Stamboom Holman » Claes Goijaert Beckers (1403-1487)

Persoonlijke gegevens Claes Goijaert Beckers 


Gezin van Claes Goijaert Beckers

Hij is getrouwd met Elisabeth dr Willem Kepkens van Nuwelant.

Zij zijn getrouwd in het jaar 1430 te Oirschot, hij was toen 27 jaar oud.


Kind(eren):



Notities over Claes Goijaert Beckers

Schepen van Oirschot en gedeputeerde.
Er staan tegenstrijdigheden in de aktes, wat de afstamming betreft, nl. Lisbeth en Aleijt worden in 1488 (070) als dochters van Jan vermeld, uit andere aktes blijkt dat zij dochters van zijn vader Claes zijn. !!!
Er wordt ook over 1/6 delen gesproken dus zes kinderen.

BP 1232 (Oirschot) okt 1461 - sept 1462 folio 37v
Claes die Becker zoon wijlen Goijart die Becker
Jan natuurlijke zoon wijlen Heer Willem Vos, scholasticus in Oirschot
Goijart Rutgerss van der Hoeven

=================133====================
Verschenen is Claes Goijaert Beckers en verkoopt met schepenbrieven van Oirschot aan Rutger Belaerts en aan Peter van Gestel als H. Geestmeesters van Oirschot die een jaarlijkse rente van 44 schillingen, zoals Claes die na de dood van zijn vader heeft geerfd en hem waren toebedeeld. De rente vervalt steeds op St. Andriesdag op onderpand van een stuk land genoemd dat Bergland gelegen in Oirschot, b.p. de kinderen van Henrick Crommen, Corstiaen Drossaten. Nog op onderpand van een lopenzaad land genoemd dat Steenland, eveneens gelegen onder Oirschot. Verder verkoopt Goijaert hen nog een rente van 30 schillingen per jaar, Bosch geld, steeds vervallend op St. Jansdag, op onderpand van een huis etc. gelegen in Oirschot herdgang Straten, b.p. Lisbeth Everaerts, Lisbet Roedemans, de straat. Claes had die rentes geerfd en waren hem na de dood van zijn vader Goijaert toebedeeld geweest volgens schepenbrief van Oirschot. De verkoper belooft alle lasten hierin van zijn kant af te handelen.
Datum 25 september 1468, getuigen Vos en Joerden Cleijnael.

=================134====================
Verschenen is Claes Goijaert Beckers en verkoopt met schepenbrief van Oirschot nu aan Rutger Belaerts en aan Peter van Gestel als H. Geestmeesters ten behoeve van de tafel van de H. Geest te Oirschot die een jaarlijkse rente van 40 schillingen, steeds te betalen op St. Jacopsdag tegen de keoers van het geld op dat moment op de beurs. Claes heeft de helft daarvan van zijn broer Willem gekocht en de andere helft heeft hij geerfd na de dood van zijn vader, op onderpand van een stuk land gelegen in Oirschot herdgang de Notel dat eerder eigendom van Henrick Ansems was, b.p. Jan van Berse, Willem Andriessen, alles conform schepenbrief van Oirschot. De verkoper belooft alle lasten van zijn kant en namens zijn broers en zusters af te handelen.
Datum 25 september 1468.

=================135====================
Verschenen is Claes de Becker (zie vorige akte, JT) en verkoopt met schepenbrief van Oirschot nu aan Rutger Belaerts en aan Peter van Gestel als H. Geestmeesters ten behoeve van de tafel van de H. Geest te Oirschot die een jaarlijkse rente van 21 schillingen, steeds te betalen op St. Andriesdag tegen de koers van het geld op dat moment op de beurs, op onderpand van een stuk land genoemd de Braeck, gelegen in Oirschot herdgang Straten, b.p.de gemeijnte, het erf vab Claes waarvan is afgedeeld, zijn broer Godevaert
waarvan is afgedeeld, Jan Swolfs. Hij belooft het onderpand te garanderen voor de 21 schillingen per jaar.
Datum 25 september 1468.

=================039====================
Komen is Claes Goijaerts de Becker en verkoopt met alle brieven ervan aan zijn zoon Wouter die een huis, tuin etc., gelegen in herdgang Straten, b.p. Gijben de Hoppenbrouwer, de kinderen van Daniel van den Dijck,de gemeenschappelijke straat, Henrick de Hoppenbrouwer. Dat bezit had Claes zelf eerder gekocht van Antonius van den Broeck en van Dirck van Cattelaer als man van Geertruijd dochter van Andries Beckers volgens de schepenbrieven ervan. Claes als verkoper belooft alle lasten af te handelen.
Datum 25 februari 1472, getuigen Gielis Janssen, Gerard Mathijssen en Dirck de Hoppenbrouwer.

==========================================
BP 1257 (Oirschot) okt 1487 – sept 1488 folio 439v
Dirck natuurlijke en onwettige zoon van Claes Beckers
Bernt Jacopss van den Runne

=================070====================
Wouter Claes Beckers, verder Jan Willems van der Veken als man van Lisbeth, verder Aelbrecht van de Maerselaer als man van Aleijt, Goijaert Willem Goijaert Deenen als man van Jenneken, alle dochters van Jan Claes Beckers, voor henzelf handelend en voor Aleijt dochter van Jan Crommen die nog minderjarig is en was verwekt bij genoemde Jenneken (Jenneken Jan Claes Beckers, JT) verder Goijaert Jan Beckers die men de Becker noemt, voor hemzelf handelend, nog Adriaen Goijaert Smollers als man van Berten, Henrick Peters als man van Kerstijn, Goijaert Jacop Keijmps als man van Margriet, zijnde alle wettige kinderen van Rutger Huijskens, verder Henrick dochter van Rutger Huijskens met haar voogd, alle dochters van genoemde Rutger verwekt bij Kerstijn dochter van Claes Beckers, verder Aleijt dochter van Goijaert Beckers met haar voogd, Bernt Jacops van Rund als man van Margriet, Willem Willems van de Eijnde als man van Jutten zijnde wettige kinderen van Goijaert Claes Beckers, hebben samen een deling gemaakt van het bezit dat ze na de dood van Claes Beckers hebben geerfd.
Wouter Claes Beckers krijgt de helft van een stuk beemd genoemd de Schavuijt gelegen onder Ameijden hier, b.p. Dirck de Hoppenbrouwer de oude, Joerden de Brouwer, Dirck Dirck Hoppenbrouwers, Willem Deckers, Loijch van Hersel, Gielis Stans. Nog krijgt hij de helft van 2 pond paijment uit eenrente van 4 pond paijment te ontvangen van Henrick van de Venne en vande kinderen van Goijaert Bierkens. Uit dit erfdeel moet hij jaarlijks dehelft van anderhalf pond paiment betalen aan de H. Geest van Den Boschen de helft van een half pond paijment aan het St. Jorisaltaar te Oirschot. Nog moet hij de helft van een oogstdag leveren over het andere jaar.
Jan van der Veken krijgt de helft van een stuk land genoemd de Braeck,te delen met Adriaen Smollers en diens groep, gelegen in herdgang Straten, b.p. Gijsbrecht Henrick Hoppenbrouwers, de gemeijnte, Willem van Haren, Jan Willem Wouters. Uit dit erfdeel moet hij jaarlijks de helft vande grondchijns betalen en aan Aleijt dochter van Goijaert Beckers
een pacht van een half mud rogge volgens de brief ervan. Nog jaarlijks een pacht ontvangen van 1 zester rogge, maat van Oirschot op Maria Lichtmisdag op onderpand van een stuk land genoemd de Gheelst, voor 1/3e deel toebedeeld aan Alebrecht van de Maerselaer, voor 1/3e deel toebedeeld aan Goijaert Claes Beckers en diens zuster Jenneken en voor 1/3e toebedeeld aan Henrick Gijsbrecht Hoppenbrouwers, aan Bernaert Jacops van Rund en aan Willem van den Eijnde. Nog krijgt hij een jaarlijkse pacht van een zester rogge op Maria Lichtmisdag te ontvangen van Aelbrecht van de Maerselaer uit een stuk beemd genoemd het Maerselaer. Nog krijgt hij jaarlijks..(niet vermeld wat, JT) van de kinderen van Ansem Loijen uit een akker genoemd de Vromansakker (er staat Erdbruggen boven, JT) volgens de brief ervan. Daarvoor moet hij aan diegenen die de Nageldonk krijgen toebedeeld een peter eens geven. Nog zal hij van de Schepenskinderen 1 mud rogge ontvangen. Nog krijgt hij het 1/3e deel van een stuk beemd genoemd de Nageldonk gelegen in herdgang Straten, b.p. de gemeijnte, Dirck Dirck Hoppenbrouwers, de kinderen van Willem Colen. Hieruit moet hij het 1/3e deel vande grondchijns betalen en het 1/3 deel van 12 schillingen aan een bepaald altaar in de kerk van Oirschot.
Genoemde Aelbrecht krijgt een stuk beemd genoemd dat Maerselaer gelegenin herdgang Aerle, b.p. Jan Hanscomakers, Gijsbrecht Henrick Hoppenbrouwers, de gemeijnte. Hieruit moet hij de grondchijns betalen. Nog moet hij aan diegene die de Nageldonk krijgen eenmalig 2 peters geven. Nog moet hij jaarlijks op Maria Lichtmisdag 4 lopen rogge betalen, waarvan aan Janvan der Veken 1 zester rogge, (= 2 lopen, JT) en aan Adriaen Goijaert Smollers, Goijaert Jacop Keijmps, Henrick Peters en aan Henrick dochter vanRutger Huijskens het andere zester. Nog krijgt hij het 1/3e deel van heterf genoemd de Gheelst gelegen in herdgang Straten, b.p. Adriaen Smollers, Henrick Hoppenbrouwers, het erf eerder van Goijaert Brants, de gemeijnte. Hieruit moet hij jaarlijks het 1/3 deel van de grondchijns betalenen het 1/3e deel van van 4 lopen rogge op Maria Lichtmisdag, waarvan Janvan der Veken 2 lopen krijgt en Adriaen Goijaert Smollers, Goijaert Jacop Keijmps, Henrik Peters en Henrick dochter van Rutger Huijskens samende andere helft krijgen. Nog krijgt hij het 1/3e deel van een pacht van19 lopen rogge die hij zal ontvangen van Henrick Loijen en van de kinderen van Marie Alaerts. Nog krijgt hij het 1/3e deel van 17 lopen rogge per jaar te ontvangen van Adriaen Smollers.
Goijaert Willem Goijaert Deenen namens zijn vrouw Jenneken die daarvan het vruchtgebruik en haar dochter Aleijt daarvan het erfrecht krijgt, samen met Goijaert Jan Beckers, krijgt het 1/3e deel van een stuk erf genoem de Gheelst, waarvan Henrick Gijsbrecht Hoppenbrouwers en Bernt Janssen. (moet zijn Bernt Jacops, JT) en Willem van den Eijnde een derde deel hebben en Aelbrecht van de Maerselaer daarvan het andere derde deel. Hieruit moeten ze het 1/3e deel van de grondchijns betalen en het 1/3e deel van 4 lopen rogge, waarvan aan Jan van der Velen de helft en aan Adriaen Goijaert Smollers, Goijaert Jacop Keijmps, Henrick Peters en Henrick dochter van Rutger Huijskens de andere helft. Nog krijgen ze het 1/3 deel vaneen pacht van 19 lopen rogge te ontvangen van Adriaen Smollers. Nog krijgen ze het 1/3e deel van een stuk beemd genoemd de Nageldonk, waarvan Janvan der Veken 1/3 deel heeft en Adriaen Goijaert Smollers, Goijaert Jacop Keijmps, Henrick Peters en Henrick dochter van Rutger Huijskens het andere derde deel hebben zoals hiervoor al is omschreven. Uit dit erfdeel moeten ze jaarlijks het 1/3e deel van de grondchijns betalen en het 1/3e deel van 12 schillingen aan een bepaals altaar in de kerk van Oirschot. Nog krijgen ze van Aelbrecht van de Maerselaer het 1/3e deel van 2 peterseens.
Adriaen Goijaert Smollers, Henrick Peters, Goijaert Jacop Keijmps en Henrick dochter van Rutger Huijskens krijgen samen het 1/3e deel van een stuk beemd genoemd de Nageldonk, waarvan Jan van der Veken 1/3e deel heeften Goijaert Willem Goijaert Deenen het andere 1/3e deel zoals hiervooral is omschreven. Hieruit moeten ze het 1/3e deel van de grondchijns betalen en het 1/3e deel van 12 schillingen aan een bepaald altaar in de kerk van Oirschot. Nog krijgen ze de helft van de Braecken, waarvan Jan van der Veken de andere helft krijgt en zoals hiervoor al is omschreven. Hieruit de helft te moeten betalen van de grondchijns en de helft van 1 mud rogge aan Aleijt dochter van Goijaert Beckers volgens de brief ervan.Nog krijgen ze de helft van 4 lopen rogge jaarlijks op Maria Lichtmisdaguit een stuk land genoemd de Gheelst waarvan Aelbrecht van de Maerselaerhet 1/3e deel betaalt en Goijaert Willem Goijaert Deenen en Goijaert JanBeckers het 1/3e deel en Henrick Gijsbrecht Hoppenbrouwers, Bernt Jacopsvan Runde en Willem Willem van de Eijnde ook het 1/3 e deel betalen op onderpand van het stuk land zoals vermeld in het erfdeel van Aelbrecht vande Maerselaer. Nog krijgen ze de helft van een pacht van 4 lopen rogge, maat van Oirschot, steeds op Maria Lichtmisdag, waarvan Jan van der Vekende andere helft heeft op onderpand van een stuk beemd genoemd het Maerselaer dat Aelbrecht van de Maersleaer is toebedeeld en hiervoor al is omschreven. Nog krijgen ze de helft van 6 lopen rogge te ontvangen van de kinderen van Ansem Loijen op onderpand van een akker genoemd de Vromans Erdbornakker. Nog krijgen ze een pacht van 1 mud rogge van de kinderen van Heijmerick Schepens uit een pacht van 2 mud rogge, steeds op Maria Lichtmisdag op onderpand van een huis, tuin etc. gelegen in herdgang Straten, b.p. Jan van der Schueren en eerder van Aleijt Coppens was, de gemeenschappelijke straat, volgens de brieven.
Henrick Gijsbrecht Hoppenbrouwers, Bernt Jacops van Rund en Willem Willems van den Eijnde krijgen samen het 1/3 e deel van een stuk land genoemdde Gheelst, waarvan Aelbrecht van de Maerselaer het 1/3e deel heeft en Goijaert Jan Beckers en Goijaert Willem Deenen ook 1/3e deel hebben zoals hiervoor vermeld. Daaruit moeten ze jaarlijks het 1/3e deel van de grondchijns betalen, nog het 1/3e deel van 4 lopen rogge, van welke 4 lopen rogge Jan van der Veken de helft heeft en Adriaen Goijaert Smollers, Goijaert Jacop Keijmps, Henrick Peters en Henrick dochter van Rutger Huijskensde andere helft krijgen. Nog krijgen ze de helft van een beemd genoemdde Schavuijt, waarvan Wouter Claes Beckers de andere helft heeft. Nog krijgen ze de de helft van 2 pond paijment uit 4 pond, te ontvangen van Henrick van de Venne en van de kinderen van Goijaert Bierkens. Nog moeten zejaarlijks de helft betalen van anderhalf pond paijment aan het St. Jorisaltaar te Oirschot. Nog moeten ze om het andere jaar een halve oogstdag werk mee verrichten. Nog krijgen ze het 1/3e deel van 19 lopen rogge per jaar te ontvangen van de kinderen van Henrick Loijen en van de kinderen van Marie Alaerts, Nog krijgenb ze het 1/3e deel van een pacht van 17 lopen rogge te ontvangen van Adriaen Goijaert Smollers.
Deze 3 personen doen vervolgens afstand van hun aanspraken inzake een rente van 2 pond paijment ten behoeve van Wouter Claes Beckers, ten behoevevan Jan van der Veken en ten behoeve van Aelbrecht van de Maerselaer, die jaarlijks wordt betaald door Henrick van de Venne en door Peter Bierkens.
Datum 11 april 1488, getuigen Frank en Willem Henricks.

=================145====================
Adriaen Goijaert Smollers als man van Berthen dochter van wijlen Claes Beckers die Claes had verwekt bij Kerstijn ….., verder Goijaert Jacop Keijmps als man van Grieten.. (akte is niet afgemaakt en zwaar doorgestreept,

===================146===========================
Wouter Claes Beckers voor 1/6e deel, Jan de Wert (soms ook van der Vekengenoemd, JT) als man van Lisbeth dochter van Claes de Becker ook voor 1/6e deel, Aelbrecht van de Maerselaer als man van Aleijt dochter van Claes Beckers ook voor 1/6e deel, Adriaen Smollers als man van Beelken dochter van Claes Beckers voor 1/6e deel, waarbij Adriaen Goijaerts en Henrick optreden voor Henrick Peters als man van Kerstijn dochter van Claes Beckers (vergeten is te vermelde ook voor 1/6e deel, JT), verder nog Willem Willems van den Eijnde als man van Jutten Goijaert Beckers, Bernt Jacops van Rund als man van Margriet Goijaert Beckers en nog Aleijt Goijaerts Beckers met haar voogd hierbij samen ook voor 1/6e deel, verkopen aanDielis Dirck Kremers (=Smollers, JT) een huis, tuin etc., b.p. de gemeijnte, de erfgenamen van Gijsbrecht Dirck Hoppenbrouwers, de koper, Jan desHoppen, Aert van Seelst. De verkopers beloven alle lasten van hun kantaf te handelen, behalve de grondchijns en behalve de rijnsgulden per jaar die Dirck Snoeck daar op heft. Verder moet de koper zorgen voor onderhoud van de waterlopen over het bezit, nog anderhalf mud rogge maat van Oirschot te betalen.
Datum 22 augustus 1488, getuigen Haest en Vos.

=================147====================
Dirck Kremers uit de vorige akte belooft aan Aelbert van de Maerselaer die voortaan jaarlijks een half mud rogge te gaan betalen, voor de eerstekeer per a.s. Maria Lichtmisdag over een jaar, op onderpand van het bezit uit de vorige akte.
Datum 22 augustus 1488, getuigen Haest en Vos.

=================148====================
Bernt Jacops van Rund verkoopt aan Aleijt dochter van Goijaert Beckers het 1/3e deel dat hem is toebedeeld van een akker genoemd de Braeck, gelegen in herdgang Straten, b.p. Heijn Loijen, Joestken van Lievendael, Heijn van Diessen, de straat. Nog verkoopt hij het 1/6e deel van een beemd genoemd de Schavuijt gelegen onder Ameijden hier, b.p. Dirck de Hoppenbrouwer, de erfgenamen van Gerard Coppens, de erfgenamen van de oude Dirck Hoppenbrouwers, Joerden Joerden Brouwers, Dielis Stans, Loijch van Hersel.Nog verkoopt hij zijn deel van de helft van een perceel grond in herdgang Straten, b.p. de erfgenamen van Goijaert Brants, Dielis Dirck Kremers, de gemeijnte. Nog zijn 1/9e deel van een pacht van 19 lopen rogge, maat van Oirschot die worden betaald door Henrick Loijen, door Marie Alaerts en Aernt Nagelmakers. Nog verkoopt hij het 1/9e deel van een pacht van 17 lopen rogge die jaarlijks worden betaald door Adriaen Smollers volgens de brief ervan. De verkoper belooft mede namens zijn vrouw Margriet alle lasten af te handelen.
Datum 22 augustus 1488, getuigen Haest en Vos.

=================149====================
Willem Willems van den Eijnde als man van Jutten dochter van wijlen Goijaert Beckers en Aleijt dochter van Goijaert Beckers met haar voogd, voor haarzelf handelend en voor Bernaert Jacops van Rund als man van Margriet dochter van Goijaert Beckers, hebben een deling gemaakt van het bezit datze na de dood van hun grootvader Claes Beckers hebben geerfd.
Willem Willem van den Eijnde krijgt het 1/3 e deel van een stuk land genoemd de Gheelst, gelegen in herdgang Straten, b.p.de erfgenamen van DriesSmollers (De Kremer, JT), Henrick Hoppenbrouwers, de erfgenamen van Goijaert Brants, de gemeijnte, Hieruit jaarlijks zijn deel van de grondchijnste betalen en zijn deel van 4 lopen rogge per jaar aan Jan van der Vekenen aan Adriaen Smollers.
Genoemde Aleijt krijgt de de helft van een beemd genoemd de Schavuijt, samen te delen met Wouter Claes Beckers, gelegen onder Ameijden hier, b.p.Dirck Gijben Hoppenbrouwers, Joerden Joerden Brouwers, de kinderen van Gerard Coppens, Dirck Dirck Hoppenbrouwers, Willem Deckers, Loijch van Hersel, Dielis Stans. Uit dit erfdeel jaarlijks de helft van 2 pond paijmentte betalen aan de H. Geest van Oirschot, nog de helft van een half pond paijment aan het St. Jansaltaar in de kerk van Oirschot, nog de helft vaneen oogstdag om het andere jaar aan Marie weduwe van Goijaert Louwers (Marie heet met haar meisjesnaam Alaerts, JT) en haar kinderen. Nog krijgtze jaarlijks de helft van 2 pond paijment uit 4 pond paijment die Henrick van de Ven en zijn medegezellen jaarlijks betaalt. Nog krijgt ze een stuk land genoemd de Braeck, b.p. Heijn Loijen, Joest van Lievendael, Heijn van Diessen, de gemeenschappelijke straat. Nog krijgt ze het 1/3e deel van een pacht van 19 lopen rogge, maat van Oirschot die worden betaald door Henrick Loijen, Marie Alaerts en Aernt Nagelmakers.Nog krijgt zehet 1/9e deel van een pacht van 17 lopen rogge die jaarlijks worden betaald door Adriaen Smollers volgens de brief ervan.
De delers beloven elkaar de gebruikelijke condities bij een deling. Datum 21 augustus 1488, getuigen Haest en Aert Vos.

=================150====================
Jan van der Veken die men ook wel Jan de Wert noemt, als man van Lisbethdochter van Claes de Becker verkoopt met schepenbrieven aan Aelbrecht van de Maerselaer de helft van een pacht van 4 lopen rogge die hij jaarlijks heft op een stuk land genoemd de Gheelst, gelegen in herdgang Straten, b.p. de erfgenamen van Andries Smollers, Henrick Hoppenbrouwers, de erfgenamen van Goijaert Brants, de gemeijnte. Nog verkoopt hij de helft van een pacht van 4 lopen rogge op onderpand van een stuk beemd genoemd het Maerselaer, b.p. de kinderen van Jan Hanscomakers, Gijsbrecht HenrickHoppenbrouwers, de gemeenschappelijke straat. Die pacht had genoemde Janeerder aan Adriaen Smollers beloofd volgens de deelbrief ervan. De verkoper belooft alle lasten af te handelen.
Datum 22 augustus 1488, getuigen Haest en Vos.

=================334====================
Er is een konflict ontstaan tussen de erfgenamen van Claes Beckers ter ener zijde en Dirck natuurlijke zoon van Goijaert Claes Beckers ter anderezijden en ze hebben zich overgegeven aan de bemiddeling van arbiters, zijnde Henrick de Crom en Henrick Thomas van den Snepschuet en die hebbn ophun beurt een hoofdarbiter gekozen in de persoon van heer Henrcik van Esch, priester. Partijen hebben zich verbonden om de uiitspraak na te komenop straffe van van 10 gouden leeuwen, te betalen aan de partij die zich aan de uitspraak houdt. Die boete in twee delen te verdelen, een deel naar de heer (van Oirschot, JT) en het andere deel is voor degene die de uitspraak nakomt, te betalen door degene die zich niet aan de uitspraak houdt. De uitspraak is dat Dirck als natuurlijke zoon van Goijaert Claes Beckers zijn leven lang een beemd mag gebruiken genoemd de Nageldonk samen met de lasten die erop drukken, vanwege de lijfpacht van een mud rogge per jaar die Claes de Becker en zijn vrouw aan deze Dirck hadden vermaakten voor de 4 lopen rogge per jaar die Lisbeth Beckers in een testament hem vermaakt mag hebben. Die 4 lopen rogge mag Dirck verkopen tijdens ofna zijn leven, maar zolang hij leeft moet hij de pacht aan hemzelf houden op onderpand van de genoemde beemd. Daarmee zal Dirck tevreden moetenzijn en verder niets meer eisen van de erfgenamen van Claes Beckers of van Jan de Wert, inzake enig testament van Margriet Beckers en haar dochter Lisbeth hem mag aangaan, behalve dat hij op Bernaerden de Becker zijnaanspraken mag verhalen of op het bezit aan wie ze dat hebben verkocht, maar op niemand anders. En hij zal geen aanspraken mogen stellen tegen Aelbrecht van de Maerselaer inzake hetgeen hij van Becker heeft gekocht gehad, maar de genoemde 4 lopen rogge zal men na de dood van Dirck mogen aflossen op de gebruikelijke wijze als men rogge aflost. Verder moeten de erfgenamen van Claes Beckers aan Dirck hem compenseren voor zijn achterstand van 6 lopen rogge, zijnde 1 lopen van Aelbrecht, 1 lopen aan Wouter Claes Beckers, voor Jan de Wert 1 lopen, Adriaen de Moller en de zijnen 1 lopen, Becker en Goijaert 1 lopen, Jutten zijn zuster en Henrick Hoppenbrouwers en de hunnen 1 lopen. Maar als Bernaert hiermee niet tevreden is dan mag Bernaert zijn deel in de beemd opeisen en houden en dan mag Dirckzijn lijfpacht voor dat deel van Bernt ontvangen. De erfgenamen zullen het eikenhout mogen kappen als ze dat willen en Dirck krijgt het geriefhout zoals dat gebruikelijk is. Verder beloven de genoemde personen aan Dirck die per a.s.Maria Lichtmisdag die elk hun deel van de lijfpacht te betalen die opeisbaar is. Nadat zulks is gebeurd, heeft Dirck als natuurlijke zoon van Goijaert Claes Beckers, aan de erfgenamen van Claes Beckers die allen tegenwoordig zijn behalve Bernt, te weten Wouter Claes Beckers,Aelbrecht van de Maerselaer als man van Aleijt, Adriaen Goijaert Smollers als man van Berten, Goijaert Jacop Jacop Keijmps als man van Margriet, Henrick op Nergentna als man van Kerstijn en Henrick met haar voogd, allen kinderen van Rutger Mathijssen verwekt bij Kerstijn dochter van Claes Beckers, verder Goijaert Jan Beckers en Goijaert Willem Deenen als man van Jenneken en Henrick Gijben Hoppenbrouwers als man van Aleijt en nog Willem van Eijnde als man van Jutten, beloofd eeen lijfpacht van een mud rogge per jaar te betalen, welke pacht Claes de Becker en zijn vrouw aan genoemde Dirck in een testament hadden vermaakt. Nog verkoopt hij heneen pacht van 4 lopen rogge die de vrouw van Jan Werts (de Wert, JT) hemhad nagelaten. Voor dat mud rogge en de 4 lopen rogge zal Dirck datgene krijgen wat hiervoor door de arbiters is bepaald. Partijen beloven overen weer deze uitspraak na te zullen komen.
Datum op St. Thomasdag 1492, getuigen Aelbrecht, Aert en Meijen.

=================191====================
Wouter Claes Beckers, Aelbrecht van de Maerselaer als man van Aleijt, Adriaen Goijaert Smollers als man van Berten en Goijaert Jacop Keijmps als man van Margriet, voor henzelf handelend en voor Henrick dochter van Rutger Huijskens en voor Korstienen dochter van genoemde Rutger Huijskens, zijnde wettige gezusters waarvoor ze beloven dat ze deze deling zullen nakomen, verder Goijaert Jan Beckers die men Beckers noemt, nog Goijaert Willem Deenen als man van Jenneken en Henrick Gijsbrecht Henrick Hoppenbrouwers als man van Aleijt, nog Bernt Jacops van Rund als man van Margriet, Willem van den Eijnde als man van Jueten, zijnde allen dochters van wijlenGoijaert Claes Beckers, hebben een deling gemaakt van het bezit dat henis nagelaten door Lisbeth dochter van Claes Beckers en waarvan Jan de Wit daarvan na haar dood het vruchtgebruik had zolang hij leefde.
Bij deze deling krijgen Wouter Claes Beckers, Adriaen Goijaert Smollers als man van Berten, Goijaert Jacop Keijmps als man van Margriet en Henricken en Korstienen gezusters en wettige kinderen van Rutger Huijskens, de helft van een stuk land genoemd de Braeck waarvan Aelbrecht van de Maerselaer de andere helft heeft, gelegen in herdgang Straten aan het Moleneinde daar, b.p. Gijsbrecht Gijsbrecht Hoppenbrouwers, Jan Colen en Jan Janssen van den Maerselaer, Gijsbrecht Henrick Hoppenbrouwers, de gemeenschappelijke straat. Deze erfgenamen zullen alle lasten hieruit betalen zoalsdie bestonden ten tijde van het overlijden van Jan de Wert en ook volgens de eerdere deelbrieven die ervan bestaan.
Genoemde Aelbrecht, voor een helft en Goijaert Jan Beckers en Goijaert Willem Deenen als man van Jenneken samen voor de andere helft, krijgen eenpacht van een mud rogge, Oirschotse maat, uit een pacht van 2 mud rogge,die Heijmerick en Henrick kinderen van wijlen Claes Scepens, eerder aan Andriessen den Becker zijnde hun zwager hadden beloofd, steeds vervallendop Maria Lichtmisdag, op onderpand van een huis, tuin etc., gelegen in herdgang Straten, b.p. Jan van der Scueren, het erf dat eerder van Aleijt Coppens was, de gemeenschappelijke straat. Niemand van hen zal de pachteneerder ontvangen dan per a.s. Maria Lichtmisdag over een jaar.
Genoemde Henrick Gijsbrecht Henrick Hoppenbrouwers en Bernt en Willem van den Eijnde, krijgen samen een pacht van 3 lopen rogge per jaar, maat van Oirschot, uit een pacht van een half mud rogge, welke pacht Jan zoon van wijlen Jan Vromans eerder had beloofd aan Claes zoon van wijlen Goijaert Beckers, steeds op Maria Lichtmisdag op onderpand van een stuk landen beemd genoemd de Erdborne, gelegen in herdgang Straten, b.p. Jan Corstens, Heijmerick Daniel Scepens, een pad daar. Nog krijgen ze het derde deel van een rente van 2 pond paijment per jaar, die door Jan de Wert werdontvangen uit een rente van 4 ponden per jaar die Henrick Brant had verkocht aan Goijarden den Becker van Straten, steeds te ontvangen op St. Maartensdag, op onderpand van een stuk land gelegen in het Bouwensgeloekt, genoemd de Grootakker, alles in herdgang Straten, b.p. Claes Caloewaerts,de gemeijnte. Nog krijgen ze per a.s. Maria Lichtmisdag eenmalig een mudrogge Oirschotse maat van Jan Janssen van den Maerselaer, nog op de zelfde manier van de kinderen van Scepens, nog 3 lopen rogge eenmalig te ontvangen per Maria Lichtmisdag a.s. op onderpand van de Erdborn dat wordt berwerkt door Daniel Scepens, nog 1 lopen achterstallige rogge te ontvangen.
Datum de dag na St. Hubertusdag 1494, getuigen Joerden en Henrick.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Claes Goijaert Beckers?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Claes Goijaert Beckers

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Verwantschap Claes Goijaert Beckers



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Over de familienaam Beckers

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Beckers.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Beckers.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Beckers (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Jannie van der Zanden, "Stamboom Holman", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-familie-holman/I1091627206.php : benaderd 10 juni 2024), "Claes Goijaert Beckers (1403-1487)".