Stamboom Giezenaar-Wevers » Walraven BARON VAN HEECKEREN VAN MOLECATEN (1914-2001)

Persoonlijke gegevens Walraven BARON VAN HEECKEREN VAN MOLECATEN 


Gezin van Walraven BARON VAN HEECKEREN VAN MOLECATEN

Hij is getrouwd met Maria Antonia NITCHMANN.

Zij zijn getrouwd op 10 maart 1951, hij was toen 36 jaar oud.


Notities over Walraven BARON VAN HEECKEREN VAN MOLECATEN


Van Heeckeren was een lid van de oude adellijke familie Van Heeckeren. Hij was een zoon van Evert Walraven baron van Heeckeren van Molecaten (1879-1942) en jkvr. Adolphine Agneta Groeninx van Zoelen (1885-1967), grootmeesteres van koningin Juliana en lid van de familie Groeninx van Zoelen. Van Heeckeren verloofde zich met Marie Antonia (Rita) Nitschmann (1912-2005), weduwe van J.E. Pennink, op dat moment kinderverzorgster van de twee jongste prinsesjes. Na hun huwelijk op 10 maart 1951 legde zij haar functie neer. Uit het huwelijk werden geen kinderen geboren.

Walraven Jacob baron van Heeckeren van Molecaten (Oldebroek, huis Molecaten, 28 maart 1914 - Utrecht, 12 februari 2001) was in de jaren 1950 tot 1956 particulier secretaris van koningin Juliana der Nederlanden.

Van Heeckeren haalde zijn kandidaatsexamen economie in Rotterdam, maar studeerde niet verder. In de oorlogsjaren was hij commandant van de Binnenlandse Strijdkrachten, afdeling Hattem. In 1946 werd hij secretaris bij het Nederlandsch Genootschap voor Internationale Zaken.
Hofdignitaris
Van Heeckeren werd per 15 januari 1950 benoemd tot particulier secretaris van koningin Juliana. In de nasleep van de Greet Hofmans-affaire en de gedwongen reorganisatie van het hof, werd Van Heeckeren per 1 januari 1957 ontslagen als particulier secretaris, op hetzelfde moment dat zijn moeder als grootmeesteres werd ontslagen. Het ontslag werd "op de meest eervolle wijze verleend met dank voor de bewezen diensten, voor uitzonderlijke trouw en voor de opofferingsgezindheid"; hij werd tegelijkertijd benoemd tot commandeur in de Huisorde van Oranje en nog twee jaar doorbetaald.
Na zijn ontslag heeft hij, tot aan het jaar van zijn overlijden, gewerkt aan het opschrijven van zijn herinneringen als secretaris van Juliana. De journalist Henk Lunshof (1904-1978) had op 11 oktober 1956 een drie uur durend gesprek met hem, onder de voorwaarde dat het samenzijn geheim bleef. Na het overlijden van Lunshof werden de door hem gemaakte aantekeningen alsnog publiek toen ze in 2008 overgebracht werden naar het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis in Amsterdam.[1]
In dat verslag laat Van Heeckeren zich zeer negatief uit over de leden van de Commissie van Drie onder leiding van Louis Beel die onderzoek deed naar de kwestie Hofmans. Hij noemde Beel "door en door corrupt", en prinses Beatrix een "ras-intrigante". Ook over prins Bernhard en zijn moeder prinses Armgard liet hij zich nogal negatief uit.
Na het ontslag heeft de koningin Van Heeckeren noch diens moeder teruggezien; alleen Rita van Heeckeren-Nitschmann heeft in 1992 Juliana nog gezien toen de laatste haar opzocht in Zeist.
Landgoedbeheer
Daarna wijdde hij zich, met zijn broer, aan het beheer van hun landgoed Molecaten, met name na het overlijden van hun moeder in 1967. Hij werd na de oprichting in 1980 secretaris van de Vereniging Nederlandse Landgoederen. Hij deed ook onderzoek naar de geschiedenis van het landgoed Molecaten.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Walraven BARON VAN HEECKEREN VAN MOLECATEN?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Walraven BARON VAN HEECKEREN VAN MOLECATEN

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Walraven BARON VAN HEECKEREN VAN MOLECATEN


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 28 maart 1914 lag tussen -0.1 °C en 11,0 °C en was gemiddeld 5,0 °C. Er was 1,2 mm neerslag. Er was 7,3 uur zonneschijn (58%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het noord-westen. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 29 augustus 1913 tot 9 september 1918 was er in Nederland het kabinet Cort van der Linden met als eerste minister Mr. P.W.A. Cort van der Linden (liberaal).
    • In het jaar 1914: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 6,2 miljoen inwoners.
      • 14 januari » Introductie van de lopende band door Henry Ford.
      • 14 februari » Verenigd Koninkrijk - De Britannic wordt ter water gelaten in Belfast.
      • 2 mei » In Antwerpen richten de politici Van Cauwelaert, Van de Perre en Hendrix de krant De Standaard op.
      • 28 juli » De Eerste Wereldoorlog, ook de Wereldoorlog of de Grote Oorlog genoemd, breekt uit.
      • 28 juli » Oostenrijk-Hongarije verklaart Servië de oorlog, daarmee begint de Eerste Wereldoorlog.
      • 12 augustus » Slag der Zilveren Helmen, in Halen. Voor de laatste keer in Europa vindt een cavaleriecharge plaats. Er vallen 140 Belgische en 160 Duitse soldaten. De Belgen winnen en verschansen zich te Diest.
    • De temperatuur op 10 maart 1951 lag tussen -0.8 °C en 2,8 °C en was gemiddeld 1,0 °C. Het was vrijwel geheel bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het oost-zuid-oosten. Bron: KNMI
    • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) was van 4 september 1948 tot 30 april 1980 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 7 augustus 1948 tot 15 maart 1951 was er in Nederland het kabinet Drees - Van Schaik met als eerste ministers Dr. W. Drees (PvdA) en Mr. J.R.H. van Schaik (KVP).
    • Van 15 maart 1951 tot 2 september 1952 was er in Nederland het kabinet Drees I met als eerste minister Dr. W. Drees (PvdA).
    • In het jaar 1951: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 10,2 miljoen inwoners.
      • 8 februari » Verheffing van de Apostolische prefectuur Banka en Billiton in Indonesië tot Apostolisch vicariaat Pangkal-Pinang.
      • 8 maart » Splitsing van het Apostolisch vicariaat van de Kleine Soenda-eilanden in Indonesië in de Apostolische Vicariaten Endeh, Larantuka en Ruteng.
      • 23 mei » Tibetaanse afgevaardigden tekenen (gedwongen) een overeenkomst voor "De bevrijding van Tibet".
      • 23 juni » De staat Washington in de Verenigde Staten wordt een zelfstandige rooms-katholieke kerkprovincie met het Aartsbisdom Seattle, het Bisdom Spokane en het nieuwe Bisdom Yakima
      • 16 juli » Troonsafstand van koning Leopold III der Belgen.
      • 19 oktober » Eerste uitzending van het informatieve AVRO-televisieprogramma, Televizier.
    • De temperatuur op 12 februari 2001 lag tussen 5,8 °C en 12,9 °C en was gemiddeld 10,0 °C. Er was 3,8 mm neerslag gedurende 4,0 uur. Het was vrijwel geheel bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-westen. Bron: KNMI
    • Koningin Beatrix (Huis van Oranje-Nassau) was van 30 april 1980 tot 30 april 2013 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van maandag 3 augustus 1998 tot maandag 22 juli 2002 was er in Nederland het kabinet Kok II met als eerste minister W. Kok (PvdA).
    • In het jaar 2001: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 16,0 miljoen inwoners.
      • 27 maart » In Pécrot (België) botsen twee treinen die op hetzelfde spoor rijden op elkaar. Zie Treinongeval bij Pécrot.
      • 30 maart » Prins Willem Alexander en Máxima Zorreguieta maken hun verloving bekend op de Nederlandse televisie.
      • 1 april » In Nederland wordt, als eerste land ter wereld, het homohuwelijk ingevoerd.
      • 7 april » Lancering 2001 Mars Odyssey, een ruimtesonde van de NASA die zich in een baan rond Mars bevindt.
      • 23 mei » Bayern München wint de Champions League. In de finale in Milaan zegeviert de Duitse voetbalclub na strafschoppen (5-4) ten koste van het Spaanse Valencia. De finale wordt gefloten door de Nederlandse scheidsrechter Dick Jol.
      • 4 augustus » De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il brengt een bezoek aan Rusland.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam BARON VAN HEECKEREN VAN MOLECATEN


    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Sjaak Giezenaar, "Stamboom Giezenaar-Wevers", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-giezenaar-wevers/I160.php : benaderd 5 mei 2024), "Walraven BARON VAN HEECKEREN VAN MOLECATEN (1914-2001)".