Stamboom Gazendam » Sibbel Tiebbes (± 1565-± 1620)

Persoonlijke gegevens Sibbel Tiebbes 

  • Zij is geboren rond 1565 in Warga.
  • Zij is overleden rond 1620 in Warga.
  • Een kind van Tiebbe Tiebbes
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 14 januari 2012.

Gezin van Sibbel Tiebbes

Zij is getrouwd met Sybren Keimpes Jorna.

Zij zijn getrouwd rond 1595 te Warga.

Sybren Keimpes Jorna, boer op de Schroetsmastate te Warga, trouwt ca. 1595 met Sibbel Tiebbes. Zij is de dochter van Tiebbe Tiebbes.
De curators over Sibbel, Bauck en Tiebbe Tiebbes, kinderen van wijlen Tiebbe Tiebbes, kopen in 1593 van Alle Alles te Leeuwarden, vanwege zijn vrouw, een kwart part van Schroetsmastate te Warga. In 1597 kopen Tiebbe Tiebbes, Sibbel Tiebbes (nu vrouw van Sybren Keimpes Jorna) en Bauck Tiebbes (nu vrouw van Jelle Fongers te Kollum) nog een part van Schroetsmastate van Philippus Jans, met advies van zijn vader Jan Philips. Sybren, als gebruiker, koopt in 1622 nog een 1/5 van een 1/3 part van Schroetsmastate van Jelle Jelles te Leeuwarden. Sybren is in 1604 ook gebruiker van een 1/10 part van Gabbe Epes' state te Warga en koper van 6 einsen land in de door Gabbe Epes gebruikte maden te Warga. In 1605 is Sybren koper van Deytsmastate met 49 pondemaat te Naarderburen onder Warga. In 1611 een koopbriefvan 1,5 goudgulden eeuwige renten uit de state Hennaarderhem te Warga, waar Sybren en Sibbel dan gaan wonen. In 1616 is Sybren koper van de helft van Jetsemastate in De Bird te Grouw, in het geheel groot 67 pondemaat volgens meting in 1563, gekocht van Idscke Reinalda en Tinco van Andringa. Voorts kop van huis en stede op Ritskeburen te Warga van Haye Seerps en Fockel Doeytses te Warga voor 450 goudgulden, in betaling van dien gegeven 2 koeien, 1 'enterrier' en 2 'bargen' voor 95 goudgulden. In 1617 is Sybren Keimpes te Warga koper van Gaykemastate te Warga voor 1175 goudgulden. In 1618 en 1619 koper van 14 pondemaat land onder Suawoude, van land in Talmastate te Wartena voor 1200 goudgulden, van nog 10 pondemaat land onder Wartena en van 23 pondemaat land te Warga. Verder nog een koopbrief uit 1626 betreffende 2 kamers, of het oosteinde van een huis, staande op Naarderburen te Warga, voor 199 carolusgulden, en één uit 1627 van huis en stede, door Harmen Bockes bewoond.
Op 12 november 1629 maakt Sybren Keimpes zijn testament op, waarin hij zijn drie zonen en drie dochters tot erfgenaam maakt. Na zijn overlijden worden op 5 maart 1630 op verzoek van zijn weduwe Tryntje Hendriks tot curators benoemd Murck Keimpes en Aede Hayes, beiden te Warga, over Sibbel (9 jaar), Sibrich (4 jaar) en Lou (7aar), om met Tryntje Hendriks, Tibbe, Keimpe en Impck Sybrens Jorna scheiding en deling te maken van de vaderlijke goederen. Eveneens op 5 maart 1630 wordt de inventaris opgemaakt ten sterfhuize van Sybren Keimpes Jorna. De koopbrieven en kwitanties van alle bovenvermelde aankopen en de nagelaten roerende en onroerende goederen worden daarin vermeld. Zoals de helft van Heringastate te Aegum, groot 81,5 pondemaat (meier Tibbe Sybrens Jorna), Gaytsmastate te Grouw met 52 pondemaat (meier schoonzoon Sicke Feickes), de helft van Klein Suffen te Grouw (meier Pyter Jacobs), een 1/10 part van Gabbe Epes' state, Schroetsmastate te Warga met 120 pondemaat land met huis en schuur, land in Deytsmastate (meier Siuck Tiaerdts, land in Weiwissestate (meier Sippe Andries), sate land te Warstiens met 25,5 pondemaat (meier Wybe Sydes), een halve sate land in de Bird te Grouw (meier Hartman Sydes), een sate land te Suawoude (meier Pieter Sasckers) en nog een sate land te Suawoude(meier Idsert Siurdts). Verder een huis te Warga door Harmen Bockes bewoond, een half huis op Naarderburen door Gerrit en Rienk Ruurds bewoond, eeuwige renten uit Gabbe Epes' state, uit Rolmastate te Aegum en uit Friesmastate te Idaard (meier Douwe Douwes). Als veestapel 30 koeiwn, 6 hokkelingen, 3 kalveren, 2 'bargen', 5 hennen en 40 eenden. Aan contant geld o.o. 70 rijksdaalders en 20 halve, een Provence rijder, een Sppaanse kluit, een albertijn (ruim 5 carolusgulden), 5 statendaalders, 29 goudgulden en 122 schellingen. Aan goud o.a. 3 gouden ringen en een stuk goud, waarop aan de ene zijde een 'dbbele arend met een wapen voor'en aan de andere zijde een gekroonde figuur met een zwaard in de ene hand en de wereld in de andere hand staan afgebeeld. De waarde van dit stuk goud is omstreeks 30 goudgulden. Ook wordt er nog een belangrijk stuj vermeld: Ëen zilueren signet waarop stonde een halue arent, twee starren en acker in t wapen en een acker boven totte helm wt" (signet is zegelring of lakstempeltje en een acker is een eikel). Dit is ongetwijfeld het wapen dat Sybren voerde. Op 27 augustus is er scheiding en deling van de door wijlen Sybren Keimpes Jorna nagelaten obligaties, brieven en instrumenten. De beide bartijen hebben deze in twee delen gelegd en daarover het lot geworpen. Rekening, bewijs en reliquiae in 1635 door Mirck Keimpes Jorna en Aede Haes te Warga, sedert het overlijden van Sybren Keimpes Jorna. Op verzoek van Trijntie Hendriks, mede voor haar kinderen, is nu curator kapitein Wabbe Wybes te Grouw, en tevens Tibbe en Keimpe Sybrens Jorna, met Sicke Feickes, man van Imck Sybrens Jorna.
In 1635 verzoeken Sibbel Sybrens (15 jaar), geassisteerd door haar moeder Tryntje Hendriks, en Tryntje voor haar andere kinderen, Louw (12 jaar) en Sibrich (10 jaar), met consent van de ooms Murk Keimps en Lambert Hendriks, om scheiding en deling, ook voor haar halfbroer en -zuster, van goederen, landen en gronden die nog onbedeeld en ongescheiden zijn. De weduwe Tryntje Hendriks dient in 1652libel in contra Tibbe Sybrens Jorna "pro ut inscriptis en gefourneert met copieeletestament met letter A"; zij accuseert Tibbe hetzelfde jaar om te antwoorden (bron: Johan Nota, genealogie Jorna I, Genealogysk Jierboek 1997).

Uit het huwelijk van Sybren en Sibbel zijn drie kinderen geboren (zie de genealogie nrs ...) en uit het huwelijk van Sybren en Tryntje zijn eveneens drie kinderen geboren:
1. Sibbel Sybrens Jorna, geboren in 1621 en overleden in 1681 in Warga. Sibbel Sibrens Jorna, afkomstig van Grouw trouwt in 1641 met Haring Tiepckes (Harmen Tiepkes Bangma), afkomstig van Jelsum. Op 15 april 1641 vindt de derde proclamatie plaats (Trouwregister Gerecht Leeuwarderadeel 1613-1645, inventarisnr.: DTB 456). Harmen is de zoon van Tiepke Wybes en Attie Harmens. Hij is boer.
2. Louw Sybrens Jorna, geboren in 1623 in Warga en overleden tussen 1645 en 1655.
3. Sybrich Sybrens Jorna, geboren in1625 in Warga en overleden in Arum na 1670. Sibrich Sybrens, afkomstig van Grouw trouwt op 19 juli 1651 met Seerp Douwes Scheltinga afkomstig van Arum in het gerecht Wonseradeel. De derde proclamatie in het gerecht Idaarderadeel heeft plaats gevonden op 14 april 1651.

Kind(eren):

  1. Imck Sybrens Jorna  ± 1600-> 1667
  2. Tibbe Sybrens Jorna  ± 1600-< 1665
  3. Keimpe Sybrens Jorna  ± 1604-± 1670 

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Sibbel Tiebbes?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Sibbel Tiebbes

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Sibbel Tiebbes

Tiebbe Tiebbes
± 1535-> 1565

Sibbel Tiebbes
± 1565-± 1620

± 1595
Imck Sybrens Jorna
± 1600-> 1667
Tibbe Sybrens Jorna
± 1600-< 1665
Keimpe Sybrens Jorna
± 1604-± 1670

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Over de familienaam Tiebbes

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Tiebbes.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Tiebbes.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Tiebbes (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Gerrit van der Noord, "Stamboom Gazendam", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-gazendam/I2174.php : benaderd 12 mei 2024), "Sibbel Tiebbes (± 1565-± 1620)".