Stamboom Holman » Jan Jan (de oude) Dirck Meeus de Crom (± 1500-1582)

Persoonlijke gegevens Jan Jan (de oude) Dirck Meeus de Crom 


Gezin van Jan Jan (de oude) Dirck Meeus de Crom

Hij heeft/had een relatie met Catharina Jan Wouters van de Loo.

De relatie startte in het jaar 1520 te Oirschot, Noord-Brabant.


Kind(eren):

  1. Mr Jan Jan Jan Crommen  1530-1600 
  2. Dirck Jan de Crom  1533-1600


Notities over Jan Jan (de oude) Dirck Meeus de Crom

Ook Crommen genoemd en Jan Jan de Oude de Crom (onderscheid met zijn zoon).
Schepen van Oirschot: 1568, 1571, 1574, 1577.
Sch. v. O. d.d.: 23-6-1521 =================090====================
Jan Dirck Meeus Crommen verkoopt aan zijn zoon Jan de helft van een huis, tuin etc., gelegen in herdgang Aerle, b.p. Peter Meeus, Jan Daniels met meer anderen, de gemeenschappelijke straat. Lasten hieruit zijn de helft van de grondchijns en de helft van een lopen rogge. Dat bezit had genoemde Jan geerfd na de dood van Henrick de Crom. Datum 23 juni 1521, getuigen Belaerts en Hoppenbrouwer.
=================091====================
Genoemde Jan Jan Dirck Meeus (Crommen, JT) belooft per a.s. Maria Lichtmisdag een bedrag van 43 gulden te betalen, welk bedrag genoemde Jan in diens huwelijkse voorwaardes met zijn vrouw waren beloofd en die hem in Sonzijn gegeven. Actum als boven.
In marge : Met instemming van partijen doorgehaald.
Sch. v. O. d.d.: 25-1-1532

=================234====================
Jan zoo wijlen Jan Dirck Meeus Crommen en diens vrouw Katalijn dochter van Jan Wouters van de Loo, hebben met wederzijdse goedkeuring hun laatste wil opgemaakt. Ze herroepen hierbij alle eerdere testamenten die ze voor enig officieel of privaat persoon hebben gemaakt en willen alleen dit huidige testament hebben uitgevoerd. Ze bevelen hun ziel zodra ze zijn komen te overlijden, aan bij de Almachtige God en diens moeder Maria en aan hun patroon St. Petrus en willen dat hun lichaam in gewijde aarde wordt begraven. Verder willen ze dat er een behoorlijke uitvaart naar hun status wordt gehouden en er een brooduitdeling plaatsvindt. Al hun schulden en kosten dienen betaald te worden uit al hun bezit dat ze zullen nalaten. Voor begane onrechtvaardigheden vermaken ze aan de fabriek van de St. Lambrechtskerk te Luik een stuiver eens te betalen na hun beider dood. Verder willen de testateurs dat de langstlevende van hen beiden het vruchtgebruik krijgt van hun beider bezit en wel zolang de langstlevende leeft, zowel roerend als onroerend bezit en waar zich dat ook mag bevinden en ook al zou de langstlevende hertrouwen.
Verder willen de testateurs dat de langstlevende van hen beiden de vrije beschikking zal hebben van al hun roerende bezit, en die mag daarmee doen wat die wil, hetzij inventaris of levende have etc. en de langstlevende krijgt ook de vrije beschikking over het erfelijk of onroerende bezit dat de testateurs samen tijdens hun huwelijk hebben verworven en wettig hebben gekocht, ook al zou de langstlevende komen te hertrouwen en de langstlevende mag dat bezit verkopen of belasten etc. Verder willen de testateurs dat al hun wettige kinderen na hun dood samen al hun bezit zullen krijgen en dat hoofdelijk delen ook al zou het in tegenspraak zijn met sommig recht en daarbij zal de dode hand met de levende delen. Al het overige oude erfelijk bezit (oude stockgoederen hier genoemd, JT) dat Jan van zijn vader heeft geerfd en Katalijn van haar vader, en nog zullen erven bij de dood van hun moeders, voor het geval Jan als eerste komt te overlijden, en als Katalijn dan hertrouwt dan zullen al haar tegenwoordige kinderen en alle kinderen uit het andere huwelijk, meedelen in het bezit dat ze van haar vader en moeder erft. En in het geval Katalijn als eerste komt te overlijden en Jan een nieuw huwelijk zou aangaan, dan zullen al zijn huidige wettige kinderen en die in het tweede huwelijk hoofdelijk delen in het bezit dat hij van zijn vader en van zijn moeder al heeft geerfd of nog zal erven, ook daarbij zal de dode hand met de levende delen. De testateurs behouden zich het recht voor om hun testament later te veranderen en wensen het als zodanig te hebben uitgevoerd. Deze zaken zijn aldus voor mij als notaris hier neergeschreven in de plaats Oirschot, in het bisdom Luik in mijn huis op
3 juli 1532. Getuigen Gerad, Aert en Ven. Getekend : Jan Rutgers notaris.

=================037====================
Peter Meeus Crommen en Jan zoon wijlen Jan Dirck Crommen hebben met elkaar een boedeldeling gemaakt van het bezit dat Peter en wijlen Jan DircksCrommen samen hadden geerfd van wijlen hun oom Henrick de Crom en ze inde deling van het bezit van hun oom samen toebedeeld hadden gekregen en welk bezit Jan Jan Dirck Scrommen weer van zijn vader had geerfd zoals zezeiden.
Bij deze verdeling krijgt Peter een stuk land genoemd de Raephof, gelegen in Oirschot herdgang Aerle, b.p. het stuk van Jan dat ervan is afgedeeld, een pad daar, Jan Daniels, Ceel Weijlaers.
Bij deze verdeling krijgt Jan het huis, tuin, grond etc. gelegen in Oirschot herdgang Aerle, b.p. het erf van Peter dat ervan is afgedeeld, Ceel Weijlaers, de gemeenschapplijke straat. Hieruit jaarlijks de grondchijnste betalen in zoverrre die daar op drukt, nog een lopen rogge per jaar voor twee spijndes (voedseluit delingen ) namens Henrik de Crom, in zoverre die last daar op drukt, maar als die pacht op het deel van Peter drukt, dan zal men dat volgens recht met elkaar verrekenen.
Genoemde verdelers beloven elkaar deze boedeldeling altijd gestand te zullen doen en dat ieder de lasten op het eigen erfdeel zodanig zal betalendat het erfdeel van de ander daarvoor gevrijwaard blijft. Als er op enigerfdee
Datum 25 januari 1532, getuigen Willem en Aert.

=================234====================
Jan zoon wijlen Jan Dirck Meeus Crommen en diens vrouw Katalijn dochter van Jan Wouters van de Loo, hebben met wederzijdse goedkeuring hun laatste wil opgemaakt. Ze herroepen hierbij alle eerdere testamenten die ze voor enig officieel of privaat persoon hebben gemaakt en willen alleen dithuidige testament hebben uitgevoerd. Ze bevelen hun ziel zodra ze zijn komen te overlijden, aan bij de Almachtige God en diens moeder Maria en aan hun patroon St. Petrus en willen dat hun lichaam in gewijde aarde wordt begraven. Verder willen ze dat er een behoorlijke uitvaart naar hun status wordt gehouden en er een brooduitdeling plaatsvindt. Al hun schulden en kosten dienen betaald te worden uit al hun bezit dat ze zullen nalaten. Voor begane onrechtvaardigheden vermaken ze aan de fabriek van de St. Lambrechts- kerk te Luik een stuiver eens te betalen na hun beider dood. Verder willen de testateurs dat de langstlevende van hen beiden het vruchtgebruik krijgt van hun beider bezit en wel zolang de langstlevende leeft, zowel roerend als onroerend bezit en waar zich dat ook mag bevindenen ook al zou de langstlevende hertrouwen.
Verder willen de testateurs dat de langstlevende van hen beiden de vrijebeschikking zal hebben van al hun roerende bezit, en die mag daarmee doen wat die wil, hetzij inventaris of levende have etc. en de langstlevende krijgt ook de vrije beschikking over het erfelijk of onroerende bezitdat de testateurs samen tijdens hun huwelijk hebben verworven en wettig hebben gekocht, ook al zou de langstlevende komen te hertrouwen en de langstlevende mag dat bezit verkopen of belasten etc. Verder willen de testateurs dat al hun wettige kinderen na hun dood samen al hun bezit zullen krijgen en dat hoofdelijk delen ook al zou het in tegenspraak zijn met sommig recht en daarbij zal de dode hand met de levende delen. Al het overige oude erfelijk bezit (oude stockgoederen hier genoemd, JT) dat Jan vanzijn vader heeft geerfd en Katalijn van haar vader, en nog zullen erven bij de dood van hun moeders, voor het geval Jan als eerste komt te overlijden, en als Katalijn dan hertrouwt dan zullen al haar tegenwoordige kinderen en alle kinderen uit het andere huwelijk, meedelen in het bezit datze van haar vader en moeder erft. En in het geval Katalijn als eerste komt te overlijden en Jan een nieuw huwelijk zou aangaan, dan zullen al zijn huidige wettige kinderen en die in het tweede huwelijk hoofdelijk delen in het bezit dat hij van zijn vader en van zijn moeder al heeft geerfd of nog zal erven, ook daarbij zal de dode hand met de levende delen.De testateurs behouden zich het recht voor om hun testament later te veranderen en wensen het als zodanig te hebben uitgevoerd. Deze zaken zijn aldus voor mij als notaris hier neergeschreven in de plaats Oirschot, in het bisdom Luik in mijn huis op 3 juli 1532. Getuigen

==================225=======================
Eerder heeft in het jaar 1521 op 13 juni destijds wijlen Jan Dirck MeeusCrommen aan zijn zoon Jan die de helft van een huis overgedragen met tuin en grond etc., gelegen in Oirschot herdgang Aerle, b.p. Peter Meeus, Jan Daniels conform de brief van Oirschot daarvan. Omdat Jan zijn beklag heeft gedaan dat hij niet voldoende zekerheid in deze brief heeft zijn nuvoor ons schepenen verschenen Peter zoon wijlen Jan Dircks Crommen voor hemzelf handelend en ook vanwege Joesten zoon wijlen Dirck Jan Crommen, verder Jan zoon wijlen Jan Peters als wettige man van Agneesen wettige dochter van genoemde Jan Dirck Scrommen, verder nog IJken en Annen gezustersen wettige dochters van wijlen genoemde Jan Dirck Crommen en hebben beloofd aan genoemde Jan zoon wijlen Jan Dirck Meeus Crommen dat zij hem voorde 5 zesde delen van de helft van het huis etc. van hiervoor, hem zullenvrijwaren voor alle niet vermelde lasten in de brief daarover.
Datum 10-5-1540

==================119=======================
Cornelis zoon Jan Jans Crommen heeft beloofd om aan Jan en aan Peter wettige kinderen van Jan Dirck Crommen als uitvoerders van het testament van Arien Dircks van der Heijden en van Ijken dochter van Jan Dirck Crommen, ten behoeve van Cornelia natuurlijke dochter van Rutger Huiskens verwekt bij Heijlken dochter van Jans Crommen, die voortaan een jaarlijkse rente van 3 gulden te gaan betalen, steeds vervallend op Maria Lichtmisdag en voor de eerste
keer per a.s. Maria Lichtmisdag op onderpand van een akker genoemd de Hoeve, gelegen in Oirschot herdgang de Notel, b.p. Willem Aert Aert Jacops en meer anderen, de kinderen van Gijsbert Thijs Roefs, Jan Janssen van den Maerselaer, Gijsbert Willems alias 'Weest te Vreden'. Indien deze Cornelia komt te overlijden zonder wettig nageslacht, dan zal deze rente van 3 gulden weer versterven op de erfgenamen van Ijken dochter van Jan Dirck Crommen van hiervoor. Datum en getuigen als boven.

Jan en Peter, gebroeders en kinderen van Jan Dirck Crommen als uitvoerders van het testament uit de voorgaande akte, namens deze Cornelia natuurlijke dochter van Rutger Huiskens verwekt bij Heijlken dochter van Jan Jans Crommen, staan aflossing van deze rente altijd toe mits er 3 maanden vooraf is opgezegd, tegen betaling van 50 gulden en de achterstallige termijnen.
Datum 6 februari 1553, getuigen Lauwer en Michiel Henricks.

==================120=======================
Jan en Peter, gebroeders, verder Agnese met haar kinderen Jan en Dielis, uit de vorige akte die namens hun moeder optreden, allen wettige kinderen van Jan Dirck Crommen, nagelaten erfgenamen van Ijken dochter van genoemde Jan Dircks Crommen, elk wat betreft het vierde deel van de helft van een jaarlijkse rente van 3 gulden, verkopen hierbij deze rente, welke rente Arien Goijaert Scrommen eerder had beloofd aan Corstiaen Willem Aertszoon en aan Adriaen Dircks van der Heijden en welke rente steeds vervalt op Maria Lichtmisdag op onderpand van een stuk akkerland genoemd de Lerpt, gelegen in Oirschot herdgang de Notel, b.p. de kinderen van Geerit Lippen, de gemeenschappelijke straat, de kinderen van Henrick Vervloet, verder nog op onderpand van een huis, tuin etc. gelegen in herdgang de Kerkhof, b.p. Peter Willems, conform een schepenbrief van Oirschot van het jaar 1552. Ze hebben deze rente bij de dood
In marge :
Met instemming van partijen doorgehaald, datum 20 juli 1639, getuigen Velde en Franck.
Ariens van der Heijden en Ijken dochter van Jans Crommen verkregen zoals ze zeiden en verkopen die nu aan Corstiaen Willem Aerts en de verkopers beloven alle lasten van hun kant af te handelen. De rente is wel aflosbaar.
Datum 6 februari 1553, getuigen Lauwer en Michiel Henricks.

==================052=======================
Jan zoon wijlen Jans Crommen verkoopt hierbij de jaarlijkse rente van twee oude franse of keizersschilden die hem in de boedelver-deling zijn toebedeeld geweest bij de dood van genoemde Jan Crommen en wijlen Katarijn dochter van Henricks van den Venne en deze Henrick van den Venne daarvoorhad verkregen van Jan zoon wijlen Willem Knapen en deze Willem weer had verkregen van Jan van der Hooven als man van Elisabeth dochter van wijlenThomas Goeswijnszoon was van Eindhoven en welke rente Dirck Henricks vanAerle eerder aan deze Thomas zijn zwager had beloofd, steeds vervallendop Maria Lichtmisdag op onderpand van de helft van een stuk land genoemdde Bijvinck, gelegen in Oirschot herdgang Aerle, conform een schepenbrief van Eindhoven. Hij verkoopt de rente nu aan Agnese weduwe van Jan Scepers die daarvan het vruchtgebruik krijgt en haar wettige kinderen daarvan het erfrecht. De eerste termijn kan ze daarvan per a.s. Maria Lichtmisdag over een jaar ontvangen.
Datum .25-1-1555

=================053=======================
Jan zoon wijlen Jans Crommen heeft verklaard dat hij volledig betaald isinzake een jaarlijkse rente van 4 en een halve gulden die hem zijn vermaakt in het testament van Adriaens van der Heijden en diens vrouw Ijken dochter van genoemde Jan, zijn zuster. Hij geeft daarvoor nu kwijting. Datum en getuigen als boven.

==================268=======================
Jan zoon wijlen Jan Dircks Scrommen gezond van lichaam en goed bij zijn verstand, heeft een aanvulling op zijn testament gemaakt.
In marge :
Dit testament is door Jan Jan Crommen herroepen en komen te vervallen d.d. 6 november 1560.
Hij is hiertoe gemachtigd vanwege het testament dat hij eerder samen met Cathalijn dochter van Jan Wouters (van de Loo, JT) had gemaakt. De testateur wil dat men aan de fabriek van de St. Peterskerk na zijn dood 25 gulden zal betalen, verder nog 3 mudde rogge eens vanwege een brooduitdeling aan de armen, en daarnaast moet er een behoorlijke uitvaartsdienst plaatsvinden. Al zijn bezit waarover hij zeggenschap heeft vermaakt hij aan zijn kinderen waarbij volgens het principe van de meeste stemmen gelden zal worden gedeeld, waarbij ook rekening dient te worden gehouden met zijn jongste kind alsook rekening houdend met degenen die nu nog in leven zijn en ook met degene die hij nog zal komen te verwekken. Datum 12 september 1558, getuigen Velde, Bogaert en Leeman.

==================023=======================
Jan zoon wijlen Jans de Crom en Heijdewijch dochter van genoemde Jan de Crom weduwe van Frans Joost Henricks met haar zoon Adriaen als haar voogd, verder Henrick zoon Lodewijk Wouter Loijen als man van Engelen dochter van genoemde Jan, Jan Henricks van Berendonck als man van Anna ook dochter van genoemde Jan de Crom en Jacop Aert Jacops en Gijsbrecht Henricks van den Heuvel als voogden over de kinderen van wijlen Cornelis zoon van genoemde Jan de Crom verwekt bij Claesken dochter Aert Jacops, zijnde alle wettige kinderen van genoemde Jan de Crom en van Cathalijn dochter van Jan van den Loe, hebben een boedelverdeling gemaakt van het bezit dat ze hebben geerfd.

Bij deze verdeling krijgen Jan de Crom en Jan Henricks van Berendonck vanwege zijn vrouw, de windmolen gelegen in Oirschot herdgang Straten die eerder is verkregen van Jan die Pijnappel, waaruit jaarlijks 6 lopen rogge moet worden betaald aan de kerk van Oirschot, nog 3 mudde rogge per jaar aan de rector van de H. Drievuldigheid te Oirschot, nog een mud rogge per jaar Oirschotse maat aan Lodewijk Timmermans, nog 6 lopen rogge per jaar aan de kapelanen te Oirschot, nog 4 lopen rogge per jaar aan de kinderen van Adriaens van den Huevel junior, nog 2 lopen rogge mout aan het Gasthuis te Oirschot, nog 13 lopen rogge aan de H. Geest te Oirschot, aan dezelfde H. Geest nog 2 lopen mout, nog 4 mudde en 9 lopen rogge per jaar aan de erfgenamen van Jenneken die Raijmaker, Oirschotse maat, nog 6 lopen rogge per jaar aan Dirck van den Berge, nog 2 lopen rogge per jaar aan de oude kapelanen, nog een lopen en anderhalve spijnt rogge aan genoemde Jan die Crom, nog 3 gulden en 15 stuivers per jaar aan heer Peter van den Water in Den Bosch, nog 3 gulden per jaar aan de erfgenamen van Peter in den Hamer, nog 2 gouden guldens per jaar van 28 stuivers elk aan de heer van Oirschot, nog een stuiver chijns. Verder moet dit erfdeel 600 gulden betalen per a.s. St. Jansdag met een rente om daarmee de rentes af te lossen die op het goed te Gestel drukken. De eerste termijn van genoemde pachten vervalt per a.s. Maria Lichtmisdag en de andere rentes per eerstkomende vervaldagen.

Bij deze verdeling krijgt Heijdewijch dochter van Jan de Crom en haar kinderen de helft van een hoeve en toebehoren gelegen te Gestel bij Oisterwijk waarvan de andere helft eigendom is van Niclaes Woutersssn. van den Loe. Uit dit erfdeel moet jaarlijks de helft van twee mudden rogge worden betaald aan de weduwe van Lambrecht die Meijer, nog de helft van een mud rogge per jaar aan diverse personen, nog de helft van de grondchijns en de eerste termijn vervalt per a.s. Maria Lichtmisdag. Dit erfdeel moet 67 gulden aan de andere erfgenamen betalen.

Bij deze verdeling krijgt Henrick Lodewijk Wouter Loijen vanwege diens vrouw Ingelen het huis met tuin etc. gelegen in Oirschot herdgang Straten met het nieuwe land dat erbij hoort. Verder krijgt hij de halve akker genoemd die Luckt ter zelfder plaatse gelegen, nog de helft van een beemd genoemd Delsbroeck, ter zelfder plaatse gelegen. Verder krijgt hij nog een rente van 3 gulden per jaar te ontvangen van Henrick Gijsbrecht Gijsbrecht Vlemminks, nog een half mudde rogge per jaar te ontvangen van Geerit Alaerts. Uit dit erfdeel moet jaarlijks 4 lopen rogge worden betaald aan de H. Geest te Oirschot en de grondchijns. Verder moet dit erfdeel 67 gulden betalen.

Bij deze verdeling krijgen de kinderen van wijlen Cornelis de Crom het huis etc. gelegen te Oirschot herdgang Aerle. Verder krijgen ze een akker genoemd het Schuetken, nog de helft van een akker genoemd de Grootakker ter zelfder plaatse gelegen, nog een stuk land genoemd het nieuwe Rot, nog een beemd genoemd Dmaerselaer ter zelfder plaatse gelegen. Uit dit erfdeel moet jaarlijks zeven en een halve lopen rogge worden betaald aan Cathelijn Ketelaers, nog anderhalve lopen rogge per jaar aan Jan Boenaerts, nog een lopen rogge aan de St. Odulphuskerk te Best en nog de grondchijns. Verder moet dit erfdeel 67 gulden betalen aan de overige erfgenamen.

Genoemde erfgenamen beloven elkaar deze boedelverdeling altijd gestand te zullen blijven houden. Datum 1 oktober 1574, getuigen Heijden en Peter Goessens.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Jan Jan (de oude) Dirck Meeus de Crom?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Jan Jan (de oude) Dirck Meeus de Crom

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Jan Jan (de oude) Dirck Meeus de Crom


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Verwantschap Jan Jan (de oude) Dirck Meeus de Crom



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Over de familienaam De Crom

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam De Crom.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over De Crom.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam De Crom (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Jannie van der Zanden, "Stamboom Holman", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-familie-holman/I1091627186.php : benaderd 13 mei 2024), "Jan Jan (de oude) Dirck Meeus de Crom (± 1500-1582)".