Stamboom Griffioen Jellema Friese Adel » Jelger Feytsma Thoe (op) Jelgersma (Feikisma) (1425-1507)

Persoonlijke gegevens Jelger Feytsma Thoe (op) Jelgersma (Feikisma) 


Gezin van Jelger Feytsma Thoe (op) Jelgersma (Feikisma)

Hij is getrouwd met Tieth Wytzesdr Oenema.

Zij zijn getrouwd in het jaar 1455 te Wirdum, Leeuwarderadeel, Friesland, Nederland, hij was toen 30 jaar oud.


Kind(eren):

  1. Luts Jelgers Feytsma  1455-1490 


Notities over Jelger Feytsma Thoe (op) Jelgersma (Feikisma)

Grietman van Leeuwarderadeel

Hij woonde te Huizum.
OFO I-126 d.d. 11-8-1451: genoemd bij de zoenlieden.
Met anderen genoemd in OFO II-217 d.d. 1-3-1452.
OFO I-168, 169 d.d. 23-6-1463: Jelger en Tete te Huizum ontvangen van Leeuwarden de doodgelden voor hun gestorven zoon Hessel en vrijwaren de stad voor aanspraken van zijn familie wegens de doodslag op Hessel.
OFO I-193 d.d. 1-2-1468: Jelger en zijn vrouw Tete verkopen een huis op de Weerd te Leeuwarden aan heer Jelle Juwsma, pastoor Oldehove .
OFO IV-35 d.d. 6-4-1470; genoemd bij de zoenlieden.
OFO I-222 d.d. 28-2-1472: hij zegelt de schenking van Tjomme van Wiarda.

Feijtsma-state
De oudst bekende uit het gelacht van de Feytsma's leefde ongeveer in het jaar 1463 te Huizum. Zijn naam was Jelger Feijtsma thoe Jelgersma. Hij was getrouwd met Tieth Wytzesd. van Oenema van Wirdum. Hun stins stond even voorbij Abbinga-state. In Sipma's Oudfriesche oorkonden staat: "Jelger Feikisma toe Husem ende Tete myn wiif" verklaarden dat de stad Leeuwarden het dodengeld voor hun zoon betaald had dat zij geen wraak over zijn dood zouden nemen (1463).
Tijdens het leven van de andere zoon, Hessel, onderging de stins in 1498 het zelfde lot als Abbinga-state: de Vetkoperse Leeuwarders verwoestten deze. De stenen van de rondom Leeuwarden verwoeste stinzen werden later door hertog Albrecht van Saksen gebruikt om de Leeuwarder stadspoorten te bouwen. De toezegging dat de stenen vergoed zouden worden, kwam hij niet na, ondanks het feit dat de Schieringers zijn bondgenoten waren.
De kleinzoon van de voornoemde Hessel, eveneens Hessel geheten, vluchtte in 1568 samen met Epo van Bootsma en Epo van Douwma naar Emden, omdat zij de 9 en 10 januari "bij klokluiding zijn ingedaagd" om op 11 februari 1568 voor de Hertog Alva te Brussel te verschijnen. In augustus van het zelfde jaar werden ze opnieuw gedaagd. Zij stuurden twee advocaten, maar een reis was tevergeefs. Hierna werden al hun bezittingen in beslag genomen. In 1580 keerde Hessel op zijn state terug. Hij ligt begraven in de Huizumer kerk. Op zijn steen staat: "A(nn)o 1585 de(n) 10 janvary sterf de(n) eedele erentpheste Hessel va(n) Feytsma. Memento judicii mei, enim erit et tuum; mihi heri et tibi hodie (Denk an mijn vonnis, want het zal het Uwe ook zijn; ik gisteren, U vandaag)".
Volgens een koopakte van 13 juni 1625 koopt Jhr. Abbe van Bootsma "sekere alsulcke aenpart landen als Dr. Haije Rinia aengeervet en bij Testament gemaeckt sijn van Hessel van Feijtsma des selues olde Oom in sekere twe Saeten lands beijde gelegen onder Clockslagh van Huysum, d'eene groot omtrent 80 pmt. zijnde Feijtsma State tegenwoordig bij de coper bewoont en gebruyckt".
In januari 1680 werd er inventaris gemaakt op Feytsma-state: "Huysinge, hovinge, boomen en plantagie sampt Schuyre, Gracht en Zingels, alsmede trecht van Swaene Jacht, mitsgaders twee legersteden in de kercke". De state week in grootte en voorkomen niet veel af van Abbinga-state. Aan het begin van de 18e eeuw werd de state afgebroken en heeft men er een boerderij voor in de plaats gezet. Wesselius schreef over deze boerderij: "In het begin der 18e eeuw is die boereplaats moedwillig in brand gestoken door eene dienstmaagd, daartoe bekogt door eene nieuwe rok, welke brandstichtster deswesgen door het hof gestraft is".

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Jelger Feytsma Thoe (op) Jelgersma (Feikisma)?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Jelger Feytsma Thoe (op) Jelgersma (Feikisma)

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Jelger Feytsma Thoe (op) Jelgersma (Feikisma)


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Over de familienaam Thoe (op) Jelgersma (Feikisma)


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Joke Koster, "Stamboom Griffioen Jellema Friese Adel", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-griffioen-koster/I105.php : benaderd 30 mei 2024), "Jelger Feytsma Thoe (op) Jelgersma (Feikisma) (1425-1507)".