Stamboom Goossens x Van der Heijden » Adriaen Henrick de Harnismaker (1490-1550)

Persoonlijke gegevens Adriaen Henrick de Harnismaker 


Gezin van Adriaen Henrick de Harnismaker

Hij heeft/had een relatie met Barbara Jan van de Bichelaer.

De relatie startte in het jaar 1520, hij was toen 30 jaar oud.


Kind(eren):



Notities over Adriaen Henrick de Harnismaker

Sch. v. O. d.d.: 6-9-1555 ==================399=======================

Evert, Jan en Baudewijn, gebroeders en wettige kinderen van wijlen Adriaens die Harnismaker, voor henzelf en ook vanwege hun zusters Beelken en Marien, verkopen hierbij een beemd genoemd de Brouwers Broekbeemd, gelegen in Oirschot herdgang Naastenbest in het Besterbroek aldaar, b.p. Jacop Philips van den Schoot, de geneijnte. Ze verkopen dit perceel nu aan hun broer heer Henrick Adriaens die Harnismaker en de verkopers beloven alle lasten van hun kant af te handelen, behalve de jaarlijkse grondchijns. Datum 6 september 1555, getuigen Velde en J. Hoppenbrouwers.
==================400=======================
Genoemde heer Henrick Adriaens die Harnismaker uit de vorige akte heeft beloofd om deze beemd zoals hij die heeft verkregen weer aan zijn broers over te dragen zodra er hierop een jaarlijkse rente van 6 gulden op geleend is en waarbij hij die rente zodanig zal betalen dat deze beemd in kwestie daarvoor gevrijwaard zal blijven. Datum en getuigen als boven.

Sch. v. O. d.d.: 31-1-1581 ==================036=======================

Heer Henrick en Evert, broers en kinderen van wijlen Adriaen de Harnismaker en nog Beelken dochter van genoemde Adriaen de Harnismaker weduwe van Henrick Santegoets met Niclaes Jan Goessens haar voogd aan haar toegewezen, verkopen hun erfdeel inzakeeen akker genoemd de Steegakker, groot ca. 4 lopenzaad en 23 en een halve roede, gelegen in Oirschot herdgang Naastenbest, b.p. Rutgert Janssn. die Brouwer, Jenneken weduwe van Jan Corstens, Jenneken dochter van genoemde Jan Ariaens, Elisabeth weduwe van Jan Ariens junior, Jan Philips van den Schoet en zijn kinderen. Ze hebben dit bezit geerfd bij de dood van Marieken dochter van genoemde Arien die 'innocent' was en verkopen dit erfdeel nu aan Elisabeth dochter van wijlen Henrick Verrooten weduwe van genoemde wijlen Jan Ariens, waarbij zij het vruchtgebruik krijgt en haar dochter Marieken verwekt bij deze Jan Ariaens het erfrecht. Genoemde verkopers beloven alle lasten van hun kant af te handelen, behoudens een jaarlijkse pacht van 5 lopen rogge en een lopen gerst aan de erfgenamen van Jan Roefs in Veldere, nog 20 stuivers per jaar om een dienst te laten houden voor het H. Sacrament in de St. Odulphuskerk te Best en de eerste termijn daarvan vervalt per a.s. Maria Lichtmisdag overeen jaar welke pacht Elisabet heeft beloofd zodanig te betalen dat genoemde verkopers daarvoor verder gevrijwaard blijven. Datum 31 januari 1581, getuigen Zande en Jan Gijsbrechts.
==================037=======================
Bij deze verkoop verklaart Elisabeth met haar voogd dat ze gehouden is om als dat nog niet is gebeurd per lopenzaad een bedrag van 45 gulden te zullen betalen en de akker anders behoorlijk op te laten meten. Datum en getuigen als boven.
==================038=======================
Evert zoon wijlen Adriaen die Harnismaker verkoopt een stuk land, deels akker en deels heigrond, dat eerder van de gemeente Oirschot in gebruik is genomen, groot ca. 6 lopenzaad, gelegen in Oirschot herdgang Naastenbest, b.p. genoemde Evert zelf, degemeijnte. Hij verkoopt dit perceel nu aan Elisabeth dochter van Henrick Verrooten weduwe van Jan Ariens, waarbij zij het vruchtgebruik krijgt en haar dochter Marieken verwekt bij wijlen genoemde Jan, ( vervolg folio 276)

Sch. v. O. d.d.: 1-2-1581 ==================055=======================

Heer Henrick, priester, Evert en Boudewijn, broers en kinderen van wijlen Adriaen die Harnismaker, Beelken dochter van genoemde Adriaen met haar voogd, verder Elisabeth dochter van Henrick Verrooten als weduwe van Jan zoon van genoemde Adriaens die Harnismaker, ook geassisteerd door haar voogd waarbij ze ook optreedt voor haar dochter Marieke verwekt bij genoemde Jan, hebben een boedelverdeling gemaakt vanwege hun zuster Marieke die in haar leven verstandelijk gehandicapt is geweest.
Bij deze verdeling heeft heer Henrick een stuk akkerland gekregen genoemd het Groot Laer, groot ca. een zesterzaad en 22 en een halve roeden, gelegen in Oirschot herdgang Naastenbest, b.p. Jenneken dochter van Jan Adriaens senior, Elisabeth dochter van Henrick Verrooten, een stuk land genoemd het Cleijn Eckerken dat nog onverdeeld is.
Bij deze verdeling krijgt Evert de helft van een beemd genoemd de Braekelse Beemd, gelegen onder Liempde, b.p. Corsten Henrick Emmericks, de weduwe Barbara Everaerts, de kinderen van Henrick Goijaerts, het gemeenschappelijke broek. Verder krijgt hijeen pacht van een half mudde rogge per jaar te ontvangen in Son, Sonse maat en nog 10 stuivers per jaar te ontvangen in Schijndel van de weduwe Heijl van Campen. Uit dit erfdeel moet jaarlijks een stuiver en een penning grondchijns worden betaald in Boxtel.
Bij deze verdeling krijgt Baudewijn de helft van een beemd genoemd de Brakensbunder gelegen onder Liempde, b.p. Corstem Henrick Embrechts, de weduwe Barbara Everts, de kinderen van Henrick Goijaerts, het gemeenschappelijke broek. Verder krijgt hij een pacht van een half mudde rogge per jaar te ontvangen van Jenneken Lucassen en van Jan Dircks. Verder krijgt hij een lopenzaad heigrond uit een heiveld van 8 lopenzaad, gelegen in herdgang Naastenbest. Verder krijgt hij een bedrag van 8 gulden te ontvangen van genoemde heer Henrick. Uit dit erfdeel moet jaarlijks een stuiver en een penning grondchijns worden betaald te Boxtel.
Bij deze verdeling krijgt Beelken de helft van een beemd genoemd de Schelenbeemd, gelegen in Liempde, b.p. Henrick Konijnenburg, de weduwe van Peter Goessens, Catharijn Cuijpers. Verder krijgt ze 25 roeden land gelegen onder Boxtel aan de Dommel, b.p. een gemeenschappelijke weg, de Dommel, Jan Martens. Verder krijgt ze een pacht van een zester rogge per jaar te ontvangen van Steven te Gemonde, nog 10 stuivers per jaar te ontvangen van genoemde Baudewijn, nog 10 stuivers te ontvangen van Heijlwich van Campen te Schijndel, nog 20 stuivers per jaar te ontvangen van Anna ten Nass te Boxtel. Uit dit erfdeel moet jaarlijks 3 stuivers en 3 penningen grondchijns worden betaald in St. Oedenrode, nog de helft van drie vierde pond was aan het hof te Boxtel.
Bij deze verdeling krijgt Elisabeth als weduwe van Jan Ariens de Harnismaker voor wat betreft het vruchtgebruik en haar dochter Marieke voor wat betreft het erfrecht, haar deel in een beemd gelegen onder Liempde, b.p. Corsten Henrick Embrechts, Barbara Everts, de kinderen van Henrick Goijaerts, het gemeenschappelijke broek daar. Verder krijgt ze een pacht van een half mudde rogge te ontvangen te Son, Sonse maat. Nog krijgt ze een rente van 10 stuivers per jaar te ontvangen van genoemde Baudewijn. Uit dit erfdeel moet jaarlijks een stuiver en een penning grondchijns worden betaald.
Genoemde erfgenamen beloven elkaar deze boedelverdeling altijd gestand te zullen doen en ieder de lasten op zijn of haar erfdeel zodanig te betalen dat de andere erfgenamen daarvoor gevrijwaard zijn. Indien iemands erfdeel minder waard wordt of dat er meer lasten op blijken te drukken dan zullen ze die gemeenschappelijk betalen. Datum 1 februari 1581, getuigen Niclaes Jan Goessens en Jan Gijsbrechts die het aandroegen.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Adriaen Henrick de Harnismaker?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Adriaen Henrick de Harnismaker

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Over de familienaam De Harnismaker


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
M. Goossens, "Stamboom Goossens x Van der Heijden", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-goossens-van-der-heijden/I20799.php : benaderd 25 mei 2024), "Adriaen Henrick de Harnismaker (1490-1550)".