Stamboom Holman » Jacop Peter van Hamsvoort (1422-> 1476)

Persoonlijke gegevens Jacop Peter van Hamsvoort 


Gezin van Jacop Peter van Hamsvoort

(1) Hij heeft/had een relatie met Katalijn dr Jan Heijligen.

De relatie startte in het jaar 1440 te Oirschot, Noord-Brabant, hij was toen 18 jaar oud.


Kind(eren):

  1. Peter Jacops van Hamsvoort  < 1440-± 1498


(2) Hij had een relatie met Lisbeth Dr Dirck Jan Henrick Stockelmans.

De relatie startte in het jaar 1470 te Oirschot, Noord-Brabant, hij was toen 48 jaar oud.


Notities over Jacop Peter van Hamsvoort

BP 1216 (Oirschot) okt 1445 – sept 1446 folio 75v
Jacop Peterss van der Hamsvoert
Jan van den Hove
Jan Peterss van der Hamsvoert

==============================================
BP 1221 (Oirschot) okt 1450 – sept 1451 folio 293r
Jacop zoon wijlen Peters van der Hamsvoort en van Heilwich Dirck Jan vander Vloet

==============================================
BP 1232 (Oirschot) okt 1461 – sept 1462 folio 102v
Jan Peter Eefsen
Peter en Jan zoon van Jacop van der Hamsvoert

=======================163=====================
Verschenen is Jan zoon wijlen Gijsbrecht Haecks en verkoopt hierbij aan Peter en Jan, broers en kinderen van wijlen Jacops van der Hamsvoort verwekt bij diens vrouw Katalijn dochter van Jan Heijligen, die een stuk landgelegen in Oirschot herdgang de Kerkhof, b.p. Jacop van den Hout, Jan Dirck Spierincks, de straat. Hij had dat perceel verkregen na de dood van zijn vader Gijsbrecht en van zijn moeder. Jan als verkoper belooft alle lasten hierin van zijn kant af te handelen behalve 17 en een half lopen rogge per jaar, Oirschotse maat, en zonder de helft van 13 lopen rogge per jaar, zelfde maat en zonder 2 oude groten en 5 oude denarii, nog 3 oude denarii, een halve denarius payment en een hoen per jaar en nog het vierdedeel van een hoen per jaar.
Datum 14 november 1464, getuigen Catwijk en Ellaer.

========================164====================
Verschenen zijn Peter en Jan uit de vorige akte en hebben beloofd dat zealle pachten en lasten zoals hiervoor vermeld, zodanig zullen betalen dat Jan als verkoper daarvoor gevrijwaard is.
Datum 14 november 1464, getuigen Catwijk en Ellaer.

=========================45====================Komen is Peter Jacop van der Hamsvoort en verkoopt aan zijn vader Jacop die de helftvan een pacht van 18 lopen rogge waarvan Jacop van der Hamsvoort het vruchtgebruik heeft en welke pacht wordt betaald door Peter zoon wijlen Peter Leijten die men ook wel de Neve noemt. De pacht te betalen uit bepaalde onderpanden. (Idem 46) Komen zijn Jan Heijligen en met hem zijn zuster Hillegonden met haar voogd en verkopen nu aan Peter Jacops van der Hamsvoort en diens broer Jan, een stuk beemd genoemd het Henricksslaer, gelegen in herdgang Spoordonk, b.p. Peter van Gestel, de gemeenschappelijke straat. Het bezit is te aanvaarden na de dood van genoemde Hillegond en niet eerder en de verkoper belooft alle lasten van zijn kant af te handelen, behalve een oude grote per jaar als chijns aan de hertog.
Datum 23-4-1476

==========================372==================
Komen is Peter zoon wijlen Jacop van der Hamsvoort en verkoopt met schepenbrieven aan Wouter Wouter van de Meervenne de rademaker, een pacht van 1 mud rogge, maat van Oirschot, welke pacht Claes Goessens van der Ameijden eerder had beloofd aan Dirck Daniels, steeds op Maria Lichtmisdag te betalen op onderpand van een stuk land met een huis erop, gelegen onder Ameijden hier, b.p. de gemeensachappelijke weg, de gemeijnte, Goessen Maes. De verkoper belooft alle lasten van zijn kant af te handelen.
Datum 2 maart 1488, getuigen Haest en Ansems.

===========================007=================
Jan, Dirck en Henrick, broers, verder Heijlwich en Mechteld hun zusters en allen kinderen van wijlen Jacop van der Hamsvoort, ook voor hun moeder handelend, hebben verklaard dat ze zijn betaald door Lisbeth dochter van Henrick Heijstmans voor een pacht van 16 lopen rogge die Lisbeth steeds aan hen moest betalen.
Datum St. Antoniusdag 1490, getuigen Jacop Henricks en Crom.

========================169====================
Oost- en Middelbeers – protocol allerhande akten 1488-1500
Pauwels Ervaert Wouters en diens zuster Engelken met Ervaert Scomakers als haar voogd
verkopen aan hun zwager Henrick Jacops van der Hamsvoort als man van Katalijn dochter
van Ervaert Wouters, die al hun geerfde bezit, van welke aard dan ook en waar zich dat ook
bevindt, dat ze al hebben geerfd of nog zullen erven van hun grootvader Ervaert Wouters. De
verkopers beloven alle lasten van hun kant af te handelen. Als er in de toekomst meer lasten
op het bezit zouden blijken te drukken, zullen Pauwels en Engelken dat samen met Henrick
betalen, ieder voor diens deel daarin zoals men dat in een boedeldelingsbrief gebruikelijk afspreekt. 1491

============================097================
Jan Jacops van der Hamsvoort en zijn broer Henrick die ook optreedt namens zijn broer Dirck daarvoor gemachtigd zijnde met een schepenbrief van Den Bosch, nog Gerard Gerard Momboirs als man van Mechteld dochter van genoemde Jacops van der Hamsvoort en nog Heijlwich met Cornelis (Smeeds, JT) als haar voogd die ook handelt namens haar wettige dochter Jacop, verkopen nu aan Joerden Dirck Stockelmans een huis, tuin etc., groot ca. eenbunder, b.p. Dirck Lege, de gemeijnte, de weduwe Katalijn Ruelens,. Nog verkopen ze hem een stuk land gelegen in de Aerlesche Akkers, b.p. Willemvan der Achter, de hoeve van heer Amelrijck Boots, Thijs van Beeck, Henrick Goossens van der Achter. Nog verkopen ze een stuk eeuwsel genoemd de Bijvink, ter zelfder plaatse gelegen, b.p. heer Aert de Crom, Willem Bollen, de gemeenschappelijke straat. Hieruit moet hij jaarlijks 3 mud rogge betalen maat van Oirschot aan Thonis de Clerck als man van Jenneken en nog een philipspenning als grondchijns. De verkopers beloven alle niet genoemde lasten van hun kant af te handelen.
Datum 22 maart 1492, getuigen Hersel, Ansems en Esp.

============================098======================
Heijlwich met haar voogd belooft voor haarzelf en namens haar dochter Jacop deze verkoop altijd na te zullen komen en alle lasten daarin van haarkant en van de kant van haar dochter af te handelen.
Datum 23 maart 1492, getuigen Ansem, Bernts en Esp.

============================099======================
Genoemde personen uit de voor-voorgaande akte verklaren van genoemde Joerden een bedrag van 26 peters te hebben ontvangen, elke peter gerekend tegen 18 stuivers, en Joerden verklaart aan hen daarnaast nog 109 peters schuldig te zijn, elke peter tegen 18 stuivers of de gouden gulden tegen 22stuivers etc. (geen datum en geen getuigen vermeld, JT)
Datum 23 maart 1492

=========================100========================
Genoemde Joerden uit de vorige akte belooft aan de verkopers jaarlijksop onderpand van het bezit uit de vorige akte en het bezit dat Thonis deClerk en diens vrouw Jenneken zullen nalaten na hun dood, een pacht van3 mud rogge per jaar te betalen, die deze jaarlijks uit dat bezit ontvangen, tenzij zij iets van dat bezit verkopen of aan iemand vermaken, dat hij in dat geval ontlast zal zijn van die 3 mud per jaar. Datum 23 maart 1492, getuigen Esp, Ansems en Bernts.
Voetnoot : Gerard Gerard Momboirs en Lisbeth als weduwe van Jan Jacops van der Hamsvoort hebben voor de schout en schepenen onder ede verklaard dat hen de brief ontvreemd is en ze niet weten waar die is. Genoem de Joerden stemt toe dat er een gezegelde brief van wordt gemaakt.
Datum in hetjaar 1497, getuigen Henrick van Berse en Goossen Scepens ( dit zijn geenschepenen in 1497, in welke hoedanigheid ze tekenen is onbekend, JT)

===========================101=======================
Genoemde Joerden belooft aan heer Arnt de Crom priester en kanunnik te Oirschot die voortaan een pacht van een mud rogge per jaar te gaan betalen, maat van Oirschot, steeds op Maria Lichtmisdag op onderpand van het bezit uit de vorige akte. Nog op onderpand van een stuk land gelegen in deAerlesche Akkers groot ca. 4 lopenzaad, b.p. Willem Verachter, Dirck de Lege, Gerard Mercks. Het bezit is onbelast behalve de pacht van een mud rogge. De schuldenaar belooft het onderpand in goede staat te houden voorde betaling van de pacht.
Datum 22 maart 1492, getuigen Hersel, Ansemsen Esp.

=============================102=====================
Heer Aert de Crom uit de vorige akte staat aan Joerden toe dat de pacht later kan worden betaald uit een andere onderpand, als heer Aert met het onderpand akkoord gaat. En als zulks het geval is, komt deze beloofte vanhiervoor te vervallen. (geen datum en geen getuigen vermeld, JT)
Datum 22 maart 1492

==============================007====================
Jan, Dirck en Henrick, broers, verder Heijlwich en Mechteld hun zustersen allen kinderen van wijlen Jacop van der Hamsvoort, ook voor hun moeder handelend, hebben verklaard dat ze zijn betaald door Lisbeth dochter van Henrick Heijstmans voor een pacht van 16 lopen rogge die Lisbeth steeds aan hen moest betalen.
Datum St. Antoniusdag, 1490 getuigen Jacop Henricksen Crom.

==============================141====================
Dirck, Jan en Heijlwich kinderen van Jacop van der Hamsvoort, genoemde Heijlwich met haar voogd daarin, en Gerart Gerart Momboirs als man van Mechteld ook dochter van genoemde Jacop van der Hamsvoort, hebben samen beloofd aan Johanna dochter van Dirck Jan Henricks (Stockelmans, JT) die jaarlijks op Maria Lichtmisdag zolang ze leeft, die een pacht van een half mud rogge te zullen betalen, en als een van hen zulks niet zou betalen of als ze daarover proces moet voren, dan zal die geen rechten hebben voor diens deel in een pacht van 2 en een half mud rogge per jaar, maat van Oirschot. (akte is niet afgemaakt, zie twee aktes hierna, JT)

==============================144====================
Janna dochter van wijlen Dirck Jan Henricks (Stockelmans, JT) verkoopt met haar brieven en een testament ervan aan heer Henrick van Esch, priester ten behoeve van meester Frank van Gruenendael, priester en scholaster te Sint Oedenrode, een pacht van een half mud rogge, maat van Oirschot, welke pacht Lisbeth weduwe van Jacops van der Hamsvoort en haar wettige zoon Dirck hadden beloofd op onderpand van een huis, tuin etc., gelegen in herdgang Aerle, waarin Dirck Jan henricks genoemd Stockelmans eerder is gestorven. Nog op onderpand van een stuk beemd genoemd de Bijvink, b.p. Willem Bollen, zoals blijkt uit een testament opgemaakt voor heer Henrick van Ech, priester. De verkoopster belooft alle lasten daarin van haar kant af te handelen.
Datum 26 augustus 1499, getuigen Lievelt, Vloten en Gestel. (wat Janna verder van doen had met de scholaster in St. Oedenrode blijft in nevelen gehuld, althans hier in Oirschot, JT)

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Jacop Peter van Hamsvoort?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Jacop Peter van Hamsvoort

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Verwantschap Jacop Peter van Hamsvoort



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Over de familienaam Van Hamsvoort


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Jannie van der Zanden, "Stamboom Holman", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-familie-holman/I1091629876.php : benaderd 1 mei 2024), "Jacop Peter van Hamsvoort (1422-> 1476)".