Stamboom Goossens x Van der Heijden » Gijsbrecht (Beertram Of Beertken) Jan van de Spijker (1453-1525)

Persoonlijke gegevens Gijsbrecht (Beertram Of Beertken) Jan van de Spijker 


Gezin van Gijsbrecht (Beertram Of Beertken) Jan van de Spijker

(1) Hij heeft/had een relatie met Luijtgaert Aelbrecht van der Hoeven.

De relatie startte in het jaar 1473 te Oirschot, hij was toen 20 jaar oud.


Kind(eren):



(2) Hij heeft/had een relatie met Lisbetten Claes Thomassen van Oudenhoven.

De relatie startte in het jaar 1485 te Oirschot, hij was toen 32 jaar oud.


Kind(eren):



Notities over Gijsbrecht (Beertram Of Beertken) Jan van de Spijker

Ook Beertken of Beertram. of Beertram Janssen (Denissen) genoemd.
Schepen van Oirschot: 1490, 1494, 1503, 1506, 1510, 1513, 1516.

BP 1250 (Best) okt 1480 – sept 1481 folio 456v
Gerit Collart (natuurlijke zoon wijlen Jan Collart) weduwnaar van Lijsbeth Aert van Best alias van der Ameijden
Ghijsbert (=Beertken) zoon wijlen Jan Beertkens van den Spijker

BP 1252 (Oirschot) okt 1482 – sept 1483 folio 314v
Ervart Geritss van der Hoeven
Ghijsbert (Beertken) zoon wijlen Jan Beertkens van den Spijker
Henrick Jacopss van Essche

BP 1252 (Best) okt 1482 – sept 1483 folio 223r
Goijart Willem Colen soen van der Sche-eijcken
Jan Goijartss van der Hoeven van Vorsten Best
Gijsbert (= Beertken) Jan Beertkens van den Spijker

BP 1253 (Best) okt 1483 – sept 1484 folio 369v
Lodewijch zoon van wijlen Jan Jan Dicbier en van Jonkvrouw Henrixke
Jan Henrix van den Moertsel
Henrick Goijarts van der Vloeten
Ghijsbert (= Beertken) zoon wijlen Jan Beertkens van den Spijker

BP 1260 (Best) okt 1490 – sept 1491 folio 36v
Jan die Cuper natuurlijke zoon Jan die Cuper alias van den Ecker
Ghijsbert (Beertken) zoon wijlen Jan Bertken van den Spiker

BP 1261 (Best) okt 1491 – sept 1492 folio 280v
Thomas Claes Maess van Audenhoven
Gijsbert (= Beertken) zoon wijlen Jan Beertenss van den Spijker

BP 1264 (Oirschot) okt 1494 – sept 1495 folio 54v
Ghijsbert Janss van den Spijker
Gerit Mathijss
Engel weduwe van Jan Bauwens

BP 1265 (Best) okt 1495 – sept 1496 folio 372v
Dionijs Peter Scoenmekers man van Margriet Claes van Audenhoven
Ghijsbert (geheten Beertken) zoon wijlen Jan van den Spijker, man van Lijsbeth Claes Thomas van Audenhoven

BP 1267 (Best) okt 1498 – sept 1499 folio 336r
Ghijsbert Jan Quants
Jacop Willem Jacopsz
Ghijsbert Jan Beertkens van den Spijker
Goijart Janss die Ketelbueter

Sch.v.O. d.d.: 29-4-1505 =================143====================

Beertram Janssen van den Spijker verkoopt aan zijn zwager Henrick Joerdens Hoppenbrouwers ten behoeve van al diens (van Henrick dus JT) wettige kinderen die hij bij zijn eerste vrouw Luijtgaerd had verwekt, die een pacht van 2 en een half mud rogge,uit een pacht van 34 lopen rogge, welke pacht Jan Beertkens eerder had beloofd aan heer Embrecht zijn broer, op onderpand van een huis, tuin etc., welk bezit Beertram nu als weduwnaar heeft geerfd. Voorwaarde is dat Henrick of zijn voorkinderen de pacht niet zullen ontvangen zolang Beertram zelf leeft. Voor die pacht hadden heer Jan, Jacop, Margriet, Lijnken, Juetken en Neesken aan hun vader Beertram een hofstad overgedragen, genoemd de Moest met een huis, tuin etc. en 2 stukken land gelegen in het Sonderen. Datum 29 april 1505, getuigen Gielis Lucassen en Maerselaer.

Sch. v. O. d.d.: 12-3-1509 =================023====================

Heer Jan, voor hemzelf handelend en voor zijn zuster Katarina, verder Jacop diens broer, Henrick de Hoppenbrouwer als man van Margriet, Jan Aert Jacops als man van Agnees en Jan Henrick Corstens als man van Juet, zijnde alle wettige kinderen van Beertram Jans van den Spijker verwekt bij Luijtgaert dochter van wijlen Aelbrecht van den Hoven, hebben een deling gemaakt van het bezit dat ze eerder met hun vader Beertram Jans van den Spijker hadden afgedeeld.
Genoemde heer Jan, priester, voor zichzelf krijgt een beemd genoemd de Lierincsbeemd, gelegen in herdgang Verrenbest, ter plaatse genoemd de Diepstege in de Oude Beemden daar, b.p. Thomas Goossens van Oudenhoven, Jan Cupers, de gemeijnte. Lasten hieruit zijn een oude grote en een halve stuiver en nog een half Bosch mud rogge in Den Bosch te leveren. Nog krijgt hij een stuk land genoemd de Cleijn Cuijpershove groot 4 lopenzaad, b.p Aelbrecht van den Maerselaer, de gemeijnte, de kinderen van Henrick Stockelmans. Lasten hieruit zijn anderhalf zester rogge per jaar aan de H. Geest in Den Bosch en in Den Bosch ook te leveren. Nog krijgt hij een pacht van 5 lopen rogge in Oerle te ontvangen van Gielis Oesten. Heer Jan op zijn beurt moet moet aan zijn zuster jaarlijks een pacht van 3 lopen rogge betalen die aflosbaar is met 6 gulden.
Genoemde Jacop en Henrick Joerden Hoppenbrouwers als man van Margriet krijgen een huis, schuur, een klein huisje met tuin etc. samen 6 lopenzaad, gelegen in herdgang Naastenbest, b.p. Goijaert Willem Aelbrechts, de erfgenamen van Henrick Harnismakers, Frank Vermere, Goijaert van den Langeneep, de gemeijnte. Lasten hieruit zijn een blank als chijns, nog een mud rogge aan Goijaert de Ketelbueter per jaar. Nog krijgen ze een pacht van 2 lopen rogge per jaar te betalen door Jan Aert Jacops die Janzal mogen aflossen tegen betaling van 6 rijnsguldens.
Genoemde heer Jan namens zijn zuster Katarijn krijgt een akker gelegen tussen de beide Besten, genoemd de Mortel, met een eeuwselken eraan, b.p. de kinderen van Happo Goijaert Jacops, Jan Willems, Jan Reijnaerts, de erfgenamen van Jan Verheijden en meer anderen, de kinderen van Thijs Mathijssen. Lasten hieruit zijn anderhalf Bosch mud rogge en in Den Bosch ook te leveren en nog anderhalve stuiver. Nog krijgt hij een weiland genoemd dat Vorst Sonderen, b.p. Henrick Willem Aelbrechts, Goijaert de Ketelbueter, Beertram Jans van den Spijker, de gemeijnte. Nog krijgt hij jaarlijks een Bosch mud rogge te ontvangen van heer Jan van Esch of van Joerden Leijten op onderpand van een erf genoemd de Molen gelegen in herdgang Naastenbest, b.p. rondomin de gemeijnte.Nog krijgt hij een pacht van een half mud rogge te ontvangen van hun vader Beertram jans van den Spijker welke pacht wordt geheven van Goijaert de Keerlbueter. Nog krijgt zij een pacht van 3 lopen rogge te ontvangen van haar broer heer Jan uit diens kindsdeel aflosbaar tegen 6 gulden. Indien het Bossche mudde rogge dat wordt betaald door heer Jan van Esch of door Joerden Leijten uit het erf de Molen, afgelost wordt, dan zullen heer Jan, Jacop, Henrick en Jan en Jan aan genoemde Katarijn, ieder van hen 20 stuivers aan haar betalen.
Genoemde Jan Aert Jacops als man van Agnees krijgt een stuk land genoemd de Grote Cuijpershoeve gelegen tussen herdgang Aerle en Best groot 7 lopenzaad, b.p. Dirck Stockelmans, Dirck de Lege en meer anderen, Jan Daniels, de gemeijnte. Lasten hieruitzijn aan zijn zwager Jacop en aan Henrick de Hoppenbrouwer 2 lopen rogge per jaar, samen.
Jan Henrick Corstens als man van Juetken krijgt een beemd genoemd de Borggraef groot 5 en een halve bunder, gelegen in herdgang Verrenbest, b.p. Thomas Goossens, de erfgenamen van Gerart Geerlicks, de Spijkersbunder, de Smeetsboender, de Borggraaf. Lasten hieruit zijn een mud rogge per jkaar aan Daniel van der Meijden en nog 9 oude groten als chijns aan de hertog. Nog krijgt hij een Bosch mud rogge te ontvangen in Goirle en anderhalf mud rogge, maat van Oerle te ontvangen in Oerle. Datum 12 maart 1509, getuigen Thomas. Jan en Dirck.
==================024====================
Verder is afspraak dat als de delers uit de vorige akte enige ongenoemde chijn s zou moeten betalen tot aan 3 stuivers op een van de erfdelen etc., dan zal die chijns op de grond blijven en komt dat voor rekening van het erfdeel zelf. Als er echter meer lasten op drukken dan die 3 stuivers, dan zullen ze die lastrn samen dragen. Actum als boven.
=================025====================
Genoemde heer Jan voor hemzelf en ook namens zijn zuster Katarijn, verder Jacop en Jan Aert Jacops als echtgenoot, bedanken Henrick Hoppenbrouwers voor diens gevoerde beheer dat die over hun bezit tot vandaag de dag toe heeft gehad. Ze geven hem en diens erfgenamen daarvoor kwijting. Actum als boven.
=================026====================
Genoemde heer Jan voor hemzelf en ook namens zijn zuster Katarijn, verder Jacop Beertrams (van den Spijker, JT) en Jan Aert Jacops en Jan Henrick Corstens geven hierbij machtiging aan Henrick de Hoppenbrower om namens hen al hun ontbrekende pachten en rentes en vorderingen te ontvangen tot aan vandaag de dag toe vervallen. Eventueel moet hij die met rechtsmiddelen invorderen en de brief van de boedeldeling laten bezegelen waarover lange tijd kwestie is geweest tuussen genoemde Beertken van denSpijker ter ener zijde en genoemde Henrick ter andere zijde. Hetgeen hij daarvan ontvangt zal hij zelf mogen houden. Datum 12 maart 1509, getuigen Thomas, Jan en Dirck.
=================027====================
Verder is afspraak dat Jan Henricks (=Jan Henrick Corstens?, JT) de afrekening zal bekijken tussen nu en a.s. maandagavond en dan zal zeggen of hij de afrekening wil ´lonen ¨(betalen?) of niet en als hij het tekort daarvan niet wil overdragen (?) zonder dat Henrick (de Hoppenbrouwer ) dat aan Jan Henricks in rekening kan brengen, dan zal voor Jan Henricks in dat geval hetgene hij al vooruit ontvangen heeft, naar rato van zijn erfdfeel daar bovenop komen. Actum als boven (uiterst raadselachtig omschreven, mogelijk houdt het verband met de langdurige problemen voorafgaande aan de deling van het bezit, JT)

Sch. v. O. d.d.: 18-1-1532 =================015====================

Dirck en Gerart, broers en kinderen van wijlen Beertram van den Spijker, verder Henrik Peters als man van Luitgaerd, verder Henrick Goijaerts van den Hovel als man van Agnese, Jan Vrancken als man van Covegonden, en Henrick Janssen van Arendonk als man van Claren, allen wettige dochters verwekt door genoemde Beertram van den Spijker bij diens vrouw Elisabeth dochter van wijlen Claes Thomas van Oudenhoven, hebben met elkaar een boedeldeling gemaakt van het bezit dat ze hebben geerfd bij de doodvan hun ouders. Hierbij is ook aanwezig Janus de zoon van genoemde Beertram en Elisabeth en heeft afstand gedaan van zijn aanspraken in deze erfenis ten behoeve van zijn broers en zwagers en hij als verkoper van zijn erfdeel belooft alle lasten hierin van zijn kant af te handelen.
Genoemde Henrik Goijaerts namens zijn vrouw en Jan Vrancken krijgen samen een huis met tuin, etc., gelegen in Oirschot herdgang Verrenbest, genaamd de Moest, b.p. de kinderen van Dierck Hoppenbrouwer, Jan van den Ecker, Goijaert de Becker, de gemeenschappelijke straat. Verder krijgen ze 4 lopen rogge per jaar te ontvangen uit het bezit van Heijl Steenbeckers. Uit dit erfdeel moeten ze zelf 18 stuivers per jaar betalen aan de H. Geest te Oirschot en de grondchijns. Verder te moeten zorgen voor onderhoud van wegen en waterlopen.
Genoemde Dirck krijgt een huis, met tuin etc., gelegen in Oirschot herdgang Naastenbest, b.p. Geerlack Wreijssen, de gemeijnte. Nog krijgt hij een beemd ter zelfder plaatse als hiervoor gelegen, b.p. Adriaen Harnismakers, de H. geest van Den Bosch, Claeas Henricks. Hieruit jaarlijks een mud rogge te betalen aan de houder van de brief daarover voor zover die betaald moet worden en indien niet dan zullen de kinderen die pacht samen delen. Verder de grondchijns te moeten betalen en men moet zorgen voor onderhoud van wegen en waterlopen.
Genoemde Claus krijgt een beemdje groot ca. een halve bunder, genoemd dat Broekbeemdeken, gelegen in Oirschot herdgang Naastenbest, b.p. Dirck Hoppenbrouwers, Claes Ariaens. Verder krijgt hij het vierde deel van een bunder beemd die grenst aan het andere beemdje van hiervoor. Hieruit jaarlijks de grondchijns te betalen en men moet zorgen voor onderhoud van wegen en waterlopen.
Genoemde Henrik Janssen krijgt twee stukken akkerland, genoemd dat Cleijn Sonderen, gelegen in Oirschot herdgang Verrenbest, b.p. Gijsbrechts van de Broeck, Jan van den Ecker. Hieruit jaarlijks 4 lopen rogge te moeten betalen in de oogsttijd en de grondchijns. Verder te moeten zorgen voor onderhoud van wegen en waterlopen. Verder krijgt hij een pacht van een mud rogge per jaar te ontvangen van Mathijs Corstens te Woensel.
Genoemde verdelers beloven elkaar deze boedeldeling altijd gestand te zullen doen en dat ieder de lasten op het eigen erfdeel zodanig zal betalen dat de erfdelen van de andere daarvoor gevrijwaard blijven. Indien er op iemands erfdeel meer lasten blijken te drukken dan zullen ze dat gezamenlijk betalen. Ook genoemde Jannis belooft het afstanddoen altijd na te zullen komen. Datum 18 januari 1532, getuigen Dirck en Aert.
=================016====================
Jannis, Claes, Dirck, broers en Henrik Goijaerts, Jan Vrancken en Henrick Janssen als echtgenotes verkopen hierbij aan Henrick Peters een akker genoemd 't Soerland, gelegen in Oirschot herdgang Naastenbest, b.p. Goijaert Ketelbueters, Adriaen Harnismaker, de gemeenschappelijke straat. De verkopers beloven alle lasten van hun kant en van de kant van hun vrouwen af te handelen, behalve 6 en een halve lopen rogge en 14 stuivers per jaar en nog een gulden per jaar voor rekening van Henrick. Indienhet bezit min der waard wordt dan beloven de verkopers aan Henrick die zijn 29 Karolusgulden terug te zullen geven. De verkopers hebben wel het recht om het genoemde Soerland terug te mogen kopen, ook tegen betaling van de 29 Karolusguldens. Actum als boven.
=================017====================
Vervolgens verkopen Claes en Dirck, broers, Henrick Peters, Henrick Goijaerts, Jan Vrancken en Henrick Janssen als zwagers uit de voorgaan de akte, nu hun aanspraken en erfdeel in alle roerende en onroerende bezit dat ze vandaag nog niet hebben verdeeld en niet is beschreven, hetzij bezit in huizen, grond etc., dat hen is nagelaten door Beertram van den Spijker en diens vrouw Elisabeth. Ze verkopen die aanspraken nu aan Jannis van den Spijker en de verkopers beloven alle lasten hierin van hun kant af te handelen en ze doen afstand van enig privilege hierin, hetzij in geestelijk hetzij in wereldlijk recht. Actum als boven.
Voetnoot : Vandaag hebben deze personen van hiervoor het volgende bezit verdeeld, dat ze samen hebben geerfd van Beertram van den Spijker en van Elisabeth dochter van Claes Thomassen. Dat betreft een tuin etc. onder Verrenbest genoemd de Moest, nog 4 lopen rogge per jaar van Heijl Steenbeckers, nog een huis onder Naastenbest, nog een beemdje ter zelfder plaatse b.p. Ariaen Harnismakers, nog een beemdje genoemd dat Broekbeemdeken, nog het vierde part van een bunder heiveld, nog 2 stukken akkerland genoemd dat Cleijn Sonderen, nog een mud rogge te Woensel van Mathijs Corstens, zoals hiervoor is beschreven en alle delers zijn hier ook aanwezig.
=================018====================
Genoemde Jannis van den Spijker uit de vorige akte heeft als schuldenaar beloofd om aan de verkopers van hiervoor, die elk van hen 8 gouden Karolusguldens te gaan betalen, per a.s. Pasen over een jaar, behalve hetgeen Jan al voor hen heeft uitgegeven of nog zal uitgeven, namens hen of namens hun ouders of aan hun broer Heijmerick, dat komt daarop in min dering.

Sch. v. O. d.d.: 8-3-1532 =================126====================

Heer Jacop van den Spijker priester, verder Margriet van den Spijker, Jan Aerts als man van Agneese, Jan Henricks als man van Jutkenen, allen wettige voorkinderen van wijlen Beertrams van den Spijker verwekt door deze Beertram bij wijlen Luijtgaerden van der Hoven zijn eerste vrouw, hebben hierbij machtiging gegeven aan Thomas Hoppenbrouwer en aan Jan de Greve als procureurs in de Raad van Brabant om samen namens hen alle kwesties en zaken te behartigen die zij als opdrachtgevers nu in de Raadvan Brabant hebben lopen tegen de nakinderen van Beertram uit diens tweede huwelijk. De gemachtigden mogen daarbij als eisende of als verdedigende partij optreden
en alles doen wat in het belang der zaak is en ze zelf ook voor ogen gehad zouden hebben. Datum 8 maart 1532, getuigen Willem en Ven.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Gijsbrecht (Beertram Of Beertken) Jan van de Spijker?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Gijsbrecht (Beertram Of Beertken) Jan van de Spijker

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Over de familienaam Van de Spijker


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
M. Goossens, "Stamboom Goossens x Van der Heijden", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-goossens-van-der-heijden/I47161.php : benaderd 20 juni 2024), "Gijsbrecht (Beertram Of Beertken) Jan van de Spijker (1453-1525)".