Stamboom Goossens x Van der Heijden » Willem Henrick van der Vleuten (1446-1510)

Persoonlijke gegevens Willem Henrick van der Vleuten 


Gezin van Willem Henrick van der Vleuten

(1) Hij had een relatie met Mechtelt Willem Dirck Haecks.

De relatie startte in het jaar 1465 te Oirschot, hij was toen 19 jaar oud.


Kind(eren):



(2) Hij heeft/had een relatie met Elisabeth Goyaert Goijaert Ackermans.

De relatie startte in het jaar 1468 te Oirschot, hij was toen 22 jaar oud.


Kind(eren):



Notities over Willem Henrick van der Vleuten

Naam ook Willem Ijkens (van zijn moeder).
Schepen van Oirschot: 1479, 1484, 1488, 1492, 1495, 1498, 1501, 1504, 1507, 1510
Fabrieksmeester v.d. St. Odulpuskapel in Best.

BP 1244 (Best) okt 1474 – sept 1475 folio 245v
Goijart Goijart Ackermans
Willem Willem Hubensoen man van Heilwich Goijart Ackerman
Willem Henrix van der Vloten man van Lijsbeth Goijart Ackerman

BP 1246 (Best) okt 1476 – sept 1477 folio 313r
Jan, Willem, en Henrick zoons van wijlen Willem van der Ven en van Lijsbeth dochter wijlen Jan Ackerman
Jan Jacop Smolnerss van Lieshout en zijn zoons: Jan, Goijart en Pauwels

BP 1257 (Oirschot) okt 1487 – sept 1488 folio 492v
Jorden Henrick Vossen zoon van Straten
Willem Henrix van der Vloet man van Lijsbeth Goijart Eckerman

BP 1259Oirschot) okt 1489 – sept 1490 folio 87r
Jan Willemss van der Vloet werd gedood door Jan Penninck, wonend in Oerscot

Sch. v. O. d.d.: 26-9-1526 =================207===================

Goijaert, Jan, Willem, Rutger als broers en verder Jan der Weuwen als man van Elisabeth, Goessen Claes Scepens als man van Henrick, Geerlack Peter Wreijssen als man van Ijda, gezusters en allen kinderen van wijlen Willem Henricks van der Vloeten verwekt bij Elisabeth, wettige dochter van wijlen Goijaert Eckermans, hebben samen een boedelverdeling gemaakt van het bezit dat ze van wijlen hun vader en Elisabeth hebben verkregen.
Genoemde Rutger krijgt een stuk land , gelegen in herdgang Verrenbest in de Hoeghe Braecken daar, groot 5 lopenzaad en 14 roedes, b.p.de gemeijnte genoemd de Calverhof, Goessen Claes waarvan is afgedeeld. Lasten hieruit 2 schillingen en 2 penningen zijnde nieuwe obolen tegen 4 stuivers een half oort als chijns aan de heer of als grondchijns. Verder krijgt hij de helft van een beemd voor het totaal perceel genoemd dat Cleijn Zeelster, waarvan de andere helft eigendom is van Goijaert den Raijmaker, zoals wijlen hun vader dat gebruikt heeft, b.p. dat Groet Zeelster, Goijaert Raijmakers, een veld genoemd de Scaepsbunder, de Vloetstraat ( de Vleut, JT). Nog krijgt hij 3/4e bunder van een beemd die hun vader Willem had gebruikt, genoemd dat Veld Verhoeven, gelegen in de Vloet daar, b.p. Henrick van der Capellen, Peter Sichemans, Steven Goetschalx, ‘t Groet Zeelster. Lasten uit de genoemde beemd zijn 7 oude groten en een nieuw oort. Verder krijgt hij het 1/3e deel van anderhalf Bosch mudde rogge en 1/3e deel van een oude grote, jaarlijks te heffen uit het bezit van Geerlick van den Melcroth, welke pacht en rente waren gekocht van de gasthuismeester in Den Bosch. Verder krijgt Rutger nog het 1/3e deel van de helft van de Achterste Zonderen, b.p. Henrick Cremers, de erfgenamen van wijlen Gerart van den Melcroth, Peter Mathijs van den Spijker, Goijaert die Ketelbueter en de kinderen van wijlen Jan Crijns, de andere helft genoemd ‘t Vorst Zonderen waarvan het is afgedeeld. Lasten uit dit bezit zijn 1/6e deel van 5 Bossche muddes rogge, maat van Den Bosch en in Den Bosch ook te leveren, nog 1/3e deel en 3 oort grondchijns, verder te moeten zorgen voor onderhioud van wegen en waterlopen.
Genoemde Goessen in zijn hoedanigheid krijgt een stuk land in herdgang Verrenbest, gelegen in de Hoege Braeck daar, groot 5 lopen en 14 roedes, b.p. Rutger Willems waarvan het is afgedeeld, Jan der Weuwen waarvan het is afgedeeld, de gemeijnte genoemd het Calverhof. Verder krijgt hij een huis met schuur etc., met land en groes genoemd de Calverhoff, b.p. Goijaert Nichten, Jan Peter Haecks alias Scomeker, Gijsbrecht van den Broeck, de gemeenschappelijke Broekstraat daar, de gemeenschappelijke straat daar tot aan het erf van genoemde Gijsbrechts. Uit deze Calverhof moet 7 lopen rogge per jaar aan de H. Geest worden betaald, nog 5 lopen rogge per jaar aan Jenneken Belen en nog anderhalve stuivers grondchijns aan de heer in 3 verschillende partijen. Verder krijgt Goossen nog een beemd gelegen in herdgang Aerle, genoemd den Noijtenbeemd, b.p. Denis Leegen, de gemeijnte, een stuk beemd genoemd de Geestert, de gemeijnte. Verder krijgt hij een half mud rogge per jaar te ontvangen van Goijaert Nichten, nog 7 lopen rogge per jaar te ontvangen uit het erf van wijlen Dirck Sleegen,. Nog krijgt hij het 1/3e deel van een beemd genoemd dat Vorst Zonderen, b.p. dat Shoefs Zonderen, de gemeijnte, dat Achterste Zonderen waavan het is afgedeeld. Lasten uit dit bezit zijn het 1/6e deel van 5 Bossche muddes rogge maat van Den Bosch en in Den Bosch te leveren, verder te moeten zorgen voor onderhoud van wegen en waterlopen.
Genoemde Jan der Weuwen namens zijn vrouw krijgt een stuk land gelegen in herdgang Verrenbest, gelegen in die Hoegebracek, groot 5 lopenzaad en 14 roedes, b.p. genoemde Goessen Claes waarvan is afgedeeld, genoemde Jan Willems waarvan is afgedeeld, een weg genoemd de Hoefstraat, de gemeenschappelijke straat. Nog krijgt hij de helft van een beemd genoemd de Broekbeemd, gelegen in herdgang Naastenbest, b.p. Jacop Lupprechts, de Boedemsteegde, de gemeijnte. Lasten uit de helft van deze beemd zijn 4 stuiver en een oort grondchijns. Verder krijgt Jan de helft van 10 lopen rogge en 5 lopen gerst per jaar te heffen op erf van Henrick den Cremer. Nog krijgt Jan het 1/3e deel van de helft van het Vorst Zonderen zoals hiervoor voldoende is gespecificeerd. Lasten hieruit zijn het 1/6e deel van5 Bossche muddes rogge maat van Den Bosch en in Den Bosch te leveren, verder te moeten zorgen voor onderhoud van wegen en waterlopen.
Jan van der Vloeten krijgt een stuk land gelegen in herdgang Verrenbest in de Hoege Braeck, groot 5 lopen en 14 roedes, daarin is inbegrepen het Calver Eeuwselken, b.p. Jan der Weuwen waarvan is afgedeeld, Goeijaert van der Vloeten, genoemde Geerlack Peters, de Hoefstraat, Wellen Wouters, de gemeenschappelijke straat. Lasten hieruit zijn 5 oude groten Hinckaertse chijns. Nog krijgt Jan , de helft van een beemd genoemd de Broeckbeemd, gelegen zoals hiervoor beschreven. Nog krijgt hij het 1/3e deel van anderhalf Bosch mudde rogge en `1/3 e deel van een oude grote per jaar zoals in het eerste erfdeel staat vermeld. Ook krijgt hij het 1/3e deel in dat Vorst Zonderen eveneens zoals hiervoor al genoemd. Lasten hieruit het 1/6e deel van 5 Bossche muddes rogge in Den Bosch ook te leveren en te moeten zorgen voor onderhoud van wegen en waterlopen.
Genoemde Goijaert van der Vloeten krijgt het huis, brouwhuis, boomgaard etc., met nog 5 lopenzaad en 14 roedes land, gelegen in herdgang Verrenbest, b.p. zijn broer Jan waarvan is afgedeeld, het erf van wijlen Henrick van der Cappelen, genoemde Geerlack Peters, Henrick Cremers, een weg die eigendom is van wijlen Henrick van der Cappele, de gemeenschappelijke straat. Lasten hieruit zijn 14 en een halve lopen rogge per jaar aan de st. Odulphuskapel of het O.L. Vrouwealtaar in de zelfde kapel, nog 4 lopen hetzij rogge of gerst aan het kapittel van Oirschot, en een vierdevat rogge aan de 4 biddende ordes. Verder krijgt Goijaert het 1/3e deel van een beemd genoemd de Verdonck,
gelegen in herdgang Aerle, b.p. Denis Peters en Beertram van den Spijker, de kinderen van Deen Daniels en meer anderen, Dirck Hoppenbrouwers en meer anderen, de Hoge Verdonck. Lasten hieruit zijn 1/3e deel van 2 mudde rogge aan Dirck den Hoppenbrouwer en 2 blanken grondchijns. Verder krijgt Goijaert het 1/3e deel van 2 mud rogge per jaar te heffen van Goijaert aen die Molen en aan Dirck Dielis aen die Lindt. Nog krijgt hij het 1/3e deel van anderhalf Bosch mudde en 1/3e deel van een oude grotezoals hiervoor al voldoende is omschreven. Nog krijgt hij het 1/3 deel van de helft van het Achterste Zonderen zoals ook hiervoor gespecificeerd. Lasten uit dit bezit zijn het 1/6 e deel van 5 Bossche muddes rogge, maat van Den Bosch en in Den Bosch te leveren, nog het 1/3e deel van 3 stuivers 3 oort grondchijns, verder te moeten zorgen voor onderhoud van wegen en waterlopen.
Genoemde Geerlack Peter Wreijssen in zijn hoedanigheid krijgt 2 stukken land, samen 5 lopenzaad en 14 roedes, gelegen in herdgang Verrenbest, b.p. Jan van der Vloeten waarvan is afgedeeld, wijlen Henrik van der Capellen, Willem van der Vloeten, Goijaert van der Vloeten waarvan is afgedeeld, Jan van der Vloeten waarvan is afgedeeld. Er is recht om de weg te gebruiken naast het bezit van de kapel, over het erf van Goijaert van de Vloeten tot aan de straat toe. Nog krijgt hij het 1/3e deel van een beemd genoemd de Verdonck, zoals hiervoor vermeld.
Lasten uit dit bezit zijn 1/3e deel van 2 mudde rogge aan Dirck den Hoppenbrouwer, nog 2 stuivers en 3 oort grondchijns. Verder krijgt hij het 1/3e deel van 2 mudde rogge te heffen van Goijaert aen die Molen en van Dirck Dielissen zoals hiervoor al vermeld. Nog krijgt hij het 1/3e deel van het Achterste Zonderen zoals hiervoor vermeld. De lasten hieruit zijn 5 Bossche muddes rogge, maat van Den Bosch en in Den Bosch te leveren en 1/3e deel van 3 stuivers 3 oort grondchijns, verder te moeten zorgen voor onderhoud van wegen en waterlopen.
Genoemde Willem van der Vloeten krijgt twee stukken land, het ene genoemd het Cleijn Braecksken, samen 5 lopenzaad en 14 roedes groot gelegen in herdgang Verrenbest, b.p. Wellen Wouters, genoemde Geerlack Peters en wijlen Henricks van der Capellen, Henrick Claessen en meer anderen. Er mag een weg worden gebruikt naast het erf van de kapel en over de erven van Geerlack en Goijaert tot aan de straat toe. Lasten hieruit een oude grote als Hinckaertse chijns in 2 partijen. Verder krijgt hij het 1/3e deel van een beemd genoemd de Verdonck, gelegen zoals hiervoor omschreven. Lasten hieruit zijn het 1/3e deel van 2 muddes rogge aan Dirck den Hoppenbrouwer en Dirck Dielissen zoals hiervoor al vermeld.
Verder krijgt hij de helft van 10 lopen rogge en 5 lopen gerst per jaar. Nog te moeten zorgen voor onderhoud van wegen en waterlopen.
Genoemde verdelers beloven elkaar deze verdeling altijd gestand te zullen blijven doen. Datum 26 september 1526, getuigen Jan en Goijaert.
=================208===================
Goessen Claes Scepens heeft belooofd om aan Willem Willems van der Vloeten die een jaarlijkse rente van 2 Rijnsguldens te gaan betalen op onderpand van een stuk land groot 5 lopen en 14 roedes, gelegen in de Hoegebrack, zoals in de boedelverdeling van hiervoor al is vermeld. Actum als boven.
De rente is aflosbaar, mits er 3 maanden vooraf is opgezegd, tegen betaling van 40 Rijnsguldens. Actum als boven.
=================209===================
Goijaert Willems van der Vloeten heeft beloofd om aan Jan Willems van der Vloeten die een jaarlijkse rente van 2 gulden te gaan betalen, op onderpand van het huis, tuin etc. zoals hem dat vandaag toebedeeld was geworden in de boedelverdeling van hiervoor. Actum als boven.
De rente is aflosbaar, tegen betaling van 40 Rijnsguldens. Actum als boven.
=================210===================
Genoemde Goijaert Willems van der Vloeten uit de vorige akte heeft aan zijn broer Willem die een jaarlijkse rente van 2 gulden te gaan betalen, op onderpand van het huis, tuin etc. zoals hem dat vandaag toebedeeld was geworden in de boedelverdeling van hiervoor. Actum als boven.
De rente is aflosbaar, mits er 3 maanden vooraf is opgezegd, tegen betaling van 40 Rijnsguldens. Actum als boven.
=================211===================
Jan en Willem, broer en kinderen van wijlen Willem van der Vloeten hebben samen en hoofdelijk machtiging gegeven aan Jan der Weuwen en aan Goessen Claes Scepens om namens hen al hun rentes en vorderingen te innen en ze krijgen ook het recht om alle eikebomen en opgroeiend hout te verkopen waar dat nodig is. Actum als boven.

Sch. v. O. d.d.: 11-1-1555 ==================011=======================

Rutger zoon wijlen Willems van der Vlueten voor hemzelf en ook handelend vanwege zijn broer Goijaert, verder Ijken dochter van genoemde Willem van der Vlueten met genoemde Rutger als haar hierbij gekozen voogd, verder Leenaert Jacops als gemachtigdevoor Jannis zoon van genoemde Willem van der Vleuten, verder Willem zoon Goessen Scepens, Dirck Dielis Hoppenbrouwers als man van Aleijt en Joerden Janssen van Hersel als man van Ijda, gezusters en kinderen van genoemde Goessen Scepens verwekt bij Lisbeth dochter van genoemde Willem van der Vleuten, verder Evert en Henrick voor henzelf en vanwege hun zuster ijken, wettige kinderen van wijlen Jans Janszoon der Weduwen verwekt bij Lisbeth dochter van genoemde Willem van der Vleuten, verkopen hierbij ieder hun deel van een stuk beemd nog onverdeeld zijnde, gelegen in Oirschot herdgang Verrenbest in het Besterbroek aldaar, genoemd de Verdonck, b.p. Goijaert Willems van der Vlueten, Ijken weduwe van Geerlicks van Oerle, Gerits van Best, de gemeijnte. Ze verkopen het perceel nu aan Jacop Dirck Jacops en de verkopers beloven alle lasten van hun kant af te handelen, behalve de dorpslasten. Verder moet het perceel doorgang verlenen aan een kant aan Goijaert Willems van der Vleuten volgens oud gebruik. Datum en getuigen als boven.
==================012=======================
Jacop zoon Dirck Jacops heeft beloofd aan Rutger Willems van der Vleuten ten behoeve van deze Rutger en ten behoeve ook van diens mede erfgenamen, die samen een bedrag van 140 gulden te zullen gaan betalen per a.s. Maria Lichtmisdag samen met de rente tegen de penning zestien. Datum en getuigen als boven.
In marge : Met instemming van partijen doorgehaald.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Willem Henrick van der Vleuten?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Willem Henrick van der Vleuten

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Over de familienaam Van der Vleuten


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
M. Goossens, "Stamboom Goossens x Van der Heijden", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-goossens-van-der-heijden/I52933.php : benaderd 10 mei 2024), "Willem Henrick van der Vleuten (1446-1510)".