Stamboom Huisman » Hendrik "Henk" Fries (1912-1989)

Persoonlijke gegevens Hendrik "Henk" Fries 

  • Roepnaam is Henk.
  • Hij is geboren op 16 oktober 1912 in Delft.
    Verlengde pieterstraat 82 Delft
  • Beroepen:
    • Timmerman.
    • vanaf 1939 meubelmaker.
  • Vermelding.Bron 1
    Levensbeschrijving: 
    Henk Fries werd geboren in een gezin met 16 kinderen, na de geboorte van Hendrik stierven nog twee kinderen zodat hij de jongste zoon was in dit gezin. De gezinskaart vermeldt dat hij op tienjarige leeftijd, in 1922 dus, naar het gesticht Sint Jozefte Roermond werd gestuurd. De reden daarvan is niet vermeld. Henk vertrekt begin 1938 naar Spanje.
    Op een in het Frans gestelde beoordelingslijst van de Internationale Brigade wordt hij een goede, betrouwbare kameraad genoemd, volgens hetzelfde document zou hij begin 1937 tot de CPN zijn toegetreden.
    De inlichtingendienst Delft heeft op 6 december 1938 - een dag dus nadat een grote groep  vrijwilligers uit Spanje was teruggekomen - een anonieme melding gehad dat Henk Fries "als vrijwilliger zou hebben dienst gedaan in het Roode Leger in Spanje." Bij een eerste verhoor ontkent Fries dat hij in Spanje is geweest. Er vindt een tweede verhoor plaats op 7 januari 1939. Kennelijk is Fries dan van gedachten veranderd en bevestigt hij dat hij in Spanje heeft gevochten. Van dat verhoor is een verslag:
    "Omstreeks 15 of 16 januari 1938 heb ik mij naar Parijs gegeven ten einde vandaar verder te gaan naar Spanje. Mijn doel was, omdat ik anti-fascist ben, dienst te nemen in het leger van de Wettige Spaansche Regeering."
    Fries heeft er kennelijk op aangedrongen dat deze term: het leger van de wettige Spaanse regering werd gebruikt. Daarop volgt een beschrijving van zijn reis naar Spanje, in gezelschap van een groep internationale vrijwilligers. Ze hebben gewoon pertrein en per bus naar Albacete kunnen reizen, en vandaar wordt hij overgebracht naar Valencia: "waar ik ingedeeld werd bij de 14-de batterij afweergeschut. Mijn salaris bedroeg 310 peseta's per maand en daarna het dubbele. Mijn commandant was een Russisch Officier. Ik heb bij herhaling deelgenomen aan gevechten tegen vliegtuigen van het Franco bewind. Van Valencia ben ik ook gestuurd naar het Aragon-front, waar ik eveneens dienst deed bij het lucht-afweer geschut. ( ...) Bij de terugtocht van onze battery aan het Aragon-front werd ik door een granaatscherf aan mijn linkerkuit gewond. Dientengevolge moet ik eerstdaags in het ziekenhuis te Leiden worden geopereerd, daar granaatsplinters uit dat been verwijderd moeten worden. Ik ben toen verpleegd worden in een hospitaal te Sitges, in welk hospitaal ik 3 weken verbleef. Na verloop van anderhalve maand was ik weer terug aan het Ebro-front, waar ik weer dienst deed bij het afweergeschut. Toen ik drie weken aan het front was, het was toen einde juli 1938, werd ik gewond aan mijn rechteroog. Ik werd dientengevolge opgenomen in een hospitaal te Barcelona, waar ik tot eind augustus 1938 verbleef. Vandaar werd ik gestuurd naar het Levant-front, waar ik wederom bij het luchtafweer-geschut werd ingedeeld, en waar ik verbleef tot half September 1938. Vandaar ben ik via Barcelona en Olot naar Parijs gegaan. Vanuit Olot ben ik per hospitaaltrein tot Parijs gereisd. Van Parijs ben ik direct doorgereisd naar Holland. "Fries vermeldt nogwaar hij de afgelopen maanden is verbleven maar weigert enige informatie te verschaffen over mensen die hem geholpen zouden kunnen hebben: "Ik merk U hier bij op, dat ik eigener beweging naar Spanje ben gegaan en daartoe geen hulp of inlichtingen van anderen heb gevraagd. Mijn reis naar Spanje heb ik uit eigen zak betaald. Na voorlezing volhardt hij en teekent in concept." Er is hem - zoals dat in alle verhoren gebeurt - ook gevraagd naar mensen die hij in Spanje heeft ontmoet. Ook opdit punt weigert hij duidelijk zijn medewerking, met 2 uitzonderingen: hij vertelt over Piet van Etten uit Delft die in Spanje is gesneuveld en over Jan Deutekom, ook uit Delft, die door de troepen van Franco is gevangen genomen.  Jan wilde met hem mee naar Spanje, hij had het hem afgeraden omdat hij pas 17 jaar was - maar Jan was toch gegaan.
    De naam van Fries komt nog eenmaal terug in de archieven van de BVD, in 1954 bij het antecedentenonderzoek naar Nederlanders die hun nationaliteit hebben verloren, maar het vermeldt niets over zijn verdere levensloop. Over het verdere leven van HenkFries vonden wij geen gegevens.

    Overige gegevens
    Sekse: man
    Beroep: meubelmaker
    Overtuiging: Communist
    Adres: Nieuwe Laan 48
    Woonplaats: Delft
    Datum vertrek Nederland/aankomst Spanje: 01-02-1938
    Datum terugkeer: 00-10-1938
    Gewond: ja
    Nederlanderschap afgenomen: ja
    Vader: Wijnandus Hendrikus Fries
    Beroep vader: werkman
    Moeder: Johanna Voorzaat
  • Woonachtig: Australië.
  • Hij is overleden op 18 mei 1989 in Tasmanië, Australië, hij was toen 76 jaar oud.
  • Een kind van Wijnandus Hendrikus Fries en Johanna Voorzaat
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 13 augustus 2023.

Gezin van Hendrik "Henk" Fries

Hij is getrouwd met Cornelia Johanna Hendrica Huisman.

Zij zijn getrouwd op 29 september 1939 te Delft, hij was toen 26 jaar oud.

Hendrik Fries, 26 jr., meubelmaker, geb. en won te Delft, zn. van Wijnandus Hendrikus Fries, 67 jr., koopman won te Delft en van Johanna Voorzaat
en
Cornelia Johanna Hendrica Huisman, 25 jr., geb. en won. te Delft, dr. van Theodorus Mattheus Huisman, 58 jr., stucadoor en Adriana Petronella Daane, overl.
Getuigen: Hendrik Fries, 45 jr., koopman, broeder van de bruidegom en Jan Marinus Huisman, 24 jr., tuindersknecht broeder van de bruid,
De echtgenoote verklaarde met toesteming van de moeder bij deze te erkenen een kind van het vrouwelijk geslachtgenaamd Huisman Adriana geb. te Rotterdam op 4 juli 1938 en ingeschreven in het geboorte register dier gemeente als dochter van Huisman Cornelia Johanna Hendrica. De vader van de echtgenoot verklaarde niet te kunnen naam tekenen wegens gemis van kennis van schrijven

Kind(eren):

  1. (Niet openbaar)
  2. (Niet openbaar)

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Hendrik "Henk" Fries?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Hendrik "Henk" Fries

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. Archief Internationale Brigade, RGASPI 5454-2-290

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 16 oktober 1912 lag tussen 0,9 °C en 13,6 °C en was gemiddeld 7,5 °C. Er was 0,2 mm neerslag. Er was 4,5 uur zonneschijn (42%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuiden. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 12 februari 1908 tot 29 augustus 1913 was er in Nederland het kabinet Heemskerk met als eerste minister Mr. Th. Heemskerk (AR).
  • In het jaar 1912: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 6,0 miljoen inwoners.
    • 15 februari » In Amsterdam wordt de Stichting Bouwfonds Handwerkers Vriendenkring opgericht om joodse Amsterdammers betere huisvesting te kunnen bieden.
    • 14 maart » Arthur de Bruyne, Belgisch historicus († 1992)
    • 30 maart » Frankrijk vormt een protectoraat over Marokko.
    • 5 april » Oprichting van de Italiaanse voetbalclub Modena FC.
    • 15 april » Het passagiersschip Titanic zinkt op haar eerste overtocht; ongeveer 1500 mensen komen bij die ramp om.
    • 15 augustus » Open brief van Jules Destrée aan Belgisch koning Albert I met de legendarische woorden: "Er zijn geen Belgen, Sire."
  • De temperatuur op 29 september 1939 lag tussen 7,0 °C en 15,4 °C en was gemiddeld 11,2 °C. Er was 0.9 uur zonneschijn (8%). De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het noord-oosten. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 24 juni 1937 tot 25 juli 1939 was er in Nederland het kabinet Colijn IV met als eerste minister Dr. H. Colijn (ARP).
  • Van 25 juli 1939 tot 10 augustus 1939 was er in Nederland het kabinet Colijn V met als eerste minister Dr. H. Colijn (ARP).
  • Van 10 augustus 1939 tot 3 september 1940 was er in Nederland het kabinet De Geer II met als eerste minister Jonkheer mr. D.J. de Geer (CHU).
  • In het jaar 1939: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 8,7 miljoen inwoners.
    • 29 januari » Op initiatief van Maurice van Nieuwenhuizen wordt de "Nederlandsche Jiu-Jitsu Bond" (NJJB) opgericht, een van de voorlopers van de Judo Bond Nederland.
    • 14 maart » Gesteund door Adolf Hitler roepen Slowaakse separatisten de onafhankelijkheid uit van Slowakije, die een vazalstaat van nazi-Duitsland wordt.
    • 14 april » Eerste editie van The Grapes of Wrath (De druiven der gramschap) door John Steinbeck.
    • 23 augustus » Molotov-Ribbentroppact tussen de nazi-Duitsland en de Sovjet-Unie wordt getekend.
    • 26 augustus » Verregaande autonomie voor Banat en Kroatië binnen het koninkrijk Joegoslavië na onderhandelingen met de Kroatische boerenpartij.
    • 31 augustus » Operatie Himmler gaat van start. Een Duits radiostation wordt door in Pools legeruniform geklede SS-officieren aangevallen om zo de inval van Nazi-Duitsland op Polen de dag erna te rechtvaardigen.
  • De temperatuur op 18 mei 1989 lag tussen 9,6 °C en 25,9 °C en was gemiddeld 17,8 °C. Er was 13,0 uur zonneschijn (82%). Het was licht bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het oost-noord-oosten. Bron: KNMI
  • Koningin Beatrix (Huis van Oranje-Nassau) was van 30 april 1980 tot 30 april 2013 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van dinsdag 4 november 1986 tot dinsdag 7 november 1989 was er in Nederland het kabinet Lubbers II met als eerste minister Drs. R.F.M. Lubbers (CDA).
  • Van dinsdag 7 november 1989 tot maandag 22 augustus 1994 was er in Nederland het kabinet Lubbers III met als eerste minister Drs. R.F.M. Lubbers (CDA).
  • In het jaar 1989: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 14,8 miljoen inwoners.
    • 7 januari » De Colombiaanse regering en de guerrillabeweging M-19 beginnen geheime onderhandelingen.
    • 15 februari » De laatste Sovjet-troepen verlaten Afghanistan.
    • 1 mei » Waarnemend president-generaal Andrés Rodriguez wint als kandidaat van de Colorado-partij de presidentsverkiezingen in Paraguay met zo'n 74 procent van de stemmen.
    • 18 augustus » De Colombiaanse presidentskandidaat en senator Luis Carlos Galán wordt bij een verkiezingsbijeenkomst in Soacha, 32 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Bogota, doodgeschoten als hij op het podium staat.
    • 30 september » De West-Duitse minister Genscher maakt in Praag bekend dat duizenden Oost-Duitse vluchtelingen uit Tsjecho-Slowakije naar West-Duitsland mogen uitreizen.
    • 28 december » De Angolese verzetsorganisatie UNITA dreigt een grootscheeps offensief te lanceren als de linkse MPLA-regering in Luanda niet bereid is tot onderhandelingen.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

  • 1908 » Enver Hoxha, Albanees staatsman († 1985)
  • 1912 » Clifford Hansen, Amerikaans politicus († 2009)
  • 1914 » Hans Bourquin, Zwitsers stuurman bij het roeien († 1998)
  • 1914 » Joel Thorne, Amerikaans autocoureur († 1955)
  • 1917 » Alice Pearce, Amerikaans actrice († 1966)
  • 1918 » Tony Rolt, Brits autocoureur († 2008)

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Fries

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Fries.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Fries.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Fries (onder)zoekt.

De publicatie Stamboom Huisman is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Jaap Huisman, "Stamboom Huisman", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-familie-huisman/I2447.php : benaderd 25 juni 2024), "Hendrik "Henk" Fries (1912-1989)".