Stamboom Goossens x Van der Heijden » Odulphus Jan Goossens (1595-????)

Persoonlijke gegevens Odulphus Jan Goossens 

  • Hij is geboren in het jaar 1595 in Oirschot.
  • Hij is overleden.
  • Hij is begraven op 28 mei 1645 in Oirschot.
    Overledene Odulphus Goossens
    Geslacht m
    Soort registratie begraafakte
    Pagina 135v
    Plaats overlijden Oirschot
    Datum overlijden 28-05-1645
    Plaats Oirschot
    Bron Doop-, Trouw- en Begraafregisters (DTB)
    Periode 1618-1677
    Bevat Rooms-Katholiek begraafboek 1618-1677
    Toegangsnummer 8086
    Inventarisnummer 3
  • Een kind van Jan Jan Sr. Goossens en Heijlken Odulphus Peter Haecks
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 28 juni 2010.

Gezin van Odulphus Jan Goossens

Hij heeft/had een relatie met Barbara Willem de Metser.

De relatie startte in het jaar 1625 te Oirschot, hij was toen 30 jaar oud.


Kind(eren):


  • Het echtpaar heeft gemeenschappelijke voorouders.

  • Notities over Odulphus Jan Goossens

    Naam Odulphus ook vaak vermeld als Adolph.
    Borgemeester van Oirschot in 1636-7-8. (is o.a. verantwoordelijk voor de belastinginning)
    Woont in Naastenbest.

    335 Odulphus Jan Jan Goossens,
    1619. 1 stuk (= als onderstaande MJG)

    Sch. v. O. d.d.: 25-7-1619 ==================215=======================

    Jan Jans Goossens heeft zich borg gesteld voor zijn gearresteerde zoon Odulphus, namens de schout van Kempenland en de heer kanunnik Tulleman en wel vanwege het slaan dat deze Odulphus gedaan zou hebben op de persoon van vermelde Tullemans. Hij hoopt dat zijn zoon weer op vrije voeten kan komen en belooft alles te zullen voldoen hetgeen door de rechter daarover beslist zal worden aangaande de beweerde slagpartij. Datum 25 juli 1619, getuigen Hoppenbrouwer en Velde.

    =================436=====Zitting 15 maart 1628, voorgezeten door de schout van Kempenland
    Odulphus Jan Goossens eisende partij contra Henrick Gerit Henrik Lamberts als gedaagde partij. Nadat diens zaak in het afgelopen jaargeding heeft gediend, terzake van de kosten, en de gedaagde daarin tot nu toe 'in moriam' ( in gebreke ) is gebleven, om enige vermindering (betaling of schuldverrekening ? ) te doen, ondanks dat er diverse zittingsdagen voorbij zijn gegaan, verzoekt aanlegger om hem daarin dat recht verder te onthouden en vraagt om appointement, cum expensis.
    Is geappointeerd dat gedaagde geen recht heeft op enige vermindering behoudens dat hij daarin nog de kans heeft tussen nu en aanstaande zittingsdag behoudens dat partij dat kenbaar moet maken.

    Fiat voor over de tweede komende zittingsdag alias versteken.
    Henrik Gerit Henrik Lamberts gedaagde contra Odulphus Jan Goossens als aanlegger. Overeenkomstig het appointement van de afgelopen rol, dient schriftelijk diminuatie in en omdat die nog niet zijn uitgeschreven, zal hij die ten kantore van de secretaris overdragen 'intra festa' of anders zal het voorgaande appointement worden uitgevoerd.

    490 Odulphus Jan Goossens
    contra
    Henrick Gerit Henrick Lamberts,
    ca.1627 1 omslag
    442 Odulphus Jan Goossens
    contra
    Henrick Gerit Henricks Lamberts,
    1628 1 stuk

    Sch. v. O. d.d.: 31-1-1630 ==================027====================

    Onder de volgende voorwaardes heeft Odulphus zoon van Jan Goossens als man van Barbara ( de Metser, JT ), aan Jasper Antonis Smits een hofstede verhuurd, gelegen in Oirschot herdgang de Notel, zijnde een huis tuin, schuur, en verder de aanspraken ineen akker en weiland gelegen in de bocht bij het grote weiland ook in de buurt van het huis aldaar. Verder verhuurt hij zijn aanspraken in een hooibeemd genoemd de Vinckendonck, ter zelfder plaatse als hiervoor gelegen en nog zijn aanspraken in eenhooibeemd genoemd de Neesenkijnder-beemd, ook ter zelfder plaatse als hiervoor gelegen. De huurperiode is 4 achtereenvolgende jaren, maar kan na twee jaar door elk der partijen worden beeindigd, maar er dient dan wel in de voorafgaande Kersttijd teworden opgezegd door degene die de huur wenst te beeindigen. De tuin achter het huis, samen met het weiland en de hooibeemd is te aanvaarden per half maart, verder het huis met het driesje voor de deur aldaar met Pinksteren en het resterende akkerland met de kanten in de oogsttijd daarna stoppelbloot, alles in dit jaar 1630 en zo moet de pachter deze percelen ook weer achtergelaten na het einde van de 4 jaar of twee jaar. De pachter dient jaarlijks op het huis twee vijmen dakstro te leggen waarbij elke bussel daarvan 30 pond weegt. Verder moet de pachter de middelste muur boven de zolder witten en aansmeren met leem en ook de buitenmuren aansmeren met leem voor zover dat niet is gebeurd. Daarvoor zal de verpachter het materiaal aanwijzen dat de pachter kan gebruiken. Het fruit uit de boomgaard zal door de pachter en de verpachter samen worden gedeeld. Verder moet de pachter nabij de mesthoop in de Vinckendonck en bij de Neesenkijnderbeemd een perceelgrens mee moeten helpen graven,waar het de andere erfgenamen belieft. De pachter zal als huursom jaarlijks naast alle dorpslasten die op het bezit drukken, aan de verhuurder 23 gulden betalen en dat bedrag moet altijd voor het einde van het jaar zijn voldaan. Verder zal het akkerland volgens huurrecht worden bewerkt als halfwin waarbij het koren moet worden gemaaid, binnengehaald, gedorst, gewand etc. De pachter moet verder zorgen voor goed onderhoud van het huis en ook zorgen voor onderhoud van wegen en waterlopen. Partijen beloven over en weer deze huurovereenkomst na te zullen komen. Datum 31 januari 1630, getuigen Huijskens en Loon.

    Sch. v. O. d.d.: 29-12-1631 ==================387=======================

    Onder de navolgende voorwaardes heeft Odulphus zoon van Jan Goossens als man van Barbara dochter van wijlen Willem de Metser, zijn hofstad aan Jan Wouters verhuurd, genoemd de Ouw Ploeg, zoals Jasper Antonissen die momenteel in huur heeft en mede ook het perceel dat hij heeft gekocht van Goijaert Andries Goossens. De huurperiode is 4 achtereenvolgende jaren maar kan door een der partijen na twee jaar worden beeindigd, maar die zulks wenst te doen dient dat in de voorafgaande Kersttijd op te zeggen. De tuin die is gekocht van Goijaert Andriessen Goossens met de weide en het hooi daarin per half maart, het akkerland en de kanten dat hij van Gojaer heeft gekocht is te aanvaarden per a.s. oogsttijd en de rest zoals Jasper dat bezit zal verlaten, alles ingaande dit jaar en zo zal het ook weer moeten achtergelaten. Het land dat Goijaert in het weiland heeft gemaakt, moet door de pachter per half maart worden achtergelaten waarvoor de pachter een keer mag hooien op de beemd genoemd de Neessenkijnder beemd. Als huursom zal de pachter jaarlijks 26 gulden betalen, verder dient de pachter jaarlijks op het huis 3 vijm dakstro te leggen waarvan elke bussel 30 pond moet wegen, en de pachter mag dat materiaal noch ook de kosten van het dekken zelf op de huurprijs in mindering brengen. Verder zal de pachter de muren van het huis met leem aansmeren en witten en ook de schuur waar dat nodig is, zonder daarmee de verpachter te belasten en daarvoor zal de verpachter de latten leveren, het witsel en de spijkers en de leem moet de pachter zelf op zijn kosten uitsteken en halen. Verder zal de pachter helpen met het schoonmaken van de vijvers en alle sloten die erbij liggen en de de mesthoop mee helpen ophogen met paard en kar zonder dathij zulks op de huurprijs in mindering mag brengen. Het fruit in de boomgaard gaat voor de helft naar de pachter en voor de helft naar de verpachter. Het akkerland dient door de pachter bewerkt te worden als halfwin. Verder zal de pachter tijdens de huur alle dorpslasten betalen die op het bezit worden geheven en ook die kosten mag de pachter niet op de huurprijs in mindering brengen. Partijen beloven elkaar deze huurovereenkomst als zodanig na te zullen komen. Datum en getuigen als boven.

    Sch. v. O. d.d.: 5-1-1633 ==================002=======================

    Odulphus zoon Jans Goossens als wettige man van Barbara dochter van wijlen Willem de Metser, verkoopt hierbij het derde deel van het vierde part van een hooibeemd, gewoonlijk genoemd de Neesen Kijnder Beemd, gelegen in Oirschot herdgang de Notel, welk vierde part nog onverdeeld is, b.p. het erf dat eerder van Niclaes Gijsberts was en nu van de koper aan de westkant, Jan Henrick Jan Gerits met meer anderen aan de oostkant, met een scherpe hoek aan Jan Peters van de Schoot, de gemeijnte genoemd de Steenrijth. Het perceelsgedeelte wordt nu verkocht aan Willem Aert Hermans en de verkoper belooft alle lasten van zijn kant af te handelen, behalve de dorpslasten. Verder moet er gezorgd worden voor onderhoud van wegen en waterlaten. Datum 5 januari 1633, getuigen Loon en Ekerschot.

    Sch. v. O. d.d.: 21-3-1638 =================001=======================

    Odulphus zoon Jan Goossens, burgemeester voor Oirschot heeft beloofd om aan Simon Goijaerts Verhoeven vanwege geleend geld die per a.s. half mei een bedrag van 40 pattacons te zullen betalen met onderwijl een rente van6 gulden. Indien hij het kapitaal dan niet terugbetaalt zal hij daarna steeds de zelfde vermelde rente van 6 percent per jaar moeten blijven betalen, al naar tijdsgelang totdat de hoofdsom is voldaan. Datum 11 januari 1638, getuigen Velde, Stockelmans en Francken.
    In marge: Met instemming van partijen doorgehaald, datum 21 maart 1638, getuigen Schepens, Velde en Verhoeven.

    Sch. v. O. d.d.: 23-2-1638 ================059=======================

    Odulphus Jan Goossens als voogd over de minderjarige kinderen van Jan de Metser en daarin gemachtigd zijnde door Willem als oudste zoon van deze Jan de Metser, zoals blijkt uit diens handschrift d.d. 5 november 1637 en ons schepenen is gebleken, belooft hierbij om aan Pauwels Gijsberts van Croonenburg vanwege geleend geld die per a.s. St. Andriesdag anno 1639 een bedrag van 50 gulden te zullen betalen met onderwijl een rente van 3 gulden. Indien hij het kapitaal dan niet terugbetaalt, zal hij daarna steeds de zelfde vermelde rente moeten blijven betalen, totdat de hoofdsom is voldaan. Datum 23 februari 1638, getuigen Velde en Francken.
    In marge: Met instemming van partijen doorgehaald, datum 5 september 1639, getuige Velde.

    Sch. v. O. d.d.: 22-4-1638 =================127=======================

    In de naam van de heer Jesus Christus Amen. Voor ons verschenen de geachte Odulphus Jans Goossens, zijnde burgemeester voor Oirschot, gezond van lijf en leden en zijn vrouw Barbara dochter van Willem de Metser die ziek in haar kraambed ligt, maar wel in het bezit van haar verstandelijke vermogens, beide inwoners van Oirschot. Ze overdenken de broosheid van het menselijk bestaan en willen voordat ze zijn komen te overlijden eerst over hun tijdelijk bezit hebben beschikt. Ze maken daarom hun testament op met wederzijdse instemming hierin en ongedwongen.
    Ze bevelen eerst hun ziel zodra ze zijn komen te overlijden aan bij de almachtige God en willen dat hun lichaam in gewijde grond wordt begraven. De testateurs vermaken elkaar over en en weer aan de langstlevende van hen beiden het vruchtgebruik van al hun bezit die dat zijn of haar leven lang mag genieten, op voorwaarde dat de langstlevende gehouden is hun beider kinderen op te voeden zoals een vader en moeder zulks behoren te doen. Indien deze met instemming van de langstlevende en de naaste familie etc. komen te huwen of een andere status verwerven, dan moet de langstlevende hen een behoorlijke uitzet meegeven. Indien de langstlevende zou komen te hertrouwen met een man of vrouw die hun kinderen dan is toegenegen en als de de kinderen daarin niet benadeeld worden, dan mag de langstlevende het vruchtgebruik behouden van een kapitaal van 400 gulden en daarmee naar eigen keuze handelen maar als de langstlevende hertrouwt met een man of vrouw die de kinderen niet genegen is, dan dan moet de langstlevende zich volledig richten naar het gebruikelijke recht daarover volgens gewoontes in Oirschot. De testateurs vermaken hun beider bezit nu aan hun kinderen zowel roerend als onroerend en die mogen dat na hun beider dood aanvaarden en ze benoemen hen hierin als hun erfgenamen. Verder machtigen ze elkaar hierbij om als een van hun kinderen bekwaam genoeg is om te studeren of enige openbare funktie te vervullen, dat de langstlevende hem daarin moet helpen en die zoveel geld ter beschikking te stellen dat die kan studeren behoudens dat diegene van hun kinderen dat geld bij de boedelverdeling eerst weer moet inbrengen. Datum 22 aril 1638 in aanwezigheid van Jan Stockelmans en Peter Cornelis Francken, schepenen van Oirschot die deze akte naast de testateurs hebben ondertekend. Getekend : Odulphus Jan Goossens, Berbels Metsers, Jan Stockelmans, Peter Cornelis Francken et me presente G. Goossens, secretaris, 1638.22.4

    Sch. v. O. d.d.: 16-1-1640 ==================024=======================

    Onder de volgende voorwaardes heeft Odulphus Janssen Goossens aan Henrik Laurenssen zijn hofstad verhuurd, bestaande uit huis, tuin hooiland etc. gelegen in Oirschot herdgang Naastenbest, samen met een schuur, schop etc. Verder verhuurt hij hem een stuk akkerland genoemde de Keelbrack, nog twee akkertjes gelegen in het Creemsel, nog een heiveld, een weiland in het Creemsel, met het driesje dat erbij ligt, verder nog een hooibeemd genoemd de Geenkensdijck, nog een hooibeemd aan de Beckershorck,nog een weiland gelegen aan de Grootdonck, alles ter zelfder plaatse als hiervoor gelegen. De huur loopt voor 10 achtereenvolgende jaren waarbij de huur door elk der partijen na vijf jaar kan worden opgezegd, maar diegene die zulks wenst te doen, dient dat de andere in de Kersttijd daaraan voorafgaand op te zeggen.
    De huur gaat in voor het weiland in het Cremselen, de dries in het veld, de weide aan de Grootdonck, de beide beemden en de halve tuin per half maart, het huis met de dries en de andere helft van de tuin en het andere driesje in het Cremselen met Pinksteren, al het akkerland met de kanten in de oogsttijd, stoppelbloot en wel alles in dit jaar 1640. Voor deze huur zal de pachter jaarlijks als voorlijf voor het huis etc. een bedrag van 36 gulden betalen, steds elk jaar te voldoen. Verder zal de pachter elk jaar op het huis 6 vijmen dakstro moeten leggen, elke vijm 300 pond ( is een beetje te zwaar secretaris, U bedoelt 30 pond, JT ), en wel op de plek waar de verhuurder dat wenst. Ook al zou er geen stro op het dak gelegd hoeven te worden dan zal de pachter toch het stro leveren. Verder zal de pachter jaarlijks 20 pond boter leveren, 10 pond in mei en 10 pond in de spurrietijd. Verder zal de pachter 6 dagen per jaar hulp geven aan de verpachter met paard en wagen om arbeid te verrichte zowel turf halen, mest vervoeren en ander werk doen.
    Het fruit in de boomgaard zal men delen, ieder de helft. De pachter moet het akkerland zaaien, bemesten, maaien, binden, opzetten, inbrengen, dorsen en leveren alles volgens normaal pachtrecht en wel als halfwin. De pachter mag echter wel een half lopenzaad met lijnzaad inzaaien waarvoor hij dan ook een half lopenzaad moet inzaaien met gerst waarvoor de verpachter dan niet hoeft mee te delen. De pachter moet alle percelen ook weer verlaten op de wijze zoals hij die heeft aanvaard, en als er enig perceel is dat de pachter niet kon aanvaarden, zoals hiervoor is beschreven dan moet hij dat perceel verlaten danwel moeten partijen daarover tot overeen-stemming komen. Verder belooft de pachter gedurende de huurtijd het huis goed te onderhoudenvoor het dak, de ramen etc. waarvoor de verpachter het materiaal aan de pachter zal leveren.
    De pachter zal ook zorgen voor onderhoud van wegen en waterlopen en tijdens de looptijd vand huur alle lasten en dorpslasten betalen die op het bezit worden geheven. Partijen beloven over en weer deze punten van de overeenkomst na te zullen komen. Datum 16 januari 1640, getuigen Velde en Verhoeven.

    Bron
    Soort akte Attestatie
    Datum akte 01-10-1652
    Notaris Johan van Oeckell ,Oirschot, Inventarisnummer 109, Folio 61v
    Inhoud
    Niclaes Jacops verklaart t.i.v. de oude schepen dat Odulphus Jan Goossen de 1363 gulden en 15 stuivers ten lasten van die schepen zijn geteld in handen van Guilliam Bertrams en in het manuaalboek is aangetekend.
    Opmerkingen Deze akte is niet ondertekend.
    Personen Beroep Woonplaats Opmerking
    1 Niclaes Jacops
    2 Odulphus Jan Goossens Borgemeester
    3 Guilliam Bertrams Rentmeester kwartier Kempenland

    Bron
    Soort akte Attestatie
    Datum akte 30-05-1657
    Notaris Johan van Oeckell ,Oirschot, Inventarisnummer 113, Folio 25v
    Inhoud
    Jan Jan Henricx en Niclaes Jacobs, momboiren over de kinderen van wijlen Odulphus Goossens en Barbara de Metser, verklaren t.i.v. Barbara dat zij en Daniel, haar zoon, met de crediteuren van Odulphus Goossens een accoord hebben gesloten etc.
    Opmerkingen
    Personen Beroep Woonplaats Opmerking
    1 Jan Jan Henricx Oud ca 70 jaren; momboir
    2 Odulphus Goossens Wijlen
    3 Barbara de Metser Weduwe
    4 Niclaes Jacobs Oud ca 57 jaren; schoonvader van 5; momboir
    5 Peeter Odulphus Goossens Zoon van 2 en 3; wijlen
    6 Daniel Odulphus Goossens Zoon van 2 en 3
    7 Wernaert van Merode - Hoffalize Getuige
    8 Henrick Jacobs Getuige

    Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Odulphus Jan Goossens?
    De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


    Tijdbalk Odulphus Jan Goossens

      Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
    Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Verwantschap Odulphus Jan Goossens



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • Stadhouder Prins Frederik Hendrik (Huis van Oranje) was van 1625 tot 1647 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1645: Bron: Wikipedia
    • 6 maart » Paus Innocentius X creëert zeven nieuwe kardinalen, onder wie de curieprelaat Benedetto Odescalchi.
    • 14 juni » Slag bij Naseby: grote overwinning van Oliver Cromwell op Karel I.
    • 2 september » Eerstesteenlegging voor de Sael van Oranje, die later zou uitgroeien tot Paleis Huis ten Bosch.

Over de familienaam Goossens

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Goossens.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Goossens.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Goossens (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
M. Goossens, "Stamboom Goossens x Van der Heijden", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-goossens-van-der-heijden/I19322.php : benaderd 17 juni 2024), "Odulphus Jan Goossens (1595-????)".