Stamboom Holman » Willem Jan Houbraken (1475-< 1523)

Persoonlijke gegevens Willem Jan Houbraken 


Gezin van Willem Jan Houbraken

Hij heeft/had een relatie met Elisabeth Jan Damen van Berckt.

De relatie startte in het jaar 1498 te Oirschot, Noord-Brabant, hij was toen 23 jaar oud.


Kind(eren):



Notities over Willem Jan Houbraken

=================234====================
Willem Jan Haubraken als man van Elisabeth wettige dochter van Jan Damen Verberckt en verder Dirck wettige zoon van Jaspar Bliecks verwekt bij Aleijt wettige dochter van Jan Damen Verberckt, alle wettige kinderen van genoemde Jan Damen, hebben een deling gemaakt van al het bezit dat ze hebben geerfd na de dood van Jan Damen.

Genoemde Willem als echtgenoot krijgt een huis, tuin etc., groot 2 lopenzaad gelegen in herdgang Naastenbest, b.p. Goijaert de Ketelbueter, Bernaert Willems, de gemeijnte. Nog krijgt hij een stuk land genoemd dat Nijewe Erf, ter zelfder plaatse als hiervoor gelegen, b.p. Peter Henrick Weijten, Peter Henricks van Tricht, Michiel Verwaerden, de gemeenschappelijke straat. Lasten uit de hofstad zijn 9 lopen rogge per jaar. Verder uit de akker 6 lopen rogge aan de fabriek van St. Petrus te Oirschot, nog 7 lopen rogge aan Peter Aernt Swevers en de grondchijns.

Genoemde Dirck Jaspers krijgt een stuk beemd genoemd de Baanrijt, ter zelfder plaatse als hiervoor gelegen, b.p. Mathijs Waltgaerts, Goijaert Aelbrechts. Nog krijgt hij een stuk land genoemd de Waterlaat, ter zelfder plaatse als hiervoor gelegen, b.p. Michiel Verwaerden. Lasten hieruit zijn 7 Bossche zesters rogge in Den Bosch te leveren en verder de grondchijns.
Datum 13 juni 1522, getuigen Jan Colen en Andries van de Laeck.

=================169====================
Gijsbrecht Henrick Hoppenbrouwers heeft beloofd aan Lisbeth dochter van Jan Damen weduwe van Willem Houbraken die voortaan een rente van 2 en een halve rijnsgulden te gaan betealen, steeds op St. Jansdag op onderpand van een huis, tuin etc., groot een mudzaad, gelegen in herdgang Straten, b.p. Goijaert Hoppenbrouwers, de gemeijnte, joffrouw Pijnappels, Gijsbrecht Cremers.
Datum 13 juli 1523, getuigen Hoppenbrouwers, Berse en Gerit.

=================074====================
Gerit Henricks van Best als man van Geertruit, verder Henrick Aert Jacops Smollers als man van Elisabeth beide wettige dochters van Willem Jan Houbraken verwekt bij Elisabeth dochter van Jan Damen, hebben een deling gemaakt van alle bezit dat hun vader Willem in zijn testament aan hen hadvermaakt en dat door hem is nagelaten.
Genoemde Gerit krijgt een huis, tuin etc., groot een lopenzaad, gelegenin herdgang Naastenbest, b.p. de kinderen van Jan van der Heijden, de kinderen van Frank van der Meer, de straat. Nog krijgt hij een akker genoemd de Keelbraeck, b.p. Franck van der Meer, Jan de Harnismaker, de kinderen van Jans van der Heijden. Nog krijgt hij een akker genoemd de Hogenakker, b.p. de kinderen van Dirck van der Heijden, Peter Henricks van Tricht, de gemeijnte. Nog krijgt hij een akker genoemd het Neije Erf, b.p. Peter Henricks van Tricht, de erfgenamen van Peter Truijens, Michiel Verwarden, de gemeijnte. Nog krijgt hij een akker genoemd de Braecken, b.p. Jande Becker, de kinderen van Frank van der Meer en meer anderen, de gemeijnte, Jan Zwitten en meer anderen. Nog krijgt hij een akker genoemd de Steegakker, b.p. Michiel Verwaerden, Dielis Vrancken, Adriaen Harnismakers,de Schuerakker. Nog krijgt hij een heiveld genoemd de Oude Stege, b.p.de kinderen van Henrick Aerts, de erfgenamen van Gerit Geerlicks, de gemeijnte. Nog krijgt hij een beemd genoemd de Oestermansbeemd, b.p. de kinderen van Frank van der Meer, de gemeijnte. Nog krijgt hij een deel van een beemd genoemd de Spijkersbuender, zijnde het lange derde deel ervan, b.p. Claes van Delft, Dirck Dielis Scremers en meer anderen, Jan Henrick Corstens, de gemeijnte. Lasten uit dit bezit zijn 4 mud rogge per jaar aan Margriet Belaerts, 6 lopen rogge per jaar aan de fabriek van Oirschot, 1 mud rogge aan de rector van de St. Odulphuskapel, 3 lopen rogge aanGoijaert Goijaerts van den Hoevel, 5 vierdevat rogge en 5 vierdevat gerst aan de heren van de Donk (Baseldonk?, JT) en de grondchijns. Alle bezit is gelegen in herdgang Naastenbest.
Genoemde Henrick Aert Jacop Smollers namens zijn vrouw krijgt een deelin de beemd genoemd de Spijkersbunder, zijnde het korte derde deel ervan, gelegen in herdgang Verrenbest, b.p. Claes van Delft, Dirck Dielis Cremers en meer anderen, Jan Henrick Corstens, Jan de Scomaker. Lasten hieruit zijn de grondchijns.
Datum 1 februari 1524, getuigen Goessen, Dielisen Esch.

=================075====================
Gerit Henricks van Best als man van Geertruit dochter van Willem Jan Houbraken belooft aan zijn zwager Henrick Aert Jacop Smollers, die voortaan een jaarlijkse rente van 9 rijnsguldens en 5 stuivers te gaan betalen, steeds op Maria Lichtmisdag en voor de eerste keer per a.s. Maria Lichtmisdag over 3 jaar, op onderpand van al het bezit uit de voorgaande akte. Als Henrick Aert Jacop Smollers enig geld van die rente van 9 gulden en 5stuivers nodig heeft, en als er een half jaar vooraf is opgezegd, dan moet Gerit de gehele rente samen met alle achterstallige termijnen aflossen.
Datum 1 februari 1524, getuigen Goessen, Dielisen Esch. (akte is doorgestreept, JT)

=================076====================
De rente uit de vorige akte is altijd aflosbaar op Maria Lichtmisdag, tegen betaling van 185 gulden, mits er een half jaar vooraf is opgezegd.
Datum 1 februari 1524, getuigen Goessen, Dielisen Esch. (akte is doorgestreept, JT)

=============163====================
Gerit Henrick van Best als man van Geertrui, verder Henrick Aert Jacops als man van Elisabeth, beiden dochters zijnde van wijlen Willem Jan Houbraken, verwekt bij Elisabeth dochter van Jan Damen, hebben met elkaar een verdeling gemaakt van bepaalde rentes die ze van hun ouders hebben geerfd.
Genoemde Gerit in zijn hoedanigheid krijgt een rente van 2 gulden per jaar te ontvangen van Jacop Lonis van den Doeren, nog 2 gulden per jaar teontvangen van de kinderen van wijlen Ansem van Liefveld, nog 2 en een halev gulden per jaar te ontvangen van de kinderen van wijlen Gijsbrecht Hoppenbrouwers, verder nog 2 gulden per jaar te ontvangen van Jan den Cremer, nog een gulden per jaar te otnvangen van Dirck Jan Timmermans alias Mercks, nog 3 gulden per jaar van Gevart Jan Gevarts. Alle rentes te ontvangen met de achterstand ervan.
Genoemde Henrik in zijn hoedanigheid krijgt een rente van 2 gulden te ontvangen van Jan Ansems, nog 2 peters per jaar te ontvangen van Lupprecht Henrick Jacops, nog 3 gulden per jaar aflosbare rente van Dionijs Loniste Berze, nog 2 gulden per jaar aflosbare rente te ontvangen van Jan Gerit Mercks, nog een gulden per jaar te ontvangen van Dirck Aert Vos, nog anderhalve gulden rente per jaar te ontvangen van Joest Michiels, nog eengulden aflosbare rente te ontvangen van Henrick Eelen Mortels, nog een gulden per jaar aflosbare rente te ontvangen van Aert van Zeelst. Hij krijgt al die rentes met alle vervallen termijnen daarin.
De genoemde verdelers beloven elkaar deze boedeldeling altijd gestand tezullen doen.
Datum 2 mei 1531, getuigen alle schepenen

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Willem Jan Houbraken?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Willem Jan Houbraken

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Willem Jan Houbraken


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Over de familienaam Houbraken


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Jannie van der Zanden, "Stamboom Holman", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-familie-holman/I1091626961.php : benaderd 13 mei 2024), "Willem Jan Houbraken (1475-< 1523)".