Stamboom Goossens x Van der Heijden » Hr. Gerard van Ahr (1100-1169)

Persoonlijke gegevens Hr. Gerard van Ahr 

  • Hij is geboren in het jaar 1100.
  • Hij is overleden in het jaar 1169 in Bonn (Dtsl.), hij was toen 69 jaar oud.
  • Een kind van Diederick De 1e van Ahr en Jutta van Spanheim
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 6 december 2012.

Gezin van Hr. Gerard van Ahr


Notities over Hr. Gerard van Ahr

Gerard van Are: Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Gerard van Are (Burg Are 1100 - Bonn, 1169) was een geestelijke, die als proost van het kapittel van Sint Servaas in Maastricht en het Cassius-stift in Bonn grote invloed had op de romaanse kerkenbouw rond het midden van de 12e eeuw.

Leven en dood: Gerard stamde uit de invloedrijke familie van de graven van Are. Hij was vermoedelijk de tweede zoon van Diederik I van Are en was om die reden bestemd voor een loopbaan als geestelijke. In 1224 werd hij proost van het Cassisusstift in Bonn, waarmee hij de machtspositie van zijn familie langs de Rijn aanzienlijk wist te versterken. Waarschijnlijk was Gerard al voor 1154 proost van het Sint-Servaaskapittel in Maastricht geworden, een functie waarin hij Arnold van Wied opvolgde. Gerard van Are was tevens proost van de Lebuinuskerk in Deventer. In 1156 hoopte hij Arnold van Wied op te volgen als aartsbisschop van Keulen, maar keizer Frederik I Barbarossa wist dat te verhinderen. Wel werd hij aartsdiaken van Keulen.

Gerard van Are stierf op 1169 in Bonn en werd aldaar in de Munsterkerk bijgezet. Op zijn grafmonument, dat helaas verloren ging, maar waarvan nog een 18e-eeuwse tekening resteert, staat hij afgebeeld met in zijn handen de oostpartij van het Bonner Munster en een boek.

Werken: In 1149 kocht hij de onvoltooide burcht Drachenfels van aartsbisschop Arnold I van Keulen en liet deze afbouwen. Van de burcht is nog slechts een ruine over.

Gerard van Are wordt gezien als de belangrijkste bouwheer van het Bonner Munster, een van de belangrijkste romaanse bouwwerken in het Rijnland. Vooral de oostpartij is indrukwekkend met een rijzige apsis met dwerggalerij en flankerende koortorens. Ook de kloostergang kwam onder proost Van Are tot stand en is nog grotendeels in originele staat. De vernieuwde kerk werd in 1153 ingezegend.

Nadat Van Are ook in Maastricht proost was geworden, begon hij ook daar aan een bouwcampagne. Lange tijd werd gedacht dat de oostpartij van de Bonner Munsterkerk als voorbeeld diende voor de Sint-Servaaskerk, maar in 2002 toonde de kunsthistorica Elizabeth den Hartog aan dat het omgekeerde het geval was. De Maastrichtse oostpartij kwam waarschijnlijk al onder het bewind van de voorganger van Gerard van Are, Arnold van Wied, tot stand.

In 1166 liet Van Are in Bonn de stoffelijke resten van de heiligen Cassius en Florentius opgraven en in kostbare reliekschrijnen plaatsen. Bij de plechtigheid was ook de Keulse aartsbisschop Reinald van Dassel aanwezig. Rond deze tijd begon men in Maastricht, waarschijnlijk op initiatief van Gerard van Are, met de vervaardiging van de Noodkist om daarin het gebeente van Sint Servaas te plaatsen.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Hr. Gerard van Ahr?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Hr. Gerard van Ahr

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Hr. Gerard van Ahr


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Over de familienaam Van Ahr

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Van Ahr.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Van Ahr.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Van Ahr (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
M. Goossens, "Stamboom Goossens x Van der Heijden", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-goossens-van-der-heijden/I1199.php : benaderd 11 juni 2024), "Hr. Gerard van Ahr (1100-1169)".