Stamboom Goossens x Van der Heijden » Jan Wouters Jan van den Loe (1465-1527)

Persoonlijke gegevens Jan Wouters Jan van den Loe 

  • Hij is geboren in het jaar 1465 in Oirschot.
  • Hij is overleden in het jaar 1527 in Oirschot, hij was toen 62 jaar oud.
  • Een kind van Wouter Jan van den Loe
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 9 februari 2011.

Gezin van Jan Wouters Jan van den Loe

Hij heeft/had een relatie met Cathalijn Jan Swijssen.

De relatie startte in het jaar 1490 te Oirschot, hij was toen 25 jaar oud.


Kind(eren):



Notities over Jan Wouters Jan van den Loe

Wonen in herdgang Straten aan de Snepschuet.
Naam ook Jan Wouters Crommen.

BP 1265 (Oirschot) okt 1495 – sept 1497 folio 391r
Jan Wauter Janss van Loe man van Katherijn Jan die Wijze
Jan Janss die Molner

BP 1266 (Oirschot) okt 1497 – sept 1498 folio 208v
Jan Wauterss van Loe
Aert Aertss van der Hoeven

Sch. v. O. d.d.: 3-2-1528 ===============062====================

Dirck Dielis Stans heeft beloofd om voortaan aan Katalijn weduwe van Jan Wouters van den Loo, die daarvan het vruchtgebruik krijgt en haar wettige kinderen van genoemde Jan daarvan het erfrecht, die een jaarlijkse pacht van een mud rogge te gaan betalen, op onderpand van een akker genoemd de Doederom, groot 3 lopenzaad, gelegen in herdgang Straten onder Ameijden daar nabij Erdbruggen, b.p. de kinderen van Joerden Sbrouwers, de kinderen van Meeus van Esch, het erf van de schuldenaar zelf, de gemeenschappelijke straat. Ook nog op onderpand van een huis, tuin etc., grenzend aan de voorgaande Doederom-akker. Voorwaarde is dat als men de originele brief daarover weer zal terugvinden over dat mud rogge dat Dielis Stansen tijdens zijn leven placht te betalen aan Jan Wouters van den Loo, waarover ze lange tijd meningsverschil hadden, en waarvan de brief kwijt is, dat als die alsnog wordt gevonden, dan geen waarde meer zal hebben. Daarin hebben Katalijn en haar zoon Wouter ingestemd, ze handelen daarbij ook namens Jan Jan Dirck Meeus (Crommen, JT) als man van Katalijn dochter van wijlen genoemde Jan en Katalijn en ook voor Goijaert Henrick Hoppenbrouwers als man van Marie, dochter van wijlen Jan en Katalijn, die samen ook nog voor hunandere broers en zusters of erfgenanen optreden. Datum 3 februari 1528, getuigen Aert en Leeman.

Sch. v. O. d.d.: 8-9-1530 =================345=======================

Wouter en Marcelis, broers en wettige kinderen van wijlen Jan Wouters (van de Loo, JT) verder Goijaert Henrick Hoppenbrouwers als man van Marie, Dirck Jacop Keijmps als man van Geertrui, Jan Jan Meeus Crommen als man van Katalijn, allen wettige dochters van genoemde Jan Wouters, verder nog Jenneke ook dochter van wijlen genoemde Jan Wouters met haar broer Wouter als haar voogd, hebben de volgende afspraak gemaakt. Van alle bezit hetzij vast of roerend en waar zich dat ook bevindt, dat zij of hun kinderen zullen erven, of vermaakt zullen worden hetzij in de rechte lijn danwel in de zijlijn, dat zal gedeeld worden waarbij de dode hand met de levende zal delen en dat betekent dat indien een van hen sterft, dat dat hun kinderen daarvoor in de plaats komen. Ze beloven deze afspraak altijd na te zullen komen. Datum 8 september 1530, getuigen Hoppenbrouwers en Cort.
=================346=======================
Jenneke dochter van wijlen Jan Wouters ( van de Loo, JT), met haar broer Wouter als haar voogd heeft uit vrije wilsbeschikking bepaald dat zij geen van haar vaste of roerende bezit, hetzij oud erfgoed dat ze heeft verkregen of haar werd vermaakt, zal mogen verkopen of belasten, maar dat ze dat bezit na haar dood zal nalaten aan haar wettige kinderen of kindskinderen waarbij de dode partij met de levende moet delen volgens Oirschots recht, maar ze behoudt daarvan wel het recht van vruchtgebruikhaar leven lang. Ze doet er nu afstand van ten behoeve van al haar wettige kinderen, die dat bezit direkt na haar dood kunnen aanvaarden.
In marge : Met instemming van partijen doorgehaald.
=================347=======================
Jenneke wettige dochter van wijlen Jan Wouters (van de Loo) met haar broer Wouter als haar voogd, hiertoe niet aangezet of ertoe gebracht zijnde met bepaalde woorden, heeft uit vrije wil, zich ertoe verplicht dat ze niets van haar bezit, hetzij vaste danwel roerend bezit, hetzijn wat betreft oude erfelijke bezittingen, die ze door overlijden heeft verkregen danwel haar werden vermaakt of op welke wijze dan ook heeft verkregen, zal mogen verkopen of belasten, maar dat ze dat bezit na haar dood aan haar wettige kinderen en kindskinderen zal laten toekomen, waarbij de dode partij met de levende dient te delen volgens Oirschots recht. Ze behoudt daarvan wel het vruchtgebruik zolang ze leeft. Ze doet nu afstand van al dat bezit om dat bezit na haar dood te mogen aanvaarden maar niet eerder. Actum als boven.
In marge : Met instemming van partijen doorgehaald.
=================348=======================
Jenneke wettige dochter van wijlen Jan Wouters van de Loo weduwe van Gielis Jan Lambrechts, met haar broer Wouter als haar voogd, doet hierbij afstand van haar recht van vruchtgebruik en haar erfrecht hetzij vaste danwel roerend bezit, wat betreft oude erfelijke bezittingen of het bezit dat ze nog zal erven in de toekomst, van welke aard dan ook en waar dan ook aanwezig. zonder enige uitzondering.
Ze doet er afstand van ten behoeve van al haar wettige kinderen verwekt bij deze Dielis, waarbij de dode partij met de levende zal delen en het bezit mag na haar dood worden aanvaard en verdeeld volgens Oirschots recht. Ze belooft dit afstanddoen altijd na te zullen komen. Actum als boven

Sch. v. O. d.d.: 3-2-1535 =================053====================

Wouter Jan Wouters (van de Loo, JT) , verder Marcelis Jan Wouters (van de Loo, JT), Dirck Jacop Keijmps en Jan Dielissen verkopen hierbij een vijfde deel van een zesde deel waar ze recht op hebben in een bepaald huis, met land en akker en toebehoren, gelegen in Gestel bij Oisterwijk, genoemd 'het Goed op de heijde', en zoals dat vandaag de dag qua vruchtgebruik wordt bezeten door Hadewijch weduwe van Andries Wouters en welk vijfde deel ze met zijn vieren hebben verkregen van Goijaerd Henrick Hoppenbrouwers als man van Marien dochter van wijlen genoemde Jan Wouters, conform een schepenbrief van Oirschot. Ze verkopen dat deel nu aan Jan zoon wijlen Jan Meeus Crommen ( dat is hun zwager, JT) en de verkopers beloven alle lasten hierin van hun kant af te handelen en het bezit is te aanvaarden na de dood van genoemde Hadewijch. ( ik begrijp dat Andries Wouters van de Loo een van de 6 kinderen was in een gezin en Jan Wouters van de Loo een andere zoon, JT). Datum 3 februari 1535, getuigenGerart en Ven.

Sch. v. O. d.d.: 13-12-1552 ==================336=======================

Wouter en Marcelis, gebroeders, verder Jenneken met haar zoon Michiel Dielissen, verder Jan Jan Crommen ( lees de oude, er is n.l. ook een zoon Jan weer van hem, de jonge Jan, JT ) ) als man van Catharina, verder Jacop, Jan en Dielis kinderen van Dirck Jacop Keijmps namens Geertruid hun moeder zaliger, verder Gijsbert en Henrick broers, Marie en Ijken, allen kinderen van Goijert Henrick Hoppenbrouwers namens hun moeder Marie, allen wettige kinderen van Jan Wouters ( van de Loo, JT ) verwekt bij Cathelijn dochter van Jan Swijsen, hebben een boedelverdeling gemaakt van het bezit dat ze bij de dood van Jan Wouters en genoemde Catherijn hebben geerfd.
Bij deze verdeling krijgt Wouter Jan Wouters als partij ter ener zijde en Jacop, Jan en Dielis kinderen van Dirck Jacops Keijmps namens hun moeder zaliger Geertruid, het huis, tuin, grond etc. groot ca. anderhalf mudzaad, gelegen in herdgang Stratenter Ameijden aan het Snepscheut aldaar, b.p. de gemeenschappelijke straat, de kinderen van Goijaert Henrick Hoppenbrouwers met meer anderen, Jans Bonten. Hieruit moet jaarlijks anderhalf mudde rogge worden betaald Bossche maat en in Den Bosch te leveren, nog 4 lopen rogge per jaar, Oirschotse maat, nog een half oort als grondchijns aan de hertog. Verder krijgen ze een stuk beemd genoemd de Nerwersbeemd, gelegen in de zelfde herdgang, b.p. de weduwe en kinderen van Niclaes van Nistelroije, de gemeijnte. Hieruit moet jaarlijks anderhalf mudde rogge worden betaald Oirschotse maat, verder nog een oude grote als grondchijns aan de hertog.
Bij deze verdeling krijgen Jan Jan Crommen partij ter ener zijde en Jenneken dochter van Jan Wouters met haar zoon Michiel Willems partij ter andere zijde, een beemd genoemd de Elsbroeck, ter zelfder plaatse als hiervoor gelegen, b.p. Dirck Dielis Hoppenbrouwers met meer anderen, Evert Michiels, Wouter Stockelmans, Jan Peter Bierkens met meer anderen. Hieruit moet jaarlijks 7 stuivers worden betaald, nog 3 en een halve stuivers als grondschijns aan de hertog. Verder krijgen ze een stuk akkerland groot ca. 3 lopenzaad, genoemd die Luckt, gelegen in zelfde herdgang als hiervoor, b.p. Henrick Gijsbrecht Vlemmincks, Costens Dielis Corstens, de gemeenschappelijke straat, de weduwe van Jan van den Scoet met meer anderen. Hieruit moet jaarlijkss 8 lopen rogge worden betaald Oirschotse maat, nog 22 schillingen van elk 7 stuivers en 3 oort, verder de grondchijns. Verder krijgen ze een jaarlijkse pacht van een mudde rogge per jaar, Oirschotse maat te ontvangen van de weduwe en kinderen van Dirck Stans. Verder krijgen ze een jaarlijkse rente van 3 gulden te ontvangen van Marcelis Jan Wouters.
Bij deze verdeling krijgen Marcelis Jan Wouters ( van de Loo, JT ) partij ter ener zijde en Gijsbert, Henrick broers en Marieken en Ijken, wettige kinderen van Goijaert Henrick Hoppenbrouwers, met hun voogd Jan Henrick Hoppenbrouwers, een akker genoemd de Moest, groot ca. een half mudzaad, gelegen in herdgang de Notel, b.p. Jan Jan Bollen, de tafel van de H. Geest te Oirschot, Aert Dirck Stans, Peter Aert Roefs en meer anderen. Verder krijgen ze een stuk akkerland, genoemd de Doderom, groot ca. een half mudzaad, gelegen in herdgang Straten, b.p. Joirden Joirden Sbrouwers, Margriet Rutgers Verhoeven, Wouter Toirkens met meer anderen. Hieruit moet jaarlijks een Bosch mudde rogge worden betaald en in Den Bosch ook te leveren. Verder krijgenze een beemd genoemd de Veerdonck, gelegen in herdgang Aerle, b.p. Jans van den Maerselaer met meer anderen, Jan Cornelis Daniels, de gemeenschappelijke straat, Daniel Mathijs Daniels. Hieruit moet jaarlijks een halve oude grote worden betaald als grondchijns aan de hertog. Verder krijgen ze een beemd genoemd de Echendonck, gelegen in herdgang de Notel nabij Ameijden aldaar, b.p. Jan Pauwels Vlemmincks met meer anderen, de kinderen van Henrick Vervloet, de gemeenschappelijks straat. Hieruit moeten jaarlijks 7 nieuwe penningen als grondschijns aan de hertog worden betaald. Verder krijgen ze een stuk land gelegen op de Haaghorst in de gemeente Diessen en Gestel, b.p. Henrick Jacops van Aelst, de gemeenschappelijkse straat. Hieruit moet jaarlijks een blank als grondchijns worden betaald.
Genoemde erfgenamen beloven elkaar deze boedelverdeling altijd gestand te zullen doen en dat ieder de lasten op het eigen etc. daarvoor gevrijwaard blijven. Indien er op iemands erfdeel meer lasten zouden blijken te drukken dan zullen ze die gemeenschappelijk betalen. Indien er op enig perceel meer grondchijns zou drukken dan hier is vermeld dat is dat voor rekening van diegene die dat perceel in eigendom heeft. Datum 13 december 1552, getuigen Hoppenbrouwers en Willem.
==================337=======================
Wouter Jan Wouters en de 3 kinderen van Dirck Jacop Keijmps hebben beloofd om aan Jan Jan Crommen en aan Jenneken Jan Wouters die een bedrag van 50 gulden te zullen gaan betalen per a.s. Maria Lichtmisdag over een jaar. Datum en getuigen als boven.
In marge 1 : Met instemming van partijen doorgehaald.
In marge 2 : De 3 kinderen van Dirck Jacop Keijmps hebben aan Jenneken dochter van Jan Wouters de helft van 50 gulden betaald. Datum 30 januari 1554.
==================338=======================
Wouter Jan Wouters en de 3 kinderen van Dirck Jacop Keijmps hebben beloofd om aan Marcelis Jan Wouters en aan de 4 kinderen van Goijaert Henrick Hoppenbrouwers, die een bedrag van 50 gulden te zullen gaan betalen per a.s. Maria Lichtmisdag over een jaar. Datum en getuigen als boven.
In marge : Met instemming van partijen doorgehaald.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Jan Wouters Jan van den Loe?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Jan Wouters Jan van den Loe

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Over de familienaam Van den Loe


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
M. Goossens, "Stamboom Goossens x Van der Heijden", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-goossens-van-der-heijden/I32992.php : benaderd 16 mei 2024), "Jan Wouters Jan van den Loe (1465-1527)".