Stamboom Eijsermans » Gijsbrecht Jacobsz van Lockhorst (± 1350-> 1407)

Persoonlijke gegevens Gijsbrecht Jacobsz van Lockhorst 


Gezin van Gijsbrecht Jacobsz van Lockhorst

Hij is getrouwd met Aleid Reinersdr.

Zij zijn getrouwd.


Kind(eren):

  1. Hendrik van Lockhorst  ± 1395-± 1453 


Notities over Gijsbrecht Jacobsz van Lockhorst

Beroep: Heer van Lunenburg, een kasteel gelegen te Nederlangbroek.

1402, 16 Maart. Item Ghysbert van Lochorst hout van den Doemproest den toern te Lunenborch mit enen merghen lants daer die toern op staet in den manieren als die brieven inhouden, die daer of syn.'

Lenen van het huis van Abcoude:
99. Een halve hoeve (1407: in het gerecht van de domproost), (1430: strekkend van de Broekse wetering tot de Landscheiding), boven: Willem van Angeren (1430: Willem van Boekhout en Dirk Folkwinsz.), beneden: de heren van St. Katherijne te Utrecht.
..-.-13..: Gijsbert van Lokhorst zoals heer Simon van Haarlem, 109-b fol. 10.

29-9-1407: Bernard uten Eng heer Melisz. zoals Gijsbert van Lokhorst, 109-b fol. 10, 110-1 fol. 8.

Lunenburg
Ligging: Aan de zuidzijde van de Langbroekerwetering, in Neerlangbroek, gemeente Wijk bij Duurstede ligt Lunenburg. Het kasteel stond er in ieder geval al in 1339. De eerste leenman die geen Van Zijl heette, was Ghijsbrecht van Lockhorst. Hij werd in 1402 beleend: 'Item Ghijsbrecht van Lochorst hout van den domproest een toerne te Lunenborch met enen merghen lants daer die toern opstaet inder manieren als die brieve inhouden die daer op sijn'. Opmerkelijk is het feit dat hier maar één morgen land wordt beleend, dus het agrarisch bedrijf zal niet veel te betekenen hebben gehad. Een aantal jaren later omschreef Steven van Everdingen Lunenburg als een huis 'metter hofstat'. Waarschijnlijk zal het kasteel vooral als woongelegenheid gediend hebben.

In 1422 kreeg Ghijsbrecht de Ridder Lunenburg in leen van de domproost Sweder van Culemborch. Cornelis de Ridder, een nazaat van Ghijsbrecht, was leenman van Lunenburg in 1538, het jaar waarin de woontoren werd ingeschreven als ridderhofstad. Lunenburg bleef echter niet lang in handen van De Ridder, want in 1563 moest Willem de Ridder de toren verkopen aan Maarten Schipperius, die hem in 1580 doorverkocht aan Godard Boll, burgemeester van Utrecht. Deze zal op het voorterrein een woongebouw opgetrokken hebben.

Lunenburg was een leen van de Domproosdij. De oudste bezitters van het kasteel waren waarschijnlijk afkomstig uit de familie Van Zijl. Zo werd Arent (of Arnold) van Zijl in 1370 ook Van Lunenburg genoemd. De volgende ons bekende bezitter was Gijsbrecht van Lockhorst, die in 1402 met de toren te Lunenburg beleend werd. Daarna werden Wouter van Grevenbroeck en vervolgens Steven van Everdinghen en Splynter van Everdingen met Lunenburg beleend.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Gijsbrecht Jacobsz van Lockhorst?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Gijsbrecht Jacobsz van Lockhorst

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Gijsbrecht Jacobsz van Lockhorst

Jan van Lockhorst
± 1225-± 1327

Gijsbrecht Jacobsz van Lockhorst
± 1350-> 1407


Aleid Reinersdr
± 1375-> 1410

Hendrik van Lockhorst
± 1395-± 1453

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Over de familienaam Van Lockhorst


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Johannes Arnoldus Franciscus Henricus Eijsermans, "Stamboom Eijsermans", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-eijsermans/I614813.php : benaderd 14 mei 2024), "Gijsbrecht Jacobsz van Lockhorst (± 1350-> 1407)".