Stamboom Diehl » Willem V van Aquitanië Graaf van Poitou -Willem III (969-1030)

Persoonlijke gegevens Willem V van Aquitanië Graaf van Poitou -Willem III 


Gezin van Willem V van Aquitanië Graaf van Poitou -Willem III

(1) Hij is getrouwd met Agnes van Macon (Bourgondië).

Zij zijn getrouwd in het jaar 1019, hij was toen 50 jaar oud.


Kind(eren):

  1. Beatrix van Aquitanië  1020-1109 
  2. Agnes van Poitou  1024-1077 


(2) Hij is getrouwd met Adalmode van Limoges.

Zij zijn getrouwd in het jaar 997, hij was toen 28 jaar oud.


Kind(eren):



(3) Hij is getrouwd met Prisca (Sancha) van Cascogne.

Zij zijn getrouwd op 10 maart 1011, hij was toen 42 jaar oud.


Kind(eren):

  1. Otto van Aquitanië  1012-1039


Notities over Willem V van Aquitanië Graaf van Poitou -Willem III

Willem V van Aquitanië (https://nl.wikipedia.org/wiki/969">969 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Maillezais">Maillezaishttps://nl.wikipedia.org/wiki/31_januari">31 januari https://nl.wikipedia.org/wiki/1030">1030), bijgenaamd de Grote, was hertog van https://nl.wikipedia.org/wiki/Aquitani%C3%AB">Aquitanië, als graaf van https://nl.wikipedia.org/wiki/Poitou">Poitou was hij Willem III. Willem was zoon van https://nl.wikipedia.org/wiki/Willem_IV_van_Aquitani%C3%AB">Willem IV van Aquitanië en van https://nl.wikipedia.org/wiki/Emma_van_Blois">Emma van Blois.

; overflow: hidden; border-bottom: 1px solid #a2a9b1; font-weight: normal; font-family: 'Linux Libertine', Georgia, Times, serif; line-height: 1.3; background-color: #ffffff;">Hertoging van zijn ouders. In 988 keerde hij terug naar Poitou en deed in 992 een schenking aan de abdij van Saint-Maixent. Toen zijn vader afstand deed in 993, werd Willem hertog van Aquitanië, graaf van Poitou en lekenabt van de abdij van https://nl.wikipedia.org/wiki/Hilarius_van_Poitiers">Saint-Hilaire te https://nl.wikipedia.org/wiki/Poitiers">Poitiers.

e="margin: 0.5em 0px; color: #202122; font-family: sans-serif; font-size: 14px; background-color: #ffffff;">Willem had gestudeerd en was een vrome vorst, die een vredelievend bestuur voerde en ernaar streefde conflicten diplomatiek of juridisch op te lossen. Hij had een goede verstandhouding met keizer https://nl.wikipedia.org/wiki/Hendrik_II_de_Heilige">Hendrik II en wisselde geschenken met hem uit.

.5em; padding-bottom: 0px; overflow: hidden; font-size: 1.2em; line-height: 1.6; font-family: sans-serif; background-color: #ffffff;">Nederlagen

Militair was hij echter niet succesvol. Hij moest een beroep doen op https://nl.wikipedia.org/wiki/Robert_II_van_Frankrijk">Robert II van Frankrijk om zijn ;https://nl.wikipedia.org/wiki/Vazal">vazal Boso II, graaf van https://nl.wikipedia.org/wiki/Graafschap_La_Marche">La Marche, te bedwingen en dat mislukte ook nog. Hij werd verslagen door https://nl.wikipedia.org/wiki/Fulco_III_van_Anjou">Fulco III van Anjou, en moest daardoor https://nl.wikipedia.org/wiki/Loudun">Loudun en https://nl.wikipedia.org/wiki/Mirebeau">Mirebeau opgeven. Ook de https://nl.wikipedia.org/wiki/Vikingen">Vikingen versloegen hem in 1006. Ten slotte gaf hij https://nl.wikipedia.org/wiki/Confolens">Confolens, https://nl.wikipedia.org/wiki/Ruffec_(Charente)">Ruffec en https://nl.wikipedia.org/wiki/Chabanais">Chabanais af aan zijn https://nl.wikipedia.org/wiki/Vazal">vazal https://nl.wikipedia.org/wiki/Willem_III_van_Angoul%C3%AAme">Willem III van https://nl.wikipedia.org/wiki/Graafschap_Angoul%C3%AAme">Angoulême.

rif; background-color: #ffffff;">Bijna keizer-color: #ffffff;">Toen na het overlijden van https://nl.wikipedia.org/wiki/Keizer_Hendrik_II_de_Heilige">keizer Hendrik II de Heilige Italiaanse edelen in 1024-1025 onder leiding van https://nl.wikipedia.org/wiki/Manfred_II_Olderik_van_Turijn">Manfred II Olderik van Turijn in Frankrijk een koning zochten, kozen zij https://nl.wikipedia.org/wiki/Hugo_II_van_Frankrijk">Hugo, de zoon van koning Robert. Maar door het verzet van Robert kon dit niet doorgaan en toen boden ze Willem de keizerskroon van het https://nl.wikipedia.org/wiki/Heilige_Roomse_Rijk_der_Duitse_Natie">Heilige Roomse Rijk der Duitse Natie aan. Willem trok naar https://nl.wikipedia.org/wiki/Itali%C3%AB">Italië om het eervolle voorstel te bespreken, maar weigerde voor hem en zijn zoon vanwege de ondoorzichtigheid van de Italiaanse politieke situatie, de eindeloze intriges en het onbedwingbare geharrewar van de rijke Noord-Italiaanse steden. Dit roerige gebied maakte deel uit van het Heilige Roomse Rijk der Duitse Natie. De heerschappij over een politiek wespennest als het Duiste rijk kon hem niet bekoren. Er zijn zes brieven van Willem over dit onderwerp bewaard gebleven. https://nl.wikipedia.org/wiki/Keizer_Koenraad_II">Keizer Koenraad II volgde toen keizer Hendrik II op.

e: none; color: #0645ad; background: none;" title="Agnes van Poitou (1024-1077)" href="https://nl.wikipedia.org/wiki/Agnes_van_Poitou_(1024-1077)">Agnes van Poitou (1024-1077) werd na zijn dood in 1030 opgenomen in de hofhouding van haar oom, de graaf van https://nl.wikipedia.org/wiki/Hertogdom_Bourgondi%C3%AB">Bourgondië. Toen ze in diens gevolg in https://nl.wikipedia.org/wiki/Besan%C3%A7on">Besançon verbleef trok ze de aandacht van de in https://nl.wikipedia.org/wiki/Oosterbeek">Oosterbeek bij https://nl.wikipedia.org/wiki/Arnhem">Arnhem geboren Duitse https://nl.wikipedia.org/wiki/Keizer_Hendrik_III">keizer Hendrik III (1017-1056). Ze trouwden in 1043 in https://nl.wikipedia.org/wiki/Ingelheim">Ingelheim. Na Hendriks dood in 1056 was Agnes regentes van het Heilige Roomse Rijk voor haar zoon, de latere https://nl.wikipedia.org/wiki/Keizer_Hendrik_IV">keizer Hendrik IV. Tijdens haar regering spanden haar halfbroers, de toekomstige hertogen ;https://nl.wikipedia.org/wiki/Willem_VI_van_Aquitani%C3%AB">Willem VI en https://nl.wikipedia.org/wiki/Willem_VII_van_Aquitani%C3%AB">Willem VII zich in om het hertogdom Aquitanië z'n oude, oorspronkelijke grenzen terug te geven, ofwel uit te breiden met het hertogdom https://nl.wikipedia.org/wiki/Gascogne">Gascogne.

; line-height: 1.6; font-family: sans-serif; background-color: #ffffff;">Cultuurf; font-size: 14px; background-color: #ffffff;">Willem ondersteunde de invoering van de https://nl.wikipedia.org/wiki/Godsvrede">Godsvrede. Hij voerde een actieve correspondentie met grote kerkleiders, wetenschappers en machthebbers. Willem stichtte een kathedraalschool in Poitiers, verzamelde manuscripten en stichtte een bibliotheek. Hij herbouwde de kathedraal van Poitiers. Willems hof in Poitiers werd in West-Europa diep gerespecteerd om de hoffelijke omgangsvormen die er golden. Het hof werd een leerschool waar grote heren hun zonen naar toe stuurden om er 'hoffelijk' en 'ridderlijk' gedrag te leren.

ze: 14px; background-color: #ffffff;">Willem stichtte de abdijen van https://nl.wikipedia.org/wiki/Maillezais">Maillezais (1010) en https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Borgeuil&action=edit&redlink=1">Borgeuil. Ieder jaar maakte hij een pelgrimsreis naar Rome (Italië) of https://nl.wikipedia.org/wiki/Santiago_de_Compostella">Compostela (Spanje). In 1029 trad Willem af en werd monnik in het klooster van Maillezais.

;">Huwelijkenmaal getrouwd:

gin-bottom: 0.1em;">ca. 997 Adalmode van Limoges, dochter van Géraud, burggraaf van https://nl.wikipedia.org/wiki/Auvergne">Auvergne, weduwe van Audebert I graaf van La Marche en Périgord."margin-bottom: 0.1em;">https://nl.wikipedia.org/wiki/Willem_VI_van_Aquitani%C3%AB">Willem VI (1004-1038)dochter van https://nl.wikipedia.org/wiki/Willem_II_van_Gascogne">Sancho Willem, hertog van https://nl.wikipedia.org/wiki/Gascogne">Gascogne.3.2em; padding: 0px; list-style-image: none;">/nl.wikipedia.org/wiki/Otto_van_Aquitani%C3%AB">Otto (1012-1039)sp;https://nl.wikipedia.org/wiki/Agnes_van_M%C3%A2con">Agnes van Mâcon, dochter van https://nl.wikipedia.org/wiki/Otto_Willem_van_Bourgondi%C3%AB">Otto Willem van Bourgondiëion-line: none; color: #0645ad; background: none;" title="Willem VII van Aquitanië" href="https://nl.wikipedia.org/wiki/Willem_VII_van_Aquitani%C3%AB">Willem VII koosrgin-bottom: 0.1em;">Guy, die als hertog de naam https://nl.wikipedia.org/wiki/Willem_VIII_van_Aquitani%C3%AB">Willem VIII koos24-1077)" href="https://nl.wikipedia.org/wiki/Agnes_van_Poitou_(1024-1077)">Agnes van Poitou.erif; line-height: 1.3; background-color: #ffffff;">Voorouders2122; margin: 1em 0px; border: 1px solid #a2a9b1; font-family: sans-serif; text-align: center;">d-color: #dddddd; text-align: center;" colspan="9">Voorouders van Willem V van Aquitaniëtrong>.org/wiki/Ebalus">Ebalus (873-935)

https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Emiliana&action=edit&redlink=1">Emiliana (-ca. 934)-decoration-line: none; color: #0645ad; background: none;" title="Rollo" href="https://nl.wikipedia.org/wiki/Rollo">Rollo (860-932)

https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Poppa&action=edit&redlink=1">Poppa (ca. 870-na 919)edia.org/wiki/Theobald_de_Oude">Theobald de Oude (880-943)

? (-)e: none; color: #0645ad; background: none;" title="Herbert II van Vermandois" href="https://nl.wikipedia.org/wiki/Herbert_II_van_Vermandois">Herbert II van Vermandois (884-943)

https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Adelheid_van_Bourgondi%C3%AB_(890-943)&action=edit&redlink=1">Adelheid van Bourgondië (890-943);">GrootoudersI van Aquitanië" href="https://nl.wikipedia.org/wiki/Willem_III_van_Aquitani%C3%AB">Willem III van Aquitanië (910-963)

https://nl.wikipedia.org/wiki/Gerloc_van_Normandi%C3%AB">Gerloc van Normandië (917-na 969)https://nl.wikipedia.org/wiki/Theobald_I_van_Blois">Theobald I van Blois (905-978)

https://nl.wikipedia.org/wiki/Liutgard_van_Vermandois">Liutgard van Vermandois (914-978)ng>ttps://nl.wikipedia.org/wiki/Willem_IV_van_Aquitani%C3%AB">Willem IV van Aquitanië (937-995)

https://nl.wikipedia.org/wiki/Emma_van_Blois">Emma van Blois (950-1003)4em;" colspan="9">Willem V van Aquitanië (969-1030)

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Willem V van Aquitanië Graaf van Poitou -Willem III?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Willem V van Aquitanië Graaf van Poitou -Willem III

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Van Aquitanië


De publicatie Stamboom Diehl is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
C.C.E.D. Diehl, "Stamboom Diehl", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-diehl/I5677.php : benaderd 28 april 2024), "Willem V van Aquitanië Graaf van Poitou -Willem III (969-1030)".