Stamboom Diehl » Johanna van Engeland (Plantagenet) (1164-1199)

Persoonlijke gegevens Johanna van Engeland (Plantagenet) 

  • Zij is geboren in het jaar 1164 in Kasteel van Angers, Anjou, Farnkrijk.

    Waarschuwing Let op: Leeftijd bij trouwen (13 februari 1177) lag beneden de 16 jaar (13).

  • Beroep: koningin van Sicilië.
  • Zij is overleden op 4 september 1199 in Abdij van Fontevraud, Frankrijk, zij was toen 35 jaar oud.
  • Een kind van Hendrik II van Engeland en Eleonora van Aquitanië

Gezin van Johanna van Engeland (Plantagenet)

(1) Zij is getrouwd met Willem II van Sicilië.

Zij zijn getrouwd op 13 februari 1177 te St Egidius, Palermo, Italië, zij was toen 13 jaar oud.


Kind(eren):



(2) Zij is getrouwd met Raymond VI van Toulouse.

Zij zijn getrouwd oktober 1196, zij was toen 32 jaar oud.


Kind(eren):



Notities over Johanna van Engeland (Plantagenet)

Johanna Plantagenet (Kasteel van AngersAnjouoktober 1165Abdij van Fontevraud4 september 1199), koningin van Sicilië, gravin van Toulouse, was de jongste dochter van Hendrik II van Engeland en Eleonora van Aquitanië.

tyle="background-image: none; background-position: initial; background-size: initial; background-repeat: initial; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; font-weight: normal; margin: 1em 0px 0.25em; overflow: hidden; padding: 0px; border-bottom: 1px solid #a2a9b1; font-family: 'Linux Libertine', Georgia, Times, serif; line-height: 1.3;">Levensloop 
ight: inherit; color: #222222; font-family: sans-serif; font-size: 14px;">Johanna werd geboren op het Kasteel van Angers in Anjou en spendeerde haar jeugd grotendeels aan het hof van haar moeder in Winchester en Poitiers. In 1176 stuurde Willem II van Sicilië ambassadeurs naar het Engelse hof om de hand van Johanna te vragen voor een huwelijksvoltrekking. De ondertrouw werd voltrokken op 20 mei en op 27 augustus vertrok Johanna naar Sicillië. Na een zware reis per boot arriveerde Johanna op het eiland om vervolgens op 13 februari 1177 met Willem II van Sicillië te trouwen in de Kathedraal van Palermo. Johanna wist niet van enige erfgenamen te bevallen, al gingen er geruchten dat ze van een zoon genaamd 'Bohemund' was bevallen maar deze al snel overleed.

d-clip: initial; margin: 0.3em 0px 0px; overflow: hidden; padding-top: 0.5em; padding-bottom: 0px; border-bottom: 0px; font-size: 1.2em; line-height: 1.6; font-family: sans-serif;">Derde kruistocht 
e-height: inherit; color: #222222; font-family: sans-serif; font-size: 14px;">Na de dood van Willem II in 1189 werd Johanna twee jaar gevangen gehouden door Tancred van Sicilië, de neef van Willem II en zijn opvolger als koning van Sicilië. Uiteindelijk werd ze in 1190 door het ingrijpen van haar broer Richard bevrijd, die onderweg was naar het Heilige land voor de Derde Kruistocht.

s-serif; font-size: 14px;">Hij eiste zowel zijn zus alsook haar bruidsschat terug en toen Tancred hier geen gehoor aan gaf, nam Richard de abdij en het kasteel van La Bagnara in. Daarna besloot Richard de winter in Italië te verblijven en zette een aanval en blokkade van Messina op. Tancred besloot dan om alsnog de bruidsschat terug te geven. In maart 1191 arriveerde Eleonora van Aquitanië samen met Richards bruid Berengaria van Navarra in Messina. Eleonara keerde weer terug naar Engeland en liet Berengaria achter in de zorg van Johanna. Richard besloot zijn huwelijk nog wat uit te stellen en zette beide vrouwen op een schip richting het Heilige land. Twee dagen later werd de vloot getroffen door een storm, hierbij vergingen een aantal schepen. Richard landde veilig aan de kust bij Kreta, maar Johanna en Berengaria strandden in de omgeving van Cyprus. De zelfverklaarde despoot Isaäk Komnenos van Cypruswas onderweg om de schepen met de vrouwen gevangen te nemen, echter verscheen Richard met de resterende schepen om de dames te redden. De despoot wist wel de schatten die op de schepen aanwezig waren te veroveren, waarna Richard hem achtervolgde en gevangen nam. Richard trouwde vervolgens met Berengaria in Limasol op 12 mei 1191 en stuurde de vrouwen door naar Akko.

, deinsde hij er echter niet voor terug om haar te gebruiken voor zijn eigen politieke doeleindes. Hij zou tijdens onderhandelingen met Saladinde suggestie hebben gedaan om Johanna te laten trouwen met Saladins broer Al-Adil, om ze beide te laten heersen over Jeruzalem.[2] Toen beide wel wat zagen in het plan, dreigde een hoge priester om Richard te laten excommuniceren uit de Katholieke kerk. Filips II van Frankrijk toonde ook interesse om Richards zus te trouwen. Beide politieke suggesties vonden geen doorgang en Johanna bleef tot 1196 weduwe.

origin: initial; background-clip: initial; margin: 0.3em 0px 0px; overflow: hidden; padding-top: 0.5em; padding-bottom: 0px; border-bottom: 0px; font-size: 1.2em; line-height: 1.6; font-family: sans-serif;">Gravin van Toulouse 

Johanna huwde in oktober 1196 in Rouen met Raymond VI van Toulouse. Ze kreeg daarbij Quercy en Agenais als bruidsschat. Als gravin van Toulouse speelde zij een actieve rol wanneer haar man afwezig was. Haar huwelijk met Raymond VI was niet gelukkig, Johanna vreesde haar tweede echtgenoot. Tijdens haar laatste zwangerschap vluchtte zij eerst naar haar moeder, en later naar de abdij van Fontevraud, alwaar zij stierf tijdens de bevalling van haar zoon Richard, die niet lang genoeg leefde om te worden gedoopt. Johanna werd na haar dood bijgezet in de abdij van Fontevraud. 50 jaar later werd Raymond VII naast haar bijgezet.

tachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; font-weight: normal; margin: 1em 0px 0.25em; overflow: hidden; padding: 0px; border-bottom: 1px solid #a2a9b1; font-family: 'Linux Libertine', Georgia, Times, serif; line-height: 1.3;">Huwelijk en kinderen 
uari 1177 met Willem II van Sicilië (1153-1189) en kreeg een zoon: 

n-bottom: 0.1em;">Bohemund van Apulië (1181). e ze met Raymond VI van Toulouse (1156-1222) en kreeg met hem: 

;">Raymond VII (1197-1249). 

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Johanna van Engeland (Plantagenet)?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Johanna van Engeland (Plantagenet)

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Johanna van Engeland (Plantagenet)


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.



Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Van Engeland (Plantagenet)


De publicatie Stamboom Diehl is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
C.C.E.D. Diehl, "Stamboom Diehl", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-diehl/I11912.php : benaderd 15 mei 2024), "Johanna van Engeland (Plantagenet) (1164-1199)".