Stamboom Glasmeier-Buhrs » Hendrik de Gooijer (1844-1931)

Persoonlijke gegevens Hendrik de Gooijer 

Bron 1

Gezin van Hendrik de Gooijer

Hij is getrouwd met (Niet openbaar).

Zij zijn getrouwd op 2 mei 1877, hij was toen 33 jaar oud.


Kind(eren):

  1. ??  1878-1932
  2. ??  1880-1963
  3. ??  1881-1965
  4. ??  1883-????
  5. ??  1886-1960
  6. ??  1888-????
  7. ??  1890-1967


Notities over Hendrik de Gooijer


Ten tijde van de geboorte van Hendrik woonden zijn ouders, Willem de Gooijer en Mietje Vos in Blaricum. In 1851 werden ze pachters op het landgoed dat gelegen was tussen Naarden en Huizen. De pachtboerderij stond op de Hofstede Zuid Crailo. Vader Willem toog naar het dorp Blaricum. De ambtenaar van de burgerlijke stand aldaar maakte de volgende geboorte-akte op:
__________________________________________________________________________

Heden de Vierentwintigste April Achtienhonderd
Vier en Veertig is voor ons ondergeteekende, Ambtenaar van de burgerlijke stand der gemeente Blaricum ---------------------------- versche­;nen
Willem de Gooijer oud jaren,
wonende alhier ..................................... welke ons heeft
verklaard, dat te Blaricum op den Vierentwingste April
jongs leden des ten acht
in het huis staande te Blaricum is geboren een kind van het mannelijk geslacht, uit Mietje
Vos -------------- van beroep zonder
wonende mede alhier, zijn echtgenoot

welk kind zal genaamd worden Hendrik

Zijnde deze inschrijving gedaan op aangifte van den Vader
Van welke verklaring wij deze akte hebben opgemaakt in tegenwoordigheid van
van beroep
..........., oud , wonende alhier
en van
van beroep oud jaren, wonende
mede alhier en is deze akte na voorlezing door ons
benevens den ......... getuigen
onderteekend De Ambtenaar voornoemd

Willem de Gooijer
___________________________________________________________________________

Gedoopt werd Hendrik in Blari­cum op 25 april, als doopgetuige trad op zijn tante Jannetje Hendrikse Vos. Nadat het pacht­con­tract van 6 jaar was af-gelopen, verhuisde vader Willem met zijn gezin op 30 april 1857 naar Naarden. Willem huurde de boerderij Bussummerstr. 158 en 159 van Dankelschijn. Volgens het kadaster G 242 en G 243. [Huidige nummers 44 en 44a] Het bijbehorende erf en moestuin, volgens G 217 en groot 4,2 are, liep door naar de St. Vitusstraat.
Hendrik gaat een paar jaar later naar school, waarschijnlijk in de School­straat. [De schoolstraat was het gedeelte van de huidige Pastoorstraat, dat ligt tussen de Bussummerstraat en de St. Vitusstraat.]

Over het contact tussen vader en zoon is weinig bekend. Wel is het volgende verhaal overgeleverd:
Willem zou niet erg oranjegezind zijn geweest, een logisch gevolg van enkele eeuwen achterstelling van katholieken. In de periode dat Willem zich in Naarden vestigde was de spanning tussen protestanten en katholieken weer toegenomen. Bij veel protestanten ontstond, met steun van koning Willem III, een nieuwe golf van antipapisme. [Als gevolg van het in 1853 opnieuw instellen van R.K. bisdommen, voor het eerst sinds de 80-jarige oorlog.] Omstreeks 1870, op een 'oranje' feestdag, werd in Naarden druk gevlagd. Onder de Naardens waren fanatieke oranjeklanten. Personen die geen vlag uitstaken sleurden zij uit hun huizen om ze af te ranselen. Willem zou als dreigement een mes in de tafel gestoken hebben waarbij hij zei: "Als een geus mij aanraakt, dan krijgt hij hiermee te doen". [Of woorden van gelijke strekking.] Daarop sloop broer Jan naar buiten en schilderde 'ORANJE BOVEN' op de luiken. (1) [Wat zou hier­van waar zijn ? Zeker is dat de generatie van Jan, zijn broers en hun kinderen, zelf altijd vurige oranjeklanten zijn geweest.]

Naast de overgeleverde verhalen, zijn er schriftelijke bronnen over Hendrik. Uit het bevolkingsregister van Naarden blijkt, dat hij [net als sommige van zijn broers] in zijn jonge jaren vaak als inwonende boerenknecht buiten het Gooi heeft gewerkt. Op welke leeftijd hij elders ging werken is [nog] niet uitgezocht.
Mogelijk hielp hij in die jaren thuis op de boerderij. Zijn vader overleed namelijk 13 decem­ber 1877 en was de voorafgaande periode misschien wel ziek. Moeder Mietje moest dus een beroep doen op haar zonen. Haar oudste zonen, Cornelis en Hendrik, waren reeds getrouwd. Cornelis bezat al een boerderij, Hendrik mogelijk ook.
Het kan dus zijn, dat andere broers moeder's bedrijf tijdelijk gerund hebben. Zoon Pieter bleef tot na moeder Mietjes over­lijden op de ouderlijke boerderij.
In de periode dat Hendrik thuis op de boerderij werkte, ging hij met zijn broers in het weideseizoen koeien melken op de Naarder Meent. Vooral het buitendijkse gebied was uitgestrekt en alle koeien van de Naarder erfgooiers liepen door elkaar. Van jongs af aan was Hendrik, net als andere boerenkinderen, meegegaan met de melkers om afgedwaalde koeien op te halen. Zodoende werden veel contacten tussen de verschillende erfgooiersfamilies gelegd. Het was dan ook geen wonder dat drie leden uit het gezin van Willem de Gooijer verkering kregen met drie uit het gezin van Harmen Krijnen. Hendrik koos Harmens dochter Cornelia Krijnen uit.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Hendrik de Gooijer?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Hendrik de Gooijer

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Hendrik de Gooijer

Hendrik de Gooijer
1844-1931



Onbekend

??
1878-1932
??
1880-1963
??
1881-1965
??
1883-????
??
1886-1960
??
1888-????
??
1890-1967

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. Windmaisser - van Luit Web Site, Sophia van Doesum- van Luit, Hendrik de Gooijer, xxx-template
    Added by confirming a Smart Match
    MyHeritage.com family tree Family site: Windmaisser - van Luit Web Site Family tree: Windmaisser

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 24 april 1844 lag rond de 11,0 °C. De wind kwam overheersend uit het west-zuid-westen. Typering van het weer: half bewolkt. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1844: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 3,1 miljoen inwoners.
    • 27 februari » De Dominicaanse Republiek wordt onafhankelijk van Haïti.
    • 24 mei » Het eerste telegram ooit wordt door Samuel Morse van Baltimore naar Washington D.C. verstuurd, met als inhoud: "What hath God wrought?".
    • 6 juni » De YMCA wordt opgericht in Londen.
    • 13 juni » Linus Yale verkrijgt octrooi op het deurslot.
    • 15 juni » Aan Charles Goodyear wordt een octrooi verleend voor het vulkaniseren van rubber.
    • 1 augustus » De Zoologischer Garten Berlin, de eerste Duitse dierentuin, wordt geopend.
  • De temperatuur op 26 november 1931 lag tussen 7,0 °C en 10,9 °C en was gemiddeld 9,2 °C. Er was 2,6 mm neerslag gedurende 4,5 uur. De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-zuid-oosten. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 10 augustus 1929 tot 26 mei 1933 was er in Nederland het kabinet Ruys de Beerenbrouck III met als eerste minister Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
  • In het jaar 1931: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 7,9 miljoen inwoners.
    • 10 februari » New Delhi wordt de hoofdstad van India.
    • 1 maart » Japan installeert ex-keizer Puyi van China als staatshoofd van de marionettenstaat Mantsjoekwo.
    • 5 maart » Daniel Salamanca Urey wordt president van Bolivia.
    • 14 maart » Norberto Conde, Argentijns voetballer († 2014)
    • 13 mei » Verkiezing van Paul Doumer tot president van Frankrijk.
    • 5 december » Christus Verlosserkathedraal in Moskou wordt verwoest door een order van Jozef Stalin.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam De Gooijer


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Fons Glasmeier, "Stamboom Glasmeier-Buhrs", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-glasmeier-buhrs/I105113.php : benaderd 1 mei 2024), "Hendrik de Gooijer (1844-1931)".