Stamboom familie Ronnen en aanverwanten » Joannes Moonen (1729-1828)

Persoonlijke gegevens Joannes Moonen 


Gezin van Joannes Moonen

Hij is getrouwd met Maria Catharina Franssen.

Zij zijn getrouwd op 12 januari 1755 te Heerlen, hij was toen 25 jaar oud.


Kind(eren):

  1. Joannes Mathias Moonen  1755-1834 
  2. Anna Maria Moonen  1759-????
  3. Joannes Petrus Moonen  1761-1833 
  4. Egidius Joseph Moonen  1765-1839 
  5. Reinerus Moonen  1768-????
  6. Anna Maria Moonen  1771-????
  7. Maria Agnes Moonen  1775-1830 


Notities over Joannes Moonen

Joannes Moonen, genoemd 'Paasch Henske', wordt 22 febr. 1729 gedoopt in Heerlen als zoon van Mathijs en Catharina Haeseliers. De bijnaam verwijst naar zijn schoonvader Paschasius. Woont in de Heerlerheide, zijn kostwinning is niet duidelijk (hij zelf zegt dat hij in de vijvers werkt) en heeft geen bezittingen
Hij trouwt 12 jan. 1755 in Heerlen Maria Catharina Franssen, gedoopt aldaar 22 aug. 1733 als dochter van Paschasius en Maria van den Berg. Uit dit huwelijk worden zeven kinderen geboren tussen 1755 en 1775.
Op grond van beschuldigingen van gevangenen dat hij een medeplichtige van de bende zou zijn wordt Joannes gearresteerd op 18 aug. 1773, terwijl hij assisteerde bij een terechtstelling op de Heesberg (als schutter?). Opgesloten in het Landshuis van Valkenburg, op 26 aug. de eerste keer verhoord en daarbij ontkent hij bij een bende te horen en zegt niets van diefstallen te weten. Op 24 sept. is het plan van het gerecht hem in confrontaties te laten beschuldigen door Nicolaas Hersseler* ,Thomas Boumans* en Peter Rietra*, maar daar is kennelijk niets van terecht gekomen want de voorbereide stukken zijn niet ingevuld.
Ook al ontbreken deze accusaties Hans blijft toch in de gevangenis en het enige bericht daarover is dat hij kennelijk belast was met schoonmaken van de cachotten. Zijn vrouw doet navraag waarom hij nog in detentie zit en krijgt de indruk dat er geen wettelijke reden voor is, zodat ze een rekest doet om hem vrij te laten. De behandeling van dit smeekschrift wordt in febr. 1774 uitgesteld vanwege het overlijden van de Luitenant-Drossard Farjon. Eerst eind april wordt de nieuwe Luitenant-Drossard Vignon gevraagd om zijn standpunt over deze voortdurende gevangenschap en namens deze laat officier C.L. de Limpens weten dat de arrestatie destijds terecht was, maar er nu geen reden is Joannes langer vast te houden. Daarop ontslaan de schepenen hem op 13 juni uit de detentie.
Maria Catharina Franssen overlijdt op 31 okt. 1801 in Heerlen. Joannes wordt 98 jaar oud en overlijdt meer dan vijftig jaar na het ontslag uit detentie op 21 febr. 1828 in Heerlen. Hij is de allerlaatste van de personen die in de Bokkenrijdersprocessen vervolgd zijn.


 


Overgenomen van: "Bokkenrijders en hun afstammelingen".

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Joannes Moonen?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Joannes Moonen

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Joannes Moonen


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 22 februari 1729 lag rond de 7,0 °C. De wind kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. Typering van het weer: regen betrokken regen. Bijzondere weersverschijnselen: winderig. Bron: KNMI
  • Van 1702 tot 1747 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Tweede Stadhouderloze Tijdperk.
  • In het jaar 1729: Bron: Wikipedia
    • 19 maart » Heiligverklaring van Johannes Nepomuk, Boheems priester en martelaar.
    • 15 april » Eerste uitvoering van de Matthäus Passion.
  • De temperatuur op 21 februari 1828 lag rond de 1,0 °C. De wind kwam overheersend uit het zuid-zuid-oosten. Typering van het weer: omtrent helder. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1828: Bron: Wikipedia
    • 5 januari » De eerste editie van het Algemeen Handelsblad komt in Amsterdam van de persen.
    • 14 april » Eerste editie van Noah Websters woordenboek.
    • 22 mei » In Zeeland wordt begonnen met geregelde veerdiensten.
    • 26 mei » De mysterieuze Kaspar Hauser duikt op in Neurenberg.
    • 11 augustus » Ranavalona I wordt koningin van het Koninkrijk Madagaskar.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Moonen

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Moonen.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Moonen.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Moonen (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
J.A.M.G. Ronnen, "Stamboom familie Ronnen en aanverwanten", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-familie-ronnen-en-aanverwanten/I202900.php : benaderd 8 juni 2024), "Joannes Moonen (1729-1828)".