Stamboom Eykens » Cornelis Henric Emmen (1665-1732)

Persoonlijke gegevens Cornelis Henric Emmen 


Gezin van Cornelis Henric Emmen

Hij is getrouwd met Geertruijt Adriaen Peters Roosen.

Zij zijn getrouwd op 1 februari 1688 te Oisterwijk.


Kind(eren):

  1. Henricus Emmen  1689-????
  2. Jacobus Emmen  1691-????
  3. Jan Cornelis Emmen  1695-1770 
  4. Adrianus Emmen  1696-????
  5. Maria Emmen  1699-????
  6. Petrus Emmen  1705-????


Notities over Cornelis Henric Emmen

Cornelis Henric Emmen
Gedoopt Oisterwijk 27 sep 1665 (Bernart Peeter Beernis & Mechteltjen Adriaens), begraven aldaar 22 feb 1732. Woonde te Heukelom onder Oisterwijk, waar hij borgemeester was in 1713 en 1719, en belastingzetter voor de jaren 1715, 1717, 1718 en 1726 (RO 486,f.28v dd 24 juni 1726). Getrouwd Oisterwijk 1 feb 1688 met Geertruijt Adriaen Peters Roosen (Gertrudis Mulders, Gertrudis Ariaenssen van Sundert) uit Heukelom, dochter van Adriaan Peters Roosen bij Maeijken Gerits Rijsbroeck.
In 1695 pachtte hij de Galge tienden onder Heukelom van de abdij St. Geertruid in Leuven, en in 1698 (zie noot 33) de kleine tienden, eveneens onder Heukelom. Hij wordt in 1699 genoemd als gebruiker van een stede met schuur, akker, wei- en heilanden ende verder landerijen te Heukelom. Huurder is dan Simon Hendrick Emmen, die daarvoor jaarlijks 30 gulden, een mud rogge, een zak boekweit en een zak haver betaalt aan Johan Spinel, gehuwd met Josina Wijtmans weduwe Johan de Weer (Notarieel archief Oisterwijk 5290g, 17 dec 1699).

Op 3 april 1715 verschenen Geertruyd Adriaen Peetersz van Ros en haar echtgenoot en voogd Cornelis Hendrick Emmen voor Schepenen van Oisterwijk, tonende clinkende penningen. Een eerdere verkoop voor Schepenen van vier erfpercelen in Heukelom was hiermee definitief afgehandeld: de koper had zijn schuld gelost ende gequeten (RO 410). Geertruyt en haar man leefden nog in 1718: Geertruyt trad op als doopgetuige (14 juli 1718) en Cornelis attesteerde op 15 oktober van dat jaar voor schepenen van Oisterwijk. Mogelijk is hij te Oisterwijk 22 feb 1732 begraven als Cornelis Emme.

De onroerende goederen van Cornelis Hendrick Emmen werden op 15 november 1729 geïnventariseerd en vervolgens op 14 maart 1730 in twee delen openbaar geveild, omme daar aan te verhalen de inhoude van sekere vonnis den 15e november des jaars van 1729 ten sijne lasten geobtineerd bij Wouter van Heeswijk.

De ene helft van het bezit bestond uit een schoone hoeve of stede bestaande in huijs, schuur, schop, mitsgaders hof, weij, groes, acker en heylanden in verschijde parceelen te same groot ontrent sestig loopen saet, staande ende leggende onder de Dingbank van Oosterwijck, soo onder de voorschreven vrijheyt als tot Huijclom, met alle deselfs houtwassen en geregtigheden en verder soo als de voorschreven stede jegenwoordig bewoont en gebruykt wert bij Jan Cornelis Hendrix en een tweede stede van 33 loopens staande ende leggende als voor, nevens de voorschreven eerste stede soo als die voorheen gebruijkt is geweest bij Cornelis Hendrik Emmen en nu ten deele bij Aart Willem Roosen.(RO 697, 14 maart 1730. Dezelfde overdrachten ook voor schepenen van Den Bosch opgedragen onder sH R. 1719, 322-323, 3 aug 1730). Uitgezonderd enkele percelen die waren belast in een rente aan het Sint Martensgasthuis te Den Bosch, werd dit bezit voor 2.000 gulden verkocht aan Johan Hartongh, stadhouder van het Kwartier Oisterwijk. Op 26 juni blijkt Jan Janse Verhoeven nog een hoger bod te hebben uitgebracht, waarop Hartongh zich terugtrekt.
De andere helft van de onroerende goederen bestond uit een stede met woonhuis van 3 loopens op de Oisterwijkse hoeve te Heukelom, en vier percelen land te samen 28 ½ loopens, eveneens te Heukelom. Deze erfenis, die jegenwoordig gebruykt wert bij Adriaan Denis van den Boer, was voor de helft bij koop verkregen van Jan van den Boogaert. Er rustten lasten op de goederen: 1 gulden 10 stuivers in een meerdere pacht van 9 guldens aan de rentmeester der bischoppelijke goederen te 's Hertogenbosch; 5 voeten rogge en een gulden 10 stuivers, aan dezelfde rentmeester; en 15 stuivers cijns aan de domeinen van Brabant. Het geheel werd voor 1.500 gulden verkocht aan Antonie Glavimans, secretaris van Oisterwijk.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Cornelis Henric Emmen?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Cornelis Henric Emmen

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Cornelis Henric Emmen

Cornelis Henric Emmen
1665-1732

1688
Jacobus Emmen
1691-????
Maria Emmen
1699-????
Petrus Emmen
1705-????

    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Historische gebeurtenissen

    • Van 1650 tot 1672 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Eerste Stadhouderloze Tijdperk.
    • In het jaar 1665: Bron: Wikipedia
      • 4 maart » Begin van de Tweede oorlog tussen Nederland en Engeland.
      • 6 maart » Het eerste nummer van de Philosophical Transactions, het tijdschrift van de Royal Society, wordt gepubliceerd.
      • 19 april » Heiligverklaring van Franciscus van Sales (1567-1622), Frans bisschop van Genève, door paus Alexander VII.
      • 12 augustus » In de baai van Bergen begint tijdens de Tweede Engels-Nederlandse Oorlog een zeeslag tussen een Nederlandse retourvloot met een van de rijkste vrachten ooit aan boord en een Engels flottielje van oorlogsschepen.
      • 10 december » Mede op initiatief van raadpensionaris Johan de Witt en luitenant-admiraal Michiel de Ruyter komt het Korps Mariniers tot stand.
    • Stadhouder Prins Willem III (Huis van Oranje) was van 1672 tot 1702 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
    • In het jaar 1688: Bron: Wikipedia
      • 4 augustus » Keizer Leopold I verheft de graven George August Samuel van Nassau-Idstein en Walraad van Nassau-Usingen tot Rijksvorst.
      • 5 november » Stadhouder Willem III landt in het Engelse Brixham, waarmee de 'Glorious Revolution' begint en Willem koning van Engeland wordt.
      • 26 november » Lodewijk XIV verklaart de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden de oorlog.

    Over de familienaam Emmen

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Emmen.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Emmen.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Emmen (onder)zoekt.

    De publicatie Stamboom Eykens is opgesteld door .neem contact op
    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Eykens Marc, "Stamboom Eykens", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-eykens/I3721.php : benaderd 9 mei 2024), "Cornelis Henric Emmen (1665-1732)".