Stamboom Goossens x Van der Heijden » Joannes Reijnier "Jan" Moonen (1650-< 1703)

Persoonlijke gegevens Joannes Reijnier "Jan" Moonen 


Gezin van Joannes Reijnier "Jan" Moonen

Hij heeft/had een relatie met Joanna Mollen.

De relatie startte in het jaar 1680 te Bladel, hij was toen 30 jaar oud.


Kind(eren):

  1. Reinier Moonen  1680-1710
  2. Hendrick Moonen  1684-< 1713 
  3. Maria Moonen  1685-1722
  4. Petrus Moonen  1687-1739
  5. Joanna Teresia Moonen  1690-< 1691
  6. Anna Catharina Moonen  1693-1750 
  7. Gertrudis Moonen  1696-1760
  8. Joannes Moonen  1699-< 1725


Notities over Joannes Reijnier "Jan" Moonen

Jan Moonen, mogelijk de zoon van Peter, leefde vanaf ca. 1650 te Bladel en is vóór 1703 overleden. Hij was getrouwd met Joanna Mollen, dochter van Hendrick Mollen en van Geertruij Adriaen Cuijlen. Jan Moonen was eigenaar en herbergier van herberg `Den Sleutel` te Bladel, bestaande uit een huijs, stallinge, schueringe en brouwerij met de schop daaraan.
Deze herberg met brouwerij, ter waarde van f 4700, brandde op 3 oktober 1688 af, toen de Fransen onverhoeds in de gemeente vielen en in weinige uren de verschrikkelijkste sporen van plundering en brandstichting achterlieten.
Al voordat de herberg afbrandde, was het er een drukte van belang. We lezen dat er in het jaar 1687-1688 aan Jan Moonen betaald is voor tgeen ten sijne huijse is verteert door verscheijde militeren persoonen soo door officieren Ruijters ende soldaten alhier gelogeert hebbende alsmede voor een eijsere Balans tot de Waegh, boodeloon en verschoote penningen, aldus Jan Moonen zelf als "Commer borgemeester" van Bladel. (Kommer was een belasting, ofte geworven penningen, vooral van paarden en koeien. Men kan dus zeggen belasting is kommer en kwel!)
In 1688/1689 wordt er bij hem natuurlijk niet verteerd want er moet aan de heropbouw worden gewerkt. Intussen is Jan Moonen voerman, zoals ook later zijn nazaten zullen zijn. Er wordt betaald aan Jan Moonen voor karvracht hebbende de bagasij vervoert van de brandeboogher volckeren.
In 1689/1690 wordt er opnieuw door militairen gelogeerd, de herberg is weer in bedrijf. In 1693 houdt er de deurwaarder verkoping en in 1694 wordt er verteerd als wanneer Schepenen met Bastiaen Weertsmalcanderen te spreken hadden over de gemeente afferis.
Jan Moonen overleed vóór 18 augustus 1703. In dat jaar werd gedeclareerd voor bier en brandewijn ten huize van de weduwe Jan Moonen. In dat hele jaar verkeerden er in de herberg van de wed. Moonen groepen volckeren van den vijant (o.a. Fransen, Franse partisanen en Spanjaarden), gemiddeld 3 à 6 maal per maand. Ook in 1704 was dit het geval.
Jan Moonen en zijn vrouw bezaten grond en goederen, getuige de verdeling van hun bezittingen onder de kinderen in 1722. Er is dan o.a. sprake van den pollen acker. In een akte uit 1712 is sprake van het Gielens beemdeken, dat waarschijnlijk al veel eerder eigendom was van de familie Moonen.

De herbergier Jan Moonen is zeker invloedrijk en niet onbemiddeld geweest. Als hij overleden is, handelt zijn weduwe Jenneke gedurende verle jaren alsof zij nooit anders gedaan heeft. In 1707 regelt zij de reeds genoemde koop en verkoop met Reijnier Leppens.
Op 20 oktober 1707 verkopen de volgende personen te Bladel een groes: Aart Moonen, Elisabeth van Mierlo met haar man Jan Nicolaas Coolen, Jenneke Mollen wed. Jan Moonen, allen voor de kinderen AdriaenLeppens, allen erfgenamen van Reijnier Leppens, aan Jan Cuijlen en diens vrouw Maria Spoormans. De kooppenningen worden op 17 maart 1708 betaald aan Hendrik Moonen, de zoon van Jan en Jenneke. De hier genoemde Adriaen Leppens was gehuwd met Josina, dochter van Jan Hendrick Cuijlen en van Elisabeth Jan Meuren. Jan Cuijlen was een broer van Josina.
Genoemde Aert Moonen, naar alle waarschijnlijkheid een broer van Jan, en Catrien Spoormans zijn huisvrouw verklaren (in 1709) ingenoomen en geligd te hebben in den leven van Jan Moone Zaler f400 en zijn die schuldig aan de wed. Jan Moonen of haar kinderen, onder hypotheek van diverse stukken grond, o.a. 't Lanckvelt, aangekomen van zijn vader zaliger.
Aert Moonen is in 1711 schepen te Bladel en in 1726 woont hij in Reusel. Een van zijn kinderen is Catharina, die trouwt met Jan Verbeek uit Aalst.
Zijn zoon Jan Moonen ondertrouwt te Reusel op 9 februari 1737 en trouwt op 24 februari 1737 met Jenna Jan Jenten. Uit dit huwelijk te Reusel stammen o.a. Jan (gedoopt op 27 augustus 1737) en Arnoldus (gedoopt op 3 oktober 1739).
Op 1 april 1711 transporteert Peeter Moonen te Bladel aan Jenneke Mollen wed. Jan Moonen deszelfs moeder, alle erfgoederen sulx voor een vijfde part hem transportant uijt hoofde van sijn Vader salger (als) legitieme portie toebehoorende. Het is deze Peter die niet lang daarna overlijdt, nadat hij dus zijn erfdeel aan zijn moeder heeft verkocht.
Deze aantekening wijst erop, dat er bij de verdeling van de goederen van Jan Moonen (dus vóór 1711) nog vijf kinderen in leven waren. Dit moeten dan (mede volgens latere gegevens) zijn Peeter, Hendrik, Maria, Catharina en Tresia.
In de verpondingsregisters vinden we vanaf 1713 een opsomming van de bezittingen van de wed. Jan Moonen. Het aandeel van Joanna in de Stede van de kinderen van Geertruij Mollen, dat zij bij deling en erfenis krijgt, bestaat uit bijna zeven lopense akker- en weiland, het huis en hof en aangelag met grond van Mijs Aerts en een huis, hof en aangelag met toebehoren.
Ook koopt de wed. Moonen uit de goederen van Aert Moonen diverse stukken land, en eveneens bezit ze land, afkomstig van Adriaentje Cuijlen.
Op 16 mei 1713 treedt Jenneke wed. Jan Moonen samen met haar zusters en broer op bij een transport.
Op 13 mei 1714 verkoopt Jenneke Mollen grond namens juffr. Adriana Cuijlen, begijntje te Turnhout.
Op 2 mei 1717 krijgt de wed. Jan Moonen de 2de Cavel bij een deling van Maria Mollen, wed. Peter Danckers, bijgestaan door Hendrick Dankers, haar zoon. De goederen zijn gekomen van Geertruij Cuijlen, die getrouwd geweest was met Hendrick Mollen. Eveneens op 2 mei 1717 verkoopt Jenneke Mollen een half huis, gekomen van haar ouders.
De reeds genoemde Aert Moonen en Catharina Spoormans, nu wonende te Reusel, verkopen op 5 mei 7120 aan Jenneke Mollen - een groes 't Lanckvelt (etc.) te Bladel, de vercoper aangekomen van sijne ouders zal'r en en afgedeeld met de verdere convidenten.
De aantekening - sijne ouders sal'r en die over de f400 versterken de gedachte dat Aert een broer was van Jan Moonen.
Op 27 juli 1722 wordt de wed. Jan Moonen herbergieresse in den Sleutel genoemd. Hoewel Joseph Jansen dan de waard wordt genoemd, is Jenneken nog steeds de eigenaresse. Dan, op 27 november 1722, begintJenneke er genoeg van te krijgen (zij moet dan al ca. 70 jaar oud zujn) en er volgt met bewilling, consent etc. van Jenneke Mollen wed. Jan Moonen de Scheijdinge en Deijlinge door de gesamentlijcke kinderen en kindskinderen van voors. Jan Moonen sal en Joanna Mollen, te Weeten Juffr. Tresia Moonen begijntien te Tuerenhout, Catharina Moonen j.d. beide meerderjarig, Aert Moonen als momboir, Gijbel Weirts als toesiender, Cornelis Weirts als vader van de onmondige kinderen verwekt, Jochem van Rishooven, toesiender, en Peter Louwens aangetrouden vader van het onmondige kind of pupilkind van wijlen Hendrick Moonen werwekt bij Catharina Risthoven allen hier present.
Verdeeld werden de volgende kavels:
- het lankvelt 4 lopen aan de onmond, kinderen van Maria Moonen.
- De Pollenacker 5 lopen aan het onmond, kind van Hendrick Moonen.
- de acker genaemt De Traen 3 lopen aan Juffr. Tresia Moonen
- het huis de Sleutel etc., gedeeltelijk aan Catharina en aan de overigen, waarbij zij ook de onderhoudsplicht (kost en drank etc.) hebben aan moeder Joanna Moonen.
Tevens krijgt ieder een aandeel in f5000.
Vele jaren later, op 9 augustus 1735, transporteert de eerbare Joanna Mollen, weduwe Johan Moonen, aan Tresia Moonen, begijntien ten begijnhove der stad Tuerenhout de tocht de jaarlijkse intresten vaneen obligatie van f866-13-0 keijsers brabants corant gelt (op seeckere huijsinge te tuerenhout) de transportante op 2 juli 1708 aangecomen van Juffr. Adriana Cuijlen, begijntien en meesteresse te Tuerenhout.
In 1742 verkoot Jan Moonen, de zoon van Hendrik, zijn aandeel in deze obligatie aan Joseph Jansen c.s. Dit aandeel bedraagt een derde; een ander derde deel was reeds door Tresia aan haar zus Catharinanagelaten.
Op 11 februari 1723 doet Jenna wed. Jan Moonen afstand van tochte of Meesterschap gelijk haar vergunt is bij testament tussen haar en haar Man saliger, en laat sulx (de heerschappij en andere voorrechten) over aan haar kinderen.
Nog is het niet over: op naam van Adriaen Hendrick Mollen liep t.l.v. het Corpus van Bladel een intrest over f200. Deze ging in 1726 over op Joanna Mollen, zuster van Adriaen zaliger, nu weduwe Jan Moonen.
In 1736 bezat de weduwe van Jan Moonen twee huizen in Bladel in het gehucht de Straet. Beide werden door huurders bewoond.
In 1741 waren de huizen eigendom van Joseph Jansen en Jan Moonen.
Grootmoeder Joanna Mollen overleed te Bladel op 19 juli 1738. Zij overleefde haar man Johan Moonen dus meer dan 33 jaar en haar herberg is ongetwijfeld de plek geweest waar onder het genot van een kanbier vele kleine en grote zaken werden bedisseld.
Voerman, herbergier en bierbrouwer in de Sleutel te Bladel. In 1686 was hij borgemeester. Toen de oorlog met Frankrijk uitbrak, werden Lommel, Bladel, Reusel, Steensel, Knegsel, Hapert, Riethoven en Westerhoven verbrand. Bladel werd op 3 december 1688 geheel in de as gelegd en volledig uitgeplunderd. Daarbij verbrandden de herberg en de brouwerij van Jan Moonen. De schade bedroeg f 4700. Onzeker is of Jan toen nog leefde in januari 1689 is sprake van zijn weduwe.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Joannes Reijnier "Jan" Moonen?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Joannes Reijnier "Jan" Moonen

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Joannes Reijnier Moonen

Jan Leppens
1592-1650

Joannes Reijnier Moonen
1650-< 1703

1680

Joanna Mollen
1660-????

Hendrick Moonen
1684-< 1713
Maria Moonen
1685-1722
Petrus Moonen
1687-1739
Joannes Moonen
1699-< 1725

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Over de familienaam Moonen

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Moonen.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Moonen.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Moonen (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
M. Goossens, "Stamboom Goossens x Van der Heijden", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-goossens-van-der-heijden/I67918.php : benaderd 12 mei 2024), "Joannes Reijnier "Jan" Moonen (1650-< 1703)".