Stamboom Holman » Elias Henrick Mortsels (1465-1535)

Persoonlijke gegevens Elias Henrick Mortsels 


Gezin van Elias Henrick Mortsels

Hij heeft/had een relatie met Elisabeth dr Henrick Vervloeten.

De relatie startte in het jaar 1495 te Oirschot, Noord-Brabant, hij was toen 30 jaar oud.


Kind(eren):



Notities over Elias Henrick Mortsels

=================148====================
Jacop Jacop Keijmps verhuurt ( in feite verkoopt, JT) hierbij voor ´honderd jaar en dagen´aan Elias Henrick Mortsels een stuk weiland genoemd datEeuwsel, gelegen in herdgang Naastenbest, b.p. Gielis Goijaert Gielis, Thijs Janssen, Hap Goijaert Keijmps, Peter Francken. De verkoper belooft alle lasten van zijn kant af te handelen en als er recht van overpad is voor anderen, dan moet de koper zulks ook toestaan. De verkoper belooft dehuur altijd gestand te zullen doen. (er wordt geproken over huur, maar een der partijen wordt aangeuid als koper, JT).
Datum 22 mei 1498, getuigen Henrick en Joerden.

=================149====================
Elais Henrick Mortsels belooft aan Jacop uit de vorige akte die per a.s.Maria Lichtmisdag 8 peters te betalen, elke peter tegen 18 stuivers met een rente van 8 stuivers.
Datum 22 mei 1498, getuigen Henrick en Joerden

=================064====================
Jan Janssen van Kuijck als man van Mechteld verkoopt aan Elias Henrick Mortsels de helft van een huis, tuin etc. gelegen in herdgang Verrenbest,in totaal een zesterzaad, b.p. Henrick Willem Aelbrechts, Henrick van Gheelst, de straat. Lasten hieruit zijn de helft van een half mud rogge perjaar en de helft van 10 en een halve stuivers als chijns.
Datum op Aswoensdag 1504. (geen getuigen vermeld, JT)

=================037====================
Henrik Willems van Esch heeft beloofd om voortaan aan Elias Henrick Mortsels, ten behoeve van hem en diens zuster Elisabeth dioe voortaan een pacht van 6 lopen rogge per jaar te gaan betalen, steeds op Maria Lichtmisdag op onderpand van een huis, tuin etc., groot ca. 3 lopenzaad, gelegen in herdgang Verrenbest, b.p. Dirck Hermans, Goijaert Ackerman de jonge, Aert van de Laeck, de gemeenschappelijke straat.
Datum op St. Servaasdag, Cornelis Fabri (= Smeets, secretaris van Oirschot, JT)

=================037====================)
Henrik Willems van Esch heeft beloofd om voortaan aan Elias Henrick Mortsels, ten behoeve van hem en diens zuster Elisabeth dioe voortaan een pacht van 6 lopen rogge per jaar te gaan betalen, steeds op Maria Lichtmisdag op onderpand van een huis, tuin etc., groot ca. 3 lopenzaad, gelegen in herdgang Verrenbest, b.p. Dirck Hermans, Goijaert Ackerman de jonge, Aert van de Laeck, de gemeenschappelijke straat.
Datum op St. Servaasdag 1512, Cornelis Fabri (= Smeets, secretaris van Oirschot, JT

=================146====================
Elias Henrick Mortsels en zijn wettige zoon Henrick beloven voortaan aan Mechteld dochter van Peter Tibis die een jaarlijkse rente van 13 en een halve stuiver te gaan betalen, steeds op Maria Lichtmisdag en voor de eerste keer per a.s. Maria Lichtmisdag over een jaar, op onderpand van het huis etc. gelegen in herdgang Naastenbest, b.p. Henrick Mortsels, Adriaen Slootmaker en meer anderen, de straat, Bernart van den Weijer, waar tussenin een waterloop gaat.
Datum op St. Jacobsdag 1519, getuigen Loijch en Velde.

=================111===================
Elias Henrick Mortels en verder Henrick en Marcelis als broers en wettige kinderen van genoemde Elias Mortels verwekt bij wijlen Lisbeth dochter van Henrik Vervloeten, hebben aan Bartholomeus Antonis Verbraecken die een huis met tuin etc. verkocht, groot een zesterzaad, gelegen in herdgang Verrenbest, b.p. Henrick Aelbrechts, Rutger Brouwers, de gemeenschappelijke straat. Het bezit is vrij van lasten, behalve 10 en een halve stuivers grondchijns aan de heer. Verder hebben de verkopers nadrukkelijk vastgesteld dat ze buiten dit bezit een half mudde rogge hebben afgelost aan heer Jan die Ronde als rector van het St. Sebastiaensaltaar, maar heer Jan heeft daarvan nog wel het aflossingsrecht. Indien heer Jan die Ronde of zijn nakomelingen dat halve mud rogge (dat is dus waarschijnlijkde andere helft van dat ene mud rogge?, JT) zou willen laten aflossen, dan krijgt Bartholomeus als koper 18 Rijnsguldens conform de aflossingsbrief ervan en dan moet Batholomeus vervolgens dat zelfde halve mud rogge jaarlijks blijven betalen uit dit bezit.
Datum 30 maart 1526, getuigen Hoppenbrouwer en Goijaert.

=================112===================
Genoemde Bartholomeus heeft beloofd om aan Elias Henrick Mortels die daarvan het vruchtgebruik krijgt en diens kinderen Henrick en Marcelis het erfrecht die 80 Rijnsguldens te betalen. Verder nog 4 gulden en 8 stuiverssamen met de 80 gulden per a.s. Kerstmis over een jaar.
Datum 30 maart 1526, getuigen Hoppenbrouwer en Goijaert.

===============205====================
Elias Henrick Mortels weduwnaar van Elisabeth dochter van Henrick Vervloeten heeft afstand gedaan van zijn recht van vruchtgebruik inzake het bezit dat van zijn vrouw afkomstig is en wel ten behoeve van zijn zoons Henrick en Marcelis. Het beterft zijn rechten in een huis, tuin etc., groot een zesterzaad gelegen in herdgang Naastenbest, b.p. de kinderen van Henrick Mortels, Jan Reijners, de waterloop daar, de gemeenschappelijke straat. Ook nog zijn vruchtgebruik in een akker genoemd de Lang Streep ter zelfder plaatse gelegen, groot 3 lopenzaad gelegen in de Braecken daar, b.p. de kinderen van Gielis Lucas, Dirck Verheijden, de kinderen van Deen Daniels. Ook nog zijn recht in een akker genoemd de Stockekker, ter zelfder plaatse gelegen, b.p. Beertram van den Spijker of diens kinderen, de kinderen van Henrick Mortels. Ook nog inzake een eeuwsel ter zelfder plaats als hiervoor gelegen, groot 2 en een halve lopenzaad, b.p. Jan Reijners, Gielis Goijaerts, Jan Henrick Willems, Mathijs Janssen en diens broerJan.
Datum 14 mei 1528, gertuigen Meijen, Aert en Leeman.

===============206====================
Henrick Eelen Mortels (hij is de zoon van Elias uit de vorige akte, JT) heeft aan zijn broer Macelis zijn deel verkocht zijnde de helft van huis,tuiin etc. waarvoor diens vader in de vorige akte afstand van zijn rechtvan vruchtgebruik. Lasten hieruit zijn een lopen rogge per jaar aan de St. Odulphuskapel te Best, verder uit de Lange Streep een blank als grondchijns aan de hertog, een Bosch zester rogge per jaar uit de Stockekker aan de H. Geest te Esch, nog 4 lopen rogg per jaar aan de heren van der Donck, verder te moeten zorgen voor onderhoud van wegen en waterlopen.
Datum 14 mei 1528, gertuigen Meijen, Aert en Leeman.

===============207====================
Marcelis Eelen Mortels heeft zijn broer Henrick beloofd die 59 gouden Karolusguldens te gaan betalen en 10 stuivers per a.s. Maria Lichtmisdag samen met een rente tegen de penning 20 voor een geheel jaar, verder nog 50gulden en ook nog 17 gulden te voldoen op de eerste Maria Lichtmisdag nahet overlijden van hun vader Elias, zonder rente
danwel een jaar later na samen met een rente tegen de epnning 20. Daarvoor verbindt hij zijn persoon en bezit.
Datum 14 mei 1528, gertuigen Meijen, Aert en Leeman.

===============208====================
Genoemde Henrick en Marcelis hebben beloofd om voortaan aan hun vader Elias als lijfrente die jaarlijks zolang hij leeft en niet langer, een rente van 9 gouden Karolusguldens te gaan betalen, daarvan neemt Henrik de een helft en Marcelis de andere helft voor zijn rekening. Henrick stelt als onderpand zijn hiervoor zijn huis, tuin etc., gelegen in herdgang Straten ter Ameijden nabij Erdbruggen, b.p. Dielis Corstens, Rutger van der Hoeven, de gemeenschappelijke straat, het erf van de schuldenaar zelf. Marcelis stelt als onderpand een akker genoemd de Lang Streep, gelegen in herdgang Naastenbest in de Braecken daar, b.p.de kinderen van Gielis Lucas, Dirck Verheijden, de kinderen van Deen Daniels.
Datum 14 mei 1528, gertuigen Meijen, Aert en Leeman.

=================227====================
Elias Henrick Mortels, weduwnaar van Lisbet dochter van Henrick Vervloeten, doet hierbij afstand van zijn recht van vruchtgebruik inzake een beemd genoemd de Oudebeemd wat betreft zijn deel daarvan, gelegen in Oirschot in het Besterbroek, b.p. Lenaert Coppens, Peter Scomakers, het gemeenschappelijke broek daar. Hij doet er nu afstand van ten behoeve van zijn wettige kinderen Henrick en Marcelis en belooft dit afstanddoen altijd nate zullen komen.
Datum 2 juni 1532, getuigen Hoppenbrouwers en Ven.

=================228====================
Henrick Eelen Mortels verkoopt hierbij zijn kindsdeel en aanspraken in de beemd uit de vorige akte zoals hij dat van zijn moeder heeft geerfd en waarvoor zijn vader afstand van zijn recht van vruchtgebruik heeft gedaan, nu aan zijn broer Marcelis, samen met alle dokumenten daarover en hij belooft als verkoper daarin alle lasten van zijn kant af te handelen. Datum 2 juni 1532, getuigen Hoppenbrouwers en Ven.

=================112====================
Henrick en Marcelis, broers en wettige kinderen van Elias Mortels verkopen hierbij een jaarlijkse rente van 17 en een halve stuivers met 5 vervallen en de lopende termijn, welke rente ze van hun vader Elias hebben geerfd en welke rente Jan Dirck Hoppenbrouwers aan hun vader Elias had beloofd, steeds vervallen op Maria Lichtmisdag, op onderpand van een stuk beemd genoemd de Nageldonck, gelegen in Oirschot herdgang Straten, b.p. de erfgenamen van Jan Hoppenbrouwers, de gemeijnte, conform een schepenbrief van Oirschot d.d. 2 februari 1523. Ze verkopen de rente nu aan alle wettige kinderen van Henrick Mortels voor een helft en aan alle wettige kinderen van Willem Mortels voor de andere helft en de verkopers beloven alle lasten hierin van hun kant af te handelen, behalve wat betreft de aflossing ervan.
Datum 12 maart 1537, getuigen Vos en Scoet.

=================113====================
Henrik Willem Mortels verkoopt hierbij het 1/5e deel van de helft van een jaarlijkse rente van 17 en een halve stuiver zoals is vermeld in de voorgaande akte, nu aan Jan Gerart Mercks en de verkoper belooft alle lasten hierin van zijn kant af te handelen. Actum als boven.
In marge : Jan Mercks heeft de twee vijfde delen van de helft van de genoemde rente van 17 en een halve stuiver weer doorverkocht aan Jan Dirck Hoppenbrouwers en de verkoper belooft alle lasten hierin van zijn kant afte handelen.
Datum 11 december 1537, getuigen Scoet en Peter.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Elias Henrick Mortsels?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Elias Henrick Mortsels

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Elias Henrick Mortsels


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Verwantschap Elias Henrick Mortsels



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Over de familienaam Mortsels

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Mortsels.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Mortsels.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Mortsels (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Jannie van der Zanden, "Stamboom Holman", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-familie-holman/I1091628352.php : benaderd 25 september 2024), "Elias Henrick Mortsels (1465-1535)".