Stamboom Eman/Swart-Radstok/Attevelt » Maria (Margaretha Marike) Huijbers (Maria (Margaretha, Marike) Huijbers) Visscher (Visser, Vischer) (1713-????)

Persoonlijke gegevens Maria (Margaretha Marike) Huijbers (Maria (Margaretha, Marike) Huijbers) Visscher (Visser, Vischer) 

Bronnen 1, 2
  • Roepnaam Maria (Margaretha, Marike) Huijbers.
  • Zij is geboren op 1 januari 1713 in Amsterdam, Nederland.
  • Geloof: Acatholica (niet rk) 1734.
  • (Adres) op 3 maart 1795 in Amsterdam, Nederland.
    "Op den Amstel"
  • (Adres) op 2 oktober 1733 in Amsterdam, Nederland.
    Roosegragt
  • Zij is overleden op 3 mrt 1795 (begraven) in Amsterdam, Nederland, zij was toen 82 jaar oud.
  • Zij is begraven op 3 maart 1795 in Amsterdam/Heiligewegs- en Leidsche Kerkhof.
    Begraafplaatsen in Amsterdam (3)


    In de klappers van het Stadsarchief Amsterdam wordt de afkorting HLK gebruikt, om het Heiligeweg Leidse Kerkhof mee aan te duiden. Dat is een beetje een verwarrende naam, want het Heiligeweg Kerkhof bestaat allang niet meer. Het werd in 1664 gesloten, toen de stad Amsterdam voor de vierde keer werd uitgebreid en het kerkhof binnen de bebouwing zou komen te liggen. De begraafboeken gingen over naar het Leidse Kerkhof, zodat het lijkt alsof er sprake was van één begraafplaats met een dubbele naam. Het terrein van het vroegere Heiligeweg Kerkhof biedt nu plaats aan een huizenblok dat ligt ingeklemd tussen de Leidsestraat, de Nieuwe Spiegelstraat, de Herengracht en de Keizersgracht.


    Op het Leidse Kerkhof is begraven tot in de 19e eeuw. Op de kadasterkaart van 1832 zien we dan ook een open ruimte op de plaats van het kerkhof:



    Het perceel heeft nummer 2767 en in de Oorspronkelijk Aanwijzende Tafel (OAT) zien we dat het eigendom is van de Stad Amsterdam en dat het onbelast is. In 1899 werd op die plek de eerste Openbare Handelsschool gebouwd. Op de luchtfoto van Google Earth is te zien, hoe de situatie er tegenwoordig uit ziet:


    Geschreven door Richard Keijzer om: zondag, mei 18, 2008

    Bij het Raamplein is nu een parkeerplaats. Ter hoogte van het grote schoolgebouw lag tot 1866 het Leidsche kerkhof.

    Leidschekerkhof, 1664 - 1866

    Ter vervanging van het Heiligewegskerkhof werd tussen de huidige Passeerdersgracht, de Raamstraat waar de ingang was, en het Raamplein (gedempt deel van de Lijnbaansgracht) een nieuwe begraafplaats aangelegd. Het kerkhof was rondom voorzien van een houten schutting. Net als alle andere begraafplaatsen werd de plek al snel opgenomen in de bebouwing die zich almaar uitbreidde.

    Na 1866 werd de begraafplaats definitief niet meer gebruikt. Tot 1899 bleef het terrein onbebouwd. In dat jaar verleende de gemeenteraad van Amsterdam goedkeuring aan de plannen om de voormalige begraafplaats te bestemmen voor de bouw van de nieuwe OpenbarHet gebouw van de Openbare Handelsschool op het oude Leidsekerkhof.e Handelsschool (OHS) en een hogere burgerschool. De school kwam in 1901 gereed. De bestemming van het terrein kwam in 1950 weer aan het licht toen bouwvakkers tijdens werkzaamheden op stoffelijke resten stootten.

    Het schoolgebouw staat er nog steeds en voor de deur op het Raamplein wordt dagelijks druk geparkeerd. Jarenlang heeft hier de Hogeschool voor Economische Studies gezeten, maar die is enkele jaren geleden verhuisd. Het pand werd in 2001 een rijksmonument. Het pand is inmiddels verkocht aan de Rijksgebouwendienst maar is in de afgelopen jaren gekraakt.

    Adres: 1e Raamplein 1

  • Een kind van Huijber(s)t /Visser/Vischer Visschers en Maria Gruters (Grutter,Grueter,Greutter)

Gezin van Maria (Margaretha Marike) Huijbers (Maria (Margaretha, Marike) Huijbers) Visscher (Visser, Vischer)

Zij is getrouwd met Theodorus (Doris Doorus) Emans.

Zij zijn getrouwd op 18 oktober 1733 te Amsterdam, Nederland, zij was toen 20 jaar oud.

Archief Mormomen

Kind(eren):

  1. Ferdinandus Eman  1736-????
  2. Kind Eman(s)  1736-1736
  3. Anna Maria Eman  1737-1767 
  4. Joannes Eman  1740-????
  5. Antonius Eman  1744-????

Gebeurtenis (Ondertrouw) op 2 oktober 1733 in Amsterdam, Nederland .

Stadsarchief Amsterdam

Notities over Maria (Margaretha Marike) Huijbers (Maria (Margaretha, Marike) Huijbers) Visscher (Visser, Vischer)

Notitie 1

Maria is in 1734, bij de geboorte van de eerste zoon Gerardus, (nog) niet Rooms-katholiek

Notitie 2

Als getuige

zoonJan

vaderJan Bouket

moederMagtelt les Sieur

getuigenMaria Visser

Gerrit Eman

pastorBroërius Brouwer

doop18 januari 1756

religieHervormd, Oude kerk

bron26 p. 233 (folio 118v) nr. 2

Maria is in 1734, bij de geboorte vand e eerste zoon Gerardus, (nog) niet Rooms-katholiek

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Maria (Margaretha Marike) Huijbers (Maria (Margaretha, Marike) Huijbers) Visscher (Visser, Vischer)?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!

Voorouders (en nakomelingen) van Maria (Margaretha Marike) Huijbers Visscher (Visser, Vischer)


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. Stamboom van Eeren Web Site, Sven van Eeren, Maria (Margaretha, Marike) Huijbers Visscher (Visser, Vischer), 4 februari 2013
      Toegevoegd door een Smart Match te bevestigen
      Stamboom op MyHeritage.com
      Familiesite: Stamboom van Eeren Web Site
      Stamboom: Stamboom van Eeren
    2. Pant. Web Site, Pieter Gerardus Pant, Margaretha Visser., 12 maart 2011
      Toegevoegd door een Smart Match te bevestigen
      Stamboom op MyHeritage.com
      Familiesite: Pant. Web Site
      Stamboom: Familie Pant (stanboom)

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 3 maart 1795 lag rond de 1,0 °C. De wind kwam overheersend uit het zuid-westen. Typering van het weer: betrokken. Bron: KNMI
    • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1795 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In het jaar 1795: Bron: Wikipedia
      • 19 januari » De Bataafse Republiek uitgeroepen.
      • 6 maart » Afschaffing galgenvelden en galgenbergen in Holland.
      • 7 augustus » Nederland verliest Kaap de Goede Hoop aan de Engelsen in de Slag om Muizenberg.
      • 24 oktober » Polen wordt verdeeld tussen Oostenrijk, Pruisen en Rusland tijdens de Poolse Delingen.
      • 13 december » Een meteoriet treft Wold Newton in het Engelse Yorkshire. Later zal de sciencefictionschrijver Philip José Farmer deze gebeurtenis gebruiken als basis voor zijn Wold Newton family-verhalen.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Visscher (Visser, Vischer)


    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Han Eman, "Stamboom Eman/Swart-Radstok/Attevelt", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-eman/I273.php : benaderd 30 mei 2024), "Maria (Margaretha Marike) Huijbers (Maria (Margaretha, Marike) Huijbers) Visscher (Visser, Vischer) (1713-????)".