Stamboom Holman » Rutger Jordaen Cluijstermans (1417-1470)

Persoonlijke gegevens Rutger Jordaen Cluijstermans 


Gezin van Rutger Jordaen Cluijstermans

Hij had een relatie met Heijlwich Heijmerick Peter Heijmerix.

De relatie startte in het jaar 1445 te Oirschot, Noord-Brabant, hij was toen 28 jaar oud.

x

Kind(eren):



Notities over Rutger Jordaen Cluijstermans

BP 1220 (Oirschot) okt 1449 – sept 1450 folio 315r
Rutger van den Venne natuurlijke zoon wijlen Jan Smolders
Jan Luciensoen van Strathen
Rutger Jorden Cluijsterman

BP 1261 (Oirschot) okt 1491 – sept 1492 folio 221v
Peter en Rutger zonen van wijlen Rutger Jorden Cluijstermans en van Heilwich Heijmerick Peter Heijmerix

================132====================
Komen is Heijlwig weduwe van Rutger Joerden Cluijstermans met haar voogd en met haar zoon Peter die voor hemzelf handelt en voor Lisbeth, Iken, Heijmerick en Marijke en voor Rutger, zijnde zijn broers en zusters en beloven op onderpand van al hun bezit dat ze vanaf nu voortaan de helft van een pacht van 3 lopen rogge en 2 lopen gerst zullen betalen aan de heer van Merode, zodanig dat de erfgenamen van wijlen Peter Heijmericks daarvoor gevrijwaard zullen zijn.
Datum 5-6-1471 , getuigen Vos, Joerden en Ven.
Voetnoot : Geef brief aan Gielis Heijmericks.

================133====================
Komen is Willem Dircks van Aerle en Iken Gheenen en doen afstand van hun rechten en aanspraken ten behoeve van Heijlwig weduwe van Rutger Joerden Cluijstermans en haar wettige kinderen inzake een pacht van anderhalf lopen rogge dat zij jaarlijks ontvangen uit het bezit te Welpschot (Welschap, Eindhoven, JT) uit een pacht van 2 mud rogge per jaar, dat hen was toebedeeld in een deling van bezit na de dood van Gheenen van Heukelom en steeds wordt betaald op Maria Lichtmisdag. De verkopers beloven alle lasten van hun kant af te handelen.
Datum 5-6-1471 , getuigen Vos, Joerden en Ven

=================252====================
Komen zijn Peter en Rutger, broers, verder Elisabeth, Ida en Heijmerick, gezusters en alle kinderen van Rutger Joerden Cluijstermans, en beloven samen en hoofdelijk om aan Jan natuurlijke zoon van Willen Jan Jacops van Esch die per a.s. Maria Lichtmisdag over twee jaar een bedrag van 8 rijnsguldens te betalen, elke gulden tegen 20 stuivers en onderwijl elke Maria Lichtmisdag een rente van 10 stuivers en nu per a.s. Maria Lichtmisdag ook de volle termijn.
Datum 20 juli 1483, getuigen Ansems, Brouwer en Dormalen.

=================114====================
Komen zijn Peter en Rutger, broers, verder Jan Rombouts als man van Elisabeth, alle kinderen van Rutger Cluijstermans en beloven heer Willem Vos, priester ten behoeve van de deken en het kapittel van Oirschot, een jaarlijkse pacht van 2 mud rogge, maat Oirschot, steeds op Maria Lichtmisdag op onderpand van een huis, tuin etc. groot een half mudzaad, b.p. Thomaes van der Ameijden de oudste, de gemeijnte, Joest van Lievendael. Nog op onderpand van de Stert, groot ca. 8 lopenzaad, b.p. Jan Hecken,Peter Agnesen, Aert Marcelis van der After, de gemeijnte. Nog op onderpand van stuk land groot ca. 2 bunders genoemd de Berendonk gelegen in herdgang de Notel, b.p. de gemeijnte daar genoemd ´t Sonderen, Joerden Gijben Willem Goijaerts en meer anderen, Roelof Buijsers, de kinderen van Gielis van de Snepschuet. De schuldenaars beloven de onderpanden in goede staat te houden voor de betaling van de pacht.
Datum 16-2-1487, getuigen Crom en Dircks.

=================141====================
Rutger Rutger Cluijstermans ter ener zijde en Adriaen Gerard Willems als man van Ida, verder Dirck Dirk Stockelmans als man van Heijlwig, gezusters en dochters van wijlen Peter Rutger Cluijstermans die zijn verwekt bij Katarijn dochter van Dirck Ansems, hebben een deling gemaakt van het bezit dat ze na de dood van hun vader Rutger Cluijstermans en Heijlwig hun moeder hebben geerfd.
Rutger Rutger Cluijstermans krijgt een huis, tuin etc., groot 6 lopenzaad gelegen in herdgang de Notel, b.p. de erfgenamen van Henrick Thomas van der Ameijden, de gemeenschappelijke straat, Aert Joesten van Lieveld. (Tussengevoegd maar later weer doorgestreept : Nog krijgt hij 2 aan elkaar gelegen beemden, genoemde de Rotten en een daaraan gelegen heiveld, gelegen in herdgang de Notel, b.p. de erfgenamen van Daniel van der Ameijden, Lup van Heersel, de kinderen van Aert Aelbrecht Scabroeks, Loijch bvan Hersel, genoemde Adriaen en Dirck waarvan wordt afgedeeld, de kinderen van Daniel Vermeijden. Nog krijgt hij een beemdje gelegen onder Ameijden, b.p. Peter Lanen en diens kinderen, de erfgenamen van Rutger van der Hoeven, de kinderen van JanBruijstens.). Nog krijgt hij de helft van de hoeve genoemd de Heese, gelegen in herdgang de Notel, b.p. de kinderen van Willem Suetericks, Adriaen Gerard Willems, Dirck Dirck Stockelmans waarvan nu is afgedeeld, Steven Janssen van Hersel, Willem Wouters van de Venne. Nog krijgt hij een stuk land en een eeuwsel, aan elkaar gelegen, genoemd de Garstakker, b.p. de kinderen van Willem Suetericks, genoemde Adriaen en Dick waarvan is afgedeeld, Peter Lanen en zijn kinderen, Aert Dirck Seijkens, Willem van Hersel, Loijch van Hersel. Nog krijgt hij een beemd en heiveld aan elkaar gelegen, genoemd de Berendonk, b.p. de erfgenamen van Rutger van der Hoeven, Peter Bierkens, het Sonderen, Aert Verhoeven, Peter Bierkens. Lasten hieruit zijn een oude grote als chijns en de helft van 23 en een half mud rogge per jaar, waarvan aan de erfgenamen van meester Jan van Couwenbergen 9 mud en 2 lopen te betalen, aan Heijlken Belaerts 26 lopen rogge, aan Aleijt van der Heijden 5 lopen, verder 38 plakken aanHeijlwig Belaerts, aan de kapel van O.L. Vrouw de helft van 2 pond paijment. Nog krijgt hij jaarlijkse pacht van 14 lopen rogge van Gerit van Berze en van Dirck Gielis Stans, nog een mud rogge van de kinderen van Dirck van Onstaden (Tussengevoegd maar later weer doorgestreept : Rutger heeft het recht om vanuit de Rotten overpad te hebben over de Boxrijt van Adriaen en Dirck.). Verder moet men elkaar overpad verlenen met de minste overlast.
Dirck Dirck Stockelmans als echtgenoot en Adriaen Gerard Willems als echtgenoot krijgen samen een huis, tuin etc., gelegen in herdgang de Notel, b.p. de gemeencschappelijke straat, een erf genoemd de Ooievaar, Dirck Jan Pennincks. Nog krijgen ze de helft van de hoeve genoemd de Heese, b.p. Rutger Rutger Cluijstermans waarvan wordt afgedeeld, de hoeve van Bijsterveld, Steven van Hersel, hun eigen heiveld en meer anderen. Nog krijgen ze de helft van een heiveld, b.p. Rutger Cluijstermans waarvan nu wordt afgedeeld, de hoeve van Bijsterveld, Loijch van Hersel, genoemde Dirck en Adriaen. Nog krijgen ze een stuk land met een eeuwseltje eraan, b.p. Rutger Cluijstermans waarvan wordt afgedeeld, de gemeenschappelijke straat, Willem Wouters van de Venne. (Tussengevoegd maar later weer doorgestreept : ¨Nog krijgen ze een stuk beemd en een daaraan gelegen heiveld genoemde de Berendonk, b.p. de gemeijnte, de erfgenamen van Rutger Verhoeven, Peter Bierkens, Rutger Cluijstermans waarvan wordt afgedeeld¨.). Nog krijgen ze twee aan elkaar gelegen beemden en een daarbij gelegen heiveld genoemd de Rotten, b.p. de erfgenamen van Daniel van der Meijden, Luppen van Hersel en meer anderen, Loijch van Hersel, genoemde Dirck en Adriaen. Nog krijgen ze een beemdje gelegen onder Ameijden, b.p. Peter Lanen en diens kinderen, de erfgenamen van Rutger Verhoeven, de erfgenamen van Jan Bruijstens. Nog krijgen ze een huis, etc. genoemd de Boxrijt, b.p. de gemeenschappelijke straat, hun eigen erf, de erfgenamen van Daniel van der Ameijden. Nog krijgen ze een mud rogge te ontvangen van de kinderen van Dirck van Onstaden. Lasten uit dit bezit zijn 11 mud en 4 lopen rogge per jaar aan de erfgenamen van meester Jan van Coudenbergen, 3 lopen rogge en 2 lopen gerst per jaar aan de heer van Merode, een halve stuivers als wasgeld aan de hertog, nog de helft van 2 pond paijment aan de kapel van O.L. Vrouw, en uit de Kleine Berendonk een halve braspenning als grondchijns. Verder moet men elkaar overpad verlenen waar nodig is. (Tussengevoegd maar later weer doorgestreept : ¨Dirck en Adriaen zulen overpad verlenen aan Rutger Cluijstermans zodat die vanuit zijn erf de Rotten over hun erf de Boxrijt mag gaan, eigendom van genoemde Adriaen en Dirck.¨)
Datum 18 juli 1519, getuigen Loijch en Velde.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Rutger Jordaen Cluijstermans?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Rutger Jordaen Cluijstermans

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Verwantschap Rutger Jordaen Cluijstermans



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Over de familienaam Cluijstermans


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Jannie van der Zanden, "Stamboom Holman", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-familie-holman/I1091664213.php : benaderd 28 mei 2024), "Rutger Jordaen Cluijstermans (1417-1470)".