De temperatuur op 14 augustus 1791 lag rond de 17,0 °C. De wind kwam overheersend uit het west-noord-westen. Typering van het weer: omtrent helder. Bron: KNMI
17 februari » Eerst uitvoering van de 93ste symfonie van Joseph Haydn, de eerste van zijn 12-delige Londense symfonieënreeks.
4 maart » Vermont wordt toegelaten als 14e staat in de VS. Het is de eerste staat na de 13 'oorspronkelijke' staten die bij de VS wordt toegevoegd.
30 maart » Eerste definitie van de meter (in Parijs) als 1/10.000.000e deel van de afstand tussen de noordpool en de evenaar.
3 mei » De eerste geschreven grondwet van Europa treedt in werking in Polen. (Poolse Grondwet van 3 mei 1791)
22 augustus » Slaven komen in opstand op het eiland Hispaniola, waarmee het proces gestart wordt van de latere oprichting van Haïti en de Dominicaanse Republiek.
4 december » Eerste nummer van The Observer, de eerste zondagskrant ter wereld.
De temperatuur op 10 april 1808 lag rond de 4,0 °C. De wind kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. Typering van het weer: zeer betrokken. Bron: KNMI
De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
26 januari » In Nieuw-Zuid-Wales breekt de Rum Rebellion uit.
20 april » Amsterdam wordt de hoofdstad van Nederland onder Lodewijk Napoleon
2 mei » De Opstand van Dos de Mayo (=El Levantamiento del Dos de Mayo) tegen de Napoleontische bezettingstroepen in Madrid.
21 augustus » Britse en Portugese troepen onder bevel van Arthur Wellesley verslaan de Franse troepen onder bevel van generaal Jean-Andoche Junot in de Slag bij Vimeiro.
3 september » Introductie van een voorloper van het periodiek systeem door John Dalton.
20 december » Start van het tweede Beleg van Zaragoza tijdens de Spaanse Onafhankelijkheidsoorlog.
De temperatuur op 13 juni 1864 lag rond de 12,0 °C. Er was 13 mm neerslag. De luchtdruk bedroeg 75 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 90%. Bron: KNMI
15 februari » De 22-jarige Gerard Adriaan Heineken koopt brouwerij 'De Hooiberg' in Amsterdam. Dit is het begin van de firma Heineken.
10 maart » Lodewijk II wordt koning van Beieren.
22 april » Het Amerikaans Congres bepaalt bij wet dat op alle in de Verenigde Staten geslagen munten de inscriptie In God We Trust moet staan.
22 augustus » De eerste Conventie van Genève: het Rode Kruis wordt opgericht en de eerste afspraken over de behandeling van oorlogsslachtoffers en bescherming van gewonde soldaten en medische ploegen worden gemaakt.
18 september » Zaligverklaring van Margaretha Maria Alacoque (1647-1690), Frans religieuze en mystica.
8 december » Encycliek Quanta Cura van Paus Pius IX, waarin hij gewetensvrijheid, godsdienstvrijheid en scheiding van kerk en staat veroordeelt. Toegevoegd is een lijst van 80 dwalingen, de Syllabus Errorum.
Typ in het invoerveld de beginletters van de voor- of achternaam (minimaal 3 letters). Er verschijnt dan een lijst met namen uit de publicatie. Klik nu op de gewenste naam om de persoon te selecteren.
Geef uw e-mailadres en u ontvangt elke maand de gratis Genealogie Online nieuwsbrief met daarin nieuwe stambomen en nieuws en tips over de grootste stamboomwebsite van Nederland en België.
Genealogische publicaties zijn auteursrechtelijk beschermd. Alhoewel gegevens veelal uit openbare archieven afkomstig zijn, levert het opzoeken, interpreteren, verzamelen, selecteren en ordenen van die gegevens een uniek werk op. Auteursrechtelijk beschermd werk mag niet zondermeer gekopieerd of herpubliceerd worden.
Houdt u aan de volgende regels
Vraag toestemming voor het overnemen van gegevens of licht de auteur op z'n minst in, de kans is groot dat de auteur toestemming geeft, vaak leidt het contact ook weer tot meer uitwisseling van gegevens.
Gebruik de gegevens pas nadat u deze heeft gecontroleerd, het liefst bij de bron (het archief).
Vermeld van wie u de gegevens heeft overgenomen, idealiter ook zijn/haar originele bron.