht en verscheen in 1887 met steun vanDomelaNieuwenhuis in Den Haag. Onder - nogonbekend(e)-pseudoniem(en) moet Van Ommeren in dit bladgepubliceerdhebben. Na december 1887 was De Vrije Pers,waarschijnlijkals gevolg van het besluit van de SDB aandeKamerverkiezingen deel te nemen, ter ziele enverscheenvanaf januari 1888 Anarchist, Orgaan vanGoddeloozen,Haveloozen en Regeeringloozen, dat onder dehoede van deHaagse anarchistische groep Zelfbestuur stond.Het was eenpubliek geheim dat Van Ommeren aan dit bladmeewerkte.

    Als spreker was Van Ommeren niet meeslepend, maar welzeergedocumenteerd. Onder zijn invloed zijn onder meerJ.Methöfer, F.J.W. Drion in Den Haag, H. van Bloppoelenanderen in Rotterdam tot het anarchisme bekeerd.InRotterdam en Den Haag was Van Ommeren medeoprichtervan'vrije groepen'. In Rotterdam kwam hij in aanraking meteenanarchistische groep 'krakers' van pas gebouwde villa'saande rand van de stad. De anarchist Piet J. Honigbeschrijftonder het pseudoniem Peter Stranger eenbijeenkomst vananarchisten ten huize van Methöfer in DenHaag: 'De kernonzer beste en intellectueelste kameraden uithet landwaren daar aanwezig. Nog zie ik dieverzamelingrevolutionaire koppen voor mijn geestesoogvoorbijgaan. ...Dààr wat verder zie ik m'n goeie Bart vanOmmeren. Altijdschijnbaar kalm, rustig en bedaard, steedsmet den zelfdenfijnen beschaafden humor'.

    Er bestonden betrekkingen met Belgische anarchisten.Ditblijkt uit de correspondentierubriek van hetGentseanarchistische blad De Opstand. V(an) O(mmeren) werdommedewerking gevraagd. Louis (wellicht een schuilnaamvanVan Ommeren) gaf een verslag over de toestand in DenHaag,waarin hij de coöperatie bekritiseerde en het bestaanvan'standen' binnen de SDB signaleerde: de 'heren' vandeCentrale Raad tegenover de gewone leden. In juni 1888werdVan Ommeren bij De Volharding ontslagen, officieelomdat erbezuinigd moest worden en hij te langzaam werkte.Velenzagen er echter een ontslag om politieke redenen in.Hetwerd onderwerp van verhitte discussiesopsociaal-democratische vergaderingen in Den Haag in 1888en1889. Binnen De Volharding werden acties georganiseerdomhet ontslag ongedaan te maken. Enkele gezellen indebakkerij voerden een financiële steunactie enwerdenanarchist. Uiteindelijk werd de kwestie geregeld enkwamVan Ommeren voor halve dagen bij De Volharding werken.

    In september 1894 verhuisde hij naar Amsterdam en weertweejaar later ging hij terug naar zijn geboortestreek. Hijwasenige tijd werkzaam op een coöperatieve boterfabriekdeMeiblom en takelde ten slotte geestelijk af. Vrijweltotzijn dood was hij geabonneerd op het bladvanGemeenschappelijk Grondbezit De Pionier.
    ---

    PORTRET: B. van Ommeren, Historisch TopografischeAtlasGemeentelijke Archiefdienst (Amsterdam)

    Auteur: P.J. Meertens, Johanna M. Welcker
    Oorspronkelijk gepubliceerd in: BWSA 2 (1987), p. 104-106
    gevonden op http://www.iisg.nl/bwsa/bios/ommeren.html
  • (Begraafplaats) september 1907 in Ingen.Bron 1
    algemene begraafplaats de Brenk
  • (overlijden) op 7 september 1907 in Lienden.
    Bron Burgerlijke stand - Overlijden
    Archieflocatie Gelders Archief
    Algemeen Toegangnr: 0207
    Inventarisnr: 8491
    Gemeente: Lienden
    Soort akte: overlijden
    Aktenummer: 28
    Aangiftedatum: 07-09-1907
    Overledene Bart van Ommeren
    Geslacht: M
    Overlijdensdatum: 06-09-1907
    Overlijdensplaats: Ingen
    Vader Cornelis Jan van Ommeren
    Moeder Helena Roelanda van Ommeren
    Partner
    Nadere informatie geboortepl: Ingen 05-04-1859;beroepoverl.: zonder beroep; beroep vader: geen beroepvermeld;beroep moeder: zonder beroep
    akteno. 28
  • Hij is overleden op 6 september 1907 in Ingen, Lienden, hij was toen 48 jaar oud.
  • Hij is begraven in Ingen.
  • Een kind van Cornelis Jan van Ommeren en Helena Roelanda van Ommeren
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 12 augustus 2014.

Gezin van Bart van Ommeren

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Bart van Ommeren?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Bart van Ommeren

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Bart van Ommeren

Voorouders (en nakomelingen) van Bart van Ommeren


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

    Verwantschap Bart van Ommeren



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. Online Begraafplaatsen / Online Begraafplaatsen

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 5 april 1859 lag rond de 16,3 °C. De winddruk was 12 kgf/m2 en kwam overheersend uit het westen. De luchtdruk bedroeg 76 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 57%. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • Van 18 maart 1858 tot 23 februari 1860 was er in Nederland het kabinet Rochussen - Van Bosse met als eerste ministers J.J. Rochussen (conservatief-liberaal) en Mr. P.P. van Bosse (liberaal).
    • In het jaar 1859: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 3,3 miljoen inwoners.
      • 24 januari » Walachije en Moldavië worden verenigd als Roemenië.
      • 17 februari » Première van de opera Un ballo in maschera van Giuseppe Verdi in Rome.
      • 22 mei » Frans II volgt Ferdinand II op als koning der Beide Siciliën
      • 17 augustus » De Amerikaanse posterijen zetten vanaf vandaag een nieuw voertuig in: de luchtballon.
      • 27 augustus » In Titusville wordt 's werelds eerste exploitabele olieveld gevonden.
      • 24 november » De Britse bioloog Charles Darwin publiceert De oorsprong der soorten (oorspronkelijke titel: On The Origin of Species). De eerste druk is meteen uitverkocht.
    • De temperatuur op 6 september 1907 lag tussen 15,4 °C en 20,1 °C en was gemiddeld 17,1 °C. Er was 3,7 mm neerslag. Er was 0.1 uur zonneschijn (1%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-westen. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 17 augustus 1905 tot 11 februari 1908 was er in Nederland het kabinet De Meester met als eerste minister Mr. Th. de Meester (unie-liberaal).
    • In het jaar 1907: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 5,6 miljoen inwoners.
      • 6 januari » In Rome opent Maria Montessori haar eerste school waar ze haar didactische hervormingsplannen wil verwezenlijken.
      • 19 mei » Oprichting van de Finse voetbalbond, de Suomen Palloliitto.
      • 8 augustus » Oprichting van de Duitse voetbalclub FC Augsburg.
      • 31 augustus » De Brits-Russische Conventie vindt plaats, over problemen met Perzië, Afghanistan en Tibet.
      • 8 september » Encycliek Pascendi Dominici Gregis van paus Pius X over de leerstellingen van het modernisme.
      • 6 november » Koets raakt bij dichte mist in het Hoendiep nabij Hoogkerk, 5 doden t.w. oud-commissaris Johan Æmilius Abraham van Panhuys, zoon Hobbe (burgemeester van Leek), hun echtgenotes en huisknecht.

    Over de familienaam Van Ommeren


    De publicatie Stamboom Hans Meijer is opgesteld door .neem contact op
    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Hans Meijer, "Stamboom Hans Meijer", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-hans-meijer/I2991.php : benaderd 10 mei 2024), "Bart van Ommeren (1859-1907)".