Stamboom Goossens x Van der Heijden » Dirck Goossens Dirck Goeswijns Neven (1430-1520)

Persoonlijke gegevens Dirck Goossens Dirck Goeswijns Neven 


Gezin van Dirck Goossens Dirck Goeswijns Neven

(1) Hij had een relatie met Heijlwich Jan Jan Bruijstens.

De relatie startte in het jaar 1454 te Oirschot, hij was toen 24 jaar oud.


Kind(eren):


  • Het echtpaar heeft gemeenschappelijke voorouders.

  • (2) Hij had een relatie met Elisabeth Jan Jan Aert Heijlgheenen.

    De relatie startte in het jaar 1460 te Oirschot, hij was toen 30 jaar oud.


    Kind(eren):



    Notities over Dirck Goossens Dirck Goeswijns Neven

    Wonen in herdgang Straten, later ook in herdgang Kerkhof bij de Pensenpoel in Sijmkensdael.
    Alias Dirck Goessens of Goossens of Dirck Goeswijn Neven.
    Hij is Schepen van Oirschot: 1475, 1481, 1486, 1491, 1496. Ook is hij Vorster.
    Wordt op 11-9-1518 (325) vermeld als 90 jarige !!!!!!

    BP 1216 (Oirschot) okt 1445 – sept 1446 folio 119v
    Gerit van der Aa (en zijn zoon Willem) zoon wijlen Heer Willem van der Aa, ridder
    Dirck zoon wijlen Goossen natuurlijke zoon wijlen Dirck Goeswijnss

    BP 1225 (Oirschot) okt 1454 – sept 1455 folio 414v
    Dirck zoon wijlen Goossen natuurlijke zoon wijlen Dirck Goeswijns geeft in erfpacht aan
    Henrick Moedel zoon wijlen Jan Moedels van Houbraken een huis, erf en hof in de herdgang Kerkhof om 17 lopen rog Oerschotse maat op Lichtmis, 28 juni 1455

    BP 1229 (Oirschot) okt 1458 - sept 1459 folio 282r
    Dirck zoon wijlen Goossen natuurlijke zoon wijlen Dirck Scoemekers
    Lucas natuurlijke zoon van Lucas Meeuss van Beke
    Jan (overleden) natuurlijke zoon wijlen Dirck Scoemekers
    Heer Philip van Geldrop, priester

    Kap. v. O.: (426) 1460 maart 18
    Schepenen van Oirschot oorkonden dat Dirk Goswijn Nevenzn, Arnt van Esch en zijn broer Wilhem beloofd hebben aan Frank van Boert, deken van Oirschot, ten behoeve van kapittel van Sint-Petrus in Oirschot, roggepacht te leveren aan Liesbeth Jan Arntsdr
    Origineel inventarisnr 122

    BP 1233 (Oirschot) okt 1463 - sept 1464 folio 25v
    Heer Amelrijck Boet, kanunnik in Den Bosch draagt op aan Dirck Goossen Neven de verhuring (door Willem Block gedaan aan Heer Amelrijck Boet) van de helft van "de Gruijt" in Oirschot, 17 januari 1464. non solvit

    BP 1234 (Oirschot) okt 1464 - sept 1465 folio 226v
    Dirck zoon wijlen Goossen Dirck Goeswijnss
    Henrick Henrix van Beerze

    Sch. v. O. d.d.: 25-4-1466 =================059====================

    Schepenen in Oirschot verklaren hierbij plechtig dat we een schepenbrief hebben gelezen voorzien van het schependomszegel nog geheel intact zijnde met de volgende inhoud :" Wij, Jan Wouter Bruijstens, Geerlic van den Melcroth, Jorden Cleijnael, Rutger Goessens van Oudenhoven, Goeswijn Thomas van Oudenhoven, Jan Gerarts van der Ludsdonk en Henrick van de Venne, verklaren dat voor ons is verschenen Diederick zoon Goeswijn Diederick Neven en verkoopt nu aan Jacop van den Doeren ten behoeve van Margiet dochter van Loijwijch Boots, die een aantal rogpachten die haar eerder waren toegezegd aan haar en haar zoon Diederick. Dat betreft 3 mud rogge per jaar, maat van Oirschot, op onderpand van een perceel genoemd de Raffendonk gelegen in Oirschotherdgang Hedel, nog 3 mud rogge per jaar, maat van Oirschot die men jaarlijks heft op het bezit van Margriet als weduwe van genoemde Lodwewijk Boots, nog 3 mud per jaar zelfde maat die men jaarlijks geheft op onderpand etc. van een huis gelegen in herdgang de Kerkhof, dat nu eigendom is van heer Amelrijck Boots, nog anderhalf Bosch mudde rogge per jaar die ze heffen van Bartholomeus die Momber, nog 7 lopen rogge per jaar, zelfde maat die jaarlijks wordt betaald op onderpanden van Robbrecht Sandecker, gelegen in Oirschot zelfde herdgang, nog 11 lopen rogge, maat als hiervoor die men jaarlijks heft van Heijwlich dochter van Wouter van de Capellen, nog 9 lopen rogge per jaar die ze jaarlijkse heffen van Goedstuwen van den Doeren, alles volgens schepenbrieven daarvan. Diederik als verkoper belooft alle lasten hierin van zijn kant af te handelen. Datum 29 juni 1456" (einde citaat). Getuigen (in 1466) Berse en Rutger Belaerts.

    Sch. v. O. d.d.: 4-7-1466 =================099====================

    Voor ons schepenen zijn verschenen de arbiters in de zaak tussen Jan Henrick Aerts van Geldrop en Dirck Goessen Scoemakers ( vaak genoemd Neven, JT). De arbiters zijn heer Americk Boots, Bartholomeus van Nijenbeeck (?), Geerlick van den Melcroth, Rutger Janssen, Philips Heijnen heer Philips, Dirck Gijben, Wouter van de Velde en Huibrecht Vos (8 arbiters !, JT) en hun gezamelijke uitspraak is als volgt en zulks op straffe van zoenrechtbepalingen daarin. Genoemde Jan Henrick Aerts en Dirck Goessens verklaren beide met elkaar verzoend te zijn. Jan zal aan Goessen die de kosten betalen van de meester (dokter, JT) en zal 3 Rijnsguldens betalen aan Rutger Belaerts en wel de eerste zondag binnen 14 dagen na datum van de brief en daarna nog 4 gulden binnen 6 weken erna, eveneens aan genoemde Rutger Belaerts. Datum 4 juli 1466, getuigen Rutger Oudenhoven en Belaerts.

    Sch. v. O. d.d.: 29-8-1466 =================118====================

    Voor ons is verschenen Dirck Goessen Scomekers (Neven, JT) en heeft beloofd aan Wouter dochter van Claes van Peelt, ten hare behoeve en ten behoeve van Thomas haar natuurlijke zoon die ze had verkregen van Aernden Thomas van de Venne die voortaan een mud rogge te gaan betalen, Oirschotse maat, steeds vervallend op Maria Lichtmisdag, op onderpand van een stuk land genoemd Zijmkensdaele, gelegen in Oirschot herdgang de Kerkhof, b.p. Willem van de Velde, de straat daar. Dirck belooft het onderpand in goede staat te houden voor de betaling van de rogpacht. Indien Wouter en haar zoon Thomas beiden zijn komen te overlijden, dan vesrterft de pacht weer op genoemde Dirck of op diens ergenamen na hem. Datum 29 augustus 1466, getuigen Rutger en Rutger.
    =================119====================
    Verschenen is genoemde Wouter en staat aan Dirck uit de vorige akte toe dat die het mud rogge altijd mag aflossen tegen betaling van 12 en een halve peter, elke Peter tegen 18 stuivers gerekend, steeds samen met alle achterstallige termijnen. Actum als boven.

    Sch. v. O. d.d.: St. Lambrechtsdag 1466 =================125====================

    Verschenen is Diedrick Goessens en heeft beloofd om aan Willem Willem Vos die per a.s. Maria Lichtmisdag over twee jaar een bedrag van 24 en een halve peter te gaan betalen, elke peter gerekend tegen 18 stuivers, en per a.s. Maria Lichtmisdag een rente van 11 lopen rogge, Oirschotse maat en per Maria Lichtmisdag een jaar later nog eens 11 lopen rogge. Datum de dag na St. Lambrechtsdag, getuigen als boven.

    Sch. v. O. d.d.: 19-1-1467 =================019====================

    Verschenen is Dirck Goessen Dirck Neven (soms ook Schoenmakers genoemd, JT) en hij verkoopt hierbij aan Henrick genoemd Moel Jan Haubraken die een stuk grond met een huis erop, gelegen in Oirschot herdgang de Kerkhof, achter het huis van Aleijt de vrouw van Diederick Scomakers, b.p. het erf van haar kinderen, Henrik Daniel Hillen, de gemeenschappeleijke weg, Jacop van Esch, zoals hij dat bezit had geerfd van zijn moeder Margriet (Boots, JT) zoals hij zei, en deze Margriet had verkregen van Luppen van der Braken (van Geldrop?.JT) en genoemde Luppen op zijn beurt had het gekocht van Jan Henrik Smollers en Jan weer van Heijlwich, Covegond en Lisbeth, kinderen van diens broer Aert en van hun broer Jacop die voor henzelf handelden en voor hunbroer Henrik en welk bezit zij van wijlen hun vader Aert hadden geerfd. Wijlen genoemde Aert had het weer gekocht van Jacop van Esch voor een jaarlijkse pacht van een half mud rogge en voor de grondchijns van een oude grote, alles conform schepenbrieven van Oirschot. Dirck als verkoper belooft alle lasten hierin van zijn kant af te handelen. Datum 19 januari 1467, getuigen Stock en Paliaert.

    Sch. v. O. d.d.: sept 1467 =================161====================

    Verschenen is Diederick Goessens en heeft als schuldenaar beloofd om aan Geerlijck van den Melcroth die per a.s. Maria Lichtmisdag 11 mud rogge te betalen, Oirschotse maat. Getuigen Jacop en Daniel. ( geen datum vermeld, JT)

    Sch. v. O. d.d.: 6-3-1469 =================067====================

    Verschenen is Dirck Goessen Neven onze collega-schepen en belooft nu aan Henrick Aerts van der Ameijden die voortaan een jaarlijkse pacht van 2 mud rogge te gaan betalen, Oirschotse maat, steeds vervallend op Maria Lichtmisdag op onderpand van een huis, tuin, grond etc. gelegen in Oirschot herdgang de Kerkhof, b.p. Aleijt Cocks en haar kinderen, de gemeenschappelijke straat, Margriet Vreijssen, de gemeijnte daar. Dirck als schuldenaar belooft het onderpand in goede staat te houden voor de betaling van de rogpacht. Actum als boven.
    =================068====================
    Genoemde Henrick van der Ameijden uit de vorige akte staat aan Dirck toe de rogpacht van 2 mud per jaar te mogen aflossen tegen betaling van 40 peters, elk mud van 20 peters, elke peter gerekend tegen 18 stuivers. Actum als boven.

    Sch. v. O. d.d.: 15-3-1469 =================092====================

    Verschenen is hier Dirck Goosens onze collega-schepen en pacht van Gevarden van Achel van hem het vierde part van de gruitrechten te Oirschot, voor een termijn van 8 jaar, welke gruitrechten Gevart zelf heeft gepacht van Willem Block voor 13 Rijnsguldens per jaar, steeds tegen 10 en een halve stuiver gerekend. Voor dat vierde deel zal Dirck aan Gevart hem per jaar voor die periode van 8 jaar 6 en een halve Rijnsgulden betalen, waarvan met Kerstmis 3 Rijnsgulden 1 oort en met St. Jansdag erna eveneens 3 Rijnsguldens 1 oort en zo 8 jaar lang. Beide partijen mogen de pacht halverwege de tijd aan elkaar opzeggen. Dirck zal aan Gevaert die zijn lasten zo betalen dat Gevart daarvoor gevrijwaard blijft. Gevart geeft aan Dirck de zelfde bevoegheden over die hij van Block heeft gekregen voor de uitoefening van de pacht. Datum 15 maart 1469, getuigen Wolf en Snellaerts. (als ik goed reken, betaalt Dirck dus het dubbele bedrag van de pacht aan Gevart, dan Gevart zelf betaalt, de vraag is dus wie er voor deze veel hogere heffing uiteindelijk opdraait, de ‘brave burger’ ?, JT)

    Sch. v. O. d.d.; 11-5-1469 =================132====================

    Verschenen is hier Jan Heijmans van Luppen en verkoopt nu met schepenbrieven van Oirschot aan Dirck Goessen Neven onze collega-schepen die een stuk beemd genoemd de Groetdonckbeemd gelegen in Oirschot herdgang Aerle, b.p. de kinderen van Diedricks van Aerle, de gemeijnte. Hij had dat stuk beemd toebedeeld gekregen na de dood van zijn ouders in de deling met zijn broers en zusters en hij belooft als verkoper alle lasten hierin van zijn kant af te handelen, behalve 7 schillingen per jaar en behalve een hoen en nog het derde deel van een hoen per jaar en 4 lopen gerst per jaar maat van Oirschot. Datum 11 mei 1469, getuigen als boven.

    Sch. v. O. d.d.: 11-5-1469 =================136====================

    Verschenen is hier Dirck Goessen neven onze collega-schepen en vekoopt nu aan Jan Heijmans van Luppen die een huis met tuin, grond etc., gelegen in Oirschot herdgang de Kerkhof, b.p. Henrick Didden, Heijlwich van Berse en haar kinderen, het Hertogenland, de gemeenschappelijke straat. Hij had dat huis verkregen middels uitwinning en een vonnis van de schepenbank van Oirschot. Dirck als verkoper belooft alle lasten hierin van zijn kant af te handelen, behalve een pacht van 2 mud rogge per jaar aan, verder nog behalve de chijns aan het kapittel en een pacht van 11 en een halve lopen rogge per jaar aan Dirck Goessen Neven zelf. Datum 11 mei 1469, getuigen als boven.
    =================137====================
    Verschenen is hier Jan Heijmans was van Luppen en heeft beloofd aan Dirck Goessen Neven onze collega-schepen dat hij de pacht van 11 en een halve lopen rogge altijd aan Dirck zal betalen. Actum als boven.
    =================138====================
    Verschenen is hier Dirck Goessen Neven onze collega-schepen en heeft aan Jan Heijmans uit de vorige akte beloofd dat voor het geval de volgende groep personen, te weten heer Jacop de Brouwer, Henrick Luppen van den Schoet, Henrick van Berse, Rutger Janssen of Peter Daniels, op hem Jan Heijmans enige aanspraken stellen op het hiervoor verkochte bezit, dat in dat geval Dirk zulks in mindering zal brengen op de koopsom die Jan heeft betaald. Actum als boven.

    Sch. v. O. d.d.: 28-11-1469 =================193====================

    Verschenen is Aleijt dochter van Ansem van Baest en heeft als schuldenaresse beloofd om aan Dirck Goessen, onze collega-schepen die 4 kronen te zullen betalen van elk 24 stuivers per stuk en daarnaast nog 3 en een halve stuiver, de helft ervan per a.s. Maria Lichtmisdag en de andere helft eveneens op Maria Lichtmisdag een jaar verder en dat zonder dat ze er bezwaar tegen kan maken. Datum 28 november 1469, getuigen Catwijk en Jan Wolf.

    Sch. v. O. d.d.: 8-8-1470 =================183==============

    Verschenen is Dirck Goeswijn Neven en verkoopt nu met schepenbrief van Oirschot aan Daniel Aerts van der Ameijden een pacht van een half mud rogge per jaar Oirschotse maat dat hij heeft gekocht van Jan Heijmans van Luppe (van Kerkoerle?. JT) en Jan weer had verkregen van Jutken Rutger Geerincks en haar voogd. De pacht is op onderpand van een huis, tuin etc., gelegen in Oirschot onder Boterwijk, b.p. Daniel Crommen, de gemeenschappelijke straat. De verkoper belooft alle lasten van zijn kant af te handelen. Datum 8 augustus 1470, getuigen Geldrop en Dirck Huijskens.

    Kap. v. O.: (462) 1471 augustus 5 retro domum inhabitationis prenominati Henrici versus aquilonem
    Notaris Marcel van Pomerio, Luiks priester, instrumenteert dat Henrik Didden, inwoner van Oirschot, erkend heeft schuldig te zijn aan Theodoor, zoon van Gooswin Neven: roggepacht uit huis wegens een vroeger gemaakte overeenkomst
    Origineel inventarisnr 344

    Sch. v. O. d.d.: St. Jans Baptist 1471 ================138====================

    Komen is Dirk Everdijs en belooft op onderpand van zijn persoon en al zijn bezit aan Dirck Goessen Neven, op straffe van verlies van zijn funktie als vorster, dat hij geen oogstgewassen van de akkers haalt namens de vorster van het erf van de heer van Merode, noch dat hij er ´koetergeld´, brood- of vroentgeld uit zal ontvangen tot de tijd toe dat Dirck Goossen Neven uit dat beit 16 rijnsguldens zal hebben ontvangen, elke gulden tegen 20 stuivers. Verder is voorwaarde dat als Dirck Everdijs binnen zijn termijn als vorster wordt afgezet, dat dan Dirck Everdijs en ook zijn borgen voor de hierboven vermelde belofte gevrijwaard zullen zijn, danwel naar tijdsgelang dat hij in dienst is geweest. Datum op St. Jans Baptistdag 14… (geen getuigen vermeld, mogelijk alle schepenen, JT).
    ================139====================
    Komen is Dirck Goossen Neven en belooft als schuldenaar op onderpand van zijn persoon en bezit om in 2 termijnen, een per St. Jansdag en de andere met Kerstmis, aan Henrick Moel als schout van de heer van Merode, een bedrag van 12 rijnsguldens te betalen, elke gulden van 20 stuivers en wel zolang Dirck Everdijs het ambt van vorster uitoefent. Maar als hij van ´uwen hand´ wordt ontslagen, of door anderen die daarvoor de bevoegdheid hebben, dan is Dirck Goossens daarvoor alleen verplicht al naartijdsgelang. Actum als boven.
    Voetnoot : En nog een Postulaatsgulden aan de schout elk jaar op de wijze als hiervoor. Getekend : Joerden Hoppenbrouwer en Vlierden. (zijn schepenen in 1471, JT)

    Sch. v. O. d.d.: 5-10-1471 ================153====================

    Komen is Henrick Jan Aleijten (van Tulden, JT) als man van Katalijn wettige dochter van Goijaert Michiels (Beldekens, JT) verwekt bij Katarina dochter van wijlen Dirck Peter Tielkens van Zeelst en verkoopt aan Dirck zoon wijlen Goessen Neven met eenschepenbrief van Den Bosch een pacht van1 mud rogge maat van Oirschot met 8 penningen, welke penningen etc. Goijaert de Cuijper eerder aan Jan van Berckt had beloofd steeds op Allerheiligendag te betalen en het mud rogge was beloofd aan Dirck PeterTielkens van Zeelst met Maria Lichtmisdag te voldoen op onderpand van een stuk land gelegen in herdgang de Kerkhof, b.p. de waterloop daar genoemd de Lerpt, genoemde Dirck, Dirck zoon wijlen Henrick Goossens, het erf van het gasthuis van Oirschot. De verkoper, mede namens zijn vrouw, belooft alle lasten af te handelen. Datum 5 oktober 1471, getuigen Hoppenbrouwer en Snepschuet.
    ================154====================
    Komen is genoemde Henrick en belooft aan Dirck Goessen Neven die per a.s. Kerstmis een bedrag van 3 peters te betalen, elke peter tegen 18 stuivers of in ander goed geld. Actum als boven.

    Sch. v. O. d.d.: 17-11-1471 ================205====================

    Komen is Peter de Cort en belooft als schuldenaar om aan Dirck Goossen Neven die per a.s. Maria Lichtmisdag 5 Beierse guldens te betalen, elke gulden tegen 14 stuivers of in ander goed geld. Datum 17 november 1471, getuigen Daniel en Henrick van de Ven.
    ================206====================
    Komen is Jan Willems van Oudenhoven en belooft aan Peter de Cort dat hij per a.s. Maria Lichtmisdag de 5 Beierse guldens zal betalen, elke gulden van 14 stuivers, welk bedrag Peter de Cort in de vorige akte aan Dirck Goossen Neven had beloofd, en wel zodanig dat Peter daarvoor verder gevrijwaard blijft. Als er schade zou ontstaan komt dat voor rekening van Jan van Oudenhoven. Actum als boven.

    Sch. v. O. d.d.: 16-6-1471 ================217====================

    Komen is Everaert Janssen van Zittaert en verkoopt met een schepenbrief aan Dirck Goossen Scomakers (Neven, JT) een pacht van een half mud rogge, maat van Vessem, welke pacht hij had verkregen van Willem Willem Snijders op onderpand van een stuk land genoemd de Kerker, gelegen in de gemeente Vessem, b.p. Aert Ceelen, Jan Janssen van Zittaert, Jan van Zeelst, Jan Noren (?) volgens de schepenbrief van Oerle. De verkoper belooft alle lasten van zijn kant af te handelen. Verder zal Everaert deze belofte ook voor schepenen van Oerle laten vastleggen zodra Dirck dat wenst. Datum 16 juni 1471, getuigen Daniel van Vlierden en Henrick Hoppenbrouwers.

    BP 1243 (Oirschot) okt 1473 – sept 1474 folio 119r
    Jan Goijart Persoens
    Aert Heilgenen voogd van Ghijsbert, Dirck, Katherijn en Lijsbeth kinderen van Dirck Goessen Dirck Neven soen

    BP 1248 (Oirschot) okt 1478 – sept 1479 folio 173r
    Bruijsten Bruijsenss van Andel
    Dirck zoon wijlen Goossen Dirck Neven soen en van Margriet natuurlijke dochter wijlen Heer Lodewijk Boets, kanunik te Oirscot

    BP 1248 (Oirschot) okt 1478 – sept 1479 folio 244v
    Dirck Goossen Neven man van Lijsbeth dochter van Jan Jan Aert Heijlghenen en van Heijlwich Henrick Keijmps
    Willem Nouwen, man van Heijlwig Heijlwig Keijmp, eerder weduwe Jan voornoemd

    Sch. v. O. d.d.: 1479 =================158====================

    Dirck zoon wijlen Goessen Neven verkoopt aan Henrick van Esch ten behoeve van Daniel van der Ameijden die een pacht van 10 lopen rogge, maat van Oirschot die zijn eigendom zijn, welke pacht Aleijt dochter van wijlen Willem Bliecks eerder had beloofdaan Willem natuurlijke zoon van Goessen Vos en Goessen die pacht weer van deze Willem had verkregen, te betalen op onderpand van een huis, tuin etc., gelegen in herdgang de Kerkhof, b.p. Henrick van Gestel, Ansem Deenen, Lenaert Berthen, de straat.De verkoper belooft alle lasten van zijn kant af te handelen. (geen datum en geen getuigen vermeld, JT)

    Sch. v. O. d.d.: 12-8-1479 =================218====================

    Dirck Goessens verkoopt aan genoemde Aleijt (dr. Gerit van der Schoet; MJG) die een stuk land groot 10 roedes, b.p. genoemde Aleijt zelf, Dormalen, de beemd. De verkoper belooft alle lasten af te handelen, behalve de grondchijns van een halve philipspenning. Actum als boven.

    Kap. v. O.: (502) 1482 april 2
    Schepenen van Oirschot oorkonden dat Dirk Goossen Nevenzn overgedragen heeft aan Jacob Wilhemszn van Dormalen: roggepacht, beschreven in akte van 1471 augustus 5 (regestnr 462)
    Origineel inventarisnr 344

    Sch. v. O. d.d.: 1-12-1482 ==================385====================

    Komen is Dirck Goossen Neven als man van Elisabeth dochter van wijlen Aert Heijlgheenen en verkoopt nu aan genoemde Gijsbrecht (van Liempde c.q. Vlemmincks, JT) uit de vorige akte een pacht van 8 lopen rogge, maat van Oirschot samen met de achterstand ervan welke pacht Jan van Lievendael (?) eerder had beloofd aan Jan Aert Heijlgheenen op onderpand van een stuk land gelegen in herdgang de Kerkhof, b.p. het leengoed van de erfgenamen van wijlen heer Lodewijk Boots, de kinderen van Jacop van Esch. De verkoper belooft alle lasten af te handelen ook namens de erfgenamen van Jan Aert Heijlgheenen. Actum als boven.

    Sch. v. O. d.d.: 9-3-1483 =================134====================

    Komen is Dirck Goossen Neven en verkoopt aan Goijaert Wouters van de Langeneep een huis, tuin etc. b.p. de gemeijnte, Katarijn als weduwe van Wouter van de Neep zijnde zijn moeder (= moeder van Goijaert, JT). Nog verkoopt hij hem een stuk land genoemd dat Winkelen, groot ca. een lopenzaad, b.p. Marij ….., de straat, Henrick van de Langeneep. Nog verkoopt hij een stuk land genoemd dat Hopveld, b.p. Gerit Gielis Gruijters, Jan Andries van der Laeck van Esbeek, de straat, Jan Vrients. De verkoperbelooft alle lasten van zijn kant af te handelen behalve de grondchijns. Datum 9 maart 1483, getuigen Daniel Dormalen., Henrick, Ven en Brouwer.
    =================135====================
    Genoemde Goijaert uit de vorige akte belooft aan Dirck die een jaarlijkse pacht van 2 mud rogge te gaan betalen, maat van Oirschot, steeds op Maria Lichtmisdag op onderpand van het genoemde bezit. De schuldenaar belooft het onderpand in goede staat te houden voor de betaling van de pacht. Actum als boven.
    =================136====================
    De zelfde Goijaert belooft aan Dirck die per a.s. Maria Lichtmisdag over een jaar een bedrag van 17 en een halve peter te betalen, elke peter tegen 18 stuivers met een rente van 7 en een halve lopen rogge, steds op Maria Lichtmisdag. Goijaert zal daarop de grondchijns uit het bezit in mindering brengen, verder mag Goijaerts niets van het huis of bezit verkopen niet voordat hij anderhalf mud rogge heeft betaald. (geen datum en geen getuigen vermeld, JT)

    Sch. v. O. d.d.: 6-5-1483 =================209====================

    Komen is Dirck Goossen Neven en verkoopt met een schepenvonnisbrief aan Jan Willem Jacops een stuk beemd genoemd de Meijenbraeck, groot ca. 3 lopenzaad, gelegen onder Best hier, b.p. Peter Francken, de erfgenamen van Wouter Rutten, Henrick Heesters,Gerit Geerlicks van de Melcroth. Dat bezit had Dirck laten uitwinnen volgens het vonnis van Oirschot. De verkoper belooft allle lasten af te handelen. (geen datum en geen getuigen vermeld, JT)

    Sch. v. O. d.d.: 3 dgn na Pinksteren 1483 =================221====================

    Dirck Goossen Neven verkoopt aan Gevaert Janssen van Geldrop een stuk land genoem de Meijenbraeck, gelegen in herdgang Verrenbest, b.p. Peter Francken, Wouter Rutten, Gerit Geerlicks, Henrick van der Haest. Dat erf had Dirck met een vonnisbrief van Oirschot verkregen zoals hij zei vanwege een achterstallige pacht, welke pacht hem eerder was beloofd door Jut van der Capellen. De verkoper belooft alle lasten af te handelen. Datum3 dagen na Pinksteren 1483, getuigen Jan Dormalen en Brouwers.

    Sch. v. d.d.: 17-3-1484 =================090====================

    Komen zijn Willem en Jan, kinderen van wijlen Willem van de Velde en verkopen aan Jan Jan Crommen een deel van een huis, tuin etc., gelegen in herdgang de Kerkhof aan de Pensenpoel daar, b.p. Frank Deekens (van Boert, JT), heer Aert Crommen, Henrickvan Strijp, het erf van genoemde kinderen zelf, het erf genoemd Sijmkensdael dat eigendom is van Dirck Goossens, de straat. De verkopers beloven alle lasten af te handelen, behalve de lasten die Jan de Cromme heeft aangenomen te betalen volgens de principale brief ervan en Jan zal die zo betalen dat de kinderen van Willem van de Velde daarvoor zijn gevrijwaard en ook de andere minderjarige kinderen van Willem. Actum als boven.

    Sch. v. d.d.: 3-3-1484 =================122====================

    Komen is Dirck Goossen Neven en draagt aan heer Willem Aerts, deken te Oirschot, een pacht over van 1 mud rogge, maat van Oirschot met 1 jaar achterstand, welke mud rogge Jan van der Vloet eerder aan Drick had beloofd, steeds te betalen op Maria Lichtmisdag op onderpand van een huis, tuin etc., gelegen in herdgang de Kerkhof, b.p. heer Natael Robilaerts, kanunnik te Oirschot, het erf van het St. Brigidealtaar, verder rondom in de gemeijnte daar volgens de schepenbrief van Oirschot. De verkoperbelooft alle lasten af te handelen. Datum als boven, getuigen Henrick van de Venne en Belaerts.

    Sch. v. d.d.: St. Mathijsdag 1484 =================200====================

    Komen is Dirck Goossen Neven en verkoopt met een schepenbrief aan heer Henrick van Esch ten behoeve van Lisbeth Hermans en haar wettige zoon Adriaen verwekt bij meester Jan Balious, een stuk land gelegen in herdgang de Kerkhof, b.p. Margriet dochtervan heer Lodewijk (=Boots, JT), de Lerpt, het gasthuis van Oirschot. Dat bezit had Dirck middels het recht van vernadering verkregen van Jan de Ronde. De verkoper belooft alle lasten af te handelen. Datum als boven, getuigen Belaerts en Haren.

    Sch. v. O. d.d.: 28-9-1484 =================208====================

    Komen is Dirck natuurlijke zoon van wijlen Goossen Scomakers alias Neven en verkoopt met schepenbrieven aan Jan natuurlijke zoon van heer Wencelijn van Petershem verwekt bij joffrouw Margriet dochter van meester Lodewijk zijnde zijn broer (Jan en Dirck zijn halfbroers, hun beider moeder was Margriet Boots, JT) een jaarlijkse pacht van 7 lopen rogge, maat van Oirschot, welke pacht joffrouw Margriet als weduwe van Goessen Scomakers met haar voogd had overgedragen aan Lambrecht van Doerne, welke pacht jaarlijks wordt betaald op Maria Lichtmisdag op onderpand van een stuk land genoemd de Streepe, gelegen in herdgang de Kerkhof, b.p. Henrick van Cuijck, Lisbeth de vrouwe van Gijsbert Gijssens en haar kinderen. De verkoper belooft alle lasten van zijn kant af te handelen. Datum 28 september 1484, getuigen Snepschuet en Haren.

    Sch. v. o. d.d.: 1484 verwijzing naar 1473 ====================272========================

    Daarna is er een onderpand aangewezen waarop de vordering mag worden verhaald en Gijsbert heeft dat laten uitwinnen door Dirck Goossens als vorster en er is daarbij aan alle voorschriften voldaan. Het bezit is verkocht aan Beertken Jan Beertkens en in het vonnis is bepaald dat de

    BP 1255 (Best) okt 1485 – sept 1486 folio 205r
    Peter Sluijter
    Jut natuurlijke dochter wijlen Heer Philip van Geldrop, priester, weduwe van Henrick van Capellen
    Dirck Goossen Neven soen
    Pauwels Nijss die Decker

    Sch. v. O. d.d.: 26-9-1488 =================313====================

    Uitspraak in de kwestie tussen Beertken (van de Spijker, JT) en Dirck Goossen (Neven, JT) :
    Er is een twist ontstaan tussen Beertken Janssen (van den Spijker, JT) ter ener zijde en Dirck Goossens (Neven, JTI ter andere zijde en er is nu de bemiddeling ingeroepen van tussenpersonen voor schout en schepenen van Oirschot. Partijen hebben zichonderworpen aan de bemiddeling door arbiters. Voor Beertken treden op heer Henrick van Esch, priester en Henrick de Crom en voor Dierck treden op meester Jan Balious en Rutger Janssen. Partijen beloven op verbeurte van 10 leeuwen (muntsoort, JT) deuitspraak na te komen, de helft ervan is voor de heer en de andere helft is voor de partij die de uitspraak wenst na te komen. Als er geen eensluidende uitspraak kan zijn, mag er nog een extra arbiter worden benoemd die onpartijdig is en die zal dan de uitspraak doen. Als een van de arbiters ontbreekt mag er een plaatsvervanger worden benoemd.
    De uitspraak is als volgt :
    Partijen moeten hun meningsverschil beeindigen en met elkaar verzoend zijn. Genoemde Dirck Goossens moet aan Beertken een akker officieel overdragen genoemd de Ankerspoel voor zover die akker in zijn bezit is, samen met de brieven ervan, zodat Beertken daarna zekerheid heeft over dat bezit en Beertken moet de akker aannemen en Dirck Goossens daarvoor betalen, zijnde 6 lopen rogge per lopenzaad land, of met zulk geld betalen dat Dirck daarmee tevreden is. Verder moet Beertken nog aan Dirck vanwege een pacht van 1 mud rogge die Beertken eerder aan Dirck had beloofd, daarvoor 6 rijnsguldens geven tussen nu en 14 dagen verder en als Dirck die 6 rijnsguldens heeft ontvangen zal hij dat aan Gerard Mathijs geven en die zal dan een kwitantie geven voor die 6 gulden en ook voor 12 gulden, maakt samen 18 gulden die Gerard dan schuldig is te betalen. Voorwaarde is dat die 18 gulden al naar tijdsgelang met rente betaald worden en in Courtangen (korting?) te brengen op deze akker danwel zal Gerard daar zelf voor verantwoordelijk zijn als Beertken dat niet kan doen. (de beschrijving is voor een niet-insider nauwelijks te volgen, JT) . Hiermee verklaren partijen dat ze de zaak in der minne hebben geregeld en als er meningsverschil is dan zullen de 4 goede mannen nadien alsnog uitleg mogen geven. Op deze manier zal Beertken de Ankerspoelakker in bezit mogen nemen als hij voor elk lopenzaad land een pacht van 6 lopen rogge zal betalen en het mud rogge zal aflossen met 24 of 25 peters, elke peter gerekend tegen 18 stuivers. Datum 1 januari 1496 (?), getekend door meester Jan van Arkel, heer Henricus Esch en Rutger Janssen. (het lijkt er op dat meester Jan van Arkel en meester Jan Balious de zelfde personen zijn. Verder is het jaartal nauwelijks te lezen, ergens tussen de tekt is ook nog een datum 26 september vermeld en doorgestreept, JT)
    Achterkant vermeld alleen : Kopie van de uitspraak tussen Dirck Goossens en Beertken.

    Sch. v. O. d.d.: 25-5-1491 =================139====================

    Jan Janssen van Herzel verkoopt aan Dirck Goossen Neven onze collega schepen die een huis, tuin etc., gelegen in herdgang de Kerkhof, b.p. heer Aert Mengelen, de gemeenschappelijke straat, de kerkpad. Nog een akker ter zelfder plaatse als hiervoor gelegen, b.p. Dirck Ansems, de straat, Peter Jacops van Esch, het gasthuis van Oirschot. Dat bezit had Jan Luppen van Herzel eerder gekocht van Godevaert natuurlijke zoon van heer Willem van der Rotelen, pastoor van Boechout volgens schepenbrief van Oirschot. De verkoper belooft alle lasten van zijn kant af te handelen behalve een pacht van 4 lopen rogge aan het kapittel van Oirschot, nog 14 lopen rogge per jaar aan de H. Geest te Oirschot, nog 1 mud rog aan Aleijt Thijssen danwel aan degeen aan wie ze de pacht heeft nagelaten, nog een half mud rogge aan Heijlwich dochter van Jan van Herzel, nog 3 braspenningen als chijns aan de deken van Oirschot, nog een Philipsdenarius aan het kapittel. Verder moet hij de ´val´(soort poort, JT) onderhouden die aan het einde van het huis hangt aan de straat, te weten tot de voorste post. De koper belooft alle lasten zo te betalen dat Jan als verkoper en diens erfgenamen daarvoor gevrijwaard zijn. Datum 25 mei 1491, getuigen Crom en Hagelaer.
    =================140====================
    Dirck Goossens onze collega schepen verkoopt aan Jan Janssen van Herzel die een stuk land gelegen in herdgang de Kerkhof bij het water daar genoemd de Lerpt, b.p. Dirck Peter Tielkens, Dirck Henrick Goossens, het gasthuis van Oirschot, de Lerpt, alles volgens schepenbrieven van Den Bosch. Hieruit jaarlijks een Keulse te betalen aan de heer van Petershem. De verkoper belooft verder alle lasten af te handelen. Actum als boven.

    Sch. v. O. d.d.: 9-3-1492 =================027====================

    Dirck Goossen Neven verklaart dat hij aan Gerart Mathijs Huijskens een bedrag van 12 gouden keurvorster-guldens moet betalen en nog 13 rijnsguldens van elk 20 stuivers. Hij belooft die bedragen te zullen betalen samen met een rente die Gerard daarvoor heeft betaald gehad, of zal betalen aan Beertken Jans van den Spijker, volgens de uitspraak die daarover is gedaan voor schepenen van Oirschot en welke bedragen per a.s. St. Jansdag betaald moeten worden. Indien Dirck niet zou betalen, dan mag Gerard de som verhalen op een akker genoemde Ankerspoel, die wordt opgewonnen door heer Willem van Petershem en hij zal ook geen bezwaar maken tegen de uitwinning tot het moment toe dat Gerard betaald zal zijn, maar het bezit laten toekomen aan wie het wordt verkocht. En als het bezit onvoldoende opbrengt, zal Dirck nog gehouden blijven voor het restant vande bedragen totdat er is betaald, samen ook met alle schades en kosten die het met zich meebrengt. Datum 9 maart 1492, getuigen Ansems en Esp.

    Sch. v. O. d.d.: 5-2-1492 =================042====================

    Dirck Goossen Neven geeft aan Cornelis (Cornelis Smeeds secretaris, JT) ten behoeve van Adriaen Vos als schout, al zijn roerend bezit over, hetzij paarden, koeien, huisraad en ander roerend bezit dat hij ergens dan ook heeft en dat vanwege 8 mud rogge eenmalig die Adriaen aan hem heeft gegeven. Datum als boven, getuigen Ansems en Bernts.

    BP 1264 (Oirschot) okt 1494 – sept 1495 folio 55r
    Dirck Goossen Neven man van Lijsbeth Jan Artsdochter

    BP 1267 (Oirschot) okt 1498 – sept 1499 folio 204r
    Aert Henrix van der Ameijden man van Lijsbeth Willem Willem Vos
    Henrick Jan Moedels van Haubraken
    Dirck zoon wijlen Goossen natuurlijke zoon wijlen Dirck Goeswijnszn.

    Sch. v. O. d.d.: 28-4-1506 =================150====================

    Een ondervraging door inwoners van herdgang Straten, te weten Daniel Schepens, Dirck Hoppenbrouwers, Aert van Zeelst, Peter Loijen, Gijbken Heijnen, die alle optreden voor Aert Nagelmakers.
    Er wordt aan Dirck Goossens en aan Dirck van de Hagelaer gevraagd, toen ze destijds schepenen waren in het jaar 1481, of het zo is dat toen Dirck de Hoppenbrouwer en Henrick Thomassen namens de inwoners van de herdgang van Straten samen met Gerart Mathijssen en Bertelmeeus de Gorter (= Bartholomeeus Jan Essen, JT) toen daar van deur tot deur gingen om te vragen of men nog wel door zou willen gaan om proces te voeren tegen de deken of het het kapittel van Oirschot over de plannen van de kapel en of men bereid was daar nog geld voor bij te leggen. Daarop hebben de inwoners gezegd dat ze bereid waren hun bijdrage als inwoner daarin te doen. Daarna is er daarvoor een machtiging opgemaakt maar die was veel sterker qua bewoordingen dan de inwoners oorspronkelijk wilden. Genoemde Meeus de Gorter als schepen verzocht toen dat men deze machtiging zou laten zegelen door zijn collega-schepenen, maar die wilden dat toen niet doen, omdat de brief anders was opgesteld dan bedoeld was. Maar daarna hebben ze de brief toch gezegeld en die brief was aan Meeus de Gorter overhandigd maar lieten hem weten dat de brief niet was uitgemaakt zoals het hoorde.
    Dirck Goossens en Dirck van de Hageler verklaren hierover als schepenen dat zulks inderdaad toen zo is gebeurd en dat Meeus de Gorter toen zei dat hij de brief zo zou bewaren dat er niemand noch voordeel noch nadeel van zou ondervinden.
    Men wil hier een brief van hebben. Datum 28 april 1506.
    In marge : Er is 4 en een halve stuiver betaald, daarvan is aan Maes Gielis anderhalve stuiver gegeven. (in 1481 wilde men tot een kapel komen in herdgang Straten, JT)

    Sch. v. O. d.d.: 3-8-1519 =================259====================

    Eerder had heer Amelrijck Boots zaliger gedachtenis in zijn testament bepaald dat de uitvoerders van dat testament een huis zouden kopen ten behoeve van de armen om daarin te kunnen wonen, hetgeen zijn uitvoerders niet hebben gedaan. Er is verder niemand anders die daarin gerechtigd is dan Dirck Goossens, want heer Amelrijck Boot en de moeder van Dirck Goossens, waren broer en zuster van elkaar. Daarom is hier voor ons verschenen genoemde Dirck Goossen Neven en doet afstand van het bezit ten behoeve van meester Daniel van Hersel ten behoeve van de armen hier, inzake alle bezit en rechten die hij heeft in een huis met tuin, grond etc., gelegen in herdgang de Kerkhof, b.p. de erfgenamen van Steven de Smid alias Verdonk, de erfgenamen van Antonis Vos, de straat, heer Henrick van Esch, waar tussenin een voetpad loopt. Hij draagt dat bezit nu over ten behoeve van de armen, volgens het testament van heer Amelrijck Boots. Datum 3 augustus 1519, getuigen Velde en Laeck.

    Sch. v. O. d.d.: 6-2-1525 =================055====================

    Jan Dirck Goossen Neven, Pauwels Oppers als man van Goossen dochter van Dirck Goossen Neven, verder nog Jenneken en Henrick gezusters en wettige dochter van genoemde Dirck Goossen Neven met Pauwels Oppers als hun voogd hierin, verkopen aan Andries Meeus Maercolfs ten behoeve van diens vrouw Katarijn, een stuk land gelegen in herdgang Verrenbest genoemd de Winkel, b.p. de gemeijnte, genoemde Andries, Adriaen Steenbakkers. Datum 6 februari 1525, getuigen Henrick Goijaerts en Herzel.
    =================056====================
    Jan Dirck Goossen Neven, Pauwels Oppers als man van Goossen dochter van Dirck Goossen Neven, verder Jenneken en Henrick, gezusters en wettige dochters van genoemde Dirck Goossen Neven met Pauwels Oppers al hun voogd, verkopen aan Adriaen Steenbakkers een stuk land gelegen in herdgang Verrenbest, genoemd het Hopveld, b.p. Heijlwich Steenbakkers, Adriaen Steenbakkers, de gemeijnte. Actum als boven

    Sch. v. O. d.d.: 29-6-1525 =================146====================

    Jan Dirck Goossen Neven, voor hemzelf handelend en als voogd over Jenneken dochter van genoemde Dirck, verder Pauwels Oppers als man van Goossen en nog als voogd voor Henrick dochter van genoemde Dirck Goossens, verkopen aan Peter zoon heer Jan Haecks een stuk heiveld gelegen in herdgang Verrenbest, b.p. genoemde Peter, Thomas Claes, Henrick de Cremer. Datum 29 juni 1525, getuigen Velde en Vos.

    Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Dirck Goossens Dirck Goeswijns Neven?
    De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


    Tijdbalk Dirck Goossens Dirck Goeswijns Neven

      Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
    Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Dirck Goossens Dirck Goeswijns Neven


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Over de familienaam Neven

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Neven.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Neven.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Neven (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
M. Goossens, "Stamboom Goossens x Van der Heijden", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-goossens-van-der-heijden/I37241.php : benaderd 14 mei 2024), "Dirck Goossens Dirck Goeswijns Neven (1430-1520)".