Stamboom familie Kers-Lageveen » Meijert Spigt (1907-1996)

Persoonlijke gegevens Meijert Spigt 

Bronnen 1, 2

Gezin van Meijert Spigt

Hij is getrouwd met Leme (Lemelda) Smit.

Zij zijn getrouwd op 28 april 1932 te Texel, North Holland, Netherlands, hij was toen 24 jaar oud.

Getuigen bij het huwelijk: Hendrik Harmen Spigt, 40 jaar, werkman, broeder van de bruidegom en Cornelis Smit, 24 jaar, arbeider, broeder van de bruid; beiden wonende op Texel, de moeder van de bruidegom kon niet schrijven


Kind(eren):

  1. Janna Spigt  1933-2011


Notities over Meijert Spigt


Terwijl de rest van Nederland al volop de bevrijding vierde, was de Tweede Wereldoorlog op Texel nog in volle gang. Tussen 5 april en 20 mei 1945 was Texel het decor van een bloedige veldslag tussen de Duitse bezetter en de Georgische soldaten: de Russenoorlog.

 

MEIJERT SPIGT
Opa en oma Spigt_ (Meiert en Ieme) van Iemelda.
Meiert en Ieme Spigt woonde aan de Kogerveld K9 wat nu Ruigediek 14 ze hadden toen drie dochters, Janna en Mientje en Anna.
In de oorlog mochten de Texelaar niet op het strand en duinen komen om dat het bezet was door Duitsers. Mijn opa kon het niet laten om toch heen te gaan om wat bij elkaar te scharrelen bv wat hout voor de kachel of witte flessen voor voorraad eten in te maken, maar ook wel bloem en vet en drank. Er spoelden velen dingen aan tijdens de oorlog. Alleen was het gevaarlijk jutten want de Duitsers liepen patrouilles tussen de Koog en de Slufter. Het was af en toe moeilijk te zien of het nou een paal was of een wachter in de vroege ochtenduren. Maar het was het gevaar wel waard, want er was armoede en dan had je weer eens wat luxe.
Op een dag zag me opa een vliegtuig neer stortte. Hij was naar de hoge duinen gegaan om te kijken. Hij zag het vliegtuig vreselijk branden in de Slufter. Op de terugweg werd hij gegrepen door de Georgiërs die daar in de bunkers zaten. Ze zeiden dat ze hem naar de commandant zouden brengen. Mijn opa heeft zich er met handen en voeten er uit kunnen praten en nam de Russen mee naar zijn boerderij om een bakkie koffie. Sinsdien had hij goede contacten met de Georgiërs.
De Georgiërs namen hem ook wel mee naar hun bunker. Zo wist mijn opa hoe de route door de mijnenveld was en kon hij gemakkelijker te jutten. De Georgiërs kwamen sinds toen gewoon bij me opa te eten, later kwamen ze in drie groepen te eten. Maar ook de Duitsers kwamen te eten bij me opa. Me opa mocht dan naar Texla om aardappels te halen voor de Duitsers. Maar de Duitsers wisten niet dat hij het ook haalde voor de Georgiërs.
Het kwam wel eens voor dat de Georgiërs zaten te eten en dat de Duitsers dan kwamen. Dan verstopte me opa snel de Georgiërs even. Het is een keer voorgekomen dat de Duitsers de voordeur binnen kwamen en dat de Georgiërs de achterdeur uit gingen. Het ging altijd maar weer net goed. Aan de eind van de oorlog kwam er een Duitse officier aan de deur om de route door de mijnen veld te vragen. Mijn opa hield toen stug vol dat er niet een route was. De officier wou de route hebben om de Georgiërs te vangen, want ze waren heel erg bang op een mijn te stappen in de duinen.
Een paar uur later kwam de commandant met een paar soldaten langs de boerderij, ze hadden een stel Georgiërs gevangen. Een van die Georgiërs werd gedragen dus die was gewond. Mijn oma vroeg wat ze met hun gingen doen. De commandant antwoorden hier op: DOOD SCHIETEN. Mijn oma liet toen niet merken dat ze heel verdrietig was want het waren hun vrienden die werden vermoord. Mijn opa en oma hebben hierom veel getreurd en niks tegen iemand verteld. Na de oorlog is er nog een Georgiër geweest om hun te bedanken hij had een schilderij van de boerderij gemaakt. Dit schilderij heeft altijd bij hun in de kamer gehangen.
Mijn opa begon pas dingen te vertellen toen ze naar Den Burg zijn verhuisd. Ik vond het altijd interessant en mooi hoe hij het vertelde. Hij had ook de bel meegejat bij de Georgiërs vandaan. De bel stond altijd op het randje en als de vijand kwam dan belden ze met de bel om alarm te slaan. De bel hadden ze pas na een hele tijd in de kamer gezet. Sommige dingen hoor ik hem nog zeggen!
Hij vertelde ook dat ze de radio's en fietsen in moesten leveren maar hij leverde niet alle fietsen in hij verstopte ze in de slootkant tussen het riet achter de koeienstal.
Hij vertelden ook dat hij naar het Oorlogschip ging naar de Duitsers en bracht daar ook wel eten. Ik denk dat ik het verkeerd onthouden had want er zaten daar Georgiërs, dus dan zouden het de Georgiërs zijn .
Hij vertelde me ook dat op een keer dat hij kolen uit het kolenhok ging halen dat er een gewonde soldaat lag. De soldaat keek hem met grote ogen aan. Hij bracht hem wat water en ik weet niet meer zeker van eten. De volgende dag toen mijn opa weer naar het kolenhokje ging was de soldaat weg.
Heeft u meer info over dit verhaal, zoals u misschien iets meer weet over het vliegtuig dan zou ik dat graag willen horen.
vriendelijke groeten Iemelda

In Russenoorlog was ik onzichtbaar. Russen, Duitsers, politie. Niemand deed me wat, ongelooflijk, beschermd door hogere macht.
Ze hielpen iedereen geen onderscheid tussen Russen of Duitsers.
Russen: Jullie kennen hier eten, maar ik jullie geweren. Altijd een raam open om snel weg te kunnen.
Imme: ik begreep die vrouwen niet, die later naar Calefornië gingen met krentenbrood.

Politieagent aan de deur. Nou zit ik erin, dacht Spigt. Agent vroeg: Kan jij me aan eieren helpen? Die had hij niet, maar kon ze wel regelen (80 cent per stuk) Wat kosten ze? Niets. Met zo’n agent kan niks meer verkeerd gaan.

Bonne haalde graan op en bracht meel terug, later niet meer tot huis, moest Spigt het ophalen van De Koog. Meteen de eerste keer al staande gehouden. Wat zit er in die zak? Kunstmest. Kijken: Meel. Spigt zei: kunstmest voor de maag.
Mocht doorgaan, maar deze Duitser kwam wel sindsdien elke dag om melk en had praatjes. Blij dat die werd overgeplaatst.

Paadje door mijnenveld was precies zijn strandpaadje. Spigt vroeg zout aan Moffen, liep tussen 2 Moffen naar bunker, om spullen. Kun je nog meer gebruiken, ze gooiden van alles buiten, hij deed het in een kruiwagen, bovenin een hakbijl. Terug door de Nederlanden, zette de kruiwagen in het duin, daar zaten Russen.
Geen een Rus gezien, maar toen hij het ophaalde was de bijl weg.

S mocht van de Russen op strand. Duitse patrouille om de zoveel uur, tussentijds jutten. Komt duinen uit, ziet een Duitser die daar zomaar liep hem: Wat moet dat? Houtjes zoeken. Die man ging hem helpen.

Bij razzia’s gingen de Moffen hooischelven in brand schieten. Rus die er uit sprong lieten ze lopen, tot hij over een tuinwal sprong, toen in de sprong geraakt.

Bij huis hadden ze een hooischelf waarin een smokkelhok verstopt was.
Moffen wilden ruigtebaal bij huis aansteken. Spigt donderde: Hier niet schieten! Ze gingen weg. Later kwamen er 2 Russen uit dat hok.
Bij broer ook zo’n schelf met een Rus erin en een smokkelhok. Dat stond wel in brand, Rus kwam er niet uit, die zou wel verbrand zijn.
Spigt ging bij zijn vader kijken, die was niet makkelijk, die zou een Mof doodslaan. Sloop mee met erwtenstro, aangehouden- wat is daarin? Tabak. Lachen, doorlopen.
Vader had ze overal voor uutscholden en ze weggestuurd- en ze gingen. Daar waren ook 2 Russen.
Later kijken bij het verbrande hok, Rus had zich in wollen dekens gerold, gewacht tot hij bijna stikte en achteruit de sloot ingekropen, was helemaal zwart.
Gestolen schrijfmachine stond ook in hok, die was wel verbrand. Daar was zijn vrouw op tegen, die zei net goed. De dekens waren van Duitsers gestolen, dat gaf niks, die had zijn vrouw zelf niet willen houden.

Naar die ouwe [vader] toe, dwars door het land. Schoten vlak naast zijn klomp. Toch maar verder, 3 km lang kogels om zijn klompen, maar werd niet geraakt, onbegrijpelijk.

Ze zagen Duitsers gaan met een troep Russen, 1 op brancard, die kreeg water bij Spigt. Wat gaat er met die mensen gebeuren, vroeg zij. Vielleicht erschossen.
Dat mocht ze niet meer vragen van haar man. Wie weet nemen ze jou ook mee.
Bij Pomona moesten ze zich uitkleden, zelf een graf graven en werden ze doodgeslagen met een schop. Een rende weg, de Moffen konden er niet achteraan, want dan zou de rest ook weglopen. Die is door veldbosjes gelopen en over de weel gezwommen en stond toen bij onze Frans voor de deur.

Rantsoenkoeken van Duitsers. Spigt ging meer halen op Texla: Wij hebben honger, ik wil wat noodrantsoenkoeken. Die stonden op zolder in het huussie van Jan Troet.
Er zat een Duitse soldaat bij op wacht. “De Inselkommandant het segd dat ik een baaltje van die koeken mag”. Soldaat gaf geen baaltje mee, maar wel al zijn zakken vol. ’s Avonds gaf hij die aan de Russen.

Toen de oorlog over was stond een Duitser in de kamer- Verrek, ik dacht dat je dood was! Door dak geklommen bij hotel Texel en zo gered.

Een andere Duitser had gezegd: Als de Krieg over is stuur ik een kist wijn. Wijn was er nog wel, maar de man niet.

Het was de dag voor het vertrek van de Russen van Texel. Er kwam er een keurige heer bij de familie Spigt aan de Ruigedijk, die de melk kwam vergoeden die hij daar had gekregen. Meiert en Imme herkenden hem niet. “Sie haben mein Leben gerett”, zei hij nog. Uiteindelijk wisten ze het weer- die man was aan hun deur gekomen, uitgeput, onder het bloed, kon niet meer lopen. Ze hadden hem opgeknapt en naar een schuur in het land gebracht waar meer Russen zaten. In huis konden ze hem niet hebben met vier kleine kinderen.
Hij was de enige die ooit nog wat van zich heeft laten horen.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Meijert Spigt?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Meijert Spigt

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Meijert Spigt


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. FamilySearch Stamboom
      Meijert Spigt<br>Geslacht: Man<br>Geboorte: 18 aug 1907 - Texel, North Holland, Netherlands<br>Militaire dienst: 1927 - Texel, Noord-Holland, Nederland<br>Huwelijk: Echtgeno(o)t(e): Jeme Smit - 28 apr 1932 - Texel, Noord-Holland, Netherlands<br>Ouders: Johannes Anthonius Spigt, Anna Spigt (geboren Halsema)<br>Echtgenote: Jeme Spigt (geboren Smit)<br>Broers/zusters: Bernardus Lambertus Spigt, Hendrika Eva Engel (geboren Spigt), Margaretha Johanna Spigt, Harmen Spigt, Lambertus Spigt, Jannetje Neeltje van der Wal (geboren Spigt), Hermina Spigt, Neeltje van der Wal (geboren Spigt), Johannes Spigt
      De FamilySearch Stamboom wordt gepubliceerd door MyHeritage onder licentie van FamilySearch International, de grootste genealogische organisatie in de wereld. FamilySearch is een nonprofit organisatie die gespnsord wordt door The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints (Mormon Church).
    2. Nederland, Huwelijksregister (Burgerlijke Stand), 1811-1940
      Meijert Spigt & Jeme Smit<br>Huwelijk: 28 apr 1932 - Texel, North Holland, Netherlands<br>Bruidegom: Meijert Spigt<br>  Geboorte: Ongeveer 1908 - Texel, North Holland, Netherlands<br>  Leeftijd: 24<br>  Beroep: Landarbeider<br>  Vader: Johannes Anthonius Spigt<br>  Moeder: Anna Halsema<br>Bruid: Jeme Smit<br>  Geboorte: Ongeveer 1912 - Terschelling, North Holland, Netherlands<br>  Leeftijd: 20<br>Vader: Willem Smit<br>Moeder: Anna Hutjes<br>Bron:
      Instelling: Noord-Hollands Archief
      Document #: 20
      Bronplaats: Texel, North Holland, Netherlands
      Brondatum: 28 apr 1932
      Datum boekdeel: 31 jan 1932
      Notities: Provenance: Datadump ExportBS Huwelijk_20180404_114831.csv van NHA, csv2a2a
      Civil registration—the recording of births, marriages, and deaths by civil authorities—was officially instituted in the Netherlands on 1 March 1811. However, in some areas of the Netherlands civil records were kept as early as 1795. Please see the archive list below for locality coverage. Some divorce records are also included. The majority of the records date between 1811 and 1940, though the extent of year coverage can vary by locality.

      Records included in this collection come from the following archives:

      Drenthe

      • Drenthe Archive (Drents Archief)

      Flevoland

      • Nieuw Land Heritage (Nieuw Land Erfgoedcentrum)

      Friesland

      • Tresoar (AlleFriezen)
      • Historic Centre Leeuwarden (Historisch Centrum Leeuwarden)

      Gelderland

      • Gelders Archive (Gelders Archief)
      • Municipal Archives Ede (Gemeentearchief Ede)
      • Regional Archives Rivierenland (Regionaal Archief Rivierenland)

      Groningen

      • AlleGroningers (AlleGroningers)

      Limburg

      • Municipal Archive Kerkrade (Gemeentearchief Kerkrade)
      • Municipal Archive Venray (Gemeente Venray, gemeentearchief)
      • Municipal Archives of Venlo (Gemeentearchief Venlo)
      • Regional Historic Centre Limburg (Regionaal Historisch Centrum Limburg)
      • Rijckheyt, Center for Regional History (Rijckheyt, centrum voor regionale geschiedenis)

      North Brabant

      • Brabant Historical Information Centre (Brabants Historisch Informatie Centrum)
      • City Archive Breda (Stadsarchief Breda)
      • Regional Historic Centre Eindhoven (Regionaal Historisch Centrum Eindhoven)
      • West-Brabant Archive (West Brabants Archief)
      • Regional Archive Tilburg (Regionaal Archief Tilburg)

      North Holland

      • North Holland Archive (Noord-Hollands Archief)
      • Regional Archive Alkmaar (Regionaal Archief Alkmaar)

      Overijssel

      • City Archives Enschede (Stadsarchief Enschede)
      • Historical Center Overijssel (Historisch Centrum Overijssel)
      • Municipal Archive Hengelo (Gemeentearchief Hengelo)

      South Holland

      • Archive Delft (Archief Delft)
      • Heritage Leiden and Environs (Erfgoed Leiden en omstreken)
      • Municipality Lisse (Gemeente Lisse)
      • Municipal Archive Schiedam (Gemeentearchief Schiedam)
      • Municipal Archive Wassenaar (Gemeentearchief Wassenaar)
      • Regional Archives Dordrecht (Regional Archives Dordrecht)
      • Provincial Archives South Holland (Nationaal Archief Rijksarchief Zuid-Holland)
      • City Archives Rotterdam (Stadsarchief Rotterdam)

      Utrecht

      • Eemland Archive (Archief Eemland)
      • The Utrecht Archives (Het Utrechts Archief)
      • Regional History Center Vecht and Venen (Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen)

      Zeeland

      • Municipal Archive Borsele (Gemeentearchief Borsele)
      • Municipal Archive Schouwen-Duiveland (Gemeentearchief Schouwen-Duiveland)
      • Zeeland Archives (Zeeuws Archief)

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 18 augustus 1907 lag tussen 13,4 °C en 18,5 °C en was gemiddeld 15,9 °C. Er was 6,9 mm neerslag. De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-westen. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 17 augustus 1905 tot 11 februari 1908 was er in Nederland het kabinet De Meester met als eerste minister Mr. Th. de Meester (unie-liberaal).
    • In het jaar 1907: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 5,6 miljoen inwoners.
      • 21 februari » De veerboot SS Berlin breekt tijdens een storm in twee stukken op de pier van Hoek van Holland. 128 mensen komen om. Slechts zestien personen overleven de ramp.
      • 3 mei » Oprichting van de Turkse voetbalclub Fenerbahçe SK.
      • 31 augustus » De Brits-Russische Conventie vindt plaats, over problemen met Perzië, Afghanistan en Tibet.
      • 12 september » Oprichting van de Spaanse voetbalclub Real Betis uit de stad Sevilla.
      • 17 oktober » Oprichting van de Italiaanse voetbalclub Atalanta Bergamo.
      • 21 december » Bloedbad in de school Santa María in Iquique in Chili. 2200 mensen worden door het leger doodgeschoten.
    • De temperatuur op 28 april 1932 lag tussen 5,5 °C en 16,4 °C en was gemiddeld 11,2 °C. Er was 1,5 mm neerslag gedurende 2,7 uur. Er was 0.2 uur zonneschijn (1%). De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-oosten. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 10 augustus 1929 tot 26 mei 1933 was er in Nederland het kabinet Ruys de Beerenbrouck III met als eerste minister Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
    • In het jaar 1932: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 8,1 miljoen inwoners.
      • 19 maart » Opening van de Sydney Harbour Bridge.
      • 26 maart » Guillaume Lemmens wordt bisschop van Roermond na het overlijden van Laurentius Schrijnen.
      • 20 mei » Amelia Earhart begint aan de eerste non-stop solovlucht over de Atlantische Oceaan door een vrouwelijke piloot.
      • 21 mei » Amelia Earhart voltooit als eerste vrouw een non-stop solovlucht over de Atlantische Oceaan.
      • 29 mei » Oprichting van de Centrale Organisatie van Voetbal Scheidsrechters.
      • 5 juli » Antonio de Oliveira Salazar wordt minister-president van Portugal.
    • De temperatuur op 13 augustus 1996 lag tussen 16,2 °C en 21,9 °C en was gemiddeld 18,7 °C. Er was -0.1 mm neerslag. Er was 1,5 uur zonneschijn (10%). Het was half tot zwaar bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het noord-noord-oosten. Bron: KNMI
    • Koningin Beatrix (Huis van Oranje-Nassau) was van 30 april 1980 tot 30 april 2013 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van maandag 22 augustus 1994 tot maandag 3 augustus 1998 was er in Nederland het kabinet a href="https://nl.wikipedia.org/wiki/Kabinet-Kok_I" class="extern">Kok I met als eerste minister W. Kok (PvdA).
    • In het jaar 1996: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 15,5 miljoen inwoners.
      • 20 januari » Yasser Arafat wint de eerste presidentsverkiezingen in de autonome Palestijnse gebieden.
      • 15 februari » De Liberiaanse tanker Sea Empress verliest 70.000 ton ruwe olie als hij bij Wales op de rotsen loopt.
      • 6 augustus » Ramones geven hun laatste optreden in Los Angeles.
      • 15 september » In Epcot wordt de attractie Ellen's Energy Adventure geopend.
      • 13 november » Het Andorrees voetbalelftal speelt zijn eerste officiële interland uit de geschiedenis. De ploeg verliest op eigen veld met 6-1 van Estland.
      • 4 december » Lancering van de Mars Pathfinder, het ruimtetuig dat de eerste marsjeep veilig op de rode planeet neerzet.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Spigt

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Spigt.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Spigt.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Spigt (onder)zoekt.

    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Daniel Kers, "Stamboom familie Kers-Lageveen", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-familie-kers-lageveen/I501867.php : benaderd 19 juni 2024), "Meijert Spigt (1907-1996)".