Stamboom Doomen/Dohmen » Joannes Josephus "Jan" Dohmen (1792-1871)

Persoonlijke gegevens Joannes Josephus "Jan" Dohmen 


Gezin van Joannes Josephus "Jan" Dohmen

Hij is getrouwd met Maria Elisabeth Paulissen.

Zij zijn getrouwd op 19 oktober 1816 te Merkelbeek, hij was toen 24 jaar oud.


Kind(eren):

  1. Maria Helena Dohmen  1817-1863
  2. Maria Clara Dohmen  1821-1903
  3. Martinus Dohmen  1832-1882 
  4. Nn Dohmen  1838
  5. Johannes Dohmen  1839-????


Notities over Joannes Josephus "Jan" Dohmen

6 Molenaar Jan Joseph Dohmen

zoon van Leonardus Theodorus Dohmen / Damen en Maria Helena Bex, gedoopt te
Schinveld op 6 februari 1792, overleden te Schinveld op 22 februari 1871, trouwde te
Merkelbeek op 19 oktober 1816 met Maria Elizabeth Paulissen, gedoopt te Merkelbeek op
10 september 1793, overleden te Schinveld op 14 juli 1843, dochter van Joannes
Paulissen en Maria Clara Schoonhovens.

Jan Joseph Dohmen kocht in 1832 de Onderste Molen van Mathijs Linssen [Van Bussel pag.297]. Volgens Sjang Diederen [1960] raakte Jan Joseph al spoedig verwikkeld in een procedure met de familie Beckers (van het Schinvelder Huuske) over het eigendom van de dam/dijk rondom de molenvijver, waar zware Canadassen op stonden. Deze procedure heeft jaren geduurd en volgens Sjang’s groottante Marleene (Maria Helena, dochter van Jan Joseph) “een schoot vol geld gekost”. De procedure is uiteindelijk gewonnen door Jan Joseph, omdat zijn advocaat met een voorbeeld uit de praktijk, namelijk met een soepbord, aan de rechtbank duidelijk maakte, dat een vijver geen vijver zou zijn zonder dam/dijk er om heen.

Toen de Onderste Molen werd gebouwd werd bij de molen een "wijer" (molenvijver) aangelegd. Hierdoor steeg stroomopwaarts het waterpeil in de beek, zodat er "in den Duker" - een flink eind stroomopwaarts - een brug over de beek moest worden gebouwd door de bouwer van de molen, P.A.Bex. In 1837 moest die brug hersteld worden en het Schinveldse gemeentebestuur eiste dat herstel van de toenmalige eigenaar van de molen, Jan Joseph Dohmen. Deze weigerde en het gemeentebestuur daagde hem voor het gerecht en deed dat in het Belgische Tongeren, dit omdat van 1830 tot 1839 ook Nederlands Limburg zich beschouwde als onderdeel van het nieuwe land België. De rechtbank stelde het gemeentebestuur in het ongelijk. Dohmen vroeg toen aan de Provinciale Raad te Hasselt in België om de gemeente te dwingen de kosten te betalen die hij voor dit proces had moeten maken. Het gemeentebestuur echter weigert te betalen als de Gedeputeerde Staten van Hasselt, op advies van de Districtscommissaris van Maastricht, de gemeente hiertoe verplichten. De zaak komt in hoogste instantie bij de Belgische Koning. Op 20 september 1839 ontvangt het gemeentebestuur van Schinveld de beslissing van de Koning, gesteld in het Frans: "Nous, Leopold, premier Roi des Belges etc. etc.” Kort in het Nederlands samengevat: Wij, Leopold, eerste Koning der Belgen, bevelen dat de gemeente Schinveld binnen 48 uur de kosten moet betalen of anders met alle rechtsmiddelen daartoe zal gedwongen worden [Bosch pag.297].
Scherpenzeel [1870] zegt over de bovenbeschreven affaire dat de molenaar Dohmen in een juridische procedure verwikkeld raakt met de toenmalige burgemeester Gabriel Beckers, die door Dohmen wordt gewonnen en de gemeente 1320 fr. gekost heeft.
Burgemeester Beckers is de zoon van Jan Beckers die de "Bovenste Molen" in Schinveld gepacht had [Bosch pag.165] - de concurrent toen van de "Onderste Molen" - en die als pachter in de "Hof ter Heide", later "Schinvelder Huuske" genoemd, woonde [Van Bussel pag.295].
Scherpenzeel [1870] noemt Jan Joseph Dohmen "een zeer achtbaar en edelmoedig heer, die steeds als raadslid, gedurende lange jaren, met alle kracht het welzijn der gemeente behartigde en zich altijd en overal als de gezworen bestrijder der Beckers' (later pastoor's) partij onderscheidde", dit in tegenstelling tot zijn zoon, Jan Mathijs Dohmen, die "een geheel ontaarde zoon van zijnen vader" genoemd wordt. Zie voor de redenen van deze uitval naar Jan Mathijs Dohmen de informatie bij Jan Mathijs verderop. Scherpenzeel zelf was zéér anti burgemeester Beckers en zéér anti de latere pastoor Joors.

Volgens de Belgische wet hadden alleen de zogenaamde notabelen stemrecht. Dat waren grondbezitters die jaarlijks minstens f.15,- grondbelasting betaalden. In Schinveld waren dat er 31 in 1836. Jan Joseph Dohmen was daar in 1836 de voornaamste van, met

f. 96,15 grondbelasting [Bosch pag.268]. Dat hij tot de Schinveldse notabelen gerekend werd blijkt uit het navolgende. In 1852 vergezelt Jan Joseph burgemeester J.P.Buysers naar de graaf d'Ansembourg in Amstenrade om de graaf duidelijk te maken dat niet hij maar de gemeente Schinveld eigenaar is van het Vosbroek [Scherpenzeel 1870]. Ook werd Jan Joseph samen met burgemeester Buijsers door de gemeente Schinveld aangewezen om mee te doen aan het kiezen van afgevaardigden voor de Nationale Vergadering van de Duitse Bond in Frankfurt am Main, waar het Hertogdom Limburg (de latere provincie Limburg) tot 1868 lid van was [Bosch pag.39].

Na het overlijden van Jan Joseph in 1871 zette zijn zoon Jan Antoon Dohmen de exploitatie van de Onderste Molen voort.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Joannes Josephus "Jan" Dohmen?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Joannes Josephus "Jan" Dohmen

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 6 februari 1792 lag rond de 3,0 °C. De wind kwam overheersend uit het zuid-westen. Typering van het weer: zeer betrokken. Bron: KNMI
  • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1795 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1792: Bron: Wikipedia
    • 25 april » De Marseillaise, het Franse volkslied wordt gecomponeerd.
    • 10 augustus » Bestorming van de Tuilerieën, de woning van koning Lodewijk XVI in Parijs wordt bestormd door een woedende menigte. Het zou resulteren in de bloedigste dag van de Franse Revolutie en was de opmaat voor de Septembermoorden.
    • 6 november » Tijdens de Eerste Coalitieoorlog vindt de Slag bij Jemappes plaats.
  • De temperatuur op 19 oktober 1816 lag rond de 12,0 °C. De wind kwam overheersend uit het zuid-westen. Typering van het weer: betrokken regen. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1816: Bron: Wikipedia
    • 8 maart » Paus Pius VII creëert 31 nieuwe kardinalen, onder wie de Italiaanse bisschoppen Annibale della Genga en Francesco Saverio Castiglioni.
    • 24 maart » Frederik August van Nassau-Usingen wordt als hertog van Nassau opgevolgd door zijn achterneef Willem.
    • 26 juni » Het Traktaat van Aken wordt ondertekend waardoor de ministaat Neutraal Moresnet ontstaat.
    • 9 juli » Argentinië verklaart zich onafhankelijk van Spanje.
    • 27 juli » Begin van de verplaatsing van het beeld van Ramses II naar de Nijl door Giovanni Battista Belzoni
    • 29 december » Percy Bysshe Shelley trouwt met Mary Wollstonecraft Godwin, de auteur van de novelle Frankenstein.
  • De temperatuur op 22 februari 1871 lag rond de 7,3 °C. De winddruk was 15 kgf/m2 en kwam overheersend uit het west-zuid-westen. De relatieve luchtvochtigheid was 63%. Bron: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 4 juni 1868 tot 4 januari 1871 was er in Nederland het kabinet Van Bosse - Fock met als eerste ministers Mr. P.P. van Bosse (liberaal) en Mr. C. Fock (liberaal).
  • Van 4 januari 1871 tot 6 juli 1872 was er in Nederland het kabinet Thorbecke III met als eerste minister Mr. J.R. Thorbecke (liberaal).
  • In het jaar 1871: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 4,0 miljoen inwoners.
    • 18 januari » Wilhelm I wordt de eerste keizer van het Duitse Keizerrijk.
    • 24 februari » Charles Darwin publiceert in Londen zijn Descent of Man (De afstamming van de mens).
    • 27 maart » In Edinburgh wordt de eerste officiële rugbyinterland uit de geschiedenis gespeeld. Schotland wint op Raeburn Place van Engeland.
    • 10 mei » Met het afsluiten van de Vrede van Frankfurt wordt de Frans-Pruisische Oorlog officieel beëindigd.
    • 8 oktober » Een grote brand verwoest bijna zes vierkante kilometer van Chicago waarbij honderden mensen omkomen.
    • 24 december » eerste uitvoering van Aida, opera van Giuseppe Verdi, ter gelegenheid van de opening van het Suezkanaal.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Dohmen

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Dohmen.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Dohmen.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Dohmen (onder)zoekt.

De publicatie Stamboom Doomen/Dohmen is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Robin Doomen, "Stamboom Doomen/Dohmen", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-doomen-dohmen/I567.php : benaderd 5 mei 2024), "Joannes Josephus "Jan" Dohmen (1792-1871)".