Stamboom Diehl » Jacobus Antonie Waleson (Walezon) (1807-1882)

Persoonlijke gegevens Jacobus Antonie Waleson (Walezon) 


Gezin van Jacobus Antonie Waleson (Walezon)

Hij is getrouwd met Anna Catharina Ehgartner.

Zij zijn getrouwd op 9 februari 1840 te Padang, Indonesië, hij was toen 32 jaar oud.


Kind(eren):

  1. Anna Catharina Waleson  ± 1852-????


Notities over Jacobus Antonie Waleson (Walezon)

Eerste Boni-expeditie van 1859

a.org/wiki/Eerste_Boni-expeditie_van_1859#mw-head">navigatie, zoeken
s="thumbinner">" title="Vergroten" href="http://nl.wikipedia.org/wiki/Bestand:Charge_der_cavalerie_bij_Boni.jpg">
sch Leger" href="http://nl.wikipedia.org/wiki/Koninklijk_Nederlandsch-Indisch_Leger">Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger naar Boni (Celebes) in 1859.

van_1859&action=edit§ion=1">bewerken] Inleiding25" href="http://nl.wikipedia.org/wiki/1825">1825 was het tot vijandelijkheden gekomen tussen het Nederlands-Indische gouvernement en Boni tijdens de Eerste Boni-expeditie en de Tweede Boni-expeditie; pas in 1838 trad Boni toe tot het Bonggaische tractaat; in de jaren daarna nam de verwijdering steeds toe terwijl de handel van Celebes zich van Makassar naar Singapore begon te verplaatsen. Op de westelijke kustplaatsen van Celebes begonnen de aldaar gevestigde Bonieren steeds meer de dienst uit te maken ondanks herhaaldelijk protest van de gouverneur van Celebes en Onderhorigheden; gouverneur-generaal Jan Jacob Rochussen bezocht in 1849 Boni maar het lukte hem niet aan de bestaande spanning een einde te maken. Hij schreef hierover in een rapport dat hij een oorlog met Boni in het verschiet zag omdat de Bonieren de vredelievende staatkunde van de regering aan zwakheid zouden toeschrijven en betoogde de wenselijkheid om een punt in de baai van Boni te bezetten, zodat men dit rijk steeds in bedwang kon houden.

hadden het gouvernement er steeds van af doen zien; dit voornemen werd ook bekend aan de koning van Boni, die daarop een oud verbond met Soppeng en Wajo (het zilverenverbond genaamd) vernieuwd had om in het geval van een aanval gezamenlijk de Nederlandse krijgsmacht te bevechten. Toen de expeditie vervolgens niet plaats vond werd dat door de Bonieren toegeschreven aan onvermogen en vrees. Ook in 1857 werd door gouverneur generaal Charles Ferdinand Pahud tot een expeditie besloten maar ook nu werd dit voornemen niet uitgevoerd. Inmiddels was koning Aru Pugi in 1857 overleden en opgevolgd door zijn weduwe Besse Kajuara, die dit in een kort briefje aan het gouvernement liet weten, dat hier weer een poging tot toenadering in zag en hoopte dat de dood van de het gouvernement vijandig gezinde koning de zaken ten goede zou keren. Aan het einde van 1857 werd aan de gouverneur ter kennis gegeven dat de koningin van Boni aan alle handelsprauwen bevel had gegeven om de Nederlandse vlag omgekeerd te voeren; verder werden hoofden tegen het gouvernement opgezet en werden in het noorden van het gouvernementsdistrict Maros inlandse soldaten, die de post bij Camba bezet hielden, tot desertie aangespoord.

n=2">bewerken] De expeditieiki/Bestand:Waleson,_JA.jpg">iv class="thumbcaption">ages/magnify-clip.png" alt="" width="15" height="11" />