Stamboom Goossens x Van der Heijden » Sint Chrodegang ( Van Metz) van Haspengouw (712-766)

Persoonlijke gegevens Sint Chrodegang ( Van Metz) van Haspengouw 


Gezin van Sint Chrodegang ( Van Metz) van Haspengouw


Notities over Sint Chrodegang ( Van Metz) van Haspengouw

Bisschop van Metz.(742-766)

Chrodegang: Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Chrodegang, Glas-in-lood in de Sainte Glossinde-kapel in Metz.De heilige Chrodegang van Metz (712 - Gorze, 6 maart 766), is ook bekend onder de namen Chrodegand, Godegrand, Gundigran, Ratgang, Rodigang en Sirigang. Zijn feestdag in de Katholieke en Evangelische Kerk is op 6 maart.

Levensloop: Chrodegang werd geboren in Haspengouw (Austrasie) in 712. Hij werd opgeleid in de Abdij van Sint-Truiden:

732 Hij wordt aangesteld aan het hof van Karel Martel.
737 Hij wordt benoemd tot kanselier aan het hof.
742 Hij wordt bisschop van Metz, de hoofdstad van Austrasie.
748 Hij sticht de Abdij van Gorze, die snel groeit en van daaruit nieuwe stichtingen mogelijk maakt.
751 Pepijn de Korte laat zich tot koning van de Franken zalven te Soissons.
752 Pepijn de Korte zendt Chrodegang naar Rome ter ondersteuning van paus Stephanus II (III), die bedreigd wordt door de Lombarden.
Chrodegang begeleidt de paus gedurende zijn verblijf in Francia (753-755). In die periode neemt Chrodegang actief deel aan verschillende concilies.
754 Chrodegang wordt na de dood van Bonifatius tot aartsbisschop en metropoliet benoemd. Hij hervormt het kloosterwezen.
764 Hij ontvangt van de paus verschillende belangrijke relikwieen. Hij schenkt die aan de Abdij van Gorze, (Sint-Gorgon), Saint-Avold (Sint-Nabor) en de Abdij van Lorsch (Sint-Nazaire). Deze laatste abdij is sinds 1991 opgenomen op de werelderfgoedlijst van de UNESCO.
764-765 Eerste abt van de Abdij van Lorsch.
766 Chrodegang overlijdt te Metz en wordt te Gorze begraven.
Hervormingen van het religieuze leven: Chrodegang deed verschillende voorstellen om het kerkelijk leven te verbeteren.
Een kerk heeft voortaan een kapittel van 12 leken (seculiere kanunniken. Dat wil zeggen dat iemand kanunnik kan worden zonder zich tot priester, diaken of subdiaken te laten wijden. Hij kan ook te allen tijde van deze waardigheid weer afstand doen. Aan het hoofd van een kapittel staat een proost. Het kapittel staat in voor de bediening van de sacramenten, het opdragen van het Heilige Officie en de prediking. De kanunniken worden betaald door het derde deel van de tienden die aan de gelovigen worden opgelegd. Deze regel van Chrodegang werd in de 12e eeuw door Rome afgeschaft (Zie Norbertus).
Chrodegang stichtte in 748 de Abdij van Gorze.
Hervorming van de liturgische zang: In 754 draagt Pepijn de Korte Chrodegang op om de liturgie en de begeleidende zang te hervormen. Het resultaat is een versmelting van Frankische gebruiken met Romeinse tradities. Dat is zowel het geval voor de liturgie als voor de zang.
De zang die zo ontstond werd genoemd chant messin (messin dat wil zeggen van Metz). Een eeuw later zal men deze zangstijl "gregoriaans" gaan noemen. Van de 8e tot de 12e eeuw groeit Metz uit tot een van de belangrijkste muzikale scholen van Europa, samen met Sankt Gallen (Zwitserland), Reims en Chartres (Frankrijk).

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Sint Chrodegang ( Van Metz) van Haspengouw?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Sint Chrodegang ( Van Metz) van Haspengouw

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Sint Chrodegang ( Van Metz) van Haspengouw


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Over de familienaam Van Haspengouw


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
M. Goossens, "Stamboom Goossens x Van der Heijden", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-goossens-van-der-heijden/I20877.php : benaderd 14 juni 2024), "Sint Chrodegang ( Van Metz) van Haspengouw (712-766)".