Stamboom Gerrrit Meinen » Arend Wensink (1797-1857)

Persoonlijke gegevens Arend Wensink 

Bron 1

Gezin van Arend Wensink

Hij is getrouwd met Catharina Elisabeth Klos.

Zij zijn getrouwd op 4 maart 1830 te Dinxperlo, hij was toen 32 jaar oud.


Kind(eren):

  1. Gerrit Willem Wensink  1831-1906 
  2. Derk Jan Wensink  1832-????
  3. Grada Wensink  1835-1856
  4. Lambertus Wensink  1837-1933
  5. Willem Wensink  1839-1839
  6. Willem Wensink  1840-1856
  7. Geetruid Wensink  1842-1856
  8. Hendrik Wensink  1846-1856
  9. Arend Jan Wensink  1847-1856


Notities over Arend Wensink

Catharina Elisabeth emigreert in september 1856 met haar kinderen, terwijl haar man Arend Wensink achterblijft. Ze komen terecht op het schip de Ocean Home, dat vergaat. Alleen zoon Gerrit Willem overleeft de ramp. Hij keert terug naar Dinxperlo, waar hij in 1906 overlijdt.

In de Dordrechtse Courant van 9 september 1856 staat hier het volgende over:

Plymouth Vrijdag avond. Heden werd alhier met de loodsboot Perseverance aangebragt kap. Merryman met 10 man van de equipage en 10 passagiers van het te Brunswick te huis behoorende Amerikaansche fregatschip Ocean Home, hetwerk van Rotterdam naar Newyork bestemd, den 1 September uit Hellevoetsluis vertrok. Dit schip was bemand met 17 koppen, had buitendien nog 88 passagiers en alzoo te zamen 105 personen aan boord. Vrijdag morgen (2 u. 20 m. na middernacht) toen het schip met alle dienstdoende zeilen op de hoogte van Kaap Lezard het Kanaal uitstevende, werd het overzeild door het schip Cherubim, van Newyork naar Londen bestemd; de fokkemast van de Ocean Home ging onmiddellijk over boord en in ongeveer twintig minuten was het schip in de diepte verdwenen. Zeven man der squipage reddeden zich door op de Cherubim over te springen. Het meerendeel der passagiers was in diepen slaap gedompeld, toen deze ramp voorviel en mogt het dus slechts aan tien hunner, met drie man der equipage, gelukken, in eene boot te komen en zoo in zinkenden staat de Cherubim te bereiken. In de verwarring van het oogenblik had men niet bemerkt, dat er een zwaar voorwerp o phet logiesluik was gevallen, waardoor de equipage, die beneden was, belet werd aan dek te komen.

Kapitein Merryman was naar het grootluik geloopen om de passagiers op te roepen en had het ongeluk om daarbij in eenig touwwerk verward te raken, waardoor hij met het schip naar beneden zonk. Hij had echter het geluk, spoedig van het touwwerk bevrijd te worden, en boven komende, in zijne nabijheid een kajuitsdeur te vinden, waaraan hij zich vastklemde en op welke wijze het hem gelukte zich vier uren boven water te houden. Toen eerst werd gemelde kapitein, benevens zijn eerste stuurman, die zich in zijne nabijheid bevond, door eene der booten van de Cheribum gered. De tweede stuurman en twee van de equipage hadden de Ocean Home in eene boot verlaten, en men vreest dat deze in de golven hun dood hebben gevonden.

De Cherubim heeft mede belangrijke schade bekomen, doch kon evenwel hare reis vervolgen.

Kapitein Merryman heeft ernstige kneuzingen bekomen. De namen der geredden zijn: de hierboven genoemde gezagvoerder van het schip; Schields, 1ste stuurman, Daniel Reed, scheepskok, John Scot, passagierskok, John Anderson, Alfred Aspigoine, Charles Anderson, John Dalton, Edward Brown, Christian Rash, Simon Kull, James Cunningham, allen matrozen; voorts de passagiers Walter Mackay, Dirk Anderson, G. Wijnfell, K. Acmalak, A. Killay, Martin Dabent, A. Walsen, G. Fensinck, H.J. Tetslaa en G.J. Verhorst. In het geheel zijn alzoo bij deze ramp vermoedelijk omgekomen 84 personen, zijnde 6 van de bemanning en 78 van de passagiers.

Bron: Dordrechtse Courant, 9 september 1856, http://www.archieven.nl

8 oktober 1856:

Het vergaan vann de Ocean Home.

Wij zijn door de terugkomst uit Engeland der geredde personen van het onlangs op de hoogte van Kaap Lezard vergane schip Ocean Home, in staat gesteld, de navolgende, tot dusver onbekend geblevene bijzonderheden, aangaande deze ontzettende gebeurtenis, mede te deelen:

Ik had, dus luidt het verhaal van een dezer personen, het voornemen opgevat, mij naar Noord-Amerika te begeven, om aldaar, in navolging van vele vrienden en betrekkingen uit mijne woonplaats, eene betere bestemming te zoeken; en was te dien einde scheep gegaan op het Amerikaansche schip Ocean Home, hetwerk den 1sten September jl. te Hellevoetsluis het anker ligtte.

Er waren op dat vaartuig 105 personen ingescheept, waaronder 84 landverhuizers. Onder dezen bevonden zich vrouw Wensink, uit Dinxperlo, met 8 harer meerendeels volwassene kinderen (zijnde 4 zoons en 4 dochters), wier man, ten gevolge van ziekte, met een vijfden zoon was achtergebleven, doch het voornemen had om deze betrekkingen, bij zijne herstelling, naar Amerika te volgen, werwaarts een zijner zonen zich reeds in het vorige jaar had begeven; Wijnveen met vrouw en 5 kinderen, benevens bejaarde ouders; Weversborg met huisgezin en knecht, uit 5 personen bestaande; Gossink met gezin, inslgelijks 5 personen uitmakende; het gezin van Hoffestee, uit 8 personen bestaande, allen uit Aalten afkomstig; de echte lieden Rensinck met 3 kinderen, uit Varsseveld; te Slaa met één zoon en twee dochters, benevens 2 gezusters Roelofs, de laatsten te Winterswijk woonachtig; welke personen, even als ik, hunne eenige, nog overgeblevene bezittingen te gelde hadden gemaakt, om daarmede aan gene zijde van den Oceaan hun fortuin te beproeven. De wind was bij het uitzeilen zoo gunstig, dat hij het kanaal reeds spoedig bereikten en de kapitein verzekerde, dat wij binnen korten tijd ter plaatse onzer bestemming zouden kunnen aanlanden.

Zierikzeesche Nieuwsbode 8 oktober 1856

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Arend Wensink?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!

Voorouders (en nakomelingen) van Arend Wensink


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. Vriesen Web Site, Willem Vriesen, Arend Wensink, 7 januari 2019
    Toegevoegd via een Smart Match

    Stambomen op MyHeritage

    Familiesite: Vriesen Web Site

    Familiestamboom: 340299011-1

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 24 december 1797 lag rond de 0,0 °C. De wind kwam overheersend uit het oost-noord-oosten. Typering van het weer: zeer betrokken. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1797: Bron: Wikipedia
    • 26 februari » De Bank of England geeft het eerste bankbiljet van 1 pond uit.
    • 4 maart » John Adams wordt beëdigd als 2e president van de Verenigde Staten.
    • 12 mei » Napoleon neemt de Republiek Venetië in, wat vanaf 726 een onafhankelijk land was.
    • 11 oktober » Zeeslag bij Kamperduin
    • 22 oktober » Boven Parijs maakt André-Jacques Garnerin de eerste bekende parachutesprong.
    • 31 oktober » Frederika van Baden huwt met koning Gustaaf IV Adolf van Zweden.
  • De temperatuur op 25 december 1797 lag rond de 2,0 °C. De wind kwam overheersend uit het zuid-zuid-oosten. Typering van het weer: betrokken. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1797: Bron: Wikipedia
    • 26 februari » De Bank of England geeft het eerste bankbiljet van 1 pond uit.
    • 4 maart » John Adams wordt beëdigd als 2e president van de Verenigde Staten.
    • 12 mei » Napoleon neemt de Republiek Venetië in, wat vanaf 726 een onafhankelijk land was.
    • 11 oktober » Zeeslag bij Kamperduin
    • 22 oktober » Boven Parijs maakt André-Jacques Garnerin de eerste bekende parachutesprong.
    • 31 oktober » Frederika van Baden huwt met koning Gustaaf IV Adolf van Zweden.
  • De temperatuur op 4 maart 1830 lag rond de -0 °C. De wind kwam overheersend uit het noord-oosten. Typering van het weer: helder. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1830: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 2,6 miljoen inwoners.
    • 25 maart » De pangeran Diponegoro wordt ondanks een vrijgeleide door luitenant-generaal baron De Kock te Magelang gevangengenomen. Einde van de Java-oorlog (opstand tegen het Nederlands gezag in Java).
    • 13 mei » Ecuador wordt onafhankelijk.
    • 5 juli » Frankrijk valt Algerije binnen.
    • 31 juli » Koning Karel X van Frankrijk wordt gedwongen tot troonsafstand en vlucht naar het buitenland.
    • 16 oktober » De Nederlandse kroonprins Willem van Oranje proclameert de onafhankelijkheid van België
    • 5 december » De Symphonie fantastique van Hector Berlioz wordt voor het eerst uitgevoerd in het conservatorium van Parijs.
  • De temperatuur op 27 juli 1857 lag rond de 18,5 °C. De relatieve luchtvochtigheid was 89%. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • Van 1 juli 1856 tot 18 maart 1858 was er in Nederland het kabinet Van der Brugghen met als eerste minister Mr. J.L.L. van der Brugghen (protestant).
  • In het jaar 1857: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 3,3 miljoen inwoners.
    • 3 maart » Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk verklaren de oorlog aan China (Tweede Opiumoorlog).
    • 4 maart » James Buchanan wordt beëdigd als 15e president van de Verenigde Staten
    • 23 maart » New York beleeft de wereldprimeur van de personenlift met valbeveiliging.
    • 11 mei » Indiase rebellen veroveren Delhi op de Britten
    • 18 mei » Opening van de Rotterdamsche Diergaarde, het latere Diergaarde Blijdorp.
    • 26 juni » Officiële opening van het station Essen (België).


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Wensink

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Wensink.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Wensink.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Wensink (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Henk Kleinhesselink, "Stamboom Gerrrit Meinen", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-gerrrit-meinen/I500155.php : benaderd 11 mei 2024), "Arend Wensink (1797-1857)".