Stamboom Gerritsma Bolsward » Tjalling Annes Gerritsma (1837-1919)

Persoonlijke gegevens Tjalling Annes Gerritsma 

Bron 1

Gezin van Tjalling Annes Gerritsma

(1) Hij is getrouwd met Gertruda van Haren.Bron 2

Zij zijn getrouwd op 21 april 1865 te Heumen, Provincie Gelderland, Nederland, hij was toen 27 jaar oud.


Kind(eren):

  1. Wilhelm Gerritsma  1866-1867
  2. Dominica Gerritsma  1867-1932 
  3. Willem Gerritsma  1869-1939 
  4. Antoon Gerritsma  1870-1928
  5. Johanna Gerritsma  1872-1943 
  6. Laurentia Gerritsma  1875-????
  7. Julianus Gerritsma  1875-1949 
  8. Hendrika Gerritsma  1877-????


(2) Hij is getrouwd met Francisca Everdina van Wijchen.

Zij zijn getrouwd op 22 november 1886 te Mill en Sint-Hubert, Provincie Noord-Brabant, Nederland, hij was toen 49 jaar oud.


Kind(eren):

  1. Gertruida Gerritsma  1887-1973 
  2. Jacoba Gerritsma  1888-1980 
  3. Theodorus Gerritsma  1891-1931 
  4. Hubertus Gerritsma  1892-1893


Notities over Tjalling Annes Gerritsma

Bleef na zijn legerdienst in Noord-Brabant wonen. Werd postbode in Escharen.
- Men schrijft uit Grave van den 7 deze aan de N.Rett.CT.:
Jansen, de beruchte inbreker en brandbrievenschrijver aan den burgemeester te Beers, houdt op het oogenblik alle gemoederen in spannung. 100 gulden is er uitgeloofd aan diegenen, die hem in handen der policie weten te brengen. Dit gaf reeds aanleiding tot verschillende vergissingen.
Gisteren echter bevonden zich in een herberg op den grooten weg naar Mill - gewoonlijk station Halfweg geheeten - vier personen uit deze gemeente, en een persoon die aan de kasteleines verdacht voorkwam en op Jansen geleek. Zij zond haar zoon dadelijk naar Grave, ten einde de maréchaussées te waarschuwen. Genoemde persoon bestelde koffij, eijeren en brood. Kort daarop trad de brievenbesteller Gerritsma, van de gemeente Escharen, binnen, die een gesprek met hem aanknoopte, waarin deze mededeelde; dat hij een verwer uit 's Hertogenbosch was en naar Nijmegen ging om werk te zoeken. Hij verliet dadelijk daarop het huis. De brievenbesteller, gevolgd door de andere vier personen, snelde hem na en had het geluk of liever het ongeluk hem te grijpen met de woorden: "Jansen, als je naar Nijmegen moet, ga je verkeerd." De man rukte zich onmiddellijk los, haalde een revolver te voorschijn en vuurde twee schoten op Gerritsma af, die een schampschot aan het been en een in de lies ontving en neerstortte. Toen de andere personen Jansen wilden volgen, keerde deze zich om en dreigde iedereen neer te schieten, die hem wilde aanraken. Deze personen, bevreesd het lot van Gerritsma te ondergaan, deinsden af, waardoor Jansen de gelegenheid had zich te verwijderen. Toen dus de maréchaussées kwamen, was de vogel gevlogen. Daarna is heden nacht te Beers in een bovenwoning ingebroken. De dief had zich door het dak een weg gebaand. De vrouw des huizes, gerucht hoorende, riep haar man en knecht, waarop de inbreker, zijn plan verijdeld ziende, met luide stem riep: "Als jelui buiten durft komen, schiet ik jelui dood!" Denkelijk is Jansen, wel vermoedende dat men hem in de omstreken van Escharen en Mill zocht, te Beers opnieuw zijn geluk gaan beproeven. De wonden van den brievenbesteller zijn niet gevaarlijk.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Tjalling Annes Gerritsma?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Tjalling Annes Gerritsma

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Tjalling Annes Gerritsma


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. Brabants Historisch Informatie Centrum
    2. Winand Vermazeren Geneanet

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 11 juni 1837 lag rond de 17,0 °C. De wind kwam overheersend uit het zuid-westen. Typering van het weer: half bewolkt winderig. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In het jaar 1837: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 2,9 miljoen inwoners.
      • 26 januari » Michigan ratificeert de Grondwet van de Verenigde Staten van Amerika en treedt toe tot de Unie als 26e staat.
      • 25 februari » Thomas Davenport verkrijgt het eerste octrooi op de elektromotor.
      • 4 maart » Martin Van Buren wordt beëdigd als 8e president van de Verenigde Staten
      • 20 juni » Victoria volgt haar overleden oom Willem IV op als koningin van het Verenigd Koninkrijk.
      • 7 juli » Laatste doodvonnisvoltrekking in Zwolle: Albert Wetterman wordt opgehangen voor de moord op zijn vrouw.
      • 12 december » De Göttinger Sieben worden door koning Ernst August I van Hannover ontslagen, drie van hen tevens verbannen.
    • De temperatuur op 22 november 1886 lag rond de 5,5 °C. De winddruk was 2 kgf/m2 en kwam overheersend uit het noord-noord-westen. De luchtdruk bedroeg 77 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 97%. Bron: KNMI
    • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 23 april 1884 tot 21 april 1888 was er in Nederland het kabinet Heemskerk met als eerste minister Mr. J. Heemskerk Azn. (conservatief).
    • In het jaar 1886: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 4,5 miljoen inwoners.
      • 29 januari » Karl Benz deponeert de rechten voor de ’Patent Motorwagen’, die algemeen wordt beschouwd als het eerste voertuig dat specifiek werd ontworpen om door een verbrandingsmotor te worden aangedreven. Deze wordt algemeen gezien als de eerste auto.
      • 14 maart » Firmin Lambot, Belgisch wielrenner († 1964)
      • 29 mei » John Pemberton begint Coca-Cola te adverteren.
      • 23 juli » De eerste auto's van Gottlieb Daimler komen op de markt.
      • 4 september » De Noord-Amerikaanse indianenleider Geronimo geeft zich over.
      • 28 oktober » Het Vrijheidsbeeld in New York wordt ingehuldigd.
    • De temperatuur op 29 september 1919 lag tussen 2,2 °C en 15,0 °C en was gemiddeld 7,9 °C. Er was 0.8 mm neerslag. Er was 8,2 uur zonneschijn (69%). De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het west-noord-westen. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 9 september 1918 tot 18 september 1922 was er in Nederland het kabinet Ruys de Beerenbrouck I met als eerste minister Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
    • In het jaar 1919: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 6,7 miljoen inwoners.
      • 3 mei » Oprichting van de Slowaakse voetbalclub 1. ČsŠk Bratislava, het latere ŠK Slovan Bratislava.
      • 29 mei » De waarneming van verschoven sterrenposities tijdens een zonsverduistering bevestigt Albert Einsteins relativiteitstheorie.
      • 21 juli » Anthony Fokker sticht in Amsterdam zijn eigen vliegtuigfabriek.
      • 19 augustus » Afghanistan wordt onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk.
      • 10 september » Oostenrijk en de geallieerden tekenen een verdrag waarin de onafhankelijkheid van Polen, Hongarije, Tsjecho-Slowakije en Joegoslavië wordt erkend.
      • 21 december » In Katowice wordt de Poolse voetbalbond (PZPN) opgericht.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Gerritsma


    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Jan Neelen, "Stamboom Gerritsma Bolsward", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-gerritsma-bolsward/I778.php : benaderd 13 juni 2024), "Tjalling Annes Gerritsma (1837-1919)".