Stamboom Graafmans » Poppo van de Friezen (674-734)

Persoonlijke gegevens Poppo van de Friezen 

Bron 1
  • Hij is geboren in het jaar 674.
  • Hij is overleden in het jaar 734, hij was toen 60 jaar oud.

Gezin van Poppo van de Friezen

Hij is getrouwd met Williswind.

Zij zijn getrouwd


Kind(eren):

  1. Poppo I van Grabfeld  ± 790-???? 

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Poppo van de Friezen?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!

Voorouders (en nakomelingen) van Poppo van de Friezen

Poppo van de Friezen
674-734



Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. Wikipedia, via http://nl.wikipedia.org/wiki/Poppo_van_d...
    Poppo (674-734), ook wel Bubo en Bobba genaamd, was een Friese koning uit de 8e eeuw. Hij is na Aldgisl en Radboud de derde Friese heerser die genoemd wordt in schriftelijke bronnen. Hij wordt beschouwd als de laatste koning van het Friese Rijk.
    [bewerken]Opvolger van koning Radboud

    De schriftelijke bronnen uit de vroege Middeleeuwen verzwijgen wie koning Radboud opvolgde. Omdat we Poppo kennen als aanvoerder van het Friese leger in de strijd tegen de Franken, wordt er meestal van uitgegaan dat hij de waarschijnlijke opvolger van Radboud is, moogelijk zijn zoon. Overtuigend bewijs voor dit laatste ontbreekt en door H. Halbertsma is hiertegen aangevoerd dat het ontbreken van mannelijk nageslacht juist de reden was voor het huwelijk van Radboud zijn dochter met Grimoald II in 711. [1]
    [bewerken]Inlijving van Friesland door Karel Martel

    Het Friese Rijk heeft ten tijde van koning Radboud zijn grootste uitbreiding bereikt. Die gebiedsuitbreiding was ten koste gegaan van het Frankische Rijk. Door hofmeier Karel Martel werd aan die situatie een eind gemaakt door kort na de dood van Radboud een deel van de Friezen te onderwerpen. Tijdstip en plaats van een beslissende zee- of veldslag worden niet opgegeven, maar vanaf 720 was het Friese gebied ten westen van de Vlie (Zeeland, Holland en Utrecht) in Frankische handen. Het ontbreken van een geschikte opvolgingskandidaat heeft de Friezen bij dit verlies parten gespeeld. Er zijn aanwijzingen dat de plaatselijke elite betrokken is geweest bij de machtsovername door de Franken [2]. Vermoedelijk kozen zij de kant van de Franken en hebben zij Poppo niet gesteund als opvolger van Radboud. Aangenomen wordt dat Poppo na de nederlaag tegen de Franken een verdrag met Karel Martel heeft gesloten.
    Onder Poppo hebben de Friezen tussen Vlie en Lauwers nog een korte periode vrede gekend met de Franken. Aan die toestand kwam een einde toen Karel Martel de Friezen in 733 opnieuw aanviel. Met een vloot stak hij over naar het huidige Friesland en sloeg hun terug naar Oostergo. Het jaar daarop (734) keerde hij terug en versloeg het Friese leger geleid door Poppo in de Slag aan de Boorne, waarbij de Friese koning sneuvelde. Met deze overwinning kwam er een eind aan de macht van de Friese koningen.
    Volgens de Duitse historikus Jaekel was de latere graaf Alfbad van Oostergo, een zoon van Poppo. Jaekel baseert zijn stelling op het feit dat de Karolingers de Friese adel inschakelden bij het bestuur van het veroverde land.

    Bronnen, noten en/of referenties:
    Literatuur:
    Jaekel, H., Die Grafen von Mittelfriesland aus dem Geschlechte Konig Ratbods, (Gotha, 1895).
    Gosses,I.H., Handboek tot de staatskundige geschiedenis van Nederland, 1947.
    Herre HalbertsmaHalbertsma. H., Het rijk van de Friese koningen, opkomst en ondergang, Utrecht, 2000, pag. 253.
    Primaire bron:
    Continuationes op de Kronieken van Fredegar
    Referenties:
    ? H. Halbertsma (2000), Frieslands Oudheid, blz. 126
    ? D.P. Blok, De Franken in Nederland, blz. ?
    Categorie: Koning der Friezen

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Jan Willem Graafmans, "Stamboom Graafmans", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-graafmans/R7270.php : benaderd 23 september 2024), "Poppo van de Friezen (674-734)".