Stamboom Fokker » Pieter Willemsz Meun (1664-1731)

Persoonlijke gegevens Pieter Willemsz Meun 


Gezin van Pieter Willemsz Meun


Notities over Pieter Willemsz Meun

Stad
Enkhuizen kreeg in 1355 stadsrechten. Het stadje aan het IJsselmeer kent een rijke historie. De schepen uit Enkhuizen bevoeren vroeger de wereldzeeën: via de Zuiderzee kon de Noordzee bereikt worden. De afsluitdijk bestond nog niet, die werd pas aan het begin van de twintigste eeuw aangelegd, maar de roem van Enkhuizen was toen allang verbleekt.

Geschiedenis
De omwalling van Enkhuizen werd aan het einde van de zestiende eeuw aangelegd, toen het de stad nog voor de wind ging.
Enkhuizen was de machtigste stad aan de Zuiderzee. "Als belangrijkste oorlogshaven aan de Zuiderzee was de stad het basispunt voor de Geuzenvloot," schreef Noortje de Roy van Zuydewijn. "Enkhuizen bloeide als centrum van handel en scheepvaart kort maar hevig omstreeks het eind van de zestiende eeuw en de eerste helft van de zeventiende eeuw." In deze tijd werd in Enkhuizen de Westfriese Munt geslagen en hadden zowel de Oost- als West-Indische Compagnie in Enkhuizen hun bestuurskamers en opslagplaatsen.

Krimp
Het verval van Enkhuizen begon door de oorlogen met Engeland in de zeventiende eeuw. Bovendien zorgden de verzanding van de havenmond en de concentratie van de handel op Amsterdam voor achteruitgang in Enkhuizen. De bevolking volgde het werk. Hierdoor daalde het inwoneraantal van Enkhuizen tussen 1650 en 1850 van 22.000 naar 5.400 inwoners.

Spoorlijn en pont
Enkhuizen bloeide weer op na de aanleg van de spoorlijn van Amsterdam naar Enkhuizen en de veerdiensten naar Stavoren en Urk. Behalve voor het personenvervoer werd ook gevaren met een spoorpont naar Stavoren die goederenwagons kon meenemen.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Pieter Willemsz Meun?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Pieter Willemsz Meun

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Pieter Willemsz Meun

Antje Alberts
1645-1719

Pieter Willemsz Meun
1664-1731


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Historische gebeurtenissen

  • Van 1650 tot 1672 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Eerste Stadhouderloze Tijdperk.
  • In het jaar 1664: Bron: Wikipedia
    • 12 maart » De kolonie New Jersey wordt gesticht.
    • 1 augustus » Het Ottomaanse Rijk wordt in de Slag bij Szentgotthárd verslagen door het Habsburgse leger, een gebeurtenis die zal resulteren in de Vrede van Vasvár.
    • 24 september » Peter Stuyvesant capituleert en draagt Nieuw-Amsterdam over aan de Engelsen.
  • De temperatuur op 29 december 1731 lag rond de 3,0 °C. De wind kwam overheersend uit het zuid-westen. Typering van het weer: helder. Bron: KNMI
  • Van 1702 tot 1747 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Tweede Stadhouderloze Tijdperk.
  • In het jaar 1731: Bron: Wikipedia
    • 3 februari » Het Koninklijk paleis in Brussel wordt totaal door brand verwoest.
    • 31 oktober » Ondertekening van een berucht emigratiebevel waardoor ongeveer 20.000 protestantse inwoners het land Salzburg moesten verlaten.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Meun

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Meun.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Meun.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Meun (onder)zoekt.

De publicatie Stamboom Fokker is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Jan Cornelis Fokker, "Stamboom Fokker", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-fokker/I13794.php : benaderd 8 mei 2024), "Pieter Willemsz Meun (1664-1731)".