Stamboom Goossens x Van der Heijden » Emma (Elfvige) van Normandië (985-1052)

Persoonlijke gegevens Emma (Elfvige) van Normandië 


Gezin van Emma (Elfvige) van Normandië

(1) Zij heeft/had een relatie met Ethelred De 2e Koning van Engeland.

De relatie startte in het jaar 1001, zij was toen 16 jaar oud.


Kind(eren):



(2) Zij heeft/had een relatie met Knoet Koning van Engeland.

De relatie startte in het jaar 1018, zij was toen 33 jaar oud.


Kind(eren):



Notities over Emma (Elfvige) van Normandië

uit Wikipedia
Emma van Normandië (?, 985 - Winchester, 6 maart 1052) was een koningin van Engeland.

Levensloop
Emma, ook bekend onder haar Normandische naam Elfvige was een dochter van Richard I van Normandië en van Gunnora van Normandië en een zus van Richard II van Normandië. Nadat in 1000 een Engelse invasie van Normandië mislukt was, werd Emma uitgehuwelijkt aan koning Ethelred II van Engeland. In 1013 moest zij met haar gezin naar Normandië vluchten om veilig te zijn tegen de binnenvallende Vikingen. Na de dood van Sven Gaffelbaard keerden zij terug naar Engeland.

Na de dood van Ethelred in 1016 trouwde zij in 1017 met de nieuwe koning van Engeland en Noorwegen, Canut of Knoet de Grote. Zij werd de moeder van:

Eduard de Belijder (bij Ethelred)
Hardeknoet (bij Knoet)
Gunhilde (bij Knoet), gehuwd met keizer Hendrik III
Toen ook Knoet stierf, ontbrandde de strijd tussen de erfgenamen, die van het eerste huwelijk van Ethelred en die van het eerste en van het tweede bed van Emma. Zij begunstigde de afstammelingen van Knoet boven die van Ethelred II. Maar in 1037 werdHarald, uit het eerste huwelijk van Ethelred, koning en zij moest het eiland verlaten.

Ze kwam in Brugge terecht, waar de graaf haar een luxueuze residentie ter beschikking stelde. Ze kreeg bezoek van haar zoon Hardeknoet, koning van Denemarken en bij die gelegenheid bestelde ze bij een monnik van de Sint-Bertinusabdij van Saint-Omer een lofdicht aan haar adres onder de titel Encomium Emmae reginae, dat bedoeld was als propagandatekst voor de aanvaarding van Knoet op de Engelse troon.

Emma van Normandië ontvangt de Encomium Emmae. Op de achtergrond staan haar zoons Eduard de Belijder en Hardeknoet. 11e-eeuwse afbeelding
Ze keerde later naar Engeland terug, hoewel ze in onmin leefde met haar zoon en nieuwe koning Edward de Belijder. Ze bracht haar laatste levensjaren teruggetrokken door in Winchester.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Emma (Elfvige) van Normandië?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Emma (Elfvige) van Normandië

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Van Normandië


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
M. Goossens, "Stamboom Goossens x Van der Heijden", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-goossens-van-der-heijden/I37514.php : benaderd 4 juni 2024), "Emma (Elfvige) van Normandië (985-1052)".