Stamboom Holman » Aert Dirck Aert Verroten (Rooten) (????-1611)

Persoonlijke gegevens Aert Dirck Aert Verroten (Rooten) 


Gezin van Aert Dirck Aert Verroten (Rooten)

Hij is getrouwd met Margriet Adriaen Jan van Wouters.

Zij zijn getrouwd voor 1582 te Oirschot, Noord-Brabant.


Notities over Aert Dirck Aert Verroten (Rooten)

==================Los013=================
Los 9, 9-v, 10 en 10-v- maart/april 1600
----------------------------------------------------
Op onderstaande voorwaarden wenst Aert Dircks Verroten als man van Margriet dochter van Adriaen Jan Wouters in het openbaar tegen het hoogste bod, een akker te verkopen genoemd de Lerpt, gelegen in Oirschot, herdgang de Notel, groot ca. 3 lopenzaad, b.p. Dielis Lemans, de Lerptloop, Lentken Gerit Lenaerts, met de verplichting van een jaarlijkse rente van 3 lopen rogge aan het St. Catharina altaar te Oirschot, nog ca. 3 penningen grondchijns aan Jan van Esch als rentmeester.

Ook nog een akker genoemd de Hermans akker met een streepke land erbij, groot in totaal bijna twee lopenzaad ter zelfder plaatse gelegen, onderworpen aan het leenhof van de heeren van Bijsterveld, b.p. Dirck Jan Jacops, Aelbert Verhoeven, Jenneke Raijmakers, de Penincksdijck en anderen met het recht van overpad over deze Pennincksdijck.

Nog twee derde delen van een akker genoemd de Moost ter zelfder plaatse gelegen, ook leenroerig als hierboven, b.p. ..., Mathijs Eijssen, Wouter Peters ..., ook met het recht van overpad over de Pennincksdijck. Hieruit moet jaarlijks twee derde deel van 3 gulden worden betaald aan Henrick Antonis van Esch.

De koper van de Lerpt en de Moost zal de 3 lopen rogge per jaar moeten betalen en de twee derde delen van de rente van 3 gulden per jaar samen met twee jaar achterstand en een lopende termijn en de kopers zullen de kosten van het leenverhef moeten betalen.

De koper moet van alle percelen de dorpslasten betalen in zoverre die betaald moeten worden.

De percelen kunnen vanaf a.s. oogsttijd worden aanvaard stoppelbloot.

Meteen na het opbod worden de percelen voor schepenen van Oirschot verkocht en zal de verkoper alle kosten afhandelen, en indien er meer lasten op zouden blijken te drukken dan zal dat volgens het landrecht worden afgehandeld.

Men zal de percelen verkopen in guldens van 20 stuivers per stuk.

De hoogste inzetter krijgt het trekgeld en degene die wil .... krijgt voorrang.

Als er twee of meer tegelijk bieden etc.

Degene die de eerste tweede of derde slag ... die zal meteen moeten betalen.

Indien er iemand niet betaalt dan zal de verkoper het perceel tegen het hoogste bod mogen verkopen of uit de hand, als er meer wordt geboden dan zal dat voor de verkoper zijn, wordt er minder geboden dan zal dat op de onwillige bieder worden verhaald samen met de kosten etc.

Voor elke gulden dient een stuiver voor lijfkoop door de koper te worden betaald, naar keuze van de verkoper te besteden.

Degene die een bod uitbrengt zal verzocht worden weinig of veel extra te bieden, waarbij elke slag 20 stuivers bedraagt, voor de helft op en voor de helft af.

De slagen, lijfkoop en andere onkosten moeten meteen worden worden betaald bij de finale verkoop die binnen nu en 8 dagen wordt gehouden de andere dag erna, om twee uur 'smiddags zolang als de kaars zal branden.

De hoofdsom zal de koper op Pasen a.s. dienen te betalen danwel uiterlijk 14 dagen daarna en de koper zal voldoende goede borgen moeten laten stellen die in Oirschot wonen en waarmee de koper tevreden is.

Verder zullen de gebruikelijke rechtspunten bij verkopingen gelden.

Voor de schrijver van elk perceel 20 stuivers

Als schepenloon per perceel 4 stuivers.

Op 30 maart 1600 heeft Henrick van de Hagelaer ten behoeve van Herbert Philips, de Lerpt ingezet voor 146 gulden ...... .......... 20 slagen gedaan, getuigen Willem Aelbert Verhoeven, Aert Sgraets en anderen en nadien heeft genoemde Herbert nog 5 slagen gedaan, getuigen als boven. Daarna heeft Gielis Adriaen Suetrics twee slagen gedaan, daarna Herbert nog 3 slagen. Getuigen als eerder. Daarna Herbert nog 10 slagen, getuigen idem, daarna idem nog 10 slagen, getuigen Metser en Vlemincks.

Op 3 april ..... Peter Franck Willems op de Lerpt nog 2 slagen, getuigen ....en van der Sterre, datum ... april 1601, daarna Herbert Philips nog ... slagen

Op de zelfde dag 30 maart heeft Dirck Jan Jacops ingezet op de Hermans akker voor 100 gulden en 15 slagen gedaan, getuigen Hagelaer en Henrick de Leeuw en anderen, daarna Jan Lip Stans nog 5 slagen gedaan, getuigen als eerder, daarna heeft Jaspaer Philips 5 slagen gedaan, daarna Dirck Jan Jacops nog 5 slagen, in aanwezigheid van Willem van der Lusdonck, dezelfde nog 25 slagen gedaan in aanwezigheid als voor.

Op dezelfde dag 30 maart heeft Henrick van de Hagelaer de Moost akker ingezet voor 90 gulden en 3 slagen gedaan, dezelfde nog een slag, daarna Gielis Adriaen Henricks 5 slagen, daarna heeft Jaspar Philips 4 slagen gedaan, dezelfde nadien nog tien slagen in aanwezigheid van Willem van der Lusdonck.

Op 6 april Gielis Zuetericks een slag gedaan, Herbert Philips daarna nog 9 slagen, daarna Jaspaer Philips nog 2 slagen, Wouter Peters daarna nog 10 slagen.

Lerpt 63 slagen maakt 31 gulden 10 stuivers
- Lijfkoop 7 gulden
- Schrijfgeld, schepenloon 1 gulden 4 stuivers
- Dielis Zuetricks, slagen 1 gulden
- Willem Janssen 5 gulden
- Peter Potters 1 gulden

Hermans akker 55 slagen maakt 27 gulden 10 stuivers
- Lijfkoop 5 gulden
- Schrijfgeld en schepenloon 1 gulden 4 stuivers
- Jan Lip Stans 2 en een halve gulden
- Jaspar Philips 2 en een halve gulden

Moest 45 slagen maakt 22 en een halve gulden
- Lijfkoop 4 en een halve gulden
- Schrijfgeld en schepenloon 1 gulden 4 stuivers
- Henrick Hagelaer 2 gulden
- Gielis Zuetricks 10 stuivers
- Jaspar Philips 8 gulden
- Herbert Philips 4 en een halve gulden
- Dielis Arien Heijnen 2 en een halve gulden

Genoemde slagen, lijfkoop schrijfgeld en schepenloon zijn voldaan, zodanig dat ieder die daar recht op heeft voldaan is. Datum 6 april 1601.(of 1609?, JT)

Vandaag op 6 april 1601 is de kaars aangestoken ten huize van Willem Janssn. van der Lusdonck en nadat die uitging is aan de laatste bieder de koop gegund en deze heeft beloofd de verkoopvoorwaarden verder na te zullen komen. Datum als boven in aanwezigheid van schepenen die deze akte hebben ondertekend, H. Hoppenbrouwers en van der Sterre.

==================122=======================
Aert zoon wijlen Dircks van der Rooten als man van Margrieten
dochter van Adriaen Jan Wouters, verkoopt een akker genoemd de
Lerpt, groot ca. 3 lopenzaad gelegen in Oirschot, herdgang de
Notel, b.p. Gielis Lemans, de Lerptloop, Catharijna weduwe en
kinderen van Gerard Lenaerts. Hij verkoopt het perceel nu aan
Herbert Philips Gerards en de verkoper belooft alle lasten van
zijn kant af te handelen behalve een jaarlijkse pacht van 3 lopen rogge aan het altaar van St. Catharina in Oirschot, nog ca. 3 penningen grondchijns.
Datum 26 april 1601, getuigen D. Hoppenbrouwers en Metser.

==================123=======================
Genoemde Aert in zijn hoedanigheid verkoopt twee derde gedeel-
tes van een akker genoemd de Moosten dat nog onverdeeld is met
het deel van de koper, met het recht van overpad over de
Pennincksdijck, leenroerig onder het goed van Bijsterveld, gelegen in Oirschot, herdgang de Notel, b.p. Philips van Esch, de struikekkers, Aert Sgraets. Het perceelsgedeelte wordt nu verkocht aan Wouter Peter Wouters en de verkoper belooft alle lasten van zijn kant af te handelen, behalve twee derde delen van een rente van 2 gulden en 5 stuivers per jaar aan Henrick Antonis van Esch, nog twee derde delen van een rente van een gulden per jaar aan meester Bernaert van der Ameijden, welke rente worden overgenomen met twee vervallen en een lopende termijn.
Datum 26 april 1601, getuigen D. Hoppenbrouwers en Metser.

==================128=======================
Aert zoon wijlen Dirck Aerts van der Rooten als man van Margrietken dochter van Adriaen Jan Wouters verkoopt een stuk akker genoemd de Hermans akker met een streepje land dat erbij ligt, groot in totaal bijna 2 lopenzaad, leenroerig onder het goed van Bijsterveld, met het recht om over de Pennincksdijck te mogen wegen zoals dat van oudsher gebruikelijk is geweest, gelegen in Oirschot herdgang de Notel, b.p. het erf van de koper, Aelbrecht van der Hoeven, Jenneken Raeijmakers, de Pennincksdijck. Hij verkoopt dit perceel nu aan Dirck Jan Jacops en de verkoper belooft alle lasten van zijn kant af te handelen. Datum 27 april 1601, getuigen Ven en van der Sterre.

==================129=======================
Aert zoon Dircks van der Rooten heeft ook nog beloofd, dat ingeval deze Dirk Jan Jacops vanwege de akker genoemd de Hermans akker, dat er daar meer lasten op zouden blijken te drukken dan nu bekend is, dat hij deze Dirck Jan Jacops daarvoor zal compenseren, waarvoor hij als onderpand een huis met tuin etc. stelt, gelegen in Oirschot herdgang Verrenbest zoals hij dat vandaag heeft gekocht van Henrick Willem Schutkens. Indien dit bezit binnen nu een jaar wordt vernaderd, dan stelt Aert nog speciaal in onderpand het geld dat hij op grond van deze vernadering zal krijgen.
Datum 27 april 1601, getuigen Ven en van der Sterre.

==================154=======================
Aert Dirck Verroten als man van

52-v)
Margriet, dochter van wijlen Adriaen Wouters verkoopt hierbij een
akker genoemd de Heijcamp, groot ca. 2 lopenzaad, gelegen in
Oirschot herdgang Verrenbest, b.p. Jan Claessen, Henrick Rutgers,
de weduwe van Arien Jan Wouters, de gemeenschappelijke straat. Het
wordt nu verkocht aan zijn zwager Peter Joosten en de verkoper
belooft alle lasten van zijn kant af te handelen, behalve de
dorpslasten. De koper moet zorgen voor onderhoud van wegen en
waterlopen.
Datum 20 april 1610, getuigen D. Hoppenbrouwers en Nistelroij.

==================155=======================
Aert Dircks Verroten in diens hoedanigheid van hiervoor verkoopt
hierbij een rente van twee gulden per jaar uit een grotere rente
van 4 gulden per jaar, welke rente de fabriekmeester of kerkmeester
van de St. Odulphuskerk te Best jaarlijks dienen te betalen, steeds
vervallend ( blanko gelaten niet ingevuld, JT ). Hij verkoopt de rente
nu met alle achtersstand daarvan aan Peter Joosten en de verkoper
belooft alle lasten van zijn kant af te handelen.
Datum 20 april 1610, getuigen D. Hoppenbrouwers en Nistelroij.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Aert Dirck Aert Verroten (Rooten)?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!

Voorouders (en nakomelingen) van Aert Dirck Aert Verroten (Rooten)


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Over de familienaam Verroten (Rooten)


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Jannie van der Zanden, "Stamboom Holman", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-familie-holman/I1091627473.php : benaderd 29 mei 2024), "Aert Dirck Aert Verroten (Rooten) (????-1611)".