Stamboom Holman » Dirck Gijsbrecht de Hoppenbrouwer (1409-1480)

Persoonlijke gegevens Dirck Gijsbrecht de Hoppenbrouwer 


Gezin van Dirck Gijsbrecht de Hoppenbrouwer

Hij is getrouwd met Hadewich Gielis Die Cremer van Straten.

Zij zijn getrouwd in het jaar 1430 te Oirschot, hij was toen 21 jaar oud.


Kind(eren):



Notities over Dirck Gijsbrecht de Hoppenbrouwer

Woont herdgang Straten, bij de molen.
Schepen van Oirschot: 1450 (vermeld op 12-6-1450), 1451 (vermeld op 2-7-1472), 1462.

BP 1204 (Oirschot) okt 1433 – sept 1434 folio 233v
Dirck die Hoppenbrouwer natuurlijke zoon wijlen Ghijsbert natuurlijke zoon wijlen Henrick van der Smedebroek
Steven van der Broec zoon wijlen Henrick

BP 1215 (Oirschot) okt 1444 – sept 1445 folio 133r
Corstiaen en Lijsbeth kinderen van wijlen Willem Eefsen zoon wijlen Jan Eefse
Dirck zoon wijlen Ghijsbert Hoppenbrouwer
Jan Eefsen zoon wijlen Jan

BP 1216 (Best) okt 1445 – sept 1446 folio 231v
(Aerle)
Heijmerick Peter Heijmerix
Dirck Ghijsbert die Hoppenbrouwer
Dirck Dirck Hermanss van der Bruggen

BP 1217 (Oirschot) okt 1446 – sept 1447 folio 115v
Corstiaen Mathijss Hoeze
Dirck Ghijben die Hoppenbrouwer van Straten
Aert en Jan zoons van wijlen Goijart die Cromme
Lucas Henrick Yden soen

BP 1217 (Oirschot) okt 1446 – sept 1447 folio 125r
Aert Coman zoon wijlen Gielis Loeskens van Straten
Augustijn Janss van Rut
Dirck Ghijsbert Hoppenbrouwer

BP 1218 (Best) okt 1447 – sept 1448 folio 86r
Gielis die Cremer van Strathen en zijn zoon Gielis
Andries Claess die Molner
Dirck Gijb Hoppenbrouwer
Jan Rutger Gielen man van Mechtelt Gielis die Cremer

BP 1218 (Oirschot) okt 1447 – sept 1448 folio 139r
Mathijs Jacop Keijmp
Mathijs Mathijs van Eben
Dirck Gijsbertss die Hoppenbrouwer van Strathen

BP 1219 (Oirschot) okt 1448 – sept 1449 folio 79v
Jorden Jan Essen van Straten
Dirck Gijben die Hoppenbrouwer van Straten
Jan Wouterss van den Staeck
Jan Goijart Noijen

BP 1219 (Oirschot) okt 1448 – sept 1449 folio 130r
Gielis natuurlijke zoon van Gielis Karijns
Jan Goijart Louwerss
Dirck Gijsbertss die Hoppenbrouwer

BP 1221 (Oirschot) okt 1450 – sept 1451 folio 35r
Peter Henrix van den Hoevel
Dirck Ghijsbertss die Hoppenbrouwer van Strathen
Wouter Dommelman

BP 1222 (Oirschot) okt 1451 – sept 1452 folio 279v
Dirck Gijsbertss die Hoppenbrouwer van Strathen
Willem Dirx die Cuper

BP 1223 (Best) okt 1452 – sept 1453 folio 222v
Willem Jacop Keijmps
Dirck zoon wijlen Ghijsbert die Hoppenbrouwer van Straten

BP 1224 (Oirschot) okt 1453 – sept 1454 folio 9v
Dirck zoon wijlen Ghijsbert Hoppenbrouwer van Strathen bezit een huis bij de Stratense molen
Kathelijn weduwe van Steven van den Broeck

BP 1227 (Best) okt 1456 – sept 1457 folio 47r
(Arle)
Jacop Heijnmans zoon wijlen Henrick van Luppen
Dirck Ghijsbert Hoppenbrouwers van Straten

BP 1232 (Oirschot) okt 1461 - sept 1462 folio 59r
Henrick van Beerlichem
Jan natuurlijke zoon van Jan Conen
Peter Claes Thijerleij
Dirck die Hoppenbrouwer

BP 1233 (Oirschot) okt 1463 - sept 1464 folio 166r
Dirck die Hoppenbrouwer van Strathen
Henrick Andries Hannensoen
Heer Henrick Belart priester, Heilwich en Margriet (folio 166v) kinderen van Henrick Belarts
==================================================

NB al is ORA 1464 is sprake van een Dirck Dirck Hoppenbrouwers de jongste met (in 1465) kinderen Jan, Dirck, Gielis en Gijsbrecht… Mogelijk lopen data over deze twee (drie) Dircken door de gegevens over Dirck Gijsbrecht, die in ieder geval voor 1420 geboren zal zijn.

==================================================
ORA Oirschot (Toirkens 123a fol 56v no 325-6 dd Dag na Pinksteren 1470) Verschenen is Dirck Gijsbrecht Hoppenbrouwers en heeft zijn achterstallige vordering aangetoond van een mud rogge per jaar, Oirschotse maat, die 2 jaar onbetaald is gebleven. Dat mud rog had hij voor de helft verkregen van zijn broer Gielis Bertken (=Gijsberten) en de andere helft van Korstiaen Willem Scomakers dien men ook wel de Volder noemt en van diens wettige broer Willem. Genoemde Bertken had de pacht met schepenbrief verkregen van Jan Goijaert Slouwers en de pacht vervalt steeds op Maria Lichtmisdag op onderpand van een huis, tuin etc., gelegen in Oirschot herdgang Straten nabij de molen van Straten, b.p.de waterloop daar zoals is afgepaald. De brief daarover is van 18 december 1441. Daarop hebben wij als schepenen bij vonnis bepaald dat Dirck zijn vordering op het bezit mag verhalen maar moet wel de rechten van anderen daarin respecteren. Daarna heeft Dirck het bezit uitgewonnen en Dirck heeft het verkocht aan zijn zoon Dirck de Hoppenbrouwer, junior. (Idem 326) Verschenen is Dirck de Hoppenbrouwer junior uit de vorige akte en verkoopt het bezit weer terug aan zijn vader Dirck de Hoppenbrouwer.

=================176====================

Gielis zoon wijlen Gielis Cremers en Dirck de Hoppenbrouwer als man van Hadewich dochter van genoemde Gielis, verkopen nu met schepenbrieven aan Daniel de Metser die de helft van een stuk beemd gelegen in herdgang Hedel, b.p. Jan Eijssen waarvan is afgedeeld, het erf dat eerder van Jan van Dormalen was, de gemeijnte. Dat stuk beemd hadden ze van hun vader Gielis de Cremer geerfd en Gielis op zijn beurt had de helft ervan gekocht van Arnden natuurlijke zoon van Aert Jonkers en de andere helft van Jan Henrick Roefs. De verkopers beloven alle lasten van hun kant af te handelen ook namens hun vader.
Datum 8 oktober 1480, getuigen Andries en Crom.

==================================================
BP 1256 (Oirschot) okt 1486 – sept 1487 folio 152r
Dirck, Gielis en Jorden zonen van wijlen Dirck Hoppenbrouwers

==================================================ORA Oirschot (Toirkens 126a fol 29v no 147 dd 19-3-1493) Jan Peters van Bantsvoort heeft met een schepenbrief van Oirschot zijn achterstallige vordering aangetoond inzake een pacht van een half mud rogge per jaar, Oirschotse maat, die 2 jaar achterstallig is, welke pacht Henrick Dirck Heijn Omen eerder had verkocht aan Peter Jansen van Kerkoerle, steeds op Maria Lichtmisdag te betalen op onderpand van zijn deel in een huis, tuin etc., zoals hij dat heeft geerdf van zijn vader of nog zal erven van zijn moeder, gelegen onder Boterwijk hier, b.p. de gemeijnte, de kinderen van Rutten Wouter Leijten, de kinderen van Greef Gielen. De brief daarover is d.d. 14 december 1432. Genoemde Jan heeft de uitwinning gedaan en de koop is gegund aan Dirck Gijsbrecht Dick Hoppenbrouwers. Het bezit is ook in Den Bosch gepubliceerd geweest.

==================================================
ORA Oirschot (Toirkens 126a fol 28 no 167 dd St Michiel 1494) Dirck Gijsbrecht Hoppenbrouwers heeft beloofd aan de inwoners van herdgang Hedel dat hij zijn bijdrage voor de herdgang zal betalen op het moment dat de herdgang een schuld zal aflossen voor opgenomen gelden inzake de oorlog met Gelre, zijnde zijn deel in het bezit van Claes Mesmekers. Hij zal zijn deel daarin aan de inwoners betalen en als er voor hen kosten mee zouden zijn gemoeid dat zal hij die eveneens aan hen vergoeden.

==================================================
ORA Oirschot (Toirkens 126b fol 32 no 190 dd 3-5-1499) Dirck Gijsbrecht Hoppenbrouwers heeft zijn achterstallige vordering aangetoond met een schepenbrief van Oirschot inzake een pacht van 2 mud en 4 lopen rogge per jaar die 12 en een halve mud achterstand heeft zoals hij zei en welke pacht Thomas Geerlicks van de Melcroth eerder aan zijn zwager Peter Wreijs Janssen had beloofd op onderpand van het bezit dat Thomas had gepacht van deze Peter. Dat betreft een stuk land genoemd dat Geloect, gelegen in herdgang Naastenbest, b.p. Michiel Smetsers, het erf van de koper waarvan eerder is afgedeeld. Nog uit het zesde deel van de oude stede en huis etc., conform de brief van Oirschot op St. Hubrechtsdag in november 1482. De uitwinning is gedaan door Jan de Brouwer en de koop is gegund aan Goijaert Gijsbrecht Hoppenbrouwers voor de pacht van 4 lopen rogge en 10 mud achterstand en de kosten van de procedure.

=================157====================
Dirck en Joerden, broers en kinderen van wijlen Dirck Gijsbrecht Hoppenbrouwers, verder Dirck, Goijaert en Aert wettige kinderen van wijlen Gijsbrecht Dirck Hoppenbrouwers, verder Joerden Dirck Hoppenbrouwers die optreedt voor Mechteld en Dingen, gezusters en minderjarige kinderen van Gielis Dirck Hoppenbrouwers waarvoor hij belooft als ze later meerderjarig zijn die alsnog afstand te laten doen, verder Dirck Lucas van de Schoet voor hemzelf handelend en voor zijn moeder Heijlwig, verder Dirck en Lisbeth kinderen van wijlen Corsten van den Velde verwekt bij Margriet dochter van wijlen Dirck Hoppenbrouwers, en waarbij Dirck Corstens van de Velde nog handelt voor Agatha en Aleijt wettige kinderen van meester Gerard Mauwerijns verwekt bij Jenneken dochter van Corsten van den Velde en van genoemde Margriet, verder Lupprecht Henricks van den Schoet en

Peter Goijaert Bierkens als man van Marie, voor hemzelf handelend en voor Dirck Henricks van den Schoet voor zover het betreft inkomsten die deze van zijn bezit te hebben gehad, welke Peter Goijaert Bierkens nog handelt namens Jan Henricks van de Schoet voor zover hij bezit heeft gekocht van deze Jan, verder Lupprecht Henricks van den Schoet en Peter Goijaert Bierkens die handelen namens de wettige kinderen van Marcelis Willems van der Achter verwekt bij Hadewijch dochter van wijlen Henrick van den Schoet en van Margriet dochter van Dirck Hoppenbrouwers waarvoor ze beloven die binnen een maand die de zelfde belofte als hierna te zullen laten doen, verder Joerden Dirck Hoppenbrouwers die ook namens zijn kinderen belooft die binnen een mand eveneens die belofte te laten doen, waarbij alle hiervoor genoemde personen nog beloven de andere wettige kinderen van Gielis Dirck Hoppenbrouwers ook die belofte alsnog later te zullen laten doen, hebben zich onderworpen aan de bemiddeling van 4 arbiters. Dat zijn meester Corstiaen, pastoor te Oirschot, (waarschijnlijk meester Corstiaen van der Heijden, JT) heer Marten Vlemmincks, heer Henrick van Esch en Thomas Gielis. Partijen beloven op straffe van een boete en op verlies van de boedeldeling, de uitspraak na te komen, een derde van de boete voor de heer, een derde voor de kerk en een derde voor de partij die zich aan de uitspraak houdt en de boete wordt betaald door diegen die zich niet aan de uitspraak wil houden.
De arbiters hebben nu de volgende uitspraak gedaan.

Dirck de Hoppenbrouwer of zijn zoon Gijsbrechtm samen of hoofdelijk moeten voor de heer en het leenhof verschijen inzake het kwestieuze mangoed (leengoed, JT) en ze moeten daar afstand doen van hun aanspraken daarin ten behoeve van de wettige kinderen van Gijsbrecht Dirck Hoppenbrouwers, en ze moeten ook samen of elk van hen de kosten betalen die de kinderen van Gijsbrecht daarvoor hebben gemaakt. Verder zullen de gezamenlijke kinderen en erfgenamen van Dirck Gijsbrecht Hoppenbrouwers de 2 heergewaden betalen die Dirck Dirck Hoppenbrouwers en diens zoon Gijsbrecht hebben betaald en nog de andere kosten die voor het leengoed door hen zijn gemaakt en ook de brouwinstallatie die Dirck Dirck Hoppenbrouwers had gekocht van de gezamenlijke kinderen van Dirck Gijsbrecht Hoppenbrouwers. Verder zal Dirck de Hoppenbrouwer aan genoemd gezamenlijke kinderen die weer een bedrag van 7 peters, elke peter tegen 18 stuivers, inbrengen. Verder moeten alle genoemde personen en erfgenamen hun boedeldeling maken en die onmiddellijk goedkeuren volgens de inhoud van de daarvoor opgemaakte overeenkomst, zoals daarover voor schepenen en klerk is geloot.

Voor het geval er nog onverkochte goederen over zijn of nog onverdeeld van het bezit van Dirck Gijsbrecht Hoppenbrouwers, dat moeten ze dan eveneens delen, maar de goederen die verkocht zijn die blijven verkocht, alleen de opbrengsten ervan zullen ze later samen ontvangen. Alle kosten die zijn gemaakt door Goijaert Gijsbrecht Dielis Hoppenbrouwers, vanwege het leengoed in kwestie die moeten ook door zijn mede-erfgenamen worden betaald die met hem daarover kwestie hadden. Als er verdere onduidelijkheden in de uitspraak zouden zijn, dan houden de arbiters zich het recht voor om daar later uitleg over te doen. Datum op St. Margaretadag 1501, getuigen Snepschuet en Leeuw. (= 24 juli = St. Margaretadag van Antiochie, JT)

=================158====================
Jan Mercelis van der Achter en Peter Wouter Raijmakers als man van Henrick dochter van wijlen Hadewijch Henrick Luppens van den Schoet beloven voor hen en voor hun broers en zusters, zijnde dochters van genoemde Henrick het kontrakt, de belofte en de deling die wordt afgesproken te zullen nakomen zoals de andere personen in de voorgaande brief hebben gedaan. Datum 18 juli 1501, getuigen Brouwer en Belaerts. (deze personen komen niet meer voor in de voorgaande akte met de grote groep Hoppenbrouwers etc., ze hebben de regeling blijkbaar al op voorhand goedgekeurd, voordat de uitspraak van de arbiters op papier is gezet, JT)

=================219====================
Dirck en Joerden, broers en kinderen van wijlen Dirk Gijsbrecht Hoppenbrouwers, verder Dirck, Goijaert en Aert, broers en kinderen van wijlen Gijsbrecht Dirck Hoppenbrouwers, waarbij Joerden Dirck Hoppenbrouwers optreedt voor Mechteld en Dingen als minderjarige kinderen van Gielis Dirck Hoppenbrouwers waarvoor hij belooft die de deling later alsnog te laten goedkeuren als ze meerderjarig zijn, verder Dirck Lucas van den Schoot voor hemzelf handelend en voor zijn moeder Heijlwig, verder Dirck en Lisbeth met haar voogd, wettige kinderen van Corsten van de Velde verwekt bij Margriet dochter van Dirck Hoppenbrouwers, en de zelfde Dirck nog handelend voor Agata en Aelijt wettige kinderen van Jenneke dochter van Corsten van de Velde waarvoor hij belooft die later alsnog de deling te laten goedkeuren als ze meerderjarig zijn, verder Lupprecht Henricks van de Schoot als man van Marie, voor hemzelf handelend en voor Dirck Henricks van de Schoot, waarbij Lupprecht Henricks van den Schoet nog handelt voor de wettige kinderen van diens broer Jan Henricks van de Schoot waarvoor hij belooft die later alsnog de deling te laten goedkeuren als ze meerderjarig zijn geworden, verder genoemde Lupprecht Henricks van de Schoot en Peter Goijaert Bierkens die handelen voor de wettige kinderen van Marcelis Willems van der Achter verwekt bij Hadewijch Henricks van den Schoet die deze Henrick had verwekt bij Margriet dochter van Dirck de Hoppenbrouwer, waarvoor ze beloven die later alsnog deze deling te laten goedkeuren als ze meerderjarig zijn geworden, hebben een deling gemaakt van het bezit van wijlen Dirck Gijsbrecht Hoppenbrouwers en diens vrouw Hadewijch hen hebben nagelaten.

Genoemde Dirk zoon wijlen Dirck Gijsbrecht Hoppenbrouwers krijgt een beemd genoemd de Meijenbeemd, gelegen onder Ameijden, b.p. een stuk beemd genoemd de Baardmaker, de erfgenamen van Gerard van der Bocht, de weg daar, de kinderen van Gijsbrecht Dirck Hoppenbrouwers, Gielis Stans. Nog krijgt hij een stuk land genoemd de Streep, gelegen in herdgang Straten, b.p. de erfgenamen van Gielis Cremers, de kinderen van Gijsbrecht Dirck Hoppenbrouwers, de straat, heer Aert de Crom. Nog krijgt hij een mud rogge per jaar te ontvangen van Jacop Willem Mesmakers en nog 2 peters eens.

Joerden Dirck Hoppenbrouwers krijgt een beemd genoemd de Rexbeemd (soms de Reecksbeemd, JT) gelegen in herdgang Aerle in de Bodemnsteegde daar, b.p. Henrick de Crom, Jan Daniels (Henrick van der Capellen is doorgetreept, JT), de gemeenschappelijke straat, Herman Rentmeesters (=Cleijnal, JT). Nog krijgt hij een stuk land genoemd de Braeck, groot een half mudzaad, b.p. het erf van het gasthuis van Oirschot, Heijn van Diessen, de heide daar, de kinderen van Gijsbrecht Dirck Hoppenbrouwer. Nog krijgt hij jaarlijks van Corsten Gielkens een half mud rogge en 2 peters eens.

Dirck, Goijaert en Aert, kinderen van wijlen Gijsbrecht Dirck Hoppenbrouwers krijgen samen een beemd genoemd het Maerselaer, gelegen in herdgang Aerle aan de Grootdonk daar, b.p. Wouter Mesmakers, de Grootdonk, Merten Verloes, het erf eerder van Cleijs Heijn Gijben. Nog krijgen ze een stuk land in de Aerlesche akker groot 3 lopenzaad, b.p. de kerkpad daar, Jan Willem Wouters, Henrick Gijsbrecht Hoppenbrouwers. Nog krijgen ze een stuk land in de Herselse Akkers aan de Sleebosch daar, groot 3 lopenzaad, b.p. Adriaen van den Doren, Peter Wouters Vernoijen, Dirck Bollen, de gemeenschappelijke weg. Nog krijgen ze een een half mud rogge te ontvangen van Heijn van Diessen. Verder krijgen ze een pacht van een half mud rogge te ontvangen uit de beemd genoemd het Maerselaer. Lasten hieruit zijn een mud rogge aan de kinderen van Gielis Hoppenbrouwers, nog 5 lopen rogge aan Margriet Belaerts.

De kinderen van Gielis Dirck Hoppenbrouwers en Heijlwich dochter van wijlen Dirck Hoppenbrouwers krijgen samen een huis, tuin etc. gelegen in herdgang Straten, b.p. Heijn van Diessen, Gielis Gielis Kremers, verder rondom in de gemeijnte daar. Nog krijgen ze een weiland genoemd de Bijvink gelegen in herdgang Aerle, b.p. Rutger van den Stayakker, Jan Gijsbrecht Hoppenbrouwers, Daniel Jan Daniels, de gemeijnte daar genoemd het Hagelaer. Nog krijgen ze een pacht van een mud rogge te ontvangen van Wreijsen Brants en nog een mud rogge te ontvangen van Adriaen Smollers en van Gerard Stijnen. Nog krijgen ze samen een mud rogge dat de kinderen van Gijsbrecht Dirck Hoppenbrouwers hen nog zullen gaan beloven uit hun bezit. Lasten hieruit zijn een lopen raapzaad en de grondchijns.

Dirck en Elisabeth kinderen van wijlen Corsten van de Velde verwekt bij Margriet (= de oudste, JT) dochter wijlen Dirck Hoppenbrouwers en de wettige kinderen van Jenneken dochter van genoemde Corsten en Margriet en de wettige kinderen van Henrick van de Schoet verwekt bij Margriet de jongste, dochter van Dirck Hoppenbrouwers, krijgen samen een stuk land genoemd de Kone (=Koenen?, JT) akker, groot 7 lopenzaad, gelegen in herdgang Straten, b.p. Jan Pijnappel, de gemeijnte. Nog krijgen ze een beemd genoemde Bodemstege, b.p. de Bodemstege, het Nederbroek, de erfgenamen van Willem van der Vloeten, de kinderen van Heijn Hoppenbrouwers. Nog krijgen ze een beemd genoemd de Hoelt, b.p. ern pad daar genoemd de Plasch, de kinderen van Goijaert Brants, de kinderen van Heijmerick Schepens. Lasten hieruit zijn 7 lopen rogge aan de H. Geest van Vught. Nog krijgen ze een beemd genoem de Cuterman, b.p. Jan van de Maerselaer, de gemeijnte. Nog krijgen
ze een pacht van een mud rogge te ontvangen van Aert Jacop Smollers en een pacht van een half mud rogge te ontvangen van Heijn van Diessen.

Datum op St. Margaretadag 1501, getuigen Snepschuet en Leeuw.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Dirck Gijsbrecht de Hoppenbrouwer?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Dirck Gijsbrecht de Hoppenbrouwer

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Over de familienaam De Hoppenbrouwer


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Jannie van der Zanden, "Stamboom Holman", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-familie-holman/I1091629424.php : benaderd 21 mei 2024), "Dirck Gijsbrecht de Hoppenbrouwer (1409-1480)".