6 juli » Kardinaal Carlo Rezzonico wordt gekozen tot Paus Clemens XIII.
16 juli » Kroning van paus Clemens XIII in Rome.
11 september » Paus Clemens XIII creëert één nieuwe kardinaal, zijn neef en naamgenoot Carlo Rezzonico junior.
Trouwdag 7 februari 1789
De temperatuur op 7 februari 1789 lag rond de 4,0 °C. De wind kwam overheersend uit het noord-westen. Typering van het weer: windstil omtrent betrokken. Bron: KNMI
3 juni » De sloep met de getrouwen van Bligh (Bounty) koerst door de nauwe doorgang tussen het Prince of Wales-eiland en het vasteland van Australië.
3 augustus » Paus Pius VI creëert één nieuwe kardinaal.
26 augustus » De eerste universele Verklaring van de Rechten van de Mens en de Burger wordt in Frankrijk openbaar gemaakt.
3 oktober » George Washington roept 26 november 1789 de eerste Thanksgiving Day in het bestaan van de Verenigde Staten uit.
27 oktober » Slag bij Turnhout tegen de Oostenrijkers.
6 november » Oprichting van het Bisdom Baltimore, het eerste rooms-katholieke bisdom in de Verenigde Staten van Amerika
Dag van overlijden 21 juli 1831
De temperatuur op 21 juli 1831 lag rond de 17,0 °C. De wind kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. Typering van het weer: regen half bewolkt winderig. Bron: KNMI
De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
2 februari » Kardinaal Bartolomeo Alberto Cappellari wordt gekozen tot Paus Gregorius XVI.
5 februari » De 29-jarige Nederlandse marineofficier Jan van Speijk laat zijn eigen kanonneerboot vol munitie exploderen in de haven van Antwerpen om te voorkomen dat het in handen zou vallen van de Belgen; dat was tijdens de Belgische Onafhankelijkheidsoorlog.
7 februari » De Belgische Grondwet wordt afgekondigd. België wordt een parlementaire monarchie met scheiding van de drie machten: de wetgevende, de uitvoerende en de rechterlijke macht.
10 maart » Oprichting van het Frans Vreemdelingenlegioen.
17 juli » Koning Leopold I komt naar België.
21 juli » Eedaflegging van Leopold I, de eerste koning der Belgen. Ter herinnering hieraan is 21 juli de nationale feestdag van België.
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen: Eduard Driessen, "Stamboom Driessen", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-driessen/I106233.php : benaderd 30 april 2025), "Petrus Theodorus baron Chassé (1758-1831)".
Kopieerwaarschuwing
Genealogische publicaties zijn auteursrechtelijk beschermd. Alhoewel gegevens veelal uit openbare archieven afkomstig zijn, levert het opzoeken, interpreteren, verzamelen, selecteren en ordenen van die gegevens een uniek werk op. Auteursrechtelijk beschermd werk mag niet zondermeer gekopieerd of herpubliceerd worden.
Houdt u aan de volgende regels
Vraag toestemming voor het overnemen van gegevens of licht de auteur op z'n minst in, de kans is groot dat de auteur toestemming geeft, vaak leidt het contact ook weer tot meer uitwisseling van gegevens.
Gebruik de gegevens pas nadat u deze heeft gecontroleerd, het liefst bij de bron (het archief).
Vermeld van wie u de gegevens heeft overgenomen, idealiter ook zijn/haar originele bron.