Stamboom Holman » Gijsbrecht Willem Corsten van de Heuvel (Hovel) (????-> 1558)

Persoonlijke gegevens Gijsbrecht Willem Corsten van de Heuvel (Hovel) 


Gezin van Gijsbrecht Willem Corsten van de Heuvel (Hovel)

Hij is getrouwd met Henrica (Hendriksje) dr Aelbrecht Noot.

Zij zijn getrouwd


Kind(eren):



Notities over Gijsbrecht Willem Corsten van de Heuvel (Hovel)

=================282====================
Gijsbrecht Willem Corstens van den Hovel heeft beloofd om voortaan aan Iken weduwe van Peter Goijaerts van den Hovel, die een jaarlijkse rente van 20 stuivers te gaan betalen, steeds vervallend op Maria Lichtmisdag en voor de eerste keer per a.s. Maria Lichtmisdag over 7 jaar en niet eerder, op onderpand van een huis, tuin etc., gelegen in Oirschot herdgang de Kerkhof, b.p. Willem Corstens, de erfgenamen van wijlen Dirck Jan Timmermans, de gemeenschappelijke straat zoals hij zei. Hij belooft het onderpand in goede staat te houden voor de betaling van de rente.
Datum 10 februari 1532, getuigen Leman en Willem die het aandroegen.

De rente is altijd aflosbaar op Maria Lichtmisdag tegen betaling van 17 gouden Karolusguldens.
Datum 10 februari 1532, getuigen Leman en Willem die het aandroegen

=================140====================
Meester Laureijs Gijsbrechts, chirurg en verder Henrik .... voor hemzelf handelend en voor zijn andere broers en zusters, verkopen hierbij al hun aanspraken in alle roerende en onroerende bezit, van welke aard dan ook en waar dan ook gelegen, nu aan Gijsbrecht Willem Corstens van de Hovel en die kan daarmee naar eigen keuze doen wat hij wil. De verkopers beloven alle lasten hierin van hun kant af te handelen.
Datum 14 juni 1538, getuigen Gerart en Hovel.

=================302====================
Gijsbrecht Willem Corstens van de Hoevel verkoopt hierbij het vierde deel van een perceel genoemd de Soeperdonk, deels heide en deels weide, gelegen in Oirschot herdgang Spoordonk, b.p. Henrick Verhoeven, Willem Hubrechts van den Scoet, Jan van der Lulsdonk, het Banisveld. Hij verkoopt het perceel nu aan zijn broer Adriaen Willem Corstens en de verkoper belooft alle lasten hierin van zijn kant af te handelen, behalve het vierde deel van een brasdenarius per jaar als grondchijns aan de hertog.
Datum 27 juni 1539, getuigen Scoet en Peter.

==================067=======================
Gijsbert zoon Willems van den Huevel heeft beloofd om aan Margriet Willems van den Huevel, zijn zuster, die een bedrag van 27 gulden te zullen gaan betalen per a.s. St. Jansdag over een jaar.
Datum 3 februari 1553, getuigen Lauwer en Michiel Henricks.

==================236=======================
Gijsbert zoon wijlen Willems van den Huevel verkoopt zijn erfdeel zijnde een vierde part dat hij heeft geerfd van zijn vader Willem en nog het vierde deel dat hij van zijn zuster Margriet heeft geerfd inzake een beemd en heiveld, genoemd het Heechbroek, gelegen in Oirschot herdgang de Notel, b.p. de kinderen van Aert Lebbens, Thomaes Peterssoen Vermeijen, de kinderen van Jan Lipkens, de gemeijnte, conform een schepenbrief van Oirschot. Hij verkoopt dit perceelsgdeelte nu aan zijn broer Adriaen Willems van den Heuvel en de verkoper belooft alle lasten van zijn kant af te handelen, behalve de jaarlijkse gronchijns aan de hertog.
Datum 5 mei 1557, getuigen Schoet en Schoet

==================049=======================
Henricka weduwe van Gijsbrecht Willems van den Huevel met haar voogd Rutger Janssen ( van Kerkoerle, secretaris, JT) doet hierbij afstand van haar recht van vruchtgebruik waarin ze gerechtigd is inzake een huis, schuur, bakhuis, tuin etc., groot ca. 4 lopenzaad gelegen in Oirschot herdgang de Kerkhof, b.p. de gemeenschappelijke straat, Adriaen Willems van de Hovel, een gemeenschappelijke kerkpad, Peter Henricks van de Schoot. Ze doet nu afstand ten behoeve van Adriaen, Aelbrecht, Jaspaer, Balthasar, heer Melchior en ten behoeve van Henrick Willem Aelbrechts als man van Cathalijn, zijnde allen wettige kinderen van wijlen genoemde Gijsbrecht en Henrieksken.
Datum 30 januari 1567, getuigen Schoet en Goessens.

==================050=======================
Adriaen, Jasper, Balthasar en heer Melchior ( de Drie Koningen zijn duidelijk vertegenwoordigd, JT ), broers en verder Henrick Willem Aelbrechts als man van Lijsken, zijnde alle wettige kinderen van genoemde Gijsbrecht en Henrieksken uit de vorige akte, verkopen het huis, tuin etc. uit de vorige akte nu aan Aelbrecht Gijsbrecht Willems van den Huevel en de verkopers beloven alle lasten van hun kant af te handelen, behalve een jaarlijkse rente van 7 gulden aan Lisbeth de vrouw van Lucas die Smit. De eerste termijn voor rekening van Aelbrecht vervalt per a.s. St. Jansdag over een jaar.
Datum 30 januari 1567, getuigen Schoet en Goessens.

==================051=======================
Aelbrecht zoon wijlen Gijsbrecht Willems van den Huevel heeft beloofd om voortaan aan Henrica weduwe van Gijsbrecht Willems van den Huevel, waarbij zijzelf daarvan het vruchtgebruik krijgt en haar kinderen daarvan het erfrecht, die voortaan een jaarlijkse rente van 21 gulden te gaan betalen, steeds vervallend op Maria Lichtmisdag en voor de eerste keer per a.s. Maria Lichtmisdag op onderpand van het huis etc. zoals vermeld in voorgaande akte. Datum als boven, getuigen Schoet en Goessens.

De rente is altijd aflosbaar op Maria Lichtmisdag van elk jaar, mits er 3 maanden vooraf is opgezegd, tegen betaling van 359 gulden en de achterstallige termijnen, maar er mag ook in drie keer worden afgelost van elk 100 gulden. Aelbrecht is wel verplicht binnen een jaar na het overlijden van zijn moeder Henricka deze rente af te lossen voor een bedrag van 100 gulden.
Datum 30 januari 1567, getuigen Schoet en Goessens.

==================052=======================
Adriaen, Aelbrecht, Jaspar, Balthassar, heer Melchior priester broers en Henrik Willem Aelbrechts als man van Catharijn allen wettige kinderen van wijlen Gijsbrecht Willems van den Huevel verwekt bij Henrieksken wettige dochter van Aelbrecht Noot, verkopen een akker genoemd de Schoutethen akker, die deze Gijsbrecht middels opwinning had verkregen, groot ca. 6 lopenzaad, gelegen in Oirschot herdgang Hedel, b.p. de kantorij te Oirschot, Jan Bonaerts, Frans Willems en de erfgenamen van Henrick meester Henricks en meer anderen. Ze verkopen dit perceel nu aan Henrick Jan Molenpas en de verkopers beloven alle lasten van hun kant af te handelen, behalve een jaarlijkse pacht van een mudde rogge Oirschotse maat aan het kapittel te Oirschot, nog 6 gulden per jaar aan de erfgenamen van Margriet dochter van Henrick Goijaerts int Eeckerschot, nog twee gulden 5 stuivers per jaar aan Lijntken weduwe van Roefs die Cort, nog 30 stuivers per jaar aan Peterken en Aleijt gezusters en dochters van genoemde Roef die Cort en verder de grondchijns en de gebruikelijke dorpslasten.
De eerste termijn voor rekening van de koper vervalt per a.s. Maria Lichtmisdag over een jaar en de koper zal deze lasten zodanig betalen in de toekomst dat de verkopers daarvoor verder gevrijwaard blijven. Als er van de genoemde lasten daarvan een vervalt per a.s. St. Jansdag dan zal de verkoper die last aan de koper vergoeden en en als er een reeds vervallen pacht per a.s. St. Bavodag betaald moet worden, dan is die voor rekening van de koper.
Datum 30 januari 1567, getuigen Schoet en Goessens.

==================028=======================
Jaspar zoon wijlen Gijsbrecht Willems van den Heuvel en diens broer Aelbrecht hebben samen en ieder hoofdelijk beloofd om aan genoemde verkopers uit de vorige akte die een bedrag van 184 gulden te zullen betalen, voor een helft op a.s. Maria Lichtmisdag zonder rente en voor de andere helft per a.s. Maria Lichtmisdag over een jaar met een rente tegen de penning zestien.
Datum 30 juni 1567, getuigen Vleuten en Keijmps.

==================337=======================
Heer Melchior, priester, zoon van wijlen Ghijsbrecht van de Heuvel, Dirck zoon wijlen Balthazar zoon wijlen Ghijsbert van de Heuvel, Franck zoon Pauwels van den Ecker als man van Cathelijn dochter van genoemde Balthasar, Margriet dochter van Peter Vos weduwe van Adriaen zoon Gijsberts vande Heuvel geassisteerd door Aerden Sgraets haar hierbij gekozen voogd, verder Jan zoon wijlen Willems de Metser als testamentelijke voogd over de minderjarige kinderen van genoemde Adriaen, verder meester Dirck Toerkens en meester Dirck van der Ameijden als gemachtigden van heer Goessen zoon Aelbrecht zoon van genoemde Ghijsbrechts van den Hovel, conform een schepenbrief van Goch d.d. 23 september 1590, waarbij genoemde Toerkens en van der Ameijden ook optreden voor Jan zoon van genoemde Aelbrecht die lange tijd absent is geweest, hebben een boedelscheiding gemaakt van de goederen die van hun ouders en voorouders afkomstig zijn.

Bij deze verdeling heeft heer Melchior van de Heuvel en de kinderen van genoemde Balthasar van de Heuvel, gelegen in Oirschot in de Moelsbroeken, aan de noordkant, met de greppel van het stuk waarvan het wordt afgedeeld, met het recht van overpad over het genoemde stuk, b.p. het stuk waarvan het is afgedeeld, samen met de greppel en de buitenhelling aan Jan Peters Verhoeven, het Ekerschot. Verder heeft hij nog verkregen de helft van een akker groot in totaal bijna 3 lopenzaad, ter zelfder plaatse gelegen, onder de herdgang van de Kerkhof aan de campersbochten, b.p. langs de kerk en naast het erf van Mechteld Lambrechts, het stuk waarvan het is afgedeeld, een pad, de Campersbocht. Ook heeft hij nog verkregen de helft van een beemd genoemd de Zwartvoort onverdeeld zijnde met de andere helft waarvan het wordt afgedeeld, ook in Oirschot gelegen in herdgang de Notel aan de Vaerhovel, b.p. Henrick Verbocht, Dirck Cops, de gemeijnte. Verder krijgt hij nog een rente van 1 gulden per jaar op onderpand van het huis eigendom van de kinderen van Dirck Matheuss. Uit dit erfdeel moet hij jaarlijks 26 stuivers rente betalen aan het altaar van de H. Drievuldigheid, nog de helft van twee gulden 5 stuivers aan Dirck zoon Balthasars van de Hovel, verder te zorgen voor het onderhoud van wegen waterlaten etc.

Bij deze verdeling hebben Margriet v.w.b. haar deel dat haar en haar kinderen toekomt, resp. v.w.b. het recht van vruchtgebruik en het erfrecht, en ook meester Dirk Toerkens en meester Dirck van der Ameijden, in hun hoedanigheid, een weiland verkregen gelegen in Oirschot in de Moelsbroeken, zijnde de zuidkant naast de kerk, b.p. het stuk waarvan het is afgedeeld, de kinderen van Peter van de Schoot, samen met de halve wal die erbij hoort, het Eeckerschot, de rector van het St. Willibrordaltaar in Oirschot. Verder hebben ze nog verkregen de helft van een akker van bijna 3 lopenzaad, ter zelfder plaats gelegen aan de noordkant, b.p. het stuk waarvan het is afgedeeld, Lenaert Moijses, een pad. Ook hebben ze nog de helft van een beemd verkregen genoemd de Zwartvoort, gelegen te Oirschot herdgang Notel, nog onverdeeld van de andere helft, b.p. Henrick Verbocht, Dirck Cops en de gemeijnte. Verder hebben ze nog een rente van een gulden per jaar verkregen te heffen op het erf van Jan Jan Erven. Uit dit erfdeel moet jaarlijks 4 gulden worden betaald aan de weduwe en kinderen van Adriaen Gijsbrechts van de Hovel, ook nog de helft van 45 stuivers per jaar aan Dirck zoon Balthasar van de Hovel. Ook met de verplichting van het recht van overpad voor de afgdeelde stukken.

Partijen beloven elkaar deze boedelscheiding met alle verplichtingen na te zullen komen en de pachten tot a.s. Maria Lichtmisdag inclusief gezamenlijk voor hun rekening te nemen.
Datum 9 oktober 1595, getuigen D. Hoppenbrouwer en Ven.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Gijsbrecht Willem Corsten van de Heuvel (Hovel)?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Verwantschap Gijsbrecht Willem Corsten van de Heuvel (Hovel)



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Over de familienaam Van de Heuvel (Hovel)


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Jannie van der Zanden, "Stamboom Holman", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-familie-holman/I1061485460.php : benaderd 9 juni 2024), "Gijsbrecht Willem Corsten van de Heuvel (Hovel) (????-> 1558)".