Stamboom familie Lelieveldt/Lelivelt » Willem (Guillaume) Boot (1812-1855)

Persoonlijke gegevens Willem (Guillaume) Boot 

Bronnen 1, 2

Gezin van Willem (Guillaume) Boot

Hij is getrouwd met Hendrica Coppij.

Zij zijn getrouwd op 20 februari 1845 te Leiden, South Holland, Netherlands, hij was toen 33 jaar oud.


Kind(eren):

  1. Willem Boot  1845-????
  2. Abraham Boot  1847-1908
  3. Leendert Boot  1849-1931
  4. Gijsje Boot  1850-1933


Notities over Willem (Guillaume) Boot

Willem (Guillaume) Boot was born on thursday 20-02-1812 in Leiderdorp, son of Willem Leendertsz Boot and Gijsje van Vliet. The birth was registered on thursday 20-02-1812 [source: akte 11]. He was baptized on sunday 01-03-1812 in Leiderdorp. Note re the birth of Willem (Guillaume): N.H. gedoopt, doopgetuigen: Willemina Appel (geb. vóór 1783) en Willem van Vliet (geb. vóór 1783). Willem (Guillaume) is deceased on thursday 11-01-1855 at 21:00 in Leiden, 42 years old. Address: (Jan Vossensteeg, Leiden (1845); Zijdgracht, Leiden (1847 en bij overlijden)). Occupation: schippersknecht (1845). Willem (Guillaume) married, at the age of 33 years, on thursday 20-02-1845 in Leiden to Hendrica Coppij, aged 29 years, after the publication of the bans on friday 07-02-1845 in Leiden.  

 

 

Note re the marriage: Ondertrouwakte opgemaakt op 7 februari 1845 te Leiden:
"Willem Boot, 32 jaar, schippersknecht, gebooren te Leiderdorp, woonende in de Jan Vossensteeg, Wijk 6, no. 440; zoon van Willem Boot en Gijsje van Vliet, beide overleden, en
Hendrica Coppy, 29 jaar, zonder beroep, gebooren te Leiden woonende Geeregracht, Wijk 2, no. 402; dochter van Abraham Coppy - overleden - en Lena van de Couzijne Papsten, woonende op de Geeregracht."

Wanneer het gezin is verhuisd naar Leiden heb ik tot nu toe niet kunnen vinden, maar in ieder geval heeft dit plaatsgevonden na de geboorte van Stijntje in 1814. Willem Boot die van beroep schipper was, was rond de 50 jaar toen hij zich met zijn gezin te Leiden vestigde. Een mogelijke oorzaak is niet zomaar te achterhalen omdat in zowel de kerkelijke als burgerlijke registers dit soort vermeldingen ontbreekt. Zij verhuizen naar de Jan Vossensteeg en dat zegt wel iets over hun welstand, omdat in een publicatie over Leiden het volgende wordt omschreven: "In Leiden waren veel arbeidershuisjes, maar ook grote statige woningen voor de fabrikanten en kooplieden. De stad bestond uit enkele brede straten en grachten, waar welgestelden woonden, zoals de Breedstraat, het Rapenburg, de Herengracht, de Stille Rijn en de Nieuwe Rijn. De van een klokgevel voorziene wevershuisjes lagen aan de Geeregracht, de Oranjegracht en de Waardgracht. De woonomstandigheden voor de arbeiders waren niet best".
In de stegen waren veel winkeltjes en dat wordt weer als volgt omschreven: "Kleine winkeltjes - de triepslager, het water en vuurwinkeltje, het mosterdvrouwtje en dergelijke - vond men in de stegen, zoals de Groenesteeg, de Jan Vossensteeg, de Paradijssteeg, de Bouwelouwensteeg en de Duizenddraadsteeg. In die sloppen en stegen heerste armoede. Vrouwen en kinderen deden thuiswerk, dat bestond uit sperciebonen en snijbonen afhalen, tuinbonen doppen, wortelen schillen of uien snijden voor de conservenfabrieken. De hoofdschotel van de arbeider bestond uit aardappelen met azijn of mosterd. In triepwinkels werd vleesafval verkocht, verder werden veel bruine bonen, grauwe erwten en meelspijzen gegeten. Koffie verving in veel gevallen het drinkwater, omdat de putten in de overbevolkte buurten doorlopend verontreinigd waren…" (uit Leiden in Gaslicht, Utrecht 1989)
Mogelijk kon Willem Boot, toen hij met zijn gezin naar Leiden verhuisde, zijn beroep van schipper niet meer uitoefenen en dat daarom dit gezin in armoedige? omstandigheden Leiderdorp verliet en in de Jan Vossensteeg terecht kwam. Toen hun oudste zoon Leendert in 1825 trouwde, blijkt uit de inschrijving dat zij hier nog woonden en ook dat zijn moeder kogij?verkoopster is. Een ander document vermeld dat zij winkelierster is. Dit duidt er op dat zij in de Jan Vossensteeg een winkeltje kan hebben gehad; uit bovenstaande publicatie blijkt dat dit in de stegen veel voorkwam.
Het is opvallend dat, nadat de beide ouders zijn overleden, de andere kinderen daar zijn blijven wonen, want dat blijkt weer uit de huwelijksinschrijving van Willem Boot en Hendrica Coppy in 1845. Tevens is hieruit op te maken dat de vrouwen van Leendert en Willem, Jannetje en Hendrica Coppij zusters zijn.
Uit deze gezinnen volgt een talrijk nageslacht. Leendert en Jannetje krijgen 13 kinderen waarvan uiteindelijk maar vier mannelijke nakomelingen in leven blijven en gehuwd zijn. De tweede zoon Gijsbert en zijn vrouw Johanna krijgen 7 kinderen met 4 mannelijke nakomelingen die gehuwd zijn. Van deze gezinnen blijven er veel in Leiden wonen en uit alle mannelijk nakomelingen blijft de naam Boot in Leiden voorkomen.

Volgens gegevens van de burgerlijke stand woonde Hendrika Coppij samen met haar zoon Leendert tussen 1870 en 1880 op Zijdgracht 34; in deze jaren is zij verhuisd naar het naast gelegen Catharina Maartensdochter hofje en haar zoon Leendert naar de Oude Rijn 69. Op hetzelfde adres woonde ook het gezin van haar zoon, Willem Boot, in 1880 met 4 kinderen en in 1890 met 9 kinderen. Vanwege de uitbreiding van zijn gezin zal het wel noodzakelijk zijn geweest dat zijn moeder en broer verhuisd zijn. Ook woonde op Zijdgracht 34 boven dit gezin de familie Hanselaar met twee kinderen. Op de plattegrond van de stad Leiden blijkt dat dit woonhuis op vier huizen afstand stond van de molen ´De Oranjeboom´ die in 1904 is afgebroken. De woning no. 34 is in 1894 met nog een aantal woningen afgebroken voor de bouw van de broodfabriek. Op de foto van de molen is nog juist deze vierde woning no.34 te zien. De gracht werd in 1886 gedempt. De getuige Willem Pieter Hanselaar heeft de borstelmakerij van Leendert Boot overgenomen. In 1966 was op de winkelruit in de Hoge Woerd nog de tekst te lezen: Borstelmakerij Hanselaar v/h L.Boot..Hendrica was born on friday 10-11-1815 at 04:00 in Leiden, daughter of Abraham Coppij and Lena van den Couzijne. Hendrica is deceased on friday 19-06-1903 in Leiden, 87 years old.
Address: (Geeregracht W.2 nr 402, Leiden (bij huwelijk); Zijdgracht, Leiden (1847 en 1872); Catharina Maartjesdochterhof 5, Leiden (1890); Hoefstraat 2-59, Leiden (1901)).

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Willem (Guillaume) Boot?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Willem (Guillaume) Boot

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Willem (Guillaume) Boot

Willem (Guillaume) Boot
1812-1855

1845
Willem Boot
1845-????
Abraham Boot
1847-1908
Leendert Boot
1849-1931
Gijsje Boot
1850-1933

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. FamilySearch Stamboom, via https://www.myheritage.nl/research/colle..., 1 december 2018
    Willem BootGeslacht: ManGeboorte: 20 feb 1812 - Leiderdorp, Zuid-Holland, NederlandHuwelijk: Echtgeno(o)t(e): Hendrica Coppij - 20 feb 1845 - Leiden, South Holland, NetherlandsWoonplaats: Leyden, ZijdgrachtOverlijden: 11 jan 1855 - Leiden, South Holland, NetherlandsOuders: Willem Boot, Gijsje Boot (geboren van Vliet)Echtgenote: Hendrica Boot (geboren Coppij)Kinderen: Gijsje Sirag (geboren Boot), Abraham Boot, Leendert Boot, Willem Boot, Hendrika Johanna BootBroers/zusters: Stijntje van Dorp (geboren Boot), Guillaume Boot, Gijsbert Boot, Hermanus Boot, Leendert Boot
    De FamilySearch Stamboom wordt gepubliceerd door MyHeritage onder licentie van FamilySearch International, de grootste genealogische organisatie in de wereld. FamilySearch is een nonprofit organisatie die gespnsord wordt door The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints (Mormon Church).
  2. Olislagers Web Site, Rudolf Alexander Olislagers, Willem (Guillaume) Boot, 23 juli 2018
    Toegevoegd via een Smart Match
    Stambomen op MyHeritage Familiesite: Olislagers Web Site Familiestamboom: 137651932-1

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 20 februari 1812 lag rond de 8,0 °C. De wind kwam overheersend uit het zuid-oosten. Typering van het weer: half bewolkt. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1812: Bron: Wikipedia
    • 22 juni » Napoleon verklaart de oorlog aan Rusland.
    • 24 juni » Napoleon Bonaparte valt Rusland binnen op weg naar Moskou. Een half jaar later is hij weer terug.
    • 6 augustus » De vulkaan Awu op het eiland Sangihe Besar (Indonesië) barst uit en maakt 953 slachtoffers.
    • 16 augustus » Voor het eerst wordt de berg Finsteraarhorn in Zwitserland beklommen.
    • 7 september » Slag bij Borodino, waarschijnlijk grootste veldslag uit de geschiedenis.
    • 1 oktober » Oprichting Avans Hogeschool.
  • De temperatuur op 20 februari 1845 lag rond de -4 °C. De wind kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. Typering van het weer: half bewolkt. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1845: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 3,1 miljoen inwoners.
    • 4 maart » James Knox Polk wordt beëdigd als 11e president van de Verenigde Staten
    • 17 maart » De Engelse uitvinder Stephen Perry patenteert het elastiek.
    • 17 juni » In 's-Hertogenbosch verschijnt het eerste nummer van het dagblad De Tijd, dat toen driemaal per week uitkwam.
    • 10 september » Opening Beurs van Zocher in Amsterdam door koning Willem II.
    • 19 oktober » Wereldpremière van de opera Tannhäuser van Richard Wagner in het Hoftheater in Dresden.
    • 29 december » Texas ratificeert de grondwet van de Verenigde Staten van Amerika en treedt daarmee toe als 28e staat van de Unie.
  • De temperatuur op 11 januari 1855 lag rond de -3.3 °C. De relatieve luchtvochtigheid was 100%. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • Van 19 april 1853 tot 1 juli 1856 was er in Nederland het kabinet Van Hall - Donker Curtius met als eerste ministers Mr. F.A. baron Van Hall (conservatief-liberaal) en Mr. D. Donker Curtius (conservatief-liberaal).
  • In het jaar 1855: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 3,3 miljoen inwoners.
    • 7 februari » Ondertekening van het Japans-Russisch vriendschapsverdrag (alias Verdrag van Shimoda).
    • 1 maart » In Mexico begint de Revolutie van Ayutla.
    • 30 april » In Sheffield wordt het stadion Bramall Lane officieel geopend met een cricketwedstrijd.
    • 11 juli » Haarlemmermeer wordt officieel een Nederlandse gemeente.
    • 1 augustus » Eerste beklimming van de Monte Rosa, de op een na hoogste top in de Alpen.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Boot

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Boot.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Boot.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Boot (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Jan-Cees Lelieveldt, "Stamboom familie Lelieveldt/Lelivelt", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-familie-lelieveldt-lelivelt/I532151.php : benaderd 26 april 2024), "Willem (Guillaume) Boot (1812-1855)".